Teraz jest 06 wrz 2025, 00:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Aplikacja DWP - Dochody i Wydatki Podatników 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 maja 2009, 07:06

POSTY        13
Post Aplikacja DWP - Dochody i Wydatki Podatników
molikk                    

danwsdg                    

U mnie jak narazie to wersja 2.1.5 wywaliła się już przy imporcie danych więc nic raczej nie zapowiada dużej poprawy ale obym nie miał racji ;)

U mnie o dziwo za 2 razem poszedł. Zajęło mu to w prawdzie 8h ale lepiej długo niż wcale.
No ale oczywiście nie może przecież wszystko działać, więc jak zwykle jakiś danych brakuje :P
Ale w porównaniu do poprzednich wersji w tej się o dziwo przyzwoicie importowało.

Molikk

Ja zostawiłem to na weekend bo do końca dnia się nie skończyło. Może w poniedziałek będzie miłe zaskoczenie a jak nie to ciąg dalszy walki :)

28 sie 2009, 17:49
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 sie 2009, 16:51

POSTY        26
danwsdg                    

Ja zostawiłem to na weekend bo do końca dnia się nie skończyło. Może w poniedziałek będzie miłe zaskoczenie a jak nie to ciąg dalszy walki :)

jak sobie na dzień dobry nie zwiększyłeś UNDO to możesz nie być zaskoczony :/
Ja u siebie zapomniałem i na skrypcie 175/195 stanęło, no ale później już poszło bez większych problemów, aczkolwiek jakość wyjdzie dopiero w poniedziałek po kontroli danych.

Molikk

29 sie 2009, 15:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
Zgodnie z wytycznymi zawartymi w opisie programu DWP urzędy skarbowe przekazują właściwym UKSom informacje sygnalne w przypadkach, gdy nadwyżka wydatków nad dochodami jest w danym roku większa niż 300000 zł. W związku z tym mam pytanko - co robicie z tymi informacjami - rozpatrujecie je sami mimo posłania informacji do UKSu ( tzn. info do UKSu idzie tylko informacyjnie ), czy też wasza rola kończy się przekazaniem informacji ( tzn. uznajecie, że od momentu przekazania informacja ta już was nie dotyczy) ?
A może ktoś z UKSu napisze jak to jest z jego punktu widzenia?

31 sie 2009, 07:35
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2008, 20:09

POSTY        9
"Wytyczne" stanowią, że w oparciu o DWP sporządza się wykaz podatników u których występuje określona (przez NUS) nadwyżka wydatków nad przychodami. Rozpracowuje się z kolei pewną ich liczbę (też okresloną przez NUS) w kolejności od najwyższej różnicy. W związku z tym moje wątpliwości - może ktoś już je rozwiązał: 1) jak zrobić wydruk z DWP by "ustawił" nadwyżkę wydatków w sposób nie alfabetyczny a malejący?, 2) jak interpretować małżonków - jako dwie sprawy czy jako jedna? 3) czy dla małżonków ma być jeden czy dwa protokoły weryfikacyjne? 4) skoro DWP z założenia dzieli dochody małżonków na 1/2 to jakie winny być poprawne parametry dla UKS, tj. należy "ustawić" nadwyżkę wydatków nad przychodami na 150000zł czy jednak na 300000.

31 sie 2009, 10:02
Znawca
Własny awatar

POSTY        266
Janek1                    

"Wytyczne" stanowią, że w oparciu o DWP sporządza się wykaz podatników u których występuje określona (przez NUS) nadwyżka wydatków nad przychodami. Rozpracowuje się z kolei pewną ich liczbę (też okresloną przez NUS) w kolejności od najwyższej różnicy. W związku z tym moje wątpliwości - może ktoś już je rozwiązał: 1) jak zrobić wydruk z DWP by "ustawił" nadwyżkę wydatków w sposób nie alfabetyczny a malejący?, 2) jak interpretować małżonków - jako dwie sprawy czy jako jedna? 3) czy dla małżonków ma być jeden czy dwa protokoły weryfikacyjne? 4) skoro DWP z założenia dzieli dochody małżonków na 1/2 to jakie winny być poprawne parametry dla UKS, tj. należy "ustawić" nadwyżkę wydatków nad przychodami na 150000zł czy jednak na 300000.

Ad.1 - klikając na kolumnie z kwotą nadwyżki: raz-powinno się "ustawić" malejąco, dwa razy - rosnąco ( albo odwrotnie  :D )
Ad.2. u nas rozpatrujemy dwie sprawy tzn. dwie zakładamy w BA ale w trakcie ew. postępowania jeśli jest wspólność majątkowa liczymy dochody łacznie
AD.3. robimy dwa protokoły weryfikacyjne
Ad.4 DWP tylko z założenia dzieli po połowie, bo jeśli doczytasz w nieszczęsnych "zmianach o charakterze ogólnym" to np. wydatki z CZM przypisuje tylko małżonkowi, który w CZM figuruje jako nabywca, mimo, że w danym roku była wspólność majątkowa i wspólne zeznanie.

31 sie 2009, 10:29
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2008, 20:09

POSTY        9
Dziękuję IVKA za błyskawiczną podpowiedź. Czy możesz jeszcze sprecyzować, czy dla ilości spraw do załatwienia jaką okresla NUS zaliczacie oddzielnie męża i żonę czy to jest jednak jedna sprawa (zakładam istnienie wspólności majatkowej).

31 sie 2009, 10:52
Znawca
Własny awatar

POSTY        266
Janek1                    

Dziękuję IVKA za błyskawiczną podpowiedź. Czy możesz jeszcze sprecyzować, czy dla ilości spraw do załatwienia jaką okresla NUS zaliczacie oddzielnie męża i żonę czy to jest jednak jedna sprawa (zakładam istnienie wspólności majatkowej).

Tego jeszcze nie wiem  :D Wszystko co napisałam to teoria, a życie pokaże swoje. Do tej pory niewiele działam z uwagi na usterki programu, narazie skupiłam się na informacjach, które trzeba przekazać do UKS wraz z wszystkimi wydrukami szczegółowymi i tymi za lata poprzednie. Trochę tego jest  :mur:

31 sie 2009, 11:16
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 sie 2009, 20:03

POSTY        11
Czy do prawidłowego działania DWP konieczna jest BA? U nas chyba nie będzie rejestracji spraw w BA, ale jak czytam powyższe komentarze to mam watpliwości czy da się bez BA. Pozdrawiam

31 sie 2009, 11:35
Znawca
Własny awatar

POSTY        266
ponurygrabarz                    

Czy do prawidłowego działania DWP konieczna jest BA? U nas chyba nie będzie rejestracji spraw w BA, ale jak czytam powyższe komentarze to mam watpliwości czy da się bez BA. Pozdrawiam

Do prawidłowego działania DWP BA nie jest konieczna, ale najprawdopodobniej z BA izby będą sobie "ciągnęły" te dane, które dawniej były wpisywane w sprawozdania z nieujawnionych źródeł, a których to sprawozdań teraz ma już nie być. Stąd w otrzymanych z izby projektach zarządzeń takie sztywne kategorie spraw.

31 sie 2009, 12:32
Nowicjusz

REJESTRACJA27 sie 2009, 20:58

POSTY        1

LOKALIZACJAStrzelin
danwsdg                    

molikk                    

danwsdg                    

U mnie jak narazie to wersja 2.1.5 wywaliła się już przy imporcie danych więc nic raczej nie zapowiada dużej poprawy ale obym nie miał racji ;)

U mnie o dziwo za 2 razem poszedł. Zajęło mu to w prawdzie 8h ale lepiej długo niż wcale.
No ale oczywiście nie może przecież wszystko działać, więc jak zwykle jakiś danych brakuje :P
Ale w porównaniu do poprzednich wersji w tej się o dziwo przyzwoicie importowało.

Molikk

:nonono: ładnie, ładnie... z tego co pamiętam to do28.08.2009 trzeba było wysłąć potwierdzenie zainstalowania nowej wersji aplikacji DWP  :blush:

Dodano: Pon Sie 31, 2009 1:54 pm

U mnie nowe DWP wdrożyłem bezproblemowo... wszystko ruszyło za 1 odpaleniem nawet import danych (długo się importowało ale za to z powodzeniem).
Miałem 1 problem na 2 dzień po instalacji, ale okazało się, że poprawka WINDOWS ( :zygi: ) czyni jednak cuda. Po zainstalowaniu zaległych poprawek, program ruszyła bez problemu.
Co do danych zaimportowanych przez DWP to zgodzę się z opinią, że jakość tych dany zależy w dużej mierze od jakości i terminowości wprowadzonych danych we wszystkich aplikacjach, z których importowane są dane do tabel DWP.
Z terminowością wprowadzonych danych nie powinno raczej być problemów bo do raportów i tak używa się danych historycznych.
:rolleyes:

31 sie 2009, 12:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 maja 2009, 07:06

POSTY        13
Dragon                    

:nonono: ładnie, ładnie... z tego co pamiętam to do28.08.2009 trzeba było wysłąć potwierdzenie zainstalowania nowej wersji aplikacji DWP  :blush:

Dodano: Pon Sie 31, 2009 1:54 pm

U mnie nowe DWP wdrożyłem bezproblemowo... wszystko ruszyło za 1 odpaleniem nawet import danych (długo się importowało ale za to z powodzeniem).
Miałem 1 problem na 2 dzień po instalacji, ale okazało się, że poprawka WINDOWS ( :zygi: ) czyni jednak cuda. Po zainstalowaniu zaległych poprawek, program ruszyła bez problemu.
Co do danych zaimportowanych przez DWP to zgodzę się z opinią, że jakość tych dany zależy w dużej mierze od jakości i terminowości wprowadzonych danych we wszystkich aplikacjach, z których importowane są dane do tabel DWP.
Z terminowością wprowadzonych danych nie powinno raczej być problemów bo do raportów i tak używa się danych historycznych.
:rolleyes:

No to tylko pozazdrościć...

Ale to chyba w dużej mierze zależy od wielkości Urzędu. Import nadal się nie wykonał do końca ale walczę z tym po konsultacji z autorem programu więc jest nadzieja :) A co do terminu to chyba zależy od Izby. Ja jeszcze swojego nie przekroczyłem....

31 sie 2009, 14:14
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2006, 12:45

POSTY        12
Widzę, że nie tylko mnie denerwuje dzielenie na pół dochodów i wydatków małżonków. Uważam to za "przedobrzenie", moim zdaniem wystarczyłaby wskazówka, że sprawdzana przez nas osoba ma małżonka. W sytuacji, gdy trzeba weryfikować dane ze źródłem ten sztuczny i nie zawsze jasny podział niepotrzebnie utrudnia analizę. Mam jeszcze inne kwiatki:
1. nie sądzę, aby zasadne było wczytywanie wartości zakupów z VAT-7 po stronie wydatków, które jednocześnie się dublują z kosztami uzyskania przychodu; operacja ta ma sens jedynie w przypadku kartowiczów i ryczałtowców, w pozostałych wypadkach wystarczą zakupy środków trwałych
2. podobna sytuacja ma miejsce, gdy analizujemy wydatki osób handlujących samochodami (dane z VAT-24 dublują się z k.u.p.)
3. nie wiem jaka jest praktyka w innych urzędach, ale u nas dane dot. wydatków są wprowadzane w PLN, natomiast twórcy programu założyli prawdopodobnie, że jedyną słuszna walutą jest EUR, dlatego u nas każda wartość jest mnożona przez współczynnik 3,4 ładnie zwiększając wartość wydatków.
Piszę o tym, bo zdaję sobie sprawę z tego, że jeśli w oparciu o powyższe dane zrobię raport do UKS, to dane te będą dalekie od rzeczywistości. W związku z tym zastanawiam się, czy wszczynać kolejne postępowania, czy ślęczeć nad weryfikowaniem danych w DWP, żeby nie podsyłać gniota kolegom z UKS. Co o tym myślicie?

31 sie 2009, 19:46
Znawca
Własny awatar

POSTY        266

Piszę o tym, bo zdaję sobie sprawę z tego, że jeśli w oparciu o powyższe dane zrobię raport do UKS, to dane te będą dalekie od rzeczywistości. W związku z tym zastanawiam się, czy wszczynać kolejne postępowania, czy ślęczeć nad weryfikowaniem danych w DWP, żeby nie podsyłać gniota kolegom z UKS. Co o tym myślicie?

U nas informacji powyżej 300000 zł jest tyle, że nie ma szans porządnie wszystkich zweryfikować do 30 września  <_< . Stanęło na tym, że do arkusza wprowadzimy dane za 2008 i lata poprzednie, sprawdzimy z CZM i KONTROLĄ a porządna weryfikacja przy ewentualnych "wnioskach o wnioski " do UKS...

31 sie 2009, 19:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:35

POSTY        74
aluta                    

1. nie sądzę, aby zasadne było wczytywanie wartości zakupów z VAT-7 po stronie wydatków, które jednocześnie się dublują z kosztami uzyskania przychodu; operacja ta ma sens jedynie w przypadku kartowiczów i ryczałtowców, w pozostałych wypadkach wystarczą zakupy środków trwałych
2. podobna sytuacja ma miejsce, gdy analizujemy wydatki osób handlujących samochodami (dane z VAT-24 dublują się z k.u.p.)
3. nie wiem jaka jest praktyka w innych urzędach, ale u nas dane dot. wydatków są wprowadzane w PLN, natomiast twórcy programu założyli prawdopodobnie, że jedyną słuszna walutą jest EUR, dlatego u nas każda wartość jest mnożona przez współczynnik 3,4 ładnie zwiększając wartość wydatków.
Co o tym myślicie?

Z tego, co zauważyłem, uwagi z punktu 1 i 3 zostały uwzględnione w nowej wersji programu. Pozostają tylko nieszczęsne samochody.

01 wrz 2009, 05:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 117 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona