Teraz jest 06 wrz 2025, 16:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 358 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 26  Następna strona
Zwrot za materiały budowlane 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA18 wrz 2008, 17:22

POSTY        213

LOKALIZACJASin City - Miasto Grzechu
Post Zwrot za materiały budowlane.
jestem ciekaw jak w innych IS, bo krakowska wykazuje ostatnio niezdrowe zainteresowanie czy urzędy wprowadzają wszystkie dane z załączników do vzm, chodzi tu o nr faktury, nip, kwotę...ci co wiedzą o co chodzi docenią racjonalny pomysł wprowadzania tylko sumy wydatków brutto i vat, bo łatwo sobie wyobrazić co jest przy vzm złożonym za cały rok z segregatorem faktur..no ale różne chore pomysły mogą się urodzić chorym głowom widzącym świat za biurek na świętokrzyskiej  :wacko:

20 paź 2009, 21:22
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Polokokta                    

jestem ciekaw jak w innych IS, bo krakowska wykazuje ostatnio niezdrowe zainteresowanie czy urzędy wprowadzają wszystkie dane z załączników do vzm, chodzi tu o nr faktury, nip, kwotę...ci co wiedzą o co chodzi docenią racjonalny pomysł wprowadzania tylko sumy wydatków brutto i vat, bo łatwo sobie wyobrazić co jest przy vzm złożonym za cały rok z segregatorem faktur..no ale różne chore pomysły mogą się urodzić chorym głowom widzącym świat za biurek na świętokrzyskiej  :wacko:

a może przy okazji tej zmiany zlikwidują obowiązek wprowadzania szczegółów do Poltaxu?
Co też ja wymagam od MF  :mur:  Wybaczcie, jeszcze śpię.

21 paź 2009, 06:43
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
Polokokta                    

jestem ciekaw jak w innych IS, bo krakowska wykazuje ostatnio niezdrowe zainteresowanie czy urzędy wprowadzają wszystkie dane z załączników do vzm, chodzi tu o nr faktury, nip, kwotę...ci co wiedzą o co chodzi docenią racjonalny pomysł wprowadzania tylko sumy wydatków brutto i vat,

Ciekawe. U mnie (lubelskie) wprowadza się do POLTAX-u wszystko jak leci - NIPy, numery faktur, itd. i jakoś nikt na to nie narzeka. Może to i prachochłonne, ale przydaje się potem w przypadku sprawdzania czy podatnik prowadzący działalność gosp. nie odliczył sobie dwukrotnie faktur zakupowych - w deklaracji i w VZM-ie ;)

21 paź 2009, 10:22
Amator

REJESTRACJA10 wrz 2009, 21:25

POSTY        17
Polokokta                    

Prawdopodobnie chodzi o zastosowanie migracji danych z VZM do Wojewódzkich Baz Danych. Jeśli nie będzie szczegółowych danych, to zawartość tablicy dot. VZM nie będzie kompletna i nie będzie przedstawiała jakiejkolwiek wartości.

21 paź 2009, 15:30
Znawca

POSTY        213

pablo8019                    

Polokokta                    

jestem ciekaw jak w innych IS, bo krakowska wykazuje ostatnio niezdrowe zainteresowanie czy urzędy wprowadzają wszystkie dane z załączników do vzm, chodzi tu o nr faktury, nip, kwotę...ci co wiedzą o co chodzi docenią racjonalny pomysł wprowadzania tylko sumy wydatków brutto i vat,

Ciekawe. U mnie (lubelskie) wprowadza się do POLTAX-u wszystko jak leci - NIPy, numery faktur, itd. i jakoś nikt na to nie narzeka. Może to i prachochłonne, ale przydaje się potem w przypadku sprawdzania czy podatnik prowadzący działalność gosp. nie odliczył sobie dwukrotnie faktur zakupowych - w deklaracji i w VZM-ie ;)

nie neguje wykorzystania tych danych ale mówię że jest to sporo roboty, u nas rocznie jest ok 1000 vzm i nie ma komórki wyspecjalizowanej do tego więc vzmy dostają wszyscy pracownicy podatku vat i dochodowego jak leci, stąd taki mały we mnie entuzjazm  :)
Swoją drogą można by zrobić też taką bazę danych dotyczących faktur wystawionych przez jednego sprzedawcę i weryfikować to ze sprzedażą danego miesiąca ciekawe kiedy ktoś na to wpadnie :zeby: ...

21 paź 2009, 15:41
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 mar 2009, 20:33

POSTY        43
U nas wprowadzamy wszystko i to jak najszybciej, jak trzeba to klepią wszyscy, tak jak PIT-y-11. Wtedy wskaźnik jest jak najlepszy

21 paź 2009, 18:05
Amator

REJESTRACJA10 wrz 2009, 21:25

POSTY        17
Polokokta                    

nie neguje wykorzystania tych danych ale mówię że jest to sporo roboty, u nas rocznie jest ok 1000 vzm i nie ma komórki wyspecjalizowanej do tego więc vzmy dostają wszyscy pracownicy podatku vat i dochodowego jak leci, stąd taki mały we mnie entuzjazm  :)
Swoją drogą można by zrobić też taką bazę danych dotyczących faktur wystawionych przez jednego sprzedawcę i weryfikować to ze sprzedażą danego miesiąca ciekawe kiedy ktoś na to wpadnie :zeby: ...

No właśnie obawiam się że nikt na to nie wpadnie i tu jest problem. Bo w tej chwili to wygląda tak że prowadzimy gromadzenie danych dla samego gromadzenia.

21 paź 2009, 22:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2007, 18:40

POSTY        3
A oto fragment uzasadnienia projektu ustawy z dnia 30 czerwca 2009r:
"2. Przedstawienie stanu obecnego.
Obecnie art. 6 stanowi, że podatnicy mogą uzyskać zwrot VAT w terminie 6 miesięcy,
w niektórych przypadkach powyższy termin może ulec skróceniu odpowiednio do 25 dni.(...)" .  
To było ze strony 2. Reszta tego cudownego tekstu tu: http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/ ... e/2296.pdf                   Nie wiem tylko co autor miał na myśli pisząc o skróceniu tego zwrotu do 25 dni?  :(

22 paź 2009, 17:44
Zobacz profil ICQ
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
ewa żukowska                    

A oto fragment uzasadnienia projektu ustawy z dnia 30 czerwca 2009r:
"2. Przedstawienie stanu obecnego.
Obecnie art. 6 stanowi, że podatnicy mogą uzyskać zwrot VAT w terminie 6 miesięcy,
w niektórych przypadkach powyższy termin może ulec skróceniu odpowiednio do 25 dni.(...)" .  
To było ze strony 2. Reszta tego cudownego tekstu tu: http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/ ... e/2296.pdf                   Nie wiem tylko co autor miał na myśli pisząc o skróceniu tego zwrotu do 25 dni?  :(

Zapewne (cenzura CBA) i wszystko można  :wysmiewacz:

22 paź 2009, 17:56

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Polokokta                    

U mnie rocznie wpływa 2.500 - nawet karniści rzucają przestępstwa i zap .... lają z VZM-ami. Myślę, że pomysł z 25 dniami na zwrot jest niebanalny. I jak ładnie się dzielą te liczby :brawa:

22 paź 2009, 21:29
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
Leibowitz                    

Polokokta                    

U mnie rocznie wpływa 2.500 - nawet karniści rzucają przestępstwa i zap .... lają z VZM-ami. Myślę, że pomysł z 25 dniami na zwrot jest niebanalny. I jak ładnie się dzielą te liczby :brawa:

POdejmę się rozliczenia tych VZM-ów za 4 zł/szt. Uważam, że nowy minister sprawiedliwości przychylnie sPOjrzy na mój POmysł :D

22 paź 2009, 21:39
Znawca

POSTY        213

oktan                    

POdejmę się rozliczenia tych VZM-ów za 4 zł/szt. Uważam, że nowy minister sprawiedliwości przychylnie sPOjrzy na mój POmysł :D

hehehe psujesz rynek  :D

23 paź 2009, 18:32

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
dlaczego psuje? Chętnie zapłacę i 20 zł/szt. tylko jak zawrzeć umowę: o dzieło? bo na gębę to nie bardzo :(

Ostatnio edytowano 23 paź 2009, 21:01 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

23 paź 2009, 20:57
Znawca

POSTY        213

Leibowitz                    

dlaczego psuje? Chętnie zapłacę, tylko jak zawrzeć umowę: o dzieło? bo na gębę to nie bardzo :(

psuje, bo na czarnym rynku płacą 50 dych za vzm a od grubaśniaka to i 2-stówy  :D

23 paź 2009, 21:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 358 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 26  Następna strona