3. Co się zaś tyczy pytania Umowy międzynarodowe są podpisywane przez a) Prezydenta b) Prezesa Rady Ministrów c) Ministra Spraw Zagranicznych ? d) sądy powszechne to wydaje mi się, że brzmiało ono "kto w RP zawiera umowy międzynarodowe i jedną z odpowiedzi było: RM i/lub poszczególni ministrowie. Tak przynajmniej było w grupie B. Nie wiem, czy ta odpowiedź jest prawidłowa, ale taką zaznaczyłam... Ach ta gra słówek
wielblad
Też mi się wydaje, że było "zawiera". W każdym razie, jak zwał, tak zwał. W tym przypadku słowo "zawiera" wydaje się tożsame z "ratyfikuje":
Art. 133. 1. Prezydent Rzeczypospolitej jako reprezentant państwa w stosunkach zewnętrznych: 1) ratyfikuje i wypowiada umowy międzynarodowe, o czym zawiadamia Sejm i Senat,
Też mam wrażenie, że chodziło o prezydenta... A przynajmniej tak odpowiedziałem.
Wszystko wskazuje na to, że tak do końca nie poznamy wszystkich prawidłowych odpowiedzi, bo.... nie ustalimy prawidłowo wszystkich pytań. W weekend postaram się o skompletowanie maximum pytań i odpowiedzi.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
15 lip 2009, 17:59
Postępowanie kwalifikacyjne
może i w art. 133 jest że prezydent ratyfikuje (a to nie to samo co zawiera) ale w art. 146 jest: W zakresie i na zasadach określonych w Konstytucji i ustawach Rada Ministrów w szczególności: 10) zawiera umowy międzynarodowe wymagające ratyfikacji oraz zatwierdza i wypowiada inne umowy międzynarodowe,
Dodano: Śro Lip 15, 2009 10:44 pm
tyle że tam chyba nie było odpowiedzi "rada ministrów"
15 lip 2009, 21:43
Teraz mam wątpliwości. Wydaje się, że prawidłową odpowiedzią powinna być "RM". Czy tam było "wymagające ratyfikacji"?
16 lip 2009, 05:12
Wygląda na to, że pytanie brzmiało: kto zawiera umowy międzynarodowe? (bez słów: "wymagających ratyfikacji") A odpowiedź: "Rada Ministrów".
A kto wypłaca emerytury z I filaru??? ZUS czy FUS???
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
16 lip 2009, 05:34
Z Wikipedii :
Fundusz Ubezpieczeń Społecznych (FUS) jest państwowym funduszem, którego środkami dysponuje Zakład Ubezpieczeń Społecznych. FUS realizuje zadania z zakresu ubezpieczeń społecznych. Ze środków zgromadzonych w funduszu finansowane są wypłaty świadczeń z ubezpieczenia emerytalnego, rentowego, chorobowego oraz wypadkowego, wydatki na prewencję rentową i inne. Przychody FUS pochodzą głównie ze składek na ubezpieczenia społeczne, fundusz jest też dotowany z budżetu państwa.
Jeśli pytanie było kto wypłaca (bo już tego nie pamiętam) to z powyższego wynika, że ZUS
16 lip 2009, 06:50
"Rząd chce upaństwowić ZUS wtorek, 19 czerwiec 2007 Zakład Ubezpieczeń Społecznych przekształcony ma być w jednostkę budżetową, co ma przynieść oszczędności i lepszą kontrolę na wydatkami. Przeciwko takiej reformie protestuje rada nadzorcza tej instytucji, która nie przewiduje z tego żadnych korzyści, a nawet widzi niebezpieczeństwa płynące z takiego rozwiązania. Szykuje się poważny konflikt polityczny, ale także spór o zasady gospodarowania publicznymi pieniędzmi. Operacja planowana jest w ramach przygotowywanej przez wicepremier Zytę Gilowską reformy finansów publicznych. Jej założenia obejmują likwidację niektórych funduszy celowych, w tym podlegającego ZUS Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, i włączenie ich bezpośrednio do budżetu państwa. Zakład Ubezpieczeń Społecznych jest obecnie państwową jednostką organizacyjną, z własną osobowością prawną i osobnym budżetem. Według koncepcji rządu miałby być przekształcony w państwową jednostkę budżetową, co oznaczałoby, że wszystkie wydatki ZUS byłyby pokrywane z budżetu państwa, a wszystkie dochody byłyby dochodami budżetu państwa."
To chyba wyjaśnia sprawę - emerytury z I filara wypłaca ZUS, niestety...
16 lip 2009, 07:02
moim zdaniem w grupie B nie było odpowiedzi "ZUS", bo ja sie długo zastanawiałam nad tym pytaniem z tego co pamietam, były odpowiedzi: a) budżet państwa, b) budżet jst, c) OFE, d).... tego właśnie nie pamietam
16 lip 2009, 07:18
Mam pytanie co do "urlopu". W mojej grupie nie było określenia o jaki urlop chodzi było tylko słowo "urlop". W związku z tym jaka jest prawidłowa odpowiedź. Odpowiedzi jakie znalazłam na tym forum udzielone przez zdających dotyczyły zaś urlopu wypoczynkowego.
16 lip 2009, 07:21
Pytanie o wypłaty emerytur, w takiej formie jak dyskutowana, było w grupie B? Bo w A nie pojawił się w odpowiedziach ZUS (to było by zbyt proste) i kojarzy mi się raczej pytanie nie tyle kto, ale z czego pochodzą środki na wypłaty.
Wydaje mi się, że było podobnie, jak napisała MADA1981, a czwartą odpowiedzią był Fundusz Ubezpieczeń Społecznych.
16 lip 2009, 07:23
Pytanie o wypłaty emerytur, w takiej formie jak dyskutowana, było w grupie B? Bo w A nie pojawił się w odpowiedziach ZUS (to było by zbyt proste) i kojarzy mi się raczej pytanie nie tyle kto, ale z czego pochodzą środki na wypłaty.
Wydaje mi się, że było podobnie, jak napisała MADA1981, a czwartą odpowiedzią był Fundusz Ubezpieczeń Społecznych.
No teraz to już zgłupiałam Ale wydaje mi się, że w grupie B była odpowiedź ZUS, bo długo się wahałam pomiędzy ZUSem a budżetem. A może to faktycznie był FUS?
16 lip 2009, 07:34
Ivka
Ale wydaje mi się, że w grupie B była odpowiedź ZUS, bo długo się wahałam pomiędzy ZUSem a budżetem. A może to faktycznie był FUS?
A ja myślałam nad FUS i budżetem Jestem pewna, że był : FUS, OFE, budżet i coś, bo zaraz po teście szukałam tej odpowiedzi.
16 lip 2009, 07:37
W A było tez pytanie dotyczące dotacji. Które dotacje podlegają szczególnemu nadzowrowi: celowe pdmiotowe przedmiotowe XXXX
Co wy zaznaczyliście ??
I z tego co pamietam, to było "kto zawiera umowy międzynarodowe", a wśród odpowiedzi było RM, Ale wciąż mam takie dziwne odczucie jakby to pytanie się dublowało i gdzieś dalej było: kto podpisuje
16 lip 2009, 08:21
mada1981
moim zdaniem w grupie B nie było odpowiedzi "ZUS", bo ja się długo zastanawiałam nad tym pytaniem z tego co pamietam, były odpowiedzi: a) budżet państwa, b) budżet jst, c) OFE, d).... tego właśnie nie pamietam
Też byłem w grupie B i zapamiętałem 2 z możliwych (bo tylko te odpowiedzi brałem za sensowne): FUS i ZUS. ZUS wydał mi się nazbyt "oczywisty". Wietrząc podstęp zaznaczyłem "FUS". W większości pytań były "podpuchy" - w tym (widocznie) akurat nie... Ale często prawidłowa odpowiedź zależy od "gry słówek" w pytaniu i ew. co autor miał na myśli. A tego raczej nigdy się nie dowiemy. Skoro KSAP nie upublicznia ani pytań, ani poprawnych odpowiedzi.
16 lip 2009, 08:23
Nadir
Też byłem w grupie B i zapamiętałem 2 z możliwych (bo tylko te odpowiedzi brałem za sensowne): FUS i ZUS. ZUS wydał mi się nazbyt "oczywisty". Wietrząc podstęp zaznaczyłem "FUS". W większości pytań były "podpuchy" - w tym (widocznie) akurat nie... Ale często prawidłowa odpowiedź zależy od "gry słówek" w pytaniu i ew. co autor miał na myśli. A tego raczej nigdy się nie dowiemy. Skoro KSAP nie upublicznia ani pytań, ani poprawnych odpowiedzi.
Jestem pewny, że w grupie B wśród odpowiedzi był i ZUS i FUS. Raczej też budżet państwa. Natomiast co do treści pytania, to raczej skłaniam się ku wersji, że nie: "kto wypłaca", ale bardziej: "z jakich środków są finansowane emerytury w I filarze" (czy coś w tym stylu).