Teraz jest 06 wrz 2025, 13:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona
Nowe formularze NIP 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Post Nowe formularze NIP
Wprowadzono nowe formularze NIP. Wśród nich znalazł się NIP-1, który aktualnie nazywa się "Zgłoszenie identyfikacyjne/aktualizacyjne osoby fizycznej prowadzącej samodzielnie działalność gospodarczą - niebędącej przedsiębiorcą".
Co ma zrobić podatnik-przedsiębiorca, kiedy będzie chciał podać rachunek bankowy? Formalnie na NIP-1 nie może.
Pozostaje EDG-1... ale gminy nie chcą (nie widzą prawnej możliwości) przyjmowania EDG-1 jedynie z numerem konta i przesyłania go do US.
Czy w innych US spotkaliście się z tym problemem?

09 paź 2009, 14:55
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2009, 17:39

POSTY        67
Post Nowe formularze NIP
U mnie do końca stycznia będziemy przyjmować konta na starych drukach jeżeli ktoś będzie chciał złożyć, uprzedziłam wszystkie moje gminy że z dniem 01.02.2010 nie będą miały wyjścia jak tylko przyjmować EDG wraz z załącznikiem EDG-RB.
Ze zmianą formularzy pojawił się jeszcze inny proble, a mianowicie jak będzie zgłaszał rozpoczęcie działalności podatnik, który otrzymał wpis do ewi.dzi.gos. przed 31.03.2009 r.???!!!

09 paź 2009, 18:16
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Post Nowe formularze NIP
Mam ten sam problem z nowymi drukami NIP-1. Moje gminy usilnie mnie przekonują, że do EDG zgłasza się jedynie zmiany danych, które podlegają wpisowi do EDG. Konta nijak im tu "nie leżą" ... Mam pytanie, a nawet dwa :)
1. Czy żądacie od podatników umowy z bankiem na prowadzenie rachunku bankowego (nie wiem ... w ramach czynności sprawdzających?)? No bo jak ma się zmiana ustawy o NIP (wykreślono zapis o dołączaniu kopii dokumentów do NIP-1 i NIP-2) do "obiegówek" dla VAT-u przy dużych zwrotach, gdzie komórka NIP potwierdza/weryfikuje nr konta?
2. Czy zgłaszaliście zapotrzebowanie na nowe druki do swojej IS? Ja mam niezłe zapasy NIP-3 i NIP-1, więc zamówiłam symboliczne ilości, tak "na wszelki wypadek" (to było na początku 2009r.). Zastanawiam się, czy nie zwiększyć zamówienia, chociaż jeśli NIP-1 ma być tylko dla "nieprzedsiębiorców" czyli np. rolników z VAT, działów specjalnych prod. rolnej itp., to nie wiem czy to ma sens. Przerabianie nieaktualnych druków na makulaturę też kosztuje, a mamy kryzys, musimy oszczędzać itd.  :wysmiewacz:

09 paź 2009, 18:50
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        67
Post Nowe formularze NIP
U nas zamówienia jeszcze nie było, a co do druków starych 31.01.2010 NIP-1 daję do zmielenia a z NIP-3 się zastanowimy, na razie mamy trochę, ale to wszystko zależy kiedy będą nowe.

09 paź 2009, 19:20
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Post Nowe formularze NIP
Asioka                    

Mam ten sam problem z nowymi drukami NIP-1. Moje gminy usilnie mnie przekonują, że do EDG zgłasza się jedynie zmiany danych, które podlegają wpisowi do EDG. Konta nijak im tu "nie leżą" ... Mam pytanie, a nawet dwa :)
1. Czy żądacie od podatników umowy z bankiem na prowadzenie rachunku bankowego (nie wiem ... w ramach czynności sprawdzających?)? No bo jak ma się zmiana ustawy o NIP (wykreślono zapis o dołączaniu kopii dokumentów do NIP-1 i NIP-2) do "obiegówek" dla VAT-u przy dużych zwrotach, gdzie komórka NIP potwierdza/weryfikuje nr konta?
2. Czy zgłaszaliście zapotrzebowanie na nowe druki do swojej IS? Ja mam niezłe zapasy NIP-3 i NIP-1, więc zamówiłam symboliczne ilości, tak "na wszelki wypadek" (to było na początku 2009r.). Zastanawiam się, czy nie zwiększyć zamówienia, chociaż jeśli NIP-1 ma być tylko dla "nieprzedsiębiorców" czyli np. rolników z VAT, działów specjalnych prod. rolnej itp., to nie wiem czy to ma sens. Przerabianie nieaktualnych druków na makulaturę też kosztuje, a mamy kryzys, musimy oszczędzać itd.  :wysmiewacz:

1.Nie. Ciekawe ile było w temacie przewałów oprócz tego "samochodowego" i w ilu przewałach nie uczestniczył ktoś z US-a?
2.Nie. IS daje sygnał - zamawiam. Zapasy won. Kryzys nie moja sprawa, marnotrawstwo niech spędza sen z powiek idiotom, którzy zmieniają druki żeby usunąć z nich jakieś didaskalia. A może zaprojektować formularze nie starzejące się zbyt szybko i na dodatek skorelowane trochę bardziej z aplikacją do której mają być wprowadzane z nich informacje.

09 paź 2009, 22:36
Zobacz profil WWW
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Post Nowe formularze NIP
Po weekendzie nasunęły mi się następujące myśli:
1. Rzeczywiście tymczasowo można przyjmować stare druki NIP-1, ale uważam, że już teraz należy odsyłać przedsiębiorców do jednego okienka (zgodnie z litera prawa).
2. Odsyłanie będzie jednak nieuchronnie prowadzić do dziwnych sytuacji:
a) przedsiębiorca chce podać konto bo ma zwrot na jutro... a tu trzeba iść do okienka... a okienko prześle konto za parę dni... :)  fajnie nie?
b) niektóre gminy stanęły na stanowisku, że owszem przedsiębiorcy pozostaje jedynie użycie EDG-1, ale one go nie przyjmą (bo konto czy tez biuro podatkowe nie ma wpływu na wpis do EDG) i pouczą przedsiębiorcę, żeby przesłał rzeczone EDG-1 do do US. Jeśli to zrobi, to powinniśmy je odesłać do okienka!!! ... a oni z powrotem do nas?!
3. Niektóre biura podatkowe już wpadły na genialny pomysł, żeby informację o koncie przesyłać do US na kartce papieru w formie oświadczenia. W tym miejscu rodzi się bolesne pytanie: co należy zrobić, jeśli takie oświadczenie wpłynie do US? Świadomie wzywać podatnika do złożenia starego NIP-1 (rozwiązanie ograniczone czasowo)? Wysyłać informację, że należy złożyć EDG-1 w okienku?
Paranoja!
A może niepotrzebnie się przejmuję? Przecież wszystko (jak zawsze) kiedyś się ułoży...

12 paź 2009, 09:08
Zaawansowany

REJESTRACJA17 lis 2006, 14:40

POSTY        30

LOKALIZACJApolska płd.
Post Nowe formularze NIP
Wspólnik s.c. jako przedsiębiorca w przypadku podania rachunku bankowego będzie musiał to zgłosić na EDG-1? NIP3 już nie jest przeznaczony dla wspólników s.c.  :huh:
Co do NIP-1 to dalej nie bardzo do mnie przemawia hasło "niebędący przedsiębiorcą"...skoro w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej zostało napisane że "..wykonująca we własnym zakresie dzialalność gospodarczą.."  :unsure:  Może ten nagłówek zmienią  :P

12 paź 2009, 10:57
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Nowe formularze NIP
W projekcie rozporządzenia z dnia 20.07.2009 r., w formularzu NIP-1, składającego określono:
"Formularz przeznaczony dla osób fizycznych prowadzących samodzielnie działalność gospodarczą, z wyjątkiem wykonujących tę działalność wyłącznie w formie uczestniczenia w spółkach cywilnych, jawnych, partnerskich, komandytowych lub komandytowo-akcyjnych".

Teraz czekam na "wyjaśnienia" z MF co autor miał na myśli :sex:

12 paź 2009, 16:04
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Post Nowe formularze NIP
Ludzie urzędujący pod adresem Jedno.Okienko@mg.gov.pl byli nieco zaskoczeni zaistniała sytuacją (lub raczej nie mieli o niej pojęcia), lecz odesłali ostatecznie lakoniczną informację :   "Wyjaśniamy sprawę z Ministerstwem Finansów, w nowym rozporządzeniu jest błąd.
Obecnie jedyną możliwością jest złożenie druku EDG-1 w gminie."

Jest więc nadzieja, że gdzieś tak po Świętach sprawa się wyjaśni :).

15 paź 2009, 11:31
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA08 paź 2009, 06:58

POSTY        9
Post Nowe formularze NIP
Co robicie jak podatnik zgłasza miejsce zamieszkania u was a to czysta fikcja? Jak można mu udowodnić że ucieka przed poprzednim urzędem z jemu tylko znanych powodów? Tam go nie ma u mnie nie ma i tak w koło? my szukamy a on uprzejmie zawiadamia, że teraz chory, wyjechał, leczy się, jest za granicą, tu mieszka a u żony tylko przebywa od czasu do czasu..., można mnożyć stosowane wybiegi. Wiem co art.25 kc mówi ale na tym kończy się. Jak radzicie sobie w podobnych sytuacjach? zostawiacie ?

19 paź 2009, 14:35
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        67
Post Nowe formularze NIP
Śpiewamy: Niech żyje wolność, wolność i swoboda........ :lol:

19 paź 2009, 18:34
Zaawansowany

REJESTRACJA09 paź 2009, 19:45

POSTY        36
Post Nowe formularze NIP
Asioka                    

Witam!

Osobiście nie żądam jakiejkolwiek umowy potwierdzającej zgłaszany rachunek w C.2.1 NIP'u Pierwszego ;) Nowelizacja ustawy "nipowskiej" jest dla mnie jedynym oficjalnym źródłem wymagań stawianych wobec podatnika. Niestety,przełożeni stwierdzili że tak być nie może! I nakazali mi , żądać do wglądu oryginałów umów i w "uwagach urzędu skarbowego" nanieść stosowną adnotacje. Ta zmiana bardzo dobrze wpływa na wizerunek naszego US, gdzie od 30.03.09 radośnie informowałem, że nic nie trzeba dołączać.

Ad.2.
Wg poleceń przełożonego mam wydawać aż do wyczerpania zapasu NIP-1(5), których dostaliśmy na początku roku 3 paczki po 2000szt. Na dzień dzisiejszy mam tak około z 200-300szt druków, natomiast w magazynie z 12tys NIP-1(4). I zgadnijcie co? Mam właśnie te poczciwe "czwórki" wydawać. Oszczędności, się wie!

Co do ciekawszych spostrzeżeń związanych z nowymi drukami, czy zauważyliście taki mały opis w pozycji C? "Aktualizacja danych dotycząca zakończenia działalności gospodarczej odbywa się przez złożenie aktualizacyjnego NIP-3" Wypada tylko pogratulować świetnie "odświeżonych" druków i z niecierpliwością czekamy na kolejną aktualizację druków  :mur:

Hucznie ogłoszona zmiana na drukach NIP-1! "Aktualizacja danych dotycząca zakończenia działalności gospodarczej odbywa się przez złożenie aktualizacyjnego EDG-1 we właściwym Urzędzie Miasta bądź Gminy". :brawa:

19 paź 2009, 19:39
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2009, 09:52

POSTY        45
Post Nowe formularze NIP
Matyldo                    

Co robicie jak podatnik zgłasza miejsce zamieszkania u was a to czysta fikcja? Jak można mu udowodnić że ucieka przed poprzednim urzędem z jemu tylko znanych powodów? Tam go nie ma u mnie nie ma i tak w koło? my szukamy a on uprzejmie zawiadamia, że teraz chory, wyjechał, leczy się, jest za granicą, tu mieszka a u żony tylko przebywa od czasu do czasu..., można mnożyć stosowane wybiegi. Wiem co art.25 kc mówi ale na tym kończy się. Jak radzicie sobie w podobnych sytuacjach? zostawiacie ?

U nas kończy się to wnioskiem o kontrolę doraźną i u naszego migającego się podatnika  :dokuczacz: pomogło  :zeby:

20 paź 2009, 06:34
Specjalista
Własny awatar

POSTY        520
Post Nowe formularze NIP
Argarth!
Faktycznie, tego nie zauważyłem...
Od razu nasuwa się myśl, że najlepiej kiedy za poprawianie biorą się ludzie, którzy nie mają zielonego pojęcia (czyt. nie czuja istoty zagadnienia), co zmieniają.
Ale cóż... zmieniajmy, zmieniajmy...
Potem powie się w radiu lub TV, że cały czas ulepszamy system i ułatwiamy rejestrację działalności :)

20 paź 2009, 07:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona