obydwie oceny - w skali 4 - stopniowej (b.dobry i dobry) podczas kolejnej oceny będzie okazja na ocenę celującą hihihi
Moim zdaniem, jeśli do art. 89 ust. 2 znowelizowanej ustawy o służbie cywilnej nie przewidziano żadnych przepisów przejściowych, to w tej sytuacji należałoby zastosować wykładnię przepisów korzystniejszą dla Ciebie i obie Twoje oceny uznać za spełniające wymogi, o których mowa w ww art. 89 ust. 2. Takich zasad uczyli mnie na studiach, ale kiedy to było...
A od kiedy wyższy stopień? Moim zdaniem z chwilą wejścia nowelizacji w życie lub w terminie 30 dni od dnia zapoznania z oceną okresową - w zależności, które zdarzenie nastąpiło później.
10 lut 2009, 00:31
Wiosna
tony soprano
obydwie oceny - w skali 4 - stopniowej (b.dobry i dobry) podczas kolejnej oceny będzie okazja na ocenę celującą hihihi
Moim zdaniem, jeśli do art. 89 ust. 2 znowelizowanej ustawy o służbie cywilnej nie przewidziano żadnych przepisów przejściowych, to w tej sytuacji należałoby zastosować wykładnię przepisów korzystniejszą dla Ciebie i obie Twoje oceny uznać za spełniające wymogi, o których mowa w ww art. 89 ust. 2. Takich zasad uczyli mnie na studiach, ale kiedy to było...
A od kiedy wyższy stopień? Moim zdaniem z chwilą wejścia nowelizacji w życie lub w terminie 30 dni od dnia zapoznania z oceną okresową - w zależności, które zdarzenie nastąpiło później.
Dziękuje za odpowiedź, taka interpretacja bardzo mi się podoba A co do tematu poruszanego powyżej przez Wiosnę, to dodatki urzędnicze z pewnością wszędzie traktowane są jako problem - też słyszałem że od II stopnia są juz finansowane z kasy Urzędu, więc się ich nie dostaje
10 lut 2009, 18:10
Wprawdzie pierwsza jaskółka wiosny nie czyni ale w moim urzędzie coś drgnęło... jest pierwsza osoba , która uzyskała II stopień. Osoba zajmująca stanowisko kierownicze, ale pewnie tylko takie osoby zasługują na dalsze awanse
10 lut 2009, 18:19
tony soprano
... też słyszałem że od II stopnia są juz finansowane z kasy Urzędu, więc się ich nie dostaje
Dziwne, że na "zwykłe" podwyżki jakoś się te pieniądze z zewnątrz i wewnątrz zawsze znajdą. Może to tylko zazdrość w najczystszej, urzędniczej, naczelnikowskiej postaci?
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
10 lut 2009, 18:41
U nas kilka osób dostało II stopień urzędnika. Nie tylko kierownicy. Druga najwyższa ocena i automatycznie był awans
08 kwi 2009, 10:32
Gosik
U nas kilka osób dostało II stopień urzędnika. Nie tylko kierownicy. Druga najwyższa ocena i automatycznie był awans
No to tylko pogratulować
____________________________________ always look on the bright side of life
08 kwi 2009, 11:01
U mnie również kilka osób dostało II stopień, niestety nie wiem czy wszyscy... I nie było większych problemów. I dzięki za info ( tego nie doczytałam jeszcze ), że przy ponownym zatrudnieniu otrzymuje się już nabyte wcześniej mianowanie..
08 kwi 2009, 11:22
Kolejny stopień służbowy urzędnika
Podzielcie się proszę sprawą ocen okresowych urzędników. Weszło w życie nowe rozporządzenie. Czy w terminie 90 dni będą oceniani wszyscy pracownicy korpusu? A co z urzędnikami, którzy mają już ocenę i wyznaczony termin następnej?
04 cze 2009, 17:13
Wszędzie jest chyba problem z II stopniem. Ja zostałam mianowana w 2004r. i jak narazie miałam tylko 1 ocenę w zeszłym roku (najwyższą) ale na druga musze jeszcze ponad rok czekać. Czyli rewelka, stopień wyżej co 6 lat
05 cze 2009, 06:10
justpracownik
Czyli rewelka, stopień wyżej co 6 lat
Czyżby? Wystarczy, że następną ocenę dostaniesz na poziomie dobrym (odwołasz się ?). A potem kolejno oceny: bardzo dobra, dobra, bardzo dobra, dobra. I tak w kółko.
05 cze 2009, 06:38
Cytat ze strony KPRM dot. służby cywilnej: " w myśl art. 89 ust. 2 nowej ustawy o służbie cywilnej, urzędnik służby cywilnej, który od otrzymania ostatniego stopnia służbowego uzyskał dwie kolejne następujące po sobie pozytywne oceny okresowe na jednym z dwóch najwyższych poziomów przewidzianych w skali ocen, otrzymuje kolejny stopień służbowy w terminie 30 dni od dnia zapoznania urzędnika służby cywilnej z oceną okresową. Pierwsza z ocen , o których mowa w ww. przepisie, moze być sporządzona przed dniem wejścia w życie ustawy z dnia 21.11.2008r. o służbie cywilnej, czyli przed 24.03.2009r. Natomiast druga pozytywna ocena okresowa na jednym z dwóch najwyższych poziomów przewidzianych w skali ocen powinna być sporządzona po 23.03.2009r. Należy zauważyć, że przepis ten ma również zastosowanie w przypadku ocen, które zostały sporządzone zgodnie z zasadmi określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 maja 2002r. w sprawie szczegółowych zasad przeprowadzania ocen urzędników służby cywilnej (Dz.U.Nr 69 poz.633) oraz w rozporządzeniu z dnia 5 kwietnia 2007r. w sprawie szczegółowych zasad przeprowadzania ocen urzędników służby cywilnej (Dz.U.Nr 69 poz.453). Należy przy tym pamiętać, że w świetle rozporządzenia z 2002r. ocenami, o których mowa w art. 89 ust.2 ustawy są oceny na poziomach:"dobry" i "bardzo dobry". Z kolei z dwoma najwyższymi poziomami oceny okresowej wg skali ocen obowiązującej w rozporządzeniu z 2007r. są "bardzo dobry" i "celujący". Ponadto trzeba zauważyć, że otrzymanie przez urzędnika służby cywilnej kolejnego stopnia służbowego nie następuje z mocy prawa w dniu spełnienia wymogów jego otrzymania. Przepis art. 89 ust.2 ustawy o służbie cywilnej zobowiązuje dyrektora generalnego urzędu do nadania tego stopnia- na piśmie- urzędnikowi służby cywilnej w terminie 30 dni od dnia zapoznania urzędnika z oceną okresową." I tyle cytat. Mam pytanie: co w przypadku gdy dostanę drugą pozytywną ocenę okresową na jednym z dwóch najwyższych poziomów (pierwszą mam najwyższą) i nie dostanę kolejnego stopnia służbowego w terminie przewidzinym w ustawie? Mam jakąś możliwość działalnia? Dzięki z każdą odpowiedź.
10 sie 2009, 11:26
justpracownik
Wszędzie jest chyba problem z II stopniem. Ja zostałam mianowana w 2004r. i jak na razie miałam tylko 1 ocenę w zeszłym roku (najwyższą) ale na druga muszę jeszcze ponad rok czekać. Czyli rewelka, stopień wyżej co 6 lat
Ocena co 2 lata, wyższy stopień po 2 ocenach, stopni 9 czyli 9-ty stopień po 36 latach pracy. Morał? Karierę w sc należy koniecznie rozpoczynać przed 30-tym (mężczyźni) i 25-tym (kobiety) rokiem życia, aby marzyć o 9-tym stopniu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
10 sie 2009, 17:42
Piotrek99
... Mam pytanie: co w przypadku gdy dostanę drugą pozytywną ocenę okresową na jednym z dwóch najwyższych poziomów (pierwszą mam najwyższą) i nie dostanę kolejnego stopnia służbowego w terminie przewidzinym w ustawie? Mam jakąś możliwość działalnia? Dzięki z każdą odpowiedź.
Działać możesz np. lub a w ostateczności .
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
11 sie 2009, 14:00
supersaper
Piotrek99
... Mam pytanie: co w przypadku gdy dostanę drugą pozytywną ocenę okresową na jednym z dwóch najwyższych poziomów (pierwszą mam najwyższą) i nie dostanę kolejnego stopnia służbowego w terminie przewidzianym w ustawie? Mam jakąś możliwość działania? Dzięki z każdą odpowiedź.
Działać możesz np. lub a w ostateczności .
Supersaper - nie siej defetyzmu, bo mi odbierasz nadzieję na zdobycie II stopnia. Jeszcze przed emeryturą!!!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.