Teraz jest 10 wrz 2025, 22:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11748 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post pytanie za 2 punkty
To było pytanie nr 1.
Zasadniczy podział terytorialny państwa określony został:
powtórzone jako nr 100.
Jedni zarobili na nim 2 punkty, inni - stracili 2...

23 wrz 2009, 12:20
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
Post Postępowanie kwalifikacyjne

To było pytanie nr 1.

Ja pytanie nr 1 miałam o tajemnicy państwowej. Na 100%! Pytanie nr 100 i jeszcze któreś środkowe faktycznie były o podziale terytorialnym. A to znaczy, że nawet w jednej grupie arkusze pytań nie były jednakowe  :blink:

23 wrz 2009, 12:40
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:38

POSTY        1181
Post pytanie za 2 punkty
Nadir                    

To było pytanie nr 1.
Zasadniczy podział terytorialny państwa określony został:
powtórzone jako nr 100.
Jedni zarobili na nim 2 punkty, inni - stracili 2...

To były pytania nr 51 i 100 w grupie B. Jedno z nich (bodajże 100) zostało zaliczone wszystkim jako poprawne - info z KSAP. Dlaczego akurat tylko to - nie mam pojęcia... O to też można powalczyć.

23 wrz 2009, 12:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2009, 20:18

POSTY        42
Ivka                    

To było pytanie nr 1.

Ja pytanie nr 1 miałam o tajemnicy państwowej. Na 100%! Pytanie nr 100 i jeszcze któreś środkowe faktycznie były o podziale terytorialnym. A to znaczy, że nawet w jednej grupie arkusze pytań nie były jednakowe  :blink:

Ja też pamiętam, że to powtórzone pytanie miało numer 100 i chyba coś koło 55. Może pytania ze strony KSAP-u są w kolejności grupy A albo w jeszcze jakiejś innej. Znając zamiłowanie ksapowców do dziwnych zasad, nie można tego wykluczyć...  :rolleyes:

23 wrz 2009, 12:55
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
supersaper                    

Z istotnych zmian to nowa tabela językowa - miała byc bardziej uniwersalna ale wyszło jak zwykle. Nie umiem odpowiedzieć czy TELC B2 się łapie czy nie (zależy jak czytać przepisy - bezpośrednio wymieniony nie został). Reszta chyba bez większych zmian. Cena oczywiście zaporowa tj. 35% najniższego wynagrodzenia (bo niby pracownicy SC kokosy zarabiają  :zly1: ).

Mógłbyś zamieścić na forum ?

23 wrz 2009, 19:31
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Teraz nie nam dostępu do projektu ani upoważnienia do jego publikacji. Może ktoś inny. Pozdrawiam z Zakopanego

23 wrz 2009, 20:58
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
supersaper                    

Teraz nie nam dostępu do projektu ani upoważnienia do jego publikacji. Może ktoś inny. Pozdrawiam z Zakopanego

Szkoda, ale mówi się trudno. Udanej zabawy w Zakopanym ;-).

23 wrz 2009, 21:00
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia         2009 r. w sprawie sposobu przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej - projekt z dnia 7.09.2009r.
Załącznik:
Proj. roz. PRM - post. kw. sł. cyw.pdf

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

24 wrz 2009, 04:39
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 14:43

POSTY        237
Nie wiem czy dobrze czytam, ale wygląda na to że certyfikat TELC faktycznie nie będzie honorowany...Ale poprawcie mnie jeśli się mylę, bo jak zwykle nie można w ustawach i rozporządzeniach napisać "czarno na białym"....

24 wrz 2009, 05:02
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 maja 2009, 09:58

POSTY        3
W uzasadnieniu do w/w rozporządzenia przeczytałem, iż dokumentem potwierdzającym znajomość języka obecego będą m.in. "certyfikaty potwierdzające znajomość języków obcych co najmniej na poziomie B2 w skali globalnej biegłości językowej według ?Common European Framework of Reference for Languages: learning, teaching, assessment (CEFR) ? Europejski system opisu kształcenia językowego: uczenie się, nauczanie, ocenianie (ESOKJ)?:
Z ciekawości zajrzałem do oryginału swojego certfikatu TELC ENGLISH B2 i tam na drugiej stronie (oczywiście małymi literami) przeczytałem, iż "This certificate corresponds to Level B2 on the internationally recognised Council of Europe performance scale as described in the Commom European Framework of Reference for Languages".
A zatem może jednak certyfikat TELC B2 będzie uznawany. Ja to tak widzę, iż w starym rozporządzeniu były wymienione konkrentne certyfikaty, które były uznawane, zaś w nowym rozporzadzeniu podana została tylko ogólna zasada, bez odwoływania się do konkretnych (wymienionych z nazw) certfikatów.

24 wrz 2009, 07:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA06 lip 2009, 08:53

POSTY        27
Przecież w rozporzązdeniu wyraźnie pisze że honorowane sa certyfikaty wydane przez instytucje stowarzyszone w ALTE. A na stronie ALTE są 3 niemieckie instytucje w tym Telc. Może zanim zaczniecie dramatyzować troszke poszperajcie a nie kawę na ławę?? Bo to juz o przyszłych kandydatach niezbyt dobrze świadczy

24 wrz 2009, 07:19

REJESTRACJA29 paź 2006, 19:21

POSTY        51
Dokładnie w uzasadnieniu jest wyraźnie napisane że pomijaja wymienianie poszczególnych nazw z uwagi na np. częste ich zmiany.

24 wrz 2009, 07:20
Znawca

REJESTRACJA11 mar 2008, 16:49

POSTY        161
W załączniku jest:

11. Certyfikaty potwierdzające znajomość języków obcych co najmniej na poziomie B2 w skali globalnej biegłości językowej według ?Common European Framework of Reference for Languages: learning, teaching, assessment (CEFR) ? Europejski system opisu kształcenia językowego: uczenie się, nauczanie, ocenianie (ESOKJ)?:

i po dwukropku wymienione konkretne organizacje i instytucje. Ale uwaga, w punkcie pierwszym jest:

1) certyfikaty wydane przez instytucje stowarzyszone w Association of Language Testers in Europe (ALTE) ? poziomy ALTE Level 3 (B2), ALTE Level 4 (C1), ALTE Level 5 (C2);

Zajrzałem na stronę ALTE, i widzę, że jest tam również telc GmbH:
http://www.alte.org/members/index.php

Ponadto, w uzasadnieniu napisano:

Przyjęcie ww. rozwiązania ma na celu nie tylko zagwarantowanie jakości uznawanych w służbie cywilnej certyfikatów, ale także stanowi wyjście naprzeciw częstym zmianom w zakresie nazewnictwa określonych w rozporządzeniu dokumentów (reformy dokonywane przez ich administratorów) oraz ? w pewnym zakresie ? zmianom nazw instytucji administrujących te dokumenty (np. zmiany form osobowości prawnych ich działania oraz fuzje i przejęcia wśród administratorów), w efekcie czego następowała szybka dezaktualizacja ?załącznika językowego?

Koledzy Kaczorek i Cronn byli szybsi :blush:

24 wrz 2009, 07:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2009, 08:07

POSTY        134
A co z egzaminami przeprowadzonymi przez Educational Testing Service (ETS), tj. TOEIC i TOEFL ?
Te dwa egzaminy są o tyle specyficzne, że ETS wydaje każdemu certyfikat z odpowiednią liczbą punktów, a każda firma (urząd) sama powinna sobie wyznaczyć limit, który uzna za wystarczający.
Dotychczas tak było, bo w starym rozporządzeniu był dla TOEIC limit min. 700 pkt.

A ile wynosi teraz wymagany limit ?

24 wrz 2009, 07:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11748 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 840  Następna strona