Teraz jest 06 wrz 2025, 14:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Pawlak proponuje: US mają rozliczać PIT zamiast pracodawców 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 09:58

POSTY        95
Post Pawlak proponuje: US mają rozliczać PIT zamiast pracodawców
Informacje o pomyśle Pawlaka dostępne pod linkiem:
http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarticle.php?show=article&article_id=1127

Toż na Radę Ministrów trzeba wysłać koleżanki, które prowadziły akcję edukacyjną o podatkach w szkołach podstawowych...
Skoro JVR sam nie daje rady... :zygi:  Pilnie! Już w ten wtorek!

Aha - od razu kandydat do <<głupoty roku w Resorcie>> - jak to przejdzie ...

19 paź 2009, 21:24
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
Jeśli "my" zaczniemy rozliczać podatników to po co biura rachunkowe i doradcy podatkowi?

19 paź 2009, 21:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2006, 21:33

POSTY        51

LOKALIZACJAZiemia
Nie ma sprawy, mogę rozliczać. A ile płacą od sztuki :zeby: ?

19 paź 2009, 21:47
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
babula                    

Nie ma sprawy, mogę rozliczać. A ile płacą od sztuki :zeby: ?

0,00 zł za sztukę, zabiorą Ci dodatek i upie.....ą premię oraz nagrody

20 paź 2009, 05:41
Znawca

REJESTRACJA16 maja 2009, 18:01

POSTY        129

LOKALIZACJAŚląsk
Nowa - jak to po co biura rachunkowe! Przygotują papiery, ty zrobisz zeznanie, wydrukujesz, objaśnisz podatnikowi co zrobiłaś, pokażesz gdzie podpisać, podziękujesz, że mogłaś coś zrobić dla swojego premiera. A biuro rachunkowe skasuje za usługę. Przecież to proste...

20 paź 2009, 06:22
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834
To będzie w trybie "korekty z urzędu", z możliwością wniesienia sprzeciwu? Podatnik będzie musiał zostawić wzór podpisu żebyśmy mogli podpisać zeznanie. Ale nie ma sprawy, bez ulg itp.. same korzyści dla urzędu.

20 paź 2009, 06:33
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Drago                    

To będzie w trybie "korekty z urzędu", z możliwością wniesienia sprzeciwu? Podatnik będzie musiał zostawić wzór podpisu żebyśmy mogli podpisać zeznanie. Ale nie ma sprawy, bez ulg itp.. same korzyści dla urzędu.

Z ulgami  :nonono:
Jeśli podatnik zapomni przynieść dokumentów - to nic się nie stało. Zgodnie z ogólnymi zasadami OP, organ przeprowadzi postępowanie i zgromadzi stosowne dowody (np. występując do wszystkich ISP o przekazanie kopii faktur za internet wystawionych dla pana X)  :wysmiewacz:

20 paź 2009, 06:55
Amator

REJESTRACJA03 cze 2009, 06:59

POSTY        10
A przecież w polskim prawie podatkowym obowiązuje generalnie zasada samoobliczenia!
Ja poproszę jeszcze miotłe to posprzątam lub odlecę :(

20 paź 2009, 07:17
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Szanowny Panie Marku Sawicki - Ministrze Rolnictwa ! Jeśli się Pan tyle samo zna - czyt. tyle samo robi dla dobra rolnictwa, co na PIT - ach, to ja bardzo Panu dziękuję za to Pana ministrowanie. Niech  się Pan  weźmie do roboty, do jakiej został Pan " przydzielony ", a nie opowiada jakieś dyrdymały !!!.

20 paź 2009, 07:52
Zawodowiec

POSTY        3146

A ja was zaskoczę.
Uważam, że co do zasady pomysł całkiem głupi nie jest i dość prosty w realizacji.
Rzecz jasna nie chodzi mi tu o przyklaskiwanie politycznym demagogom lecz o pewną zmianę filozofii funkcjonowania US w zakresie rozliczania PIT. Wiem, że na dzień dzisiejszy to tylko taka paplanina, więc proszę mnie nie linczować.
Moja koncepcja jest taka:
1. elektroniczne przekazywanie informacji o dochodach podatników (PIT-11 PIT-40 i inne) od wszystkich pracodawców, a co najmniej tych, którzy muszą składać elektroniczne dokumenty do ZUS. Przekazywanie winno być w całości zautomatyzowane, a nie na wzór dzisiejszych bio-e-deklaracji, gdzie bez pracownika ani rusz. Dodatkowo skrócić termin max do 31 stycznia.
2. scentralizowanie bazy danych by skończyć z przesyłaniem papierków między urzędami.
3. ograniczyć obowiązek składania PIT-ów tylko do sytuacji szczególnych tj. korzystania z ulg, odliczeń, wspólnego opodatkowania itp. Ponieważ wspólne opodatkowanie w obecnej sytuacji nie jest już tak korzystne, a i ulgi (za wyjątkiem rodzinnej) zanikają, z obowiązku składania PIT-ów może być zwolnionych wielu podatników.
4. Pozostali muszą złożyć PIT w dowolnej formie - tradycyjnej, przez internet itp. w określonym czasie np.  31.03.
5. w okresie po wprowadzeniu wszystkich zeznań, komputery w centrali mielą dane i wyrzucają automatycznie listę zwrotów podatku oraz zestaw wezwań do zapłaty.
6. ew. postępowanie egzekucyjne nie wymaga wydania decyzji. Podatnik, który do 31.03. nie złoży zeznania, nie ma prawa do skorzystania z jakichkolwiek ulg, odliczeń i preferencji. W przypadku braku zeznania, przyjmuje się, że podatnik zeznał dochody wynikające z informacji posiadanych przez US i odpowiada (na równi z płatnikiem) za ich brak lub nierzetelność.
7. zapewniona jest dobrze wyszkolona i godziwie opłacana kadra do obsługi.

I co, możliwe?    Szkoda tylko, że nierealne  <_<

20 paź 2009, 18:47
Zaawansowany

REJESTRACJA22 maja 2009, 10:53

POSTY        45
pomysł niegłupi, tylko pewnie Pawlakowi nie o to chodziło ;-)  Tak a`propos, skoro Pawlak sam się wywołał do tablicy, to czy ktoś wie jak zakończyła się sprawa J&S, gdzie to w/w pomógł nie zapłacić kary tej spółce?  :P

20 paź 2009, 19:08
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Pavlakus philosophus
O, si tacuisses! Philosophus massisses, Pavlakus
(O gdybyś milczał byłbyś filozofem, panie Pawlaku).
Myśl jak ulał pasuje do pana Waldka.
Kiedy zrobiło się głośno, gdy wybuchały jedna po drugiej afery i skandale - to siedział cicho. Jak szara myszka. Ale póki siedział cicho, to chociaż nie opowiadał głupot. Bo jak pojąć taką "spójną" politykę  rządu polegającą na dowaleniu kolejnego obowiązku (tym razem rozliczania PIT'ów) urzędom, z których chce się jednocześnie zwolnić 10% pracowników. O obniżkach płac już nawet nie wspominam.
Szejnfeld odszedł, to następny się znalazł z POs*anymi pomysłami.
A sio :excl:

20 paź 2009, 19:18
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
supersaper                    

1. elektroniczne przekazywanie informacji o dochodach podatników (PIT-11 PIT-40 i inne) od wszystkich pracodawców, a co najmniej tych, którzy muszą składać elektroniczne dokumenty do ZUS. Przekazywanie winno być w całości zautomatyzowane, a nie na wzór dzisiejszych bio-e-deklaracji, gdzie bez pracownika ani rusz. Dodatkowo skrócić termin max do 31 stycznia.
 <_<

I likwidacja "czynnego żalu" z KKS (przynajmniej w pewnym zakresie), żeby istniała realna możliwośc karania tych, którzy informacji nie prześlą do US. ;)

21 paź 2009, 07:07
Zawodowiec

POSTY        3146

olin72                    

pomysł niegłupi, tylko pewnie Pawlakowi nie o to chodziło ;-)  Tak a`propos, skoro Pawlak sam się wywołał do tablicy, to czy ktoś wie jak zakończyła się sprawa J&S, gdzie to w/w pomógł nie zapłacić kary tej spółce?  :P

Rząd przegrał spór z J&S i odda 530 mln
21 października 2009

Rząd odda ponad 530 mln zł spółce J&S Energy w rezultacie błędu popełnionego przez resort gospodarki dwa lata temu - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

To efekt wtorkowego wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego, który uznał, że Agencja Rezerw Materiałowych źle wyliczyła karę dla J&S Energy. ARM nałożyła ją w 2007 r., bo J&S - według agencji - utrzymywała zbyt niskie zapasy paliw. Kara sięgnęła 452 mln zł. Okazało się, że ARM źle zinterpretowała przepisy.

To wystarczający powód, by w ogóle uchylić karę. Rząd będzie więc musiał oddać pieniądze wraz z odsetkami przekraczającymi 80 mln zł. To fatalna wiadomość dla budżetu - ocenia "DGP".

Nie słyszałem aby Pawlak zamierzał pokryć to z własnej kieszeni  :zly1:

21 paź 2009, 07:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona