Odpowiedzialność funkcjonariuszy publicznych za rażące naruszenie prawa
Autor
Treść postu
Dobrze, że chociaż listę płac podpisuje.
12 paź 2009, 22:28
Adamus
A nie prościej po prostu przestrzegać prawa? Wtedy ustawa nas nie dotyczy.
Dotyczy nas problem kłopotów i odpowiedzialności w związku z wykonywaną pracą. Ustawa o odpowiedzialności to jedno, a procesy cywilne, to drugie. Parę miesięcy temu podatnik podał do sądu o znieważenie i odszkodowanie inspektora prowadzącego postępowanie, pracownika i ... dyrektora UKS. Chodziło o to, że w protokole napisano, że księgi są nierzetelne. Podatnik uznał, że to go znieważa. Skutek tego był następujący:
osoby wymienione w pozwie należało wykluczyć z postępowania (chodziło o opóźnienie wydania decyzji),
osoby wymienione w pozwie musiały na własny koszt wynająć adwokata (jest stanowisko jakiegoś gremium prawniczego, że prawnicy zatrudnieni w zakładzie pracy nie mogą występować jako obrońcy czy pełnomocnicy pracowników tego zakładu.
Sprawa w toku. Problem nie dotyczy więc ustawy, ale ustawa powinna przyspieszyć zawarcie stosownych umów. To moim zdaniem konieczność i bez względu na to, czy dobrze wykonujesz pracę czy nie. Bo inaczej na własny koszt będziesz się bronił w sądzie.
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
13 paź 2009, 04:07
inspektor
Adamus
A nie prościej po prostu przestrzegać prawa? Wtedy ustawa nas nie dotyczy.
Dotyczy nas problem kłopotów i odpowiedzialności w związku z wykonywaną pracą. Ustawa o odpowiedzialności to jedno, a procesy cywilne, to drugie. Parę miesięcy temu podatnik podał do sądu o znieważenie i odszkodowanie inspektora prowadzącego postępowanie, pracownika i ... dyrektora UKS. Chodziło o to, że w protokole napisano, że księgi są nierzetelne. Podatnik uznał, że to go znieważa. Skutek tego był następujący:
osoby wymienione w pozwie należało wykluczyć z postępowania (chodziło o opóźnienie wydania decyzji),
osoby wymienione w pozwie musiały na własny koszt wynająć adwokata (jest stanowisko jakiegoś gremium prawniczego, że prawnicy zatrudnieni w zakładzie pracy nie mogą występować jako obrońcy czy pełnomocnicy pracowników tego zakładu.
Sprawa w toku. Problem nie dotyczy więc ustawy, ale ustawa powinna przyspieszyć zawarcie stosownych umów. To moim zdaniem konieczność i bez względu na to, czy dobrze wykonujesz pracę czy nie. Bo inaczej na własny koszt będziesz się bronił w sądzie.
Teraz wiemy o co chodzi. Masz na myśli ubezpieczenie nas od "błędów w sztuce" coś podobnego do OC lekarzy, DP i innych. Tytuł tematu jednak nie do końca pasuje - może lepiej odrębny?
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
13 paź 2009, 06:51
inspektor
(...) Problem nie dotyczy więc ustawy, ale ustawa powinna przyspieszyć zawarcie stosownych umów. To moim zdaniem konieczność i bez względu na to, czy dobrze wykonujesz pracę czy nie. Bo inaczej na własny koszt będziesz się bronił w sądzie.
No właśnie. A koszt wynajęcia prawnika nie jest mały. Jak przyjdzie do konfrontacji z jakims bossem, to polegnie sie jak nic Lepiej zapłacić rocznie parę złotych ale mieć pewność, że w razie czego jest jakaś szansa na obronę. W przeciwnym razie nie zarobimy na "odszkodowania" dla "przedsiębiorców", a ich roszczenia będą spłacać jeszcze nasze prawnuki pomstując na to, że pracowaliśmy w takiej "megainstytucji"
____________________________________ "Miej wyjebane, a będzie Ci dane"
13 paź 2009, 09:27
A ja myślę, że nie ma co przesadzać. Chodzi o sytuację umyślnego działania lub zaniedbania. Ludzie pracujący w firmach są często w znacznie gorszej sytuacji.
13 paź 2009, 09:40
Adamus
A ja myślę, że nie ma co przesadzać. Chodzi o sytuację umyślnego działania lub zaniedbania. Ludzie pracujący w firmach są często w znacznie gorszej sytuacji.
Nie do końca, Co z tego, że sprawę (czasem po latach) wygrasz jak doprowadzi cie to do ruiny lub szpitala.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
13 paź 2009, 11:00
supersaper
Nie do końca, Co z tego, że sprawę (czasem po latach) wygrasz jak doprowadzi cie to do ruiny lub szpitala.
W imieniu przedsiębiorców - ZNAMY TO
13 paź 2009, 15:06
Dokładnie tak się dzieje z wieloma firmami, które nie dożywają wygranej w WSA po np. decyzji DUKS wydanej z naruszeniem prawa.
13 paź 2009, 15:30
Adamus
Mam nadzieję, że ubezpieczenie grupowe OC jednak w skarbówce wejdzie. I mam nadzieje, że będziesz konsekwentny i się nie ubezpieczysz, bo
nie ma co przesadzać
.
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
13 paź 2009, 15:47
Jak wejdzie grupowe ubezpieczenie OC to mam nadzieję, że i wprowadzą takowe dla przedsiębiorców... Przecież przedsiębiorca też może się pomylić... Tak i Wy twierdzicie, że możecie.
13 paź 2009, 15:49
Inspektor. Ja mam obawę, że nie uda się uzyskać OC. Bo przecież nikt nie ubezpieczy sytuacji zawinionego złamania prawa.
13 paź 2009, 16:10
mozeanglia
supersaper
W imieniu przedsiębiorców - ZNAMY TO
Wnoszę, że nas popierasz - dzięki
13 paź 2009, 17:32
zawinione złamania prawa
Adamus
.... Bo przecież nikt nie ubezpieczy sytuacji zawinionego złamania prawa.
Masz na myśli odwołanie szefa CBA przez premiera?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
13 paź 2009, 19:41
"Zgodnie z konstytucją każdemu urzędnikowi państwowemu, w tym premierowi, grozi Trybunał Stanu". ? przypomina prezydencki minister Paweł Wypych.
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש