podejrzewam, że na takich studiach standardowo maglowana byłaby w 90% procedura - kpk z ewentualnymi odchyleniami wynikającymi z kks według mojej oceny występuje znacznie większe zapotrzebowanie na gruntowne studiowanie prawa materialnego - tzn. kwalifikowanie konkretnych naruszeń przepisów prawa podatkowego jako przestępstw/wykroczeń skarbowych kłaniają się tu zwłaszcza różne zbiegi /zbiegi przepisów, zbiegi czynów/ - te realne i te pozorne; czyny ciągłe i ciągi czynów - tylko praktycy mający kontakt z "żywymi" podatkami mogą dyskutować na ten temat - wykładowca-karnista który podatki zna zaledwie na poziomie wypełniania własnego rocznego PIT-a niewiele tu pomoże uważam, że powinno się nam stworzyć możliwość częstszego udziału w szkoleniach prowadzonych chociażby przez osoby nas nadzorujące z ramienia IS - po to, by rozwiązywać wspólnie problemy, wzajemnie informować się o bieżących zmianach w lokalnym orzecznictwie sądów itp. ostatni raz na szkoleniu byłam grubo ponad rok temu i było to jedyne szkolenie po równie długiej przerwie........................................
31 lip 2009, 13:31
Na naukę nigdy za późno - Prawo Karne Skarbowe
robert68
UJ też ma ofertę. Tylko po co te studia?
Jak to po co: "Kasa misiu, kasa"
02 sie 2009, 21:23
takie studia są potrzebne osobom mało samodzielnym i niedoświadczonym tym samodzielnym wystarczy LEX, trochę inwencji własnej i zdrowego rozsądku w przypadku spraw problemowych i ewentualnie komentarz do właściwych ustaw a ogórki mołosolne są naprawdę dobre szczególnie do czegoś mocniejszego
02 sie 2009, 23:54
Znam "karnistów" , którym bardzo przydałyby się te studia!
03 sie 2009, 06:58
Niestety fakt jest taki, że kks to dziedzina - ujmę to -"niszowa". Na studiach prawniczych to tylko nieobowiązkowy fakultet, a na apilkacji prouratorskiej na kks poświęca się 4 godziny(!) ( wolą nas katować ustawą o zagospodarowaniu przestrzennym czy prawem ochrony środowiska). Troche więcej o tym Kodeksie mówią na apliakcji sądowej, ale z racji faktu ża na egzaminie sędziowskim wiele pytań z tej działki nie ma, to wszyscy aplikanci traktują to po macoszemu. Skutek jest taki, że karniści w Us-ach naprawdę muszą mieć głowę na karku, bo to na nich spoczywa w zasadzie całość odpowiedzialności za pociągnięcie człowieka - bądź co bądź - do odpowiedzialnosci karnej. Czasami jednak wpadną mi w ręce akta (z pomocy prawnej), że jak się widzi za co człowiekowi zarzut stawiają to nóż się w kieszeni otwiera i chiałoby się zadzownić i powiedzieć, żeby autor częściej brał zimny prysznic.
03 sie 2009, 09:32
albo uzupełnił braki na studiach podyplomowych
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
03 sie 2009, 20:39
Mam pytanie - trochę a propos tematu: czy w którymś US jest osoba mająca wykształcenie wyższe prawnicze a mimo to nie będąca oskarżycielem skarbowym? Chodzi mi oczywiście o osobę zajmującą się sprawami karnymi skarbowymi. Ja właśnie jestem taką osobą, pracuję od niedawna w us i zastanawiam się dlaczego nie na stanowisku oskarżyciela. Od czego to zależy???
04 sie 2009, 14:06
A nie pomyślałeś o tym, ze może nie jesteś jedyną osobą mającą takie wykształcenie w US? Jakby nie było kierunek dość popularny
04 sie 2009, 14:32
Nie twierdzę ze jedyną w us, ale jedyną zajmującą się sprawami karnymi skarbowymi i de facto występującą jako oskarżyciel skarbowy. Tylko moje stanowisko tak się nie nazywa i nie jest samodzielne. Podlegam pod kierownika, który ma jeszcze w referacie osoby zajmujące się majątkowymi. Mój kierownik nie ma wykształcenia prawniczego (ma jakiś licencjat) i podejrzewam, że dlatego ja nie dostałem stanowiska oskarżyciela. Ale nie jestem pewien i nie wiem z kim o tym ewentualnie porozmawiać w us.
04 sie 2009, 18:55
Chyba źle Cię zrozumiałam. Ja też mam kierownika, ale pracuję na stanowisku oskarżyciela. Kierownik koordynuje moją pracę i jeszcze paru osób zajmujących się innymi sprawami. Moim zdaniem to co robisz to praca oskarżyciela i trochę to dziwne, ze Twoje stanowisko tak się nie nazywa.
05 sie 2009, 06:37
W US pracuję już kilka lat, a od ponad roku w sk i nie mam stanowiska oskarżyciela, podlegam bezpośrednio pod NUSa. Może zatrudnienie na stanowisku oskarżyciela musiało by się wiązac z jakąś podwyzką i dlatego nie jestem oskarżycielem?? Rozporzadzenie o wynagrodzeniach wyróżnia to stanowisko.
05 sie 2009, 10:29
Nawiązując do powyższych wypowiedzi stawiam pytanie: Czy są w US-ach zatrudnione osoby na stanowisku oskarżyciela skarbowego, które nie posiadają wykształcenia prawniczego?
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
05 sie 2009, 11:54
znam osobę która pracuje w innym urzędzie w SK wykonując pracę oskarżyciela (ma "pod sobą" 2 pracowników) i nie ma stanowiska oskarżyciela. w tym urzędzie w SK pracują 3 osoby i chyba żadna nie ma wykszt. prawniczego. Wszystkie w SK pracują po kilka lat.