Teraz jest 10 wrz 2025, 22:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11748 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Początkujący

REJESTRACJA18 maja 2009, 06:32

POSTY        8
Post Postępowanie kwalifikacyjne
Witam!
Na oficjalnej stronie ETS jest napisane:
Egzamin TOEIC i poziomy Rady Europy (CEF)

Poziom A1 = pomiędzy 10 - 335 punktów
Poziom A2 = pomiędzy 340 - 475 punktów
Poziom B1 = pomiędzy 480 - 615 punktów
Poziom B2 = pomiędzy 620 - 800 punktów
Poziom C1 = pomiędzy 805 - 940 punktów
Poziom C2 = pomiędzy 945 - 990 punktów

Dla ustalenia konkretnej liczby punktów dla poszczególnych poziomów, sugerowane 'progi punktowe' to:

A1 = 200 punktów
A2 = 400 punktów
B1 = 550 punktów
B2 = 750 punktów
C1 = 880 punktów
C2 = 960 punktów

Pozdrawiam.

24 wrz 2009, 08:05
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2009, 08:07

POSTY        134
Tyle to wiem.
Ale jest ogromna różnica pomiędzy 620 a 800 punktów.

A jesli przyjąc sugerowany poziom 750, to znaczy, że w przypadku Służby cywilnej zwiększył sie limit wymagań.

Prosiłbym Ispektora o wyjaśnienie tej kwestii, bo - jak rozumiem - dostali ten projekt do konsultacji.

24 wrz 2009, 08:11
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
wielblad                    

i po dwukropku wymienione konkretne organizacje i instytucje. Ale uwaga, w punkcie pierwszym jest:

1) certyfikaty wydane przez instytucje stowarzyszone w Association of Language Testers in Europe (ALTE) ? poziomy ALTE Level 3 (B2), ALTE Level 4 (C1), ALTE Level 5 (C2);

Zajrzałem na stronę ALTE, i widzę, że jest tam również telc GmbH:
http://www.alte.org/members/index.php

Alte (Association of Language Testers in Europe) skupia 29 organizacji i wśród nich jest TELC.

24 wrz 2009, 08:11
Amator

REJESTRACJA29 lis 2006, 11:32

POSTY        10
z projektu rozporządzenia:
RODZAJE DOKUMENTÓW POTWIERDZAJĄCYCH ZNAJOMOŚĆ JĘZYKA
OBCEGO
 11. Certyfikaty potwierdzające znajomość języków obcych co najmniej na poziomie B2 w
skali globalnej biegłości językowej według ?Common European Framework of Reference for
Languages: learning, teaching, assessment (CEFR) ? Europejski system opisu kształcenia
językowego: uczenie się, nauczanie, ocenianie (ESOKJ)?:
1) certyfikaty wydane przez instytucje stowarzyszone w Association of Language Testers
in Europe (ALTE) ? poziomy ALTE Level 3 (B2), ALTE Level 4 (C1), ALTE Level 5

dzwoniliśmy do KPRM i dowiedzieliśmy się, że TELC jest stowarzyszony  w ALTE - dlatego B2 z TELC-a uprawnia do przystąpienia do egzaminu :)

24 wrz 2009, 08:25
Znawca

REJESTRACJA11 mar 2008, 16:49

POSTY        161
Żeby uciąć wszelkie spekulacje, zadzwońcie jeszcze raz i zapytajcie o wymagany wynik punktowy z egzaminu TOEIC :)

24 wrz 2009, 08:34
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA19 sty 2008, 19:18

POSTY        2
Witam
Odnośnie certyfikatu wydanego przez TELC GmbH sprawa jest jasna. Jak najbardziej będzie on honorowany. Natomiast osoby, które uzyskały certyfikat wydany przez TELC WBT (są to osoby, które zdawały egzamin w latach poprzedzających 2007 rok)  mogą stanąć przed pewnym problem. Z tego co się zdążyłam zorientować Telc GmbH jest następcą firmy Telc WBT i to on właśnie jest stowarzyszony z ALTE. Nigdzie wprost nie zapisano, iż certyfikat Telc WBT będzie również honorowany. Rozmawiałam dzisiaj w tej sprawie z pracownikiem KPRM oraz KSAP. W sumie żaden z nich nie umiał mi na 100% zagwarantować, że certyfikat WBT GmbH zostanie uznany. Póki co projekt rozporządzenia w sprawie sposobu przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej  trafił do uzgodnień międzyresortowych i z tego co się dowiedziałam teraz właśnie jest odpowiednia chwila, żeby złożyć wniosek o zmianę zapisu poprzez dodanie Telc WBT.

24 wrz 2009, 19:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2009, 20:18

POSTY        42
Info dla zdajacych w przyszłym roku:

Trzyletni plan limitu mianowań urzędników w służbie cywilnej na lata 2010-2012?, przedłożony przez Szefa Służby Cywilnej.

Z uwagi na konieczność ograniczenia wydatków budżetowych limity mianowań urzędników w służbie cywilnej są następujące: w 2010 r. ? 1000 osób, w 2011 r. ? 1000 osób, a w 2012 r. ?1500 osób. Przyjęto, że w 2010 r. mianowania odbędą się 1 grudnia.
Koszty mianowań w 2010 r. oszacowano na 880 700 zł (bez pochodnych, tj. bez składek płaconych przez pracodawcę), a na 1 036 408 zł (z pochodnymi). Wydatki te zostaną sfinansowane z rezerwy celowej budżetu państwa.

http://www.kprm.gov.pl/s.php?doc=1999

Czyli 1 grudnia staje się normą...

29 wrz 2009, 13:59
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post mniejsze zło
Jet                    

Przyjęto, że w 2010 r. mianowania odbędą się 1 grudnia.

Czyli 1 grudnia staje się normą...

To i tak dobrze, że nie 31 grudnia  :blink:

29 wrz 2009, 15:08
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Szuwarki                    

Witam
Odnośnie certyfikatu wydanego przez TELC GmbH sprawa jest jasna. Jak najbardziej będzie on honorowany. Natomiast osoby, które uzyskały certyfikat wydany przez TELC WBT (są to osoby, które zdawały egzamin w latach poprzedzających 2007 rok)  mogą stanąć przed pewnym problem. Z tego co się zdążyłam zorientować Telc GmbH jest następcą firmy Telc WBT i to on właśnie jest stowarzyszony z ALTE. Nigdzie wprost nie zapisano, iż certyfikat Telc WBT będzie również honorowany. Rozmawiałam dzisiaj w tej sprawie z pracownikiem KPRM oraz KSAP. W sumie żaden z nich nie umiał mi na 100% zagwarantować, że certyfikat WBT GmbH zostanie uznany. Póki co projekt rozporządzenia w sprawie sposobu przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej  trafił do uzgodnień międzyresortowych i z tego co się dowiedziałam teraz właśnie jest odpowiednia chwila, żeby złożyć wniosek o zmianę zapisu poprzez dodanie Telc WBT.

Właśnie o takie i podobne przypadki mi chodziło. Co będzie w przypadku zmiany przynależności centrum egzaminacyjnego do ALTE, jego likwidacji, zmiany formy prawnej itp. Rozporządzenie tego nie rozstrzyga, czyli czytane wprost TELC starszy niż 2008 można sobie  :dupa:  .
Goethe-Institut jest stowarzyszone w ALTE a dodatkowo wymienione na liście. Ciekawe dlaczego?
Uważam, że to są raczej pomyłki niż celowe działanie ale niezbędne jest uściślenie.

Czas na test wiedzy jest zbyt krótki. Minimum 1 min na pytanie.

29 wrz 2009, 16:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2008, 09:35

POSTY        53
Zastanawiam się czy dobrze czytam - na stronie internetowej ALTE przeczytałam że w zakresie języka angielskiego ośrodkiem jest University of Cambridge ESOL Examinations - i certyfikaty językowe: KET, PET,  FCE, CAE, CPE. A TELC B2 jest uznany np w jęz. niemieckim. I co wy na to? A co  z TELC B2 z angielskiego? Zaczynam wpadać w małą panikę i co mam teraz szukać jakiejś szkoły językowej? Poradźcie coś.  :zly1:

Dodano: 29 Wrz 2009 07:16 pm

Ja TELC B2 z angielskiego zrobiłam w 2009r w TELC GMBH.  I zastanawiam się czy będzie honorowany. Masakra.

29 wrz 2009, 19:44
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
_Joanna_                    

Zastanawiam się czy dobrze czytam - na stronie internetowej ALTE przeczytałam że w zakresie języka angielskiego ośrodkiem jest University of Cambridge ESOL Examinations - i certyfikaty językowe: KET, PET,  FCE, CAE, CPE. A TELC B2 jest uznany np w jęz. niemieckim. I co wy na to? A co  z TELC B2 z angielskiego? Zaczynam wpadać w małą panikę i co mam teraz szukać jakiejś szkoły językowej? Poradźcie coś.  :zly1:

Dodano: 29 Wrz 2009 07:16 pm

Ja TELC B2 z angielskiego zrobiłam w 2009r w TELC GMBH.  I zastanawiam się czy będzie honorowany. Masakra.

Chyba jednak źle to odczytałaś. Tam jest podział na kraje macierzyste centrów egzaminacyjnych, a nie na języki.
Ta dyskusja najlepiej wskazuje, że chciano dobrze a wyszło jak zwykle  <_<

30 wrz 2009, 06:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
supersaper                    

Szuwarki                    

Czas na test wiedzy jest zbyt krótki. Minimum 1 min na pytanie.

Krótki? Minuta na pytanie to dość sporo, porównując do jednego egzaminu na studiach gdzie po przeliczeniu limit wynosił 17 sekund...  :D

30 wrz 2009, 08:27
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
Minuta to sporo jeśli znasz odpowiedź albo strzelasz bez zastanowienia. Ale jeżeli chcesz się zastanowić nad odpowiedzią to ta minuta jest często niewystarczająca...

30 wrz 2009, 09:44
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
pablo8019                    

Minuta to sporo jeśli znasz odpowiedź albo strzelasz bez zastanowienia. Ale jeżeli chcesz się zastanowić nad odpowiedzią to ta minuta jest często niewystarczająca...

Nie krytykowałem - podałem tylko przykład z życia, chociaż minuta to (przy takich pytaniach) myślę czas prawie optymalny  ;)

30 wrz 2009, 11:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11748 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 840  Następna strona