Teraz jest 06 wrz 2025, 00:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Miejsce kontroli 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 18:55

POSTY        4
Post Miejsce kontroli
Zgodnie z art. 285a § 1 Ordynacji podatkowej czynności kontrolne prowadzone są w siedzibie kontrolowanego, w innym miejscu przechowywania dokumentacji oraz w miejscach związanych z prowadzoną przez niego działalnością. Natomiast zgodnie z art. 80a. ustawy o swobodzie działalności gosp. kontrolę przeprowadza się (wyłącznie) w siedzibie kontrolowanego lub w miejscu wykonywania działalności gospodarczej.
Czy kontrola podatkowa może być zatem prowadzona w biurze rachunkowym, które prowadzi i przechowuje księgi rachunkowe kontrolowanego? Który z tych przepisów jest ważniejszy?

14 paź 2009, 13:25
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
Post Miejsce kontroli
Ważniejszy jest
clerk1                    

art. 80a. ustawy o swobodzie działalności gosp. kontrolę przeprowadza się (wyłącznie) w siedzibie kontrolowanego lub w miejscu wykonywania działalności gospodarczej.

14 paź 2009, 13:59
Zaawansowany

REJESTRACJA31 paź 2006, 07:39

POSTY        74
Post Miejsce kontroli
Przy kontrolach elektronicznych problem miejsca przeprowadzania kontroli nie występuje, tak przynajmniej mi się wydawało dopóki nie wszedłem na ten topic. Kontrolowany ma obowiązek w wyznaczonym przeze mnie terminie dostarczyć  na nośniku  żądane dane, jeżeli z różnych przyczyn (najczęściej technicznych) nie jest w stanie tego zrobić w  wyznaczonym terminie to się się ze mną kontaktuje i uzgadniamy nowy termin, nigdy mi się nie zdarzyło, żeby podatnik mi tych danych ostatecznie nie dostarczył . Dalej to ja pracuję sobie już u siebie w biurze, importuję dostarczone pliki do ACL-a, potem je analizuję , porównuję z deklaracjami , sumuję , grupuję,  typuję interesujące mnie rekordy w celu dostarczenia mi przez kontrolowanego odnoszących się nich dokumentów papierowych itp. Teraz jednak to ja się zastanawiam czy jeżeli ja to wszystko robię w biurze to czy ja działam zgodnie z usdg ? Dane pobieram różnie , najczęściej w siedzibie kontrolowanego,czasami w biurze rachunkowym  czasami przywożą mi płytki sami kontrolowani do urzędu, analizy to już najczęściej robię w biurze w urzędzie i właściwie teraz to ja już nie wiem czy to jest prawidłowe czy nie ?

14 paź 2009, 14:43
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Post Miejsce kontroli
A jak wyobrażacie sobie kontrole w kiosku gdzie ledwie jedna osoba się mieści? I jeśli jest to jedyne miejsce prowadzenia działalności...

14 paź 2009, 14:46
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
Post Miejsce kontroli
Abstrahuję od realiów. Piszę o prawie stworzonym przez "prawników". Teoretycznie niestety tak to wygląda jak napisałem. W twoim przykładzie może to być nie do zrealizowania. Z drugiej strony tej zasady może dać niepożądane efekty dla kontrolujących. Trzeba by liczyć na rozsądek Polaków, ale ten zależy też od tego kto kogo chce "ugryźć".

14 paź 2009, 15:33
Zaawansowany

POSTY        74
Post Miejsce kontroli
Mozeanglia jesteś inteligentny i za to Cię szanuję. Ja pomimo, że jestem skarbowcem, to nigdy nie przyszłoby mi do głowy przeprowadzanie kontroli dosłownie w kiosku, zrobiłby to w sposób jaki opisałem w moim poprzednim poście, nie wiem czy zgodnie z usdg czy nie. Teraz to che zwrócić uwagę na inny problem. Jeżeli zgodnie z usdg miejscem przeprowadzania kontroli może być wyłącznie siedziba kontrolowanego lub miejsce gdzie wykonuje on działalność gospodarczą to zgodnie z tą ustawą nie było by możliwe przeprowadzenie kontroli np. za 2007 rok jeżeli podatnik zlikwidowałby swoją działalność np. w 2008 roku. Należności podatkowe za 2007 rok przedawniają się z końcem 2013 , VAT za miesiące od I/2007 do XI/2007 z końcem 2012  roku. Czy zatem nie ma możliwości zweryfikowania poprawności rozliczania się z fiskusem takiego  podatnika jak tu przykładowo opisałem ? Jeżeli by tak się sztywno trzymać usdg to chyba nie poprzez przeprowadzenie kontroli podatkowej czy skarbowej no bo gdzie ją fizycznie przeprowadzić ? Więc można by od razu wszcząć postępowanie podatkowe bez uprzedniego przeprowadzania kontroli.
W przypadku ewentualnego stwierdzenia uszczupleń podatnik znajdzie się w zdecydowanie gorszej sytuacji niż gdyby te uszczuplenia zostały ustalone w trakcie kontroli, po prostu  nie będzie miał możliwości dokonania korekty deklaracji, wydana zostanie decyzja określająca zaległość a następnie wszczęte zostanie postępowanie karne-skarbowe w celu jego ukarania , tak się najczęściej dzieje. Ja to wszystko napisałem po to  aby wykazać, że ewidentnie widać iż w tworzeniu przepisów usdg nieudolnie maczali palce podejrzani Adam Sz. Zbigniew Ch. i ich kolesie . Nieudolnie bo zapomnieli uregulować w usdg taką sytuację, jaką tu opisałem. Nie jestem prawnikiem i nie wiem  z upływem ilu lat karalność ich czynów przedawni się ale myślę że  do wyborów, które jak  sądzę nastąpią  rychło, się nie przedawni i po wyborach zostaną pociągnięci do odpowiedzialności karnej za aferę z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej.

14 paź 2009, 15:47
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Post Miejsce kontroli
Nie wiem, czy postępowania podatkowego nie wszczyna się na podstawie protokołu pokontrolnego... Moze coś się zmieniło... nie jestem ze wszystkim na bieżąco. Ale kiedyś (całkiem nie dawno) było tez tak, że kontrole można było prowadzić też w urzędzie... Przecież większość podatników nie ma miejsca ani warunków, żeby 2 osoby z kontroli siedziały sobie 8 godzin i coś tam sprawdzały... Chyba, że na kolanie przed wejściem do np sklepu, na wietrze, deszczu itp itd. Może taki był zamysł? Trzeba by sięgnąć może do K.C. żeby ustalić co to jest lokal... ile terenu przed lokalem zalicza się do lokalu Może na podstawie obowiązku odśnieżania, tj chodnik przez posesją? :)

14 paź 2009, 15:54
Zaawansowany

POSTY        74
Post Miejsce kontroli
W treści art. 80a usdg wymienione są tylko dwa miejsca gdzie można przeprowadzać kontrolę zatem ja rozumiem to tak, że tylko w tych wymienionych miejscach można przeprowadzać skuteczną kontrolę. Należałoby teraz postawić pytanie jakie skutki prawne w zakresie  wartości dowodowej  np. dla sądu miałyby ustalenia dokonane w trakcie kontroli przeprowadzonej  w innym miejscu niż przewiduje art 80a usdg ? Wyroków WSA a tym bardziej NSA chyba jeszcze w tym temacie nie było, usdg jest świeżą ustawą.

14 paź 2009, 16:11
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
Post Miejsce kontroli
Viglaif                    

Mozeanglia jesteś inteligentny i za to Cię szanuję. Ja pomimo, że jestem skarbowcem, to nigdy nie przyszłoby mi do głowy przeprowadzanie kontroli dosłownie w kiosku, zrobiłby to w sposób jaki opisałem w moim poprzednim poście, nie wiem czy zgodnie z usdg czy nie. Teraz to che zwrócić uwagę na inny problem. Jeżeli zgodnie z usdg miejscem przeprowadzania kontroli może być wyłącznie siedziba kontrolowanego lub miejsce gdzie wykonuje on działalność gospodarczą to zgodnie z tą ustawą nie było by możliwe przeprowadzenie kontroli np. za 2007 rok jeżeli podatnik zlikwidowałby swoją działalność np. w 2008 roku. Należności podatkowe za 2007 rok przedawniają się z końcem 2013 , VAT za miesiące od I/2007 do XI/2007 z końcem 2012  roku. Czy zatem nie ma możliwości zweryfikowania poprawności rozliczania się z fiskusem takiego  podatnika jak tu przykładowo opisałem ? Jeżeli by tak się sztywno trzymać usdg to chyba nie poprzez przeprowadzenie kontroli podatkowej czy skarbowej no bo gdzie ją fizycznie przeprowadzić ? Więc można by od razu wszcząć postępowanie podatkowe bez uprzedniego przeprowadzania kontroli.
W przypadku ewentualnego stwierdzenia uszczupleń podatnik znajdzie się w zdecydowanie gorszej sytuacji niż gdyby te uszczuplenia zostały ustalone w trakcie kontroli, po prostu  nie będzie miał możliwości dokonania korekty deklaracji, wydana zostanie decyzja określająca zaległość a następnie wszczęte zostanie postępowanie karne-skarbowe w celu jego ukarania , tak się najczęściej dzieje. Ja to wszystko napisałem po to  aby wykazać, że ewidentnie widać iż w tworzeniu przepisów usdg nieudolnie maczali palce podejrzani Adam Sz. Zbigniew Ch. i ich kolesie . Nieudolnie bo zapomnieli uregulować w usdg taką sytuację, jaką tu opisałem. Nie jestem prawnikiem i nie wiem  z upływem ilu lat karalność ich czynów przedawni się ale myślę że  do wyborów, które jak  sądzę nastąpią  rychło, się nie przedawni i po wyborach zostaną pociągnięci do odpowiedzialności karnej za aferę z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej.

Viglaif, a czy taki POdatnik spełnia kryteria usdg? :D POwodzenia w szukaniu dziury w całym :dokuczacz:

14 paź 2009, 18:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:40

POSTY        117
Post Miejsce kontroli
My działamy wg wyjaśnień Ministerstwa Gospodarki. Chcąc przeprowadzić kontrolę w biurze rachunkowym prowadzącym dokumentację, prosimy o złożenie oświadczenia, iż kontrolowany wyraża wolę by kontrolę przeprowadzić w tym właśnie miejscu. Oświadczenie takie stanowi odrębny załącznik do protokołu (nie tak jak w przypadku prowadzenia kontroli w siedzibie urzędu, gdzie wystarcza, że opisujemy tylko w protokole, że z uwagi na....itd.). Skąd te wyjaśnienia MG? Szefowa była na jakimś szkoleniu centralnym.

14 paź 2009, 18:41
Zaawansowany

REJESTRACJA17 maja 2009, 18:32

POSTY        53
Post Miejsce kontroli

Jeżeli zgodnie z usdg miejscem przeprowadzania kontroli może być wyłącznie siedziba kontrolowanego lub miejsce gdzie wykonuje on działalność gospodarczą to zgodnie z tą ustawą nie było by możliwe przeprowadzenie kontroli np. za 2007 rok jeżeli podatnik zlikwidowałby swoją działalność np. w 2008 roku. Należności podatkowe za 2007 rok przedawniają się z końcem 2013 , VAT za miesiące od I/2007 do XI/2007 z końcem 2012 roku. Czy zatem nie ma możliwości zweryfikowania poprawności rozliczania się z fiskusem takiego podatnika jak tu przykładowo opisałem ? Jeżeli by tak się sztywno trzymać usdg to chyba nie poprzez przeprowadzenie kontroli podatkowej czy skarbowej no bo gdzie ją fizycznie przeprowadzić ? Więc można by od razu wszcząć postępowanie podatkowe bez uprzedniego przeprowadzania kontroli.

Moim zdaniem po likwidacji działalności usdg nie ma zastosowania. Pozostaje nam podatnik na podstawie Op, nie ma już przedsiębiorcy z usdg.

14 paź 2009, 18:48
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 21:25

POSTY        44
Post Re: Miejsce kontroli
No a jak dz.g została zlikwidowana i podatnik nie ma biura to gdzie kontrola?  I wtedy tylko ordynacja ma zastosowanie ?

To włazimy mu do domu?

06 paź 2011, 22:27
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2009, 18:04

POSTY        3
Oczywiście, bo nie jest już przedsiębiorcą tylko kontrolowanym i stosuje się przepisy Op, podatnik wyrazi Ci zgodę na kontrolę w US bo pewnie pracuje ciężko żeby odrobić straty z działalności

07 paź 2011, 05:56
Amator

REJESTRACJA29 wrz 2011, 19:04

POSTY        15
Przede wszystkim, zgodnie z art. 285a par. 1 i art. 285b Ordynacji podatkowej, kontrolę można prowadzić w miejscu przechowywania dokumentacji (a więc np. w biurze rachunkowym) a za zgodą kontrolowanego - w siedzibie organu podatkowego. Przepisy Op są ważniejsze niż usdg, gdyż mają charakter szczególny. Regulują kontrolę podatkową a usdg określa tylko ogólne ramy dla kontroli przedsiębiorcy, natomiast różne ustawy regulujące działalność poszczególnych struktur administracyjnych te ramy doprecyzowują.

"Każdy prowokator czy szaleniec, który odważy się podnieść rękę przeciwko władzy ludowej, niechaj będzie pewny, że mu tę rękę władza ludowa odrąbie [...] w interesie dalszej demokratyzacji naszego życia [...]"

07 paź 2011, 07:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona