Teraz jest 06 wrz 2025, 22:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Jedno okienko - zawieszenia 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 20:22

POSTY        38
Post Jedno okienko - zawieszenia
Pomocy!
Jak sporządzić informację o liczbie "zawieszonych" podatników?

Obrazek
http://www.netykieta.pl/156

08 sie 2009, 08:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93
Post JEDNO OKIENKO-ZAWIESZENIA
No, i to jeszcze w rozbiciu na poszczególne podatki. A do tego jeszcze z CITu, gdzie zawieszeń wogóle nie można wprowadzić. Ale jak pisze się do HelpDesku, żeby dodać to i owo do POLTAXu, to od dłuższego czasu czyta się ten sam tekst, że żadnych zmian na razie się nie przewiduje.
Pozdrawiam.

08 sie 2009, 08:51
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
czy w Vacie zamykacie obowiązki na czas zawieszenia, czy za każdym razem osoba wzywająca do wyjaśnień w zakresie niezłozenia w terminie deklaracji musi wchodzic w uwagi w POLTAX, czy też macie jeszcze inne rozwiązania???

08 sie 2009, 09:25
Znawca

REJESTRACJA11 mar 2008, 16:49

POSTY        161
U nas zamykany jest okres opodatkowania w obowiązku VAT (powód zamknięcia: "zawieszenie działalności" - chyba jest taki, jeśli dobrze pamiętam), ale trzeba ponownie otwierać tym, którzy pomimo zawieszenia składają deklaracje "zerowe".

08 sie 2009, 10:03
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
NewLunatiq                    

czy w Vacie zamykacie obowiązki na czas zawieszenia, czy za każdym razem osoba wzywająca do wyjaśnień w zakresie niezłozenia w terminie deklaracji musi wchodzic w uwagi w POLTAX, czy też macie jeszcze inne rozwiązania???

Informacja o zawieszeniu odnotowywana jest w polu ?Zawieszenie działalności? w danych rejestracyjnych podatnika oraz w niektórych przypadkach w obowiązku VAT.
Przykład:
zgodnie z zaświadczeniem z UM osoba zgłosiła zawieszenie
w okresie od 09.10.2008 r. (oznaczenie ?a?) do 08.10.2010 r. (?b?)
czyli
Data zawieszenia: 09.10.2008 (a)
Data wznowienia: 09.10.2010 (b+1)
Modyfikacje w obowiązku VAT (jeżeli nie jest podatnikiem VAT UE):
-zamknąć okres VAT z datą (a - 1 dzień) z powodem końca ?X?
-otworzyć kolejny okres z datą (b + 1 dzień) z powodem początku ?W?.
Potwierdzeniem, że taki sposób postępowania jest Help Desk (niestety nie mam nr, ale jak ktoś potrzebuje to podam po weekendzie).
Dodano: 08 Sie 2009 11:15 am
Misiaczek58                    

Pomocy!

To zależy, gdzie ta informacja była wprowadzana.
1) Jeżeli w specjalnym polu do tego przeznaczonym (dotyczy tylko osób fizycznych mających powiązanie DGOS, czyli działalność na WŁASNE nazwisko) to informatyk może z tablic wyciągnąć tą informację po dacie utworzenia.
2) Jeżeli było odnotowywane w polu uwagi (np.: zawieszenie dział.gosp. w okresie .....) można zrobić raport, który wyłapie osoby fizyczne i ORGANIZACJE, które mają w polu uwagi słowo "zawieszenie".
Oba rozwiązanie są sprawdzone. Sam otrzymałem takie raporty od informatyka.

08 sie 2009, 12:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 14:43

POSTY        237
http://gospodarka.gwno.pl/Gielda/1,94 ... zysem.html

I po co się martwicie ? Ta MĄDRA GŁOWA napewno coś wymyśli, by żyło się JESZCZE LEPIEJ....

08 sie 2009, 13:07
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Us_nip                    

NewLunatiq                    

Informacja o zawieszeniu odnotowywana jest w polu ?Zawieszenie działalności? w danych rejestracyjnych podatnika oraz w niektórych przypadkach w obowiązku VAT.
Przykład:
czyli
Potwierdzeniem, że taki sposób postępowania jest Help Desk (niestety nie mam nr, ale jak ktoś potrzebuje to podam po weekendzie).
Misiaczek58                    

POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JAK SPORZĄDZIĆ INFORMACJĘ O LICZBIE "ZAWIESZONYCH"PODATNIKÓW?

1) Jeżeli w specjalnym polu do tego przeznaczonym (dotyczy tylko osób fizycznych mających powiązanie DGOS, czyli działalność na WŁASNE nazwisko) to informatyk może z tablic wyciągnąć tą informację po dacie utworzenia.
2) Jeżeli było odnotowywane w polu uwagi (np.: zawieszenie dział.gosp. w okresie .....) można zrobić raport, który wyłapie osoby fizyczne i ORGANIZACJE, które mają w polu uwagi słowo "zawieszenie".

dzięki za odpowiedź

08 sie 2009, 13:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 20:22

POSTY        38
Czy dobrze rozumiem-bez pomocy informatyka nie dam rady jeśli mam dostęp do POLTAX-Rejestracja?dzięki za pomoc

09 sie 2009, 18:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA14 lis 2007, 15:50

POSTY        6
mam pytanie,  jak rozróżniacie  podatników według rodzaju podatków /jeżeli podatnik ma działalność na PPL a najem na  ryczałcie, to powinniśmy go liczyć dwa razy? gdzie wstawiacie PPL -do PIT czy do innych?  Zrobiliśmy wydruk osób o zawieszonych działalnościach ale punktowanie po kolei każdego podatnika "na pieszo" nie wchodzi w rachubę ze względu na bardzo dużą liczbę.  Nie wiemy też co zrobić z zawieszeniami sprzed 2008r., które były czasami wprowadzane do Poltax w Rejestracji, a czasami szły od razu na wymiar /do akt, jako że nie było formalnej możliwości zawieszenia w podatkach/.  W rezultacie mamy niezłe zamieszanie, i nie do końca wiemy jakie dane powinniśmy otrzymać.   Może już ktoś obmyślił co z tym zrobić?
pozdrowienia

10 sie 2009, 09:17
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Misiaczek58                    

Czy dobrze rozumiem-bez pomocy informatyka nie dam rady jeśli mam dostęp do POLTAX-Rejestracja?dzięki za pomoc

W tym przypadku bez informatyka ani rusz...

10 sie 2009, 13:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93
Us_nip                    

NewLunatiq                    

Przykład:
czyli
Misiaczek58                    

Pomocy!

Ja też bawiłem się w tem sposób w zamykanie okresów w obowiązkach podatkowych (drugi ekran). Ale jak w kolejnych miesiącach musiałem bawić się w korygowanie tych zawieszeń, bo były do wprowadzenia zerowe VAT-7, to szlag mnie trafił i przestałem to robić. Poza tym na jednym ze spotkań w mojej rodzimej IS (tak tak, odbyło się takowe) wyraźnie powiedziano, żeby nie majstrować przy obowiązku VAT. Informację o tym, czy VAT-7 ma czy nie ma być złożony, komórka VAT sama ma sobie wyszukiwać w POLTAXie. I zgadzam się z tym w całej rozciągłości, w końcu każdy po to ma przed nosem komputer, żeby korzystać z niego i informacji tam zawartych, a nie dzwonić bez przerwy do ewidencji, żeby coś sprawdzić.
Pozdrawiam.

10 sie 2009, 20:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2009, 09:52

POSTY        45
ana                    

mam pytanie,  jak rozróżniacie  podatników według rodzaju podatków /jeżeli podatnik ma działalność na PPL a najem na  ryczałcie, to powinniśmy go liczyć dwa razy? gdzie wstawiacie PPL -do PIT czy do innych?  Zrobiliśmy wydruk osób o zawieszonych działalnościach ale punktowanie po kolei każdego podatnika "na pieszo" nie wchodzi w rachubę ze względu na bardzo dużą liczbę.  Nie wiemy też co zrobić z zawieszeniami sprzed 2008r., które były czasami wprowadzane do Poltax w Rejestracji, a czasami szły od razu na wymiar /do akt, jako że nie było formalnej możliwości zawieszenia w podatkach/.  W rezultacie mamy niezłe zamieszanie, i nie do końca wiemy jakie dane powinniśmy otrzymać.   Może już ktoś obmyślił co z tym zrobić?
pozdrowienia

Wprowadzając PPE z najmu, na 3 str. zaznacza się okoliczności podatku, my zawsze wprowadzamy "najem". Jeżeli to wprowadzacie, to informactycy bez problemu zrobia poprawny raport. Odnośnie zawieszeń "starszych", na raporcie można zaznaczyć ważne od... (nasi informatycy to robią). A tak wogóle to do czego potrzebne sa te wyliczenia?? Macie jakieś sprawozdanie??

11 sie 2009, 06:09
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
justpracownik                    

A tak wogóle to do czego potrzebne sa te wyliczenia?? Macie jakieś sprawozdanie??

MinFin DAP Ap4/0683/18/ROM/2009/5694
Sprawozdanie z ilości i wyników kontroli wykonywanych u podmiotów zgłaszających zawiśnięcie działalności. :sex:
Ani chybi znowu jakaś gazetka poprosiła znajomka z mf o dane do notki prasowej.

Ale bajzel. Moi dochodowcy na wcześniejsze zapytania czy mają jakieś życzenia w stosunku do zawiśniętych w zakresie obowiązków podatkowych puścili banieczki nosem. Vaciaki najpierw zgodzili się że manipulacje na 2 ekranie z iksem są niekonieczne ale po drobnych zmianach personalnych (na gorsze) uznali, że chcą mieć iksy zeby się oczekiwane siudemki nie pojawiały. Na razie czekam na nadgorliwego wisielca z zerówką wtedy przeczołgamy vaciasków w temacie "dajcie dyspozycję jak ma być otwarty okres".
A propos czy jeśli co miesiąc pojawia się "zawieszenie" z EDG na podatnika przy permanentnym braku wznowień to są ciągle nowe okresy, wznawiane " urzędu" czy kontynuacja pierwszego zawiśnięcia? ;)

Ostatnio edytowano 11 sie 2009, 07:09 przez rychu, łącznie edytowano 3 razy

11 sie 2009, 07:02
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA17 lis 2006, 14:40

POSTY        30

LOKALIZACJApolska płd.
justpracownik                    

.. A tak wogóle to do czego potrzebne sa te wyliczenia?? Macie jakieś sprawozdanie??

..stosownie do polecenia Min.Fin. z dnia 29 lipca 2009 r. nr AP4/0683/18/ROM/2009/5694....itd. należy przekazać informację o liczbie podatników, którzy zawiesili wykonywanie działalności gospodarczej....termin sprawozdania u mnie do 21 sierpnia 2009r.

11 sie 2009, 07:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona