Teraz jest 06 wrz 2025, 13:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Nowa ustawa o urzędach i izbach skarbowych 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Post Nowa ustawa o urzędach i izbach skarbowych
Lubelska Izba Skarbowa pracuje z polecenia MF nad nową ustawą o   urzędach i izbach skarbowych.
Macie jakieś pomysły jak usprawnić to co się dzieje na naszym poletku?

13 paź 2009, 18:14
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 18:12

POSTY        118
Owszem: dopracować art.5 ust 9  a szczególnie pkt 7 bo jest tak napisane,że ręce opadają i zrobił się w Polsce bałagan.

13 paź 2009, 18:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 lut 2008, 22:26

POSTY        62
Osobiście brakuje mi przepisu, który dawałby organowi podatkowemu wyraźne uprawnienie do pozyskiwania od innych podmiotów informacji poza postępowaniem podatkowym (swoisty odpowiednik art. 43 ustawy o prokuraturze).

13 paź 2009, 20:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 lip 2009, 09:42

POSTY        39
Wprowadzić MF jako organ drugiej instancji, przecież siedzi tam kupa ludzi i zlikwidować is jako instytucje wprowadzające dodatkowy zamęt (i generujące koszty) w tej i tak pokręconej materii.

13 paź 2009, 20:20
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA08 paź 2009, 06:58

POSTY        9
Czy nie chodzi tu czasem o likwidację DUS-ów?
Jedna opcja je stworzyła a druga zlikwiduje?

14 paź 2009, 06:08
Amator

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:57

POSTY        21
A może podawalibyście konkrety a nie niemożliwe (niestety) do realizacji "złote myśli'?
Ta ustawa jest jednym wielkim problemem a wysokie Izby starają się jak mogą, żeby ją nam  zinterpretować. Tyle, że co województwo to inna praktyka a MinFin nie chce (nie wie?) udzielić jednej słusznej odpowiedzi na wydawałoby się proste (dla wysoko wykształconych tam ludków) a niezwykle trudne dla nas maluczkich pytania.
1. czy pod art. 5 ust. 9b pkt 7 kryją się również spółki osobowe (jawne, komandytowe, partnerskie i ich różne kombinacje)??? Czy podlegają "dużym" US akurat te spółki, gdy  osiągnął obroty pow. 5 mln. euro lub zaczną być zrządzane przez nierezydenta lub powstanie oddział w Polsce spółki np.komandytowej?
Ten art. pownien być tak napisany, żeby zarówno us-y jak i is-y no a przede wszystkim "wysokiej klasy specjaliści" z MinFin nie mieli wątpliwości co z takimi podmiotami począć  :wacko:  
2.  z tego co wiem różna jest również interpretacja art. 5a ust. 5 dotycząca terminu przekazania przez "duże" us-y podmiotów, które już nie spełniają określonych kryteriów. Większość "dużych" us-ów przekazuje je po tzw. dwóch latach np. sprzedaż udziałów nastapiła w 2008r. (bez względu na miesiąc w którym to się odbyło) więc liczymy 2008r. i 2009r. i oddajemy od 1 stycznia 2010r.  Natomiast niektórzy oddają dopiero po 3 latach (sposób przeliczania terminu jest mi nieznany).
To tyle co mi przyszło na szybkiego do głowy. Jak sobię przypomnę co mnie jeszcze boli w tej ustawie, to napiszę.

14 paź 2009, 10:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 14:43

POSTY        237
Wynagrodzenia pracowników skarbówki podnieść 5-krotnie. To moja jedyna propozycja !!! I nawet (z tego co się orientuję) wystarczyła by tutaj zmiana rozporządzenia, a niekoniecznie ustawy...

14 paź 2009, 11:13
Zaawansowany

REJESTRACJA06 paź 2009, 08:16

POSTY        92
Rozkoszna                    

Wynagrodzenia pracowników skarbówki podnieść 5-krotnie. To moja jedyna propozycja !!! I nawet (z tego co się orientuję) wystarczyła by tutaj zmiana rozporządzenia, a niekoniecznie ustawy...

W 100% zgadzam się  :brawa:
To jest bardzo dobry punkt wyjścia do dalszej, konstruktywnej dyskusji.
Tak, znakomicie zmotywowani, będziemy sypać reformatorskimi pomysłami jak z rękawa!
Ale jedno pytanie: czy kiedykolwiek, ktokolwiek wysłuchał naszych pomysłów???
Jak dla mnie, każda taka akcja to zwykłe  "pisanie na Berdyczów", "sztuka dla sztuki"  ...  :unsure:

14 paź 2009, 11:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 18:12

POSTY        118
Skarbnica                    

A może podawalibyście konkrety a nie niemożliwe (niestety) do realizacji "złote myśli'?

Jeśli Izba Skarbowa w Lublinie pracuje nad zmianami, to czemu nie zwróci się do nas oficjalnie z pismem o wyrażenie uwag i propozycji?? Ja szczegółowych wyjaśnień mam sporo ale chyba ten portal to nie jest miejsce na  rozmowy merytoryczne w zakresie zmian ustawy.
Aczkolwiek zgadzam się ze wszystkim co napisałaś/łeś.
A wiesz,ze połowa dużych urzędów przyjmuje do siebie spółki osobowe z udziałem kapitału zagranicznego (kryt. z art5 ust 9b pkt 7c) a druga połowa nie przyjmuje bo trzyma się kurczowo pisma MF z 18.12.2003r nr OS-1-WKS/71/AP/2003 , które to pismo odnosi się tylko do stosowania wobec spółek osobowych kryterium zart5 ust9b pkt 7a.
A swoją drogą nie uważacie,ze zapisy art.5 ust 9b pkt 7b i d to przepisy martwe..w jaki sposób to ustalać???
A jeśli chodzi o moment włączenia/wyłączenia podatnika do/z kategorii ,,dużych" to znam przynajmniej cztery interpretacje, tak przejrzyście to ustawodawca ujął.

14 paź 2009, 12:37
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2009, 14:38

POSTY        29
WOW, izdebka lublin? a skąd to wyróżnienie? Proponuje wykreślic w projekcie przepis o "konkursach" na DIS  :zeby:

14 paź 2009, 14:36
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834
leszek1971                    

WOW, izdebka lublin? a skąd to wyróżnienie?  :zeby:

Pewnikiem gumowy Palikot chce sobie urządzić poletko doświadczalne. Majątek mu wyparował to przynajmniej pobawi się w zarządzanie. Najwyższy czas zmienić bzdurny zapis że dyktator izby skarbowej musi mieć doświadczenie w skarbowości. Co za anachronizm.

14 paź 2009, 16:45
Amator

REJESTRACJA18 maja 2009, 07:57

POSTY        21
Nie pracuję w IS w Lublinie więc nie wiem dlaczego akurat oni zostali namaszczeni w tym temacie :wysmiewacz: i dlaczego nie wystąpili do us-ów z prośbą o uwagi i propozycje. Może boją się, że tych uwag będzie tyle, że wygodniej i szybciej byłoby nową ustawę sklecić :czytaj:???
Co do właściwości lub niewłaściwości "dużych" us w sprawie spółek osobowych to oczywiście wiem, że jest takie zróżnicowanie w opiniach, ponieważ obdzwoniłam większość województw jak mi się pierwsza spółka przekształciła z kapitałowej w osobową. I po tych wszystkich telefonach znalazłam się dokładnie w punkcie wyjścia :mur:  Wiem, że nic nie wiem :zly1:

14 paź 2009, 17:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 lut 2008, 17:45

POSTY        84
NIPani                    

Skarbnica                    

Jeśli Izba Skarbowa w Lublinie pracuje nad zmianami, to czemu nie zwróci się do nas oficjalnie z pismem o wyrażenie uwag i propozycji?? Ja szczegółowych wyjaśnień mam sporo ale chyba ten portal to nie jest miejsce na  rozmowy merytoryczne w zakresie zmian ustawy.
Aczkolwiek zgadzam się ze wszystkim co napisałaś/łeś.
A wiesz,ze połowa dużych urzędów przyjmuje do siebie spółki osobowe z udziałem kapitału zagranicznego (kryt. z art5 ust 9b pkt 7c) a druga połowa nie przyjmuje bo trzyma się kurczowo pisma MF z 18.12.2003r nr OS-1-WKS/71/AP/2003 , które to pismo odnosi się tylko do stosowania wobec spółek osobowych kryterium zart5 ust9b pkt 7a.
A swoją drogą nie uważacie,ze zapisy art.5 ust 9b pkt 7b i d to przepisy martwe..w jaki sposób to ustalać???
A jeśli chodzi o moment włączenia/wyłączenia podatnika do/z kategorii ,,dużych" to znam przynajmniej cztery interpretacje, tak przejrzyście to ustawodawca ujął.

Powołać IKS-ów - Izbowych komorników skarbowych.
W niewielkich miejscowościach 90% zaległości tworzy kilku do kilkunastu lokalnych Ryśków czy Krzyśkow :piwo: . Liczą pewnie że znowu będzie akcja oddłużania firm i zapłacą z 10% w ramach restrukturyzacji.  :rotfl: Nikt w  US-ach nie odważy się ich ruszyć, :blink:  a dla IKS-ów zająć Ryśkom ich pałacyki to byłby PikUŚ. :brawa:

14 paź 2009, 21:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]