Teraz jest 10 wrz 2025, 16:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11748 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post wszystko jest w googlach?
leklerk                    

Co za bzdurne pytania :rotfl: Ciekawe po co komu wiedzieć ile jest gmin w Polsce?  

A po co komu wiedzieć co oznacza zasada pomocniczości w preambule Konstytucji czy kto obejmie prezydencję po Czechach? Albo jaka była inflacja w 2008 roku? Można zajrzeć do rocznika statystycznego. Albo do googli. Zresztą teraz wszystko jest w googlach. A to czego nie ma - po prostu nie istnieje :lol:
Ale sprawdzianu wiedzy czy umiejętności na każdym egzaminie w jakiś sposób trzeba dokonać.  

lilijka                    

Po ogłoszeniu wyników na forum zrobiło się nieprzyjemnie (po chwilowej euforii).
Czytając niektóre wywody zaczynam czuć się winna, że zdałam ten egzamin.
Nawet gdyby sposób oceniania był przejrzysty, osoba która nie zda egzaminu będzie szukała winnego albo wśród komisji oceniającej, albo w nie tak ułożonych pytaniach, zadaniach...

Po euforii zawsze następuje stagnacja ;)
Też zdałem egzamin, a wcale nie czuję się niczemu winny.
A Tobie ktoś zarzuca, że zabrałaś komuś punkty? Nie zauważyłem.

Osoby które nie zdały egzaminu mają prawo szukać odpowiedzi na pytanie: dlaczego nie zdały? Chociażby, jak moja koleżanka, która wcale nie odwołuje się od wyniku, ale napisała zapytanie do KSAP o zasady punktacji, bo chciałaby wiedzieć na co ma zwrócić uwagę za rok. Czy np. robić 21 klas, czy wystarczy 10, a za to więcej czasu poświęcić na tabelki i matryce? Bo może gdyby machnęła na nie ręką i nie traciła czasu na klasy, to by nie zabrakło jej czasu na matryce - prawdopodobnie wyżej punktowane.

Nie bardzo rozumiem, że kogoś może boleć, że inne osoby są rozżalone i piszą o tym. Osoby, którym zabrakło "głupiego punktu" z tego testu dziękowały mi na priv, że wspólnymi siłami staramy się rozwiązać ściśle tajną tajemnicę KSAP i wymieniamy się wiedzą. Każdy kombinuje na swój sposób, bo przecież nawet nie ma publicznej informacji w tym zakresie. Ja nie robię tego wszystkiego (od paru miesięcy) z myślą o sobie. A niektórzy z Was wyciągają dziwne wnioski "zaczynam czuć się winna, że zdałam ten egzamin" Naprawdę nie musisz! :)

"Nawet gdyby sposób oceniania był przejrzysty..."
Gdyby sposób oceniania był przejrzysty (np. 0,1 pkt za każdą zrobioną klasę, 0,5 pkt. za każde zdanie, 0,8 pkt. za każde "A do B", 2,5 pkt. za matrycę, 5 pkt. za tabelkę), to nikt by szukał odpowiedzi.
Ale nie jest. I właśnie dlatego ludzie gubią się w domysłach. Do czasu aż, miejmy nadzieję, zostanie to wyjaśnione osobom które o takie wyjaśnienia zwróciły się do KSAP, a one podzielą się tą wiedzą z  nami.
Z korzyścią dla osób, które będą próbowały sił i szczęścia za rok.
Howgh  :piwo:

11 sie 2009, 21:00
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post wszystko jest w googlach?
Nadir                    

leklerk                    

Co za bzdurne pytania :rotfl: Ciekawe po co komu wiedzieć ile jest gmin w Polsce?  

A po co komu wiedzieć co oznacza zasada pomocniczości w preambule Konstytucji czy kto obejmie prezydencję po Czechach? Albo jaka była inflacja w 2008 roku? Można zajrzeć do rocznika statystycznego. Albo do googli. Zresztą teraz wszystko jest w googlach. A to czego nie ma - po prostu nie istnieje :lol:
Ale sprawdzianu wiedzy czy umiejętności na każdym egzaminie w jakiś sposób trzeba dokonać.  
...

Na tym polega "wyższość" USC nad pozostałymi pracownikami SC. Powyższe pytania może nie mają bezpośredniego związku z obecnie wykonywaną pracą, ale trzeba pamiętać, że ideą powołania USC było zapewnienie kadry urzędników uniwersalnych, czyli o bardzo szerokiej wiedzy i sporej łatwości adaptowania się do nowych zadań (tu kłania się IQ czyli test umiejętności). Problem pozostaje ciągle ten sam, czy coś takiego jak uniwersalny superurzędnik może istnieć w dzisiejszej administracji. Póki co polecam wszystkim tą ścieżkę zdrowia (post. kwalifikacyjne) gdyż później pozostanie wam dodatek, jak i możliwość pobłażliwego uśmiechu na opr. od szefa, który do USC nie dorósł - a to jest bezcenne  :dokuczacz:

11 sie 2009, 22:14
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 07:47

POSTY        7
Post Postępowanie kwalifikacyjne
lilijka                    

leklerk                    

Co za bzdurne pytania  :rotfl: Ciekawe po co komu wiedzieć ile jest gmin w Polsce?  

Nigdy nie będzie tak na egzaminie, że pytania będą się podobały wszystkim.
Po ogłoszeniu wyników na forum zrobiło się nieprzyjemnie (po chwilowej euforii).
Czytając niektóre wywody zaczynam czuć się winna, że zdałam ten egzamin.
Nawet gdyby sposób oceniania był przejrzysty, osoba która nie zda egzaminu będzie szukała winnego albo wśród komisji oceniającej, albo w nie tak ułożonych pytaniach, zadaniach...

Gratuluję Ci, że zdałaś egzamin!!! Ale sprawdzian wiedzy  jest prosto ocenić: pytanie poprawne 1 punkt, pytanie błędne 0 punktów. Natomiast coś jest nie tak ze sprawdzianem umiejetności. Jakieś tam podziały na grupy... I osoba która napisała test umiejetności jest różnie oceniana w zależności od grupy, w której miała szczęście (lub nieszczęśćie) się znaleźć. Kryteria oceny powinny być zrozumiałe i nie powinny być tajemnicą. Nie jest możliwe by aż 120 osób nie zrobiło w tym teście nawet najmnieszego błędu i dostało 50,00 pkt, licząc tak skrupulatnie - z dokładnością co do setnej części punktu!!!

12 sie 2009, 20:34
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA10 sie 2009, 18:13

POSTY        6
Sprawdzian umiejętności oceniał psycholog, a nie np. matematyk czy polonista i dlatego w życiu nie dojdziecie na jakiej zasadzie.

13 sie 2009, 08:41
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post zbyt skomplikowane
lilijka                    

Sprawdzian umiejętności oceniał psycholog, a nie np. matematyk czy polonista i dlatego w życiu nie dojdziecie na jakiej zasadzie.

Też tak uważam.
To jest zbyt skomplikowane, by dało się wyjaśnić.
Nawet psychologowi.  :zeby:

13 sie 2009, 15:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
Czy komuś udało się już indywidualnie obejrzeć w KSAPie swoje prace?

19 sie 2009, 05:43
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post KSAP odmówił ujawnienia treści testów
Ivka                    

Here's the answer:

Dyrektor Krajowej Szkoły Administracji Publicznej odmówił ujawnienia treści testów kwalifikacyjnych na urzędnika służby cywilnej. Poniżej decyzja w tej sprawie wraz z uzasadnieniem.

KRAJOWA SZKOŁA ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ
Warszawa, dnia 17 sierpnia 2009 r.

Rada Sekcji Krajowej
NSZZ ?SOLIDARNOŚĆ"
Pracowników Skarbowych w Warszawie

DNA/051/109

DECYZJA Dyrektora Krajowej Szkoły Administracji Publicznej

Na podstawie art. 16 ust. 1, art. 5 ust. 1 i 2 oraz art. 22 ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. 2001, nr 112, poz. 1198 z późniejszymi zmianami) oraz § 6 ust. 1 pkt. 9 statutu Krajowej Szkoły Administracji Publicznej nadanego rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 października 1999 r. w sprawie nadania statutu Krajowej Szkole Administracji Publicznej (Dz. U. 1999, nr 82, poz. 920)

- odmawiam udostępnienia wnioskodawcy Radzie Sekcji Krajowej NSZZ ?SOLIDARNOŚĆ" Pracowników Skarbowych w Warszawie

1.    treści testów, pytań i zadań wykorzystywanych przez Krajową Szkołę Administracji Publicznej do przeprowadzenia postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej w 2009 r. w części dotyczącej sprawdzianu umiejętności,
2.    treści testów, pytań i zadań wykorzystywanych przez Krajową Szkołę Administracji Publicznej do przeprowadzenia postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej w 2009 r. w części dotyczącej sprawdzianu predyspozycji kierowniczych,
3.    treści klucza odpowiedzi wykorzystywanych przez Krajową Szkołę Administracji Publicznej do przeprowadzenia postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej w 2009 r. w części dotyczącej sprawdzianu umiejętności,
4.    treści klucza odpowiedzi wykorzystywanych przez Krajową Szkołę Administracji Publicznej do przeprowadzenia postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej w 2009 r. w części dotyczącej sprawdzianu predyspozycji kierowniczych.

Uzasadnienie

Rada Sekcji Krajowej NSZZ ?SOLIDARNOŚĆ" Pracowników Skarbowych w Warszawie wystąpiła do Krajowej Szkoły Administracji Publicznej pismem z dnia 16 lipca 2009 r. doręczonym w dniu 20 lipca 2009 r. z wnioskiem o przesłanie materiałów przygotowanych do konkursu sprawdzianów: wiedzy, umiejętności i predyspozycji kierowniczych (wraz z wzorcami odpowiedzi do tych sprawdzianów) i użytych podczas postępowania kwalifikacyjnego przeprowadzonego 27 czerwca 2009 r.

Dyrektor Krajowej Szkoły Administracji Publicznej dysponuje testami psychologicznymi wraz z kluczem odpowiedzi przygotowanymi na potrzeby prawidłowego przeprowadzenia sprawdzianu umiejętności oraz sprawdzianu predyspozycji kierowniczych w postępowaniu kwalifikacyjnym w służbie cywilnej. Testy psychologiczne wraz z kluczem odpowiedzi stanowią całość. Testy kwalifikacyjne przygotowane zostały przez specjalistów z zakresu psychologii i objęte wewnętrzną procedurą ochrony przed dostępem osób niepowołanych do ich treści. Zaznaczenia wymaga, że do treści testów dostęp mają osoby wyłącznie uprawnione na mocy przepisów ustawy o służbie cywilnej z dnia 24 sierpnia 2006 r. (Dz. U. 2006, nr 170, poz. 1218) w związku rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 24 stycznia 2007 r. w sprawie sposobu przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej (Dz. U. 2007, nr 13, poz. 82).
Udostępnienie informacji publicznej podlega ograniczeniom w razie zaistnienia okoliczności wskazanych w treści Ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. 2001 poz. 112, nr 1198).
Prawo do informacji publicznej podlega ograniczeniu na skutek wyłączeń ustawowych. Ochronie prawnej podlegają metody i narzędzia psychologiczne na mocy przepisów Ustawy z dnia 8 czerwca 2001 r. o zawodzie psychologa i samorządzie zawodowym psychologów (Dz. U. 2001, nr 73, poz. 763) - art. 5 ust. 1 w zw. z art. 33 ust. 1 pkt. 3.
Możliwość ograniczenia dostępu do informacji publicznej wynika wprost z przepisów oraz nie budzi wątpliwości doktryny i orzecznictwa. Na takim stanowisku stoi Wojewódzki Sąd Administracyjny, czemu dał wyraz m.in. w wyroku z dnia 9 stycznia 2006 r. (sygn. akt: II SA/Wa 2043/05).
W konsekwencji wewnętrzne regulacje organu przeprowadzającego postępowanie kwalifikacyjne w postaci ograniczenia do dostępu do treści testów psychologicznych wyłącznie dla wąskiego kręgu osób, wynikające z przepisów ustawy o zawodzie psychologa i samorządzie zawodowym psychologów stanowią podstawę odmowy udostępnienia informacji publicznej na podstawie art. 5 ust. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej.
Ponadto należy zwrócić uwagę na treść przepisu art. 6 pkt. 3 ustawy o dostępie do informacji publicznej. Przepis obejmuje katalog otwarty informacji podlegających ujawnieniu. Ustawodawca wskazał na informacje o konkursie na wyższe stanowisko w służbie cywilnej, w zakresie określonym w przepisach odrębnych. Nie wskazano natomiast informacji o konkursie w postępowaniu kwalifikacyjnym w służbie cywilnej.
Okoliczności powyższe, a w szczególności ograniczenie dostępu do treści testów dla wąskiej grupy osób oraz podjęcie działań zmierzających do wyeliminowania możliwości do ich dotarcia dla osób trzecich w normalnym toku zdarzeń, bez podejmowania szczególnych starań stanowią o spełnieniu cechy tajemnicy przedsiębiorstwa wymienionej w treści przepisu art. 5 ust. 2 ustawy o dostępie do informacji publicznej. Jest to wiedza szczególna i specjalistyczna, natomiast jej ujawnienie prowadzi jedynie do konieczności zakupu nowego testu. Ujawniony test, poza okolicznościami do których jest przeznaczony, tj. postępowanie kwalifikacyjne nie może być wykorzystany ponownie.
W konsekwencji oznacza to spełnienie kolejnej przesłanki, na mocy której Dyrektor KSAP jest uprawniony do odmowy udostępnienia treści testu i klucza odpowiedzi ze względu wynikającej z treści art. 5 ust. 2 ustawy o dostępie do informacji publicznej.

Na mocy przepisy § 6 ust. 1 pkt. 9) statutu Krajowej Szkoły Administracji Publicznej nadanego rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 października 1999 r. w sprawie nadania statutu Krajowej Szkole Administracji Publicznej (Dz. U. 1999, nr 82, poz. 920) do kompetencji dyrektora należy m.in. zapewnienie przestrzegania przepisów o tajemnicy prawnie chronionej. Udostępnienie treści testów psychologicznych objętych obowiązkiem ochrony na podstawie przepisów przytoczonej już ustawy o zawodzie psychologa i samorządzie zawodowym psychologów oraz objętych wewnętrznymi rygorami dostępu do treści tychże testów stanowić będzie naruszenie powołanego przepisu § 6 ust. 1 pkt. 9 statutu KSAP.

Od niniejszej decyzji przysługuje prawo wniesienia powództwa do sądu powszechnego o udostępnienie informacji publicznej. Sądem właściwym jest sąd powszechny właściwy ze względu na siedzibę Krajowej Szkoły Administracji Publicznej (art. 22 ust. 1 w zw. z ust. 3 ustawy o dostępie do informacji publicznej).

Dyrektor
Dr hab. Jacek Czaputowicz

Otrzymują:
1.    Rada Sekcji Krajowej NSZZ ?SOLIDARNOŚĆ" Pracowników Skarbowych w Warszawie
2.    Tomasz Ludwiński

http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarti ... cle_id=672

19 sie 2009, 06:18
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
Nadir                    

Ivka                    

Here's the answer:
Dyrektor Krajowej Szkoły Administracji Publicznej odmówił ujawnienia treści testów kwalifikacyjnych na urzędnika służby cywilnej. Poniżej decyzja w tej sprawie wraz z uzasadnieniem.

To raczej nie zmniejszy, ale raczej zwiększy podejrzenia nt. niejasnych mechanizmów sprawdzania testów...

19 sie 2009, 07:45
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
pablo8019                    

Nadir                    

Ivka                    

Here's the answer:

To raczej nie zmniejszy, ale raczej zwiększy podejrzenia nt. niejasnych mechanizmów sprawdzania testów...

Ale moim zdaniem to nie jest odpowiedź na zadanie pytanie. To nie była indywidualna prośba o wgląd do testu złożona przez osobę, która zdawała egzamin, tylko wniosek Sekcji Krajowej NSZZ Solidarność Pracowników Skarbowych. Czy ja coś źle zrozumiałam?
BTW, kto to jest Tomasz Ludwiński?

19 sie 2009, 19:03
Zawodowiec

POSTY        3146

biurwa1                    

...
BTW, kto to jest Tomasz Ludwiński?

:lol:
Przypomniał mi się dowcip sprzed lat
Egzamin wstępny do szkoły aktorskiej (chyba W-wa) - część praktyczna - odegranie wylosowanego zadania: rozpacz, przerażenie, zdenerwowanie po kłótni, mleko itp.
Komisja to rzecz jasna sławy w tym Kobuszewski - nazywany w środowisku Kamienna Twarz bo nigdy się nie śmiał z dowcipów.
Kandydat losuje zadanie " rozśmieszyć Kobuszewskiego". No to koniec, klapa i gleba totalna.
Podniósł głowę, poważnym wzrokiem popatrzył na kilkuosobową komisję i rzekł: "a który to?".
Kobuszewski ze śmiechu rżał kilkanaście minut.

Tomasz Ludwiński - sprawdź sama http://www.skarbowcy.pl/blaster/text.php?show=news&news_id=3

19 sie 2009, 19:21
Znawca

POSTY        222
Nooo, ja też rżałam dłuższą chwilę z tej opowiastki :D:D:D

Cóż, moją niewiedzę tłumaczy mój stosunek do związków zawodowych  :zeby:

19 sie 2009, 19:25
Zawodowiec

POSTY        3146

biurwa1                    

Nooo, ja też rżałam dłuższą chwilę z tej opowiastki :D:D:D

Jest okazja go zmienić ZZ są od kilku lat przedstawiane jak szkodniki, przez które wszystkie sprawy idą źle. Prawda jest taka, że nikomu bardziej nie zależy na miejscach pracy i dobrym funkcjonowaniu firmy niż ZZ (pomijam żałosne związki z politykami) - ale to już w innym temacie.

19 sie 2009, 19:28
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post google!
biurwa1                    

A od czego są google?!  :lol:

19 sie 2009, 19:29
Znawca

POSTY        222
Post google!
Nadir                    

biurwa1                    

A od czego są google?!  :lol:

Hehe, jakoś nie wpadłam na to, żeby googlować. Szczerze mówiąc sądziłam, że to jedna z osób, które zdawały egzamin. I, że w jakiś tam sposób poprzez związki próbował coś zdziałać. Taka przebiegła jestem  :D:D:D
Ciekawe zatem, czy Pan Tomasz Ludwiński jest urzędnikiem sc. Sądzę, że wiecie coś na ten temat, to nie będę się wysilać i googlać :)

19 sie 2009, 20:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11748 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 840  Następna strona