Teraz jest 06 wrz 2025, 13:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Nowe formularze NIP 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:45

POSTY        42
Post Nowe formularze NIP
Czy są jakieś prawne przeszkody, które uniemożliwiają urzędom skarbowym przyjmowanie aktualizacji EDG-1, dotyczących danych nieobjętych wpisem do ewidencji działalności gospodarczej?
Nie znalazłam takiego przepisu. A poza tym, jak ma się do aktualizacji w gminie przepis art. 9 ust. 1 ustawy o NIP? Tu też "ktoś" zapomniał o organach ewidencyjnych.

20 paź 2009, 08:35
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA14 lis 2007, 15:50

POSTY        6
Post Nowe formularze NIP
myslę, że wzory formularzy przyjmowanych przez us okresla rozporządzenie MIn. Fin., a EDG w nim nie ma - co eliminuje możliwość przyjmowania tych druków w us, poza tym w tym przypadku  idea jednego okienka znów by się mocno rozminęła  z wykonaniem.
Mam pytanie co z Regonem, czy brak Regonu np. do  miesiąca po rejestracji  /którego w momencie pierwszej rejestracji po prostu jeszcze nie ma/ jest podstawą do KKS za brak aktualizacji?   
Poza tym mam wątpliwości jaką datę rozpoczęcia  ma podać przedsiębiorca /nie spółka w organizacji/  na NIP-2    jeżeli nie zna daty wpisu do KRS-u a ustawa o swobodzie pozwala na podjęcie działalności po uzyskaniu tego wpisu?  NIP-2 musi być  złożony w sądzie  bez daty rozpoczęcia a potem w us nalezy ta datę uzupełnić? Nie bardzo wiem jak to rozwiązac zgodnie z wszystkimi przepisami.  Pozdrowienia dla wszytkich pracujących na "normalnych innaczej" przepisach :D

20 paź 2009, 10:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:45

POSTY        42
Post Nowe formularze NIP
Ano!
"myslę, że wzory formularzy przyjmowanych przez us okresla rozporządzenie MIn. Fin., a EDG w nim nie ma - co eliminuje możliwość przyjmowania tych druków w us, poza tym w tym przypadku  idea jednego okienka znów by się mocno rozminęła  z wykonaniem"

Zgodnie z ustawą i NIP wzory formularzy określają przepisy wykonawcze do ustawy o NIP oraz przepisy o działalności gospodarczej (art. 5 i 5a ustawy). A jeśli mówimy o jednym okienku, to chyba nie ma nic innego niż tylko jego idea.

" Mam pytanie co z Regonem, czy brak Regonu np. do  miesiąca po rejestracji  /którego w momencie pierwszej rejestracji po prostu jeszcze nie ma/ jest podstawą do KKS za brak aktualizacji?"
   Chyba nie powinniśmy karać, bo nie mamy pewności, że numer został nadany. Chyba, że możemy wskazać dokładną datę powstania zmiany, czyli nadania REGON, a do tego musielibyśmy posiadać informacje z urzędu statystycznego i wracalibyśmy do sprawdzania zaświadczeń o nadaniu tego numeru. Chyba lepiej podarować sobie ten numer, skoro ustawodawca nie widzi potzreby przedkładania do US żadnych dokumentów źródłowych.

"Poza tym mam wątpliwości jaką datę rozpoczęcia  ma podać przedsiębiorca /nie spółka w organizacji/  na NIP-2    jeżeli nie zna daty wpisu do KRS-u a ustawa o swobodzie pozwala na podjęcie działalności po uzyskaniu tego wpisu?  NIP-2 musi być  złożony w sądzie  bez daty rozpoczęcia a potem w us nalezy ta datę uzupełnić? Nie bardzo wiem jak to rozwiązac zgodnie z wszystkimi przepisami."

Data ta powinna być uzupełniona na NIP-2 po dokonaniu wpisu przez sąd lub wpisana do aplikacji na podstawie otrzymanego razem z NIP-2 identyfikacyjnym zaświadczenia o dokonaniu wpisu do rejestru sądowego.

Pozdrawiam. My rzeczywiście pracujemy na "normalnych innaczej" przepisach.

20 paź 2009, 10:51
Zaawansowany

REJESTRACJA09 paź 2009, 19:45

POSTY        36
Post Nowe formularze NIP
chomar                    

Czy są jakieś prawne przeszkody, które uniemożliwiają urzędom skarbowym przyjmowanie aktualizacji EDG-1, dotyczących danych nieobjętych wpisem do ewidencji działalności gospodarczej?
Nie znalazłam takiego przepisu. A poza tym, jak ma się do aktualizacji w gminie przepis art. 9 ust. 1 ustawy o NIP? Tu też "ktoś" zapomniał o organach ewidencyjnych.

Artykuł 5, ust 5 oraz 5a tłumaczą "właściwość" organów w sprawie druków aktualizacyjnych. W naszym Urzędzie na samym początku było przyzwolenie na składanie druków EDG-1 z danymi nie podlegającymi wpisowi do EDG, lecz nie przytrafiła mi się jakakolwiek taka aktualizacja. Co do art.9 ust.1... sytuacja jest ciekawa , ponieważ w USG nie ma wzmianki właśnie o terminach składania aktualizacji (albo mnie wzroku myli, ciężko redagować treść postu pracując na SOP), lecz sytuacja przynajmniej dla mnie jest klarowana. Zmienia się siedziba główna, wysłać osobę do UM/UG i łaskawie czekać na EDG-1, a w razie czego zaistniałą sytuację zrzucać na barki "mądrego" Ustawodawcy  :blush: . Problemowe jest tylko określanie w/w terminów, gdyż na EDG-1 nie widnieją daty zmian. Na NIP-1 jest de facto pozycja 99 (Adres ważny od...), lecz trudno namówić podatników do składania tych druków.

Co do daty rozpoczęcia  działalności na NIP-2, jest to dla każdego problemowe zagadnienie. Dla mnie samego też, pomimo art.14 ust.1 USG. Mowa tutaj oczywiście o "przebudzonych", którzy uzyskali wpis do KRS'u przed 30.03.2009r. Postaram się rozwinąć to zagadnienie,gdy zweryfikuje swoje poglądy przeglądając KRS,KSH,CIT. :)

EDIT:
Nie zauważyłem że Chomar już wyjaśnił sprawę art.5 , 5a. :)

20 paź 2009, 11:18
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Nowe formularze NIP
ana                    

myslę, że wzory formularzy przyjmowanych przez us okresla rozporządzenie MIn. Fin., a EDG w nim nie ma - co eliminuje możliwość przyjmowania tych druków w us, poza tym w tym przypadku  idea jednego okienka znów by się mocno rozminęła  z wykonaniem.
Mam pytanie co z Regonem, czy brak Regonu np. do  miesiąca po rejestracji  /którego w momencie pierwszej rejestracji po prostu jeszcze nie ma/ jest podstawą do KKS za brak aktualizacji?   
Poza tym mam wątpliwości jaką datę rozpoczęcia  ma podać przedsiębiorca /nie spółka w organizacji/  na NIP-2    jeżeli nie zna daty wpisu do KRS-u a ustawa o swobodzie pozwala na podjęcie działalności po uzyskaniu tego wpisu?  NIP-2 musi być  złożony w sądzie  bez daty rozpoczęcia a potem w us nalezy ta datę uzupełnić? Nie bardzo wiem jak to rozwiązac zgodnie z wszystkimi przepisami.  Pozdrowienia dla wszytkich pracujących na "normalnych innaczej" przepisach :D

1. Za brak aktualizacji nie daję do KKS. Dlaczego?
Dostaliśmy polecenie z IS, aby "zwracać się do odpowiedniego organu statystyki publicznej ze stosownym zapytaniem w trybie art. 44 ustawy z dnia 29 czerwca 1995 r. o statystyce publicznej".
Forma prostsza pozyskania REGONU? Raz w miesiącu raport z POLTAX o podmiotach, które rozpoczęły działalność np.: po 01.05.2009 a mają puste pole REGON. Mając NIP takich osób sprawdzam, czy posiadają REGON na stronie http://www.stat.gov.pl/regon/ a następnie uzupełniam informację o tym identyfikatorze w systemie (wydruk ze strony REGON a/a).
Osobiście uważam, że powinniśmy wzywać o aktualizację... ale skoro mam pismo IS to nie będę miał wytyku w tym zakresie w trakcie inspekcji. Podstawą wezwania jest art. 5 ust. 2 ustawy o NIP:
"Art. 5a. 1. Podatnicy rozpoczynający działalność gospodarczą w ramach wniosku o wpis do rejestru przedsiębiorców albo do ewidencji działalności gospodarczej składają zgłoszenie identyfikacyjne albo aktualizacyjne.
2. W przypadku określonym w ust. 1 podatnicy prowadzący działalność gospodarczą, zgodnie z art. 9, są obowiązani dokonać zgłoszenia aktualizacyjnego w celu uzupełnienia danych, w szczególności wykazu rachunków bankowych. ".

2. Data rozpoczęcia działalności gospodarczej Spółki, która dokonuje zgłoszenia identyfikacyjnego za pośrednictwem KRS:
W świetle przepisów kodeksu spółek handlowych z chwilą zawarcia umowy spółki z ograniczoną odpowiedzialnością powstaje spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w organizacji. Na spółce tej ciążą obowiązki księgowe wynikające z ustawy o rachunkowości. Mówi o tym wprost art. 2 ust. 1 pkt 1 tej ustawy, zgodnie z którym jej przepisy mają zastosowanie również do spółek w organizacji. W związku z tym - na podstawie art. 12 ust. 1 pkt 1 uor - spółka w organizacji jest zobowiązana do otwarcia ksiąg rachunkowych na dzień rozpoczęcia działalności, czyli dzień pierwszego zdarzenia wywołującego skutki o charakterze majątkowym lub finansowym. W przypadku nowo powstającej spółki pierwszym zdarzeniem o charakterze majątkowym jest zwykle wpływ środków pieniężnych na pokrycie kapitału lub wniesienie aportu. Wkład musi być wniesiony przed złożeniem przez zarząd wniosku o wpis spółki do rejestru, ponieważ zarząd zobowiązany jest wraz z wnioskiem o wpis złożyć oświadczenie, że wkłady na pokrycie kapitału zakładowego zostały przez wszystkich wspólników w całości wniesione.
Dlatego osobiście uważam,że w przypadku składania zgłoszenia identyfikacyjnego przez spółkę (np.: z o.o.) za pośrednictwem KRS datę rozpoczęcia działalności należy określić jako dzień pomiędzy datą zawarcia umowy spółki, a dniem złożenia wniosku o wpis do KRS.
Problemy zaczynają się, gdy mamy do czynienia np. ze spółką, w której nie ma wymogu wniesienia kapitału :piwo:

3. Nie zgadzam się z twierdzeniem, że przedsiębiorca może podjąć działalność gospodarczą dopiero po uzyskaniu wpisu do rejestru przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym.
"Art. 14. Spółka kapitałowa w organizacji może podjąć działalność gospodarczą przed uzyskaniem wpisu do rejestru przedsiębiorców. Zasady wpisu do rejestru przedsiębiorców określają odrębne przepisy".  
W tym przypadku pojawiają się problemy, jeżeli przedsiębiorcą jest np.: spółka komandytowa, która powstaje z chwilą wpisu do rejestru (patrz art. 109 § 1 ksh). No, ale to już inna historia :)

20 paź 2009, 19:57
Zaawansowany

POSTY        36
Post Nowe formularze NIP
Us_nip                    

ana                    

1. Za brak aktualizacji nie daję do KKS. Dlaczego?
Dostaliśmy polecenie z IS, aby "zwracać się do odpowiedniego organu statystyki publicznej ze stosownym zapytaniem w trybie art. 44 ustawy z dnia 29 czerwca 1995 r. o statystyce publicznej".
Forma prostsza pozyskania REGONU? Raz w miesiącu raport z POLTAX o podmiotach, które rozpoczęły działalność np.: po 01.05.2009 a mają puste pole REGON. Mając NIP takich osób sprawdzam, czy posiadają REGON na stronie http://www.stat.gov.pl/regon/ a następnie uzupełniam informację o tym identyfikatorze w systemie (wydruk ze strony REGON a/a).
Osobiście uważam, że powinniśmy wzywać o aktualizację... ale skoro mam pismo IS to nie będę miał wytyku w tym zakresie w trakcie inspekcji. Podstawą wezwania jest art. 5 ust. 2 ustawy o NIP:
"Art. 5a. 1. Podatnicy rozpoczynający działalność gospodarczą w ramach wniosku o wpis do rejestru przedsiębiorców albo do ewidencji działalności gospodarczej składają zgłoszenie identyfikacyjne albo aktualizacyjne.
2. W przypadku określonym w ust. 1 podatnicy prowadzący działalność gospodarczą, zgodnie z art. 9, są obowiązani dokonać zgłoszenia aktualizacyjnego w celu uzupełnienia danych, w szczególności wykazu rachunków bankowych. ".

Bardzo mi się podoba to co piszecie!O ile można, to chciałbym to przedstawić swoim przełożonym do rozważenia, oczywiście pod warunkiem że to zgodzisz. Oczywiście nie będę tego reklamował swoim nazwiskiem, bo to nie jest mój pomysł :)

Co do :

Us_nip                    

3. Nie zgadzam się z twierdzeniem, że przedsiębiorca może podjąć działalność gospodarczą dopiero po uzyskaniu wpisu do rejestru przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym.
"Art. 14. Spółka kapitałowa w organizacji może podjąć działalność gospodarczą przed uzyskaniem wpisu do rejestru przedsiębiorców. Zasady wpisu do rejestru przedsiębiorców określają odrębne przepisy".

Masz rację, lecz nam nie chodziło tutaj o spółki w organizacji. Bo tutaj  art.14 ust.1 USG nie ma zastosowania. Wiadomo, że KSH dopuszcza taką możliwość i nikt jej nie może negować, jednak jak wszystko w naszym państwie... "ustawy są kompatybilne, nie ma żadnych sprzeczności"  :mur:

20 paź 2009, 21:07
Specjalista

POSTY        570
Post Nowe formularze NIP

Masz rację, lecz nam nie chodziło tutaj o spółki w organizacji. Bo tutaj  art.14 ust.1 USG nie ma zastosowania. Wiadomo, że KSH dopuszcza taką możliwość i nikt jej nie może negować, jednak jak wszystko w naszym państwie... "ustawy są kompatybilne, nie ma żadnych sprzeczności"  :mur:

To podaj konkretny przykład :)

20 paź 2009, 21:31
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA14 lis 2007, 15:50

POSTY        6
Post Nowe formularze NIP
w pytaniu o datę rozpoczęcia działalności przez przedsiębiorcę przed wpisem do KRS   chodziło o stowarzyszenia /prowadzące działalność poza statutową/ oraz  spóldzielnię produkcji rolnej -oba podmioty dokonały rejestracji na Vat.  
Dziękuję za pomysły na uzupełnienie Regon i inne wyjaśnienia, pozdrawiam

Tak przy okazji chciałam zapytać czy weryfikujecie rachunku bankowe do zwrotu - wszystkie czy tylko u Vat-owców, czy w ogóle nie żądacie dokumentów. U nas jest to robione w ramach czynności wyjaśniających co nie budzi entuzjazmu u podatników, czy słyszeliście coś o programie CERBER, w którym miały byc wszyskie rachunki gospodarcze?

21 paź 2009, 06:45
Zaawansowany

POSTY        36
Post Nowe formularze NIP
:zly1:  No ładnie... z uporem godnym czegoś większego pomijałem Art.14 ust.4  :zly1:
Nie ma to jak wyszukiwanie argumentów do popracia swej tezy, omijając te które leżą przed nosem :) Zupełnie się myliłem  :( Jeszcze mnie czeka dużo  nauki  :czytaj:

ana                    

Tak przy okazji chciałam zapytać czy weryfikujecie rachunku bankowe do zwrotu - wszystkie czy tylko u Vat-owców, czy w ogóle nie żądacie dokumentów. U nas jest to robione w ramach czynności wyjaśniających co nie budzi entuzjazmu u podatników, czy słyszeliście coś o programie CERBER, w którym miały byc wszyskie rachunki gospodarcze?

Na polecenie przełożonego żądam przedstawienia do wglądu oryginału umowy z bankiem, lub potwierdzenia założenia rachunku bankowego. Nie wiem czy to ze względu na moje usposobienie  :D , ale nikt nie protestuje przeciwko tej formie sprawdzania. A dotyczy to tylko rachunków zgłoszonych do zwrotu, bez podziału na Vat'owców i innych. Taki podział źle by wpływał na podatników... mam na myśli "A jak mój znajomy był tu w zeszłym tygodniu,to PAN nic nie żądał!"

Cerber? Niestety, pierwszy raz o tym słysze.

21 paź 2009, 06:58
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 13:55

POSTY        10
Post Nowe formularze NIP
Do ARGARTH! Co do części C "nowego" formularza NIP-1 t.j. aktualizacji dotyczącej zakończenia działalności gospodarczej odbywającej się za pomocą złożenia zgłoszenia aktualizacyjnego NIP-3. Uważam, że założenie to jest jak najbardziej słuszne, gdyż ten NIP-1 obecnie jest przeznaczony dla osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą, ale niebędących przedsiębiorcami. Pozdrawiam!!!

21 paź 2009, 08:19
Specjalista

POSTY        570
Post Nowe formularze NIP
ana                    

w pytaniu o datę rozpoczęcia działalności przez przedsiębiorcę przed wpisem do KRS   chodziło o stowarzyszenia /prowadzące działalność poza statutową/ oraz  spóldzielnię produkcji rolnej -oba podmioty dokonały rejestracji na Vat.  
Dziękuję za pomysły na uzupełnienie Regon i inne wyjaśnienia, pozdrawiam

Ustawa ? Prawo o stowarzyszeniach przewiduje dwa rodzaje stowarzyszeń, stowarzyszenia zwykłe oraz zarejestrowane, czyli prowadzące działalność gospodarczą.

Stowarzyszeni zwykłe ? jest to uproszczona forma zrzeszania się. Może być utworzone, przez co najmniej trzy osoby, które uchwalają regulamin działalności (stanowiący odpowiednik statutu). Regulaminem określa się m.in.: nazwę stowarzyszenia, cel, teren, środki działania, siedzibę oraz przedstawiciela reprezentującego stowa-rzyszenie. By mogło rozpocząć działalność, wystarczy zawiadomić organ nadzoru.

Stowarzyszenia zwykłe nie mają osobowości prawnej, nie mogą prowadzić działalności gospodarczej, korzystać z datków publicznych, przyjmować darowizn, spadków, nie mogą również tworzyć związków. Stowarzyszenia te uzyskują środki na swoją działalność jedynie ze składek członkowskich.

Stowarzyszenia zarejestrowane ? są bardziej rozbudowaną formą niż stowarzyszenia zwykłe. Aby utworzyć takie stowarzyszenie musi zebrać się co najmniej 15 osób, które powinny uchwalić statut oraz wybrać komitet założycielski. Statut stowarzyszenia określa m.in. nazwę stowarzyszenia, teren działania i siedzibę, władze oraz ich kompetencje, cele i sposoby ich realizacji, sposoby nabywania i utraty członkostwa. Podlega ono rejestracji we właściwym sądzie rejestrowym (Sąd Okręgowy ? Gospodarczy). Z chwilą wpisania do Krajowego Rejestru Sądowego stowarzyszenie uzyskuje osobowość prawną.

21 paź 2009, 10:38
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Post Nowe formularze NIP
Argarth                    

Spytaj w egzekucji.

21 paź 2009, 14:12
Zobacz profil WWW
Specjalista

POSTY        570
Post Nowe formularze NIP
rychu                    

Argarth                    

Spytaj w egzekucji.

W maju 2009 było pismo MF, że jest możliwość uzyskania dostępu do CERBER, ale uprawnienia tylko dla 3 osób z US, które dokonują zajęć rachunków oraz prowadzących postępowanie egzekucyjne.

Szkoda, że nie pomyśleli o pracownikach NIP :zly1:

21 paź 2009, 17:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2009, 17:39

POSTY        67
Post Nowe formularze NIP
W województwie śląskim była dzisiaj narada przedstawicieli IS z kierownikami NIP oraz Naczelnikami.
1.Uzgodniliśmy, że od poniedziałku będziemy informować podaników, iż przedsiębiorcy mają aktualizować wszelkie dane poprzez złożenie EDG w UM, UG i ograniczyć do min. przyjmowanie starych NIP-1. Jak słusznie zauważono wzory starych formularzymogą być stosowane do końca stycznia 2010, ale tylko wzory formularzy dla osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą niebędących przedsiębiorcami. Uzgodnienie jest słuszne, ponieważ od 01.02.2010 nie będzie złożenia NIP-1 w us. Trzeba podatników do tego przekonywać już teraz, żeby od lutego nie było problemu (myśl zeznania roczne 2009).
2.Co do numerów Regon  nie mamy żądać ani wzywać do podania tego numeru. Co do uzupełniania go z wydruku ze strony GUS to mam wątpliwości, bo nie jest to dana podana przez podatnika i na podstawie wydruku us nie ma mozliwości aktualizować danych.
3. Jeżeli chodzi o datę rozpoczęcia podawaną w NIP-2 przez spółki u mnie zawsze wpisują datę zawarcia umowy spółki (z chwilą spisnia umowy powstaje spółka w organizacja pełna praw i obowiązków w zakresie podatku dochodowego od osób prawnych). Oczywiście data rejestracji w zakresie VAT będzie inna. Jeżeli w NIP-2 z sądu jest inaczej wzywam do wyjaśnienia.
4. U nas do CERBER-a ma dostę tylko egzekucja.
5. Inną sprawą poruszoną było oświadczenie MF na spotkaniu z Nipowacami w Jastrzębiej Górze, że zaprzestano prac nad SERCEM i będzie tworzony nowy system e-Rejestracja (uruchomienie przewiduje się na 2013). Ta wiadomość dobija.

23 paź 2009, 18:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona