Teraz jest 08 wrz 2025, 14:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Postępowanie kwalifikacyjne
Ivka                    

3. Co się zaś tyczy pytania
Umowy międzynarodowe są podpisywane przez
a) Prezydenta
b) Prezesa Rady Ministrów
c) Ministra Spraw Zagranicznych ?
d) sądy powszechne
to wydaje mi się, że brzmiało ono "kto w RP zawiera umowy międzynarodowe i jedną z odpowiedzi było: RM i/lub poszczególni ministrowie. Tak przynajmniej było w grupie B. Nie wiem, czy ta odpowiedź jest prawidłowa, ale taką zaznaczyłam...
Ach ta gra słówek :zly1:

wielblad                    

Też mi się wydaje, że było "zawiera".
W każdym razie, jak zwał, tak zwał. W tym przypadku słowo "zawiera" wydaje się tożsame z "ratyfikuje":
Art. 133.
1. Prezydent Rzeczypospolitej jako reprezentant państwa w stosunkach zewnętrznych:
1) ratyfikuje i wypowiada umowy międzynarodowe, o czym zawiadamia Sejm i Senat,

Też mam wrażenie, że chodziło o prezydenta...  :rolleyes:
A przynajmniej tak odpowiedziałem.

Wszystko wskazuje na to, że tak do końca nie poznamy wszystkich prawidłowych odpowiedzi, bo.... nie ustalimy  prawidłowo wszystkich pytań.
W weekend postaram się o skompletowanie maximum pytań i odpowiedzi.

15 lip 2009, 17:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 cze 2009, 21:36

POSTY        43
może i w art. 133 jest że prezydent ratyfikuje (a to nie to samo co zawiera) ale w art. 146 jest:
W zakresie i na zasadach określonych w Konstytucji i ustawach Rada Ministrów w szczególności:
10) zawiera umowy międzynarodowe wymagające ratyfikacji oraz zatwierdza i wypowiada inne umowy międzynarodowe,

Dodano: Śro Lip 15, 2009 10:44 pm

tyle że tam chyba nie było odpowiedzi "rada ministrów"

15 lip 2009, 21:43
Znawca

REJESTRACJA11 mar 2008, 16:49

POSTY        161
Teraz mam wątpliwości. Wydaje się, że prawidłową odpowiedzią powinna być "RM".
Czy tam było "wymagające ratyfikacji"? :wacko:

16 lip 2009, 05:12
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Wygląda na to, że pytanie brzmiało: kto zawiera umowy międzynarodowe?
(bez słów: "wymagających ratyfikacji")
A odpowiedź: "Rada Ministrów".

A kto wypłaca emerytury z I filaru???
ZUS czy FUS???

16 lip 2009, 05:34
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2007, 10:15

POSTY        29
Z Wikipedii :

Fundusz Ubezpieczeń Społecznych (FUS) jest państwowym funduszem, którego środkami dysponuje Zakład Ubezpieczeń Społecznych. FUS realizuje zadania z zakresu ubezpieczeń społecznych. Ze środków zgromadzonych w funduszu finansowane są wypłaty świadczeń z ubezpieczenia emerytalnego, rentowego, chorobowego oraz wypadkowego, wydatki na prewencję rentową i inne. Przychody FUS pochodzą głównie ze składek na ubezpieczenia społeczne, fundusz jest też dotowany z budżetu państwa.

Jeśli pytanie było kto wypłaca (bo już tego nie pamiętam) to z powyższego wynika, że ZUS

16 lip 2009, 06:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
"Rząd chce upaństwowić ZUS  
wtorek, 19 czerwiec 2007  
Zakład Ubezpieczeń Społecznych przekształcony ma być w jednostkę budżetową, co ma przynieść oszczędności i lepszą kontrolę na wydatkami. Przeciwko takiej reformie protestuje rada nadzorcza tej instytucji, która nie przewiduje z tego żadnych korzyści, a nawet widzi niebezpieczeństwa płynące z takiego rozwiązania. Szykuje się poważny konflikt polityczny, ale także spór o zasady gospodarowania publicznymi pieniędzmi.
Operacja planowana jest w ramach przygotowywanej przez wicepremier Zytę Gilowską reformy finansów publicznych. Jej założenia obejmują likwidację niektórych funduszy celowych, w tym podlegającego ZUS Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, i włączenie ich bezpośrednio do budżetu państwa. Zakład Ubezpieczeń Społecznych jest obecnie państwową jednostką organizacyjną, z własną osobowością prawną i osobnym budżetem. Według koncepcji rządu miałby być przekształcony w państwową jednostkę budżetową, co oznaczałoby, że wszystkie wydatki ZUS byłyby pokrywane z budżetu państwa, a wszystkie dochody byłyby dochodami budżetu państwa."

To chyba wyjaśnia sprawę - emerytury z I filara wypłaca ZUS, niestety... :zly1:

16 lip 2009, 07:02
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 13:42

POSTY        18
moim zdaniem w grupie B nie było odpowiedzi "ZUS", bo ja sie długo zastanawiałam nad tym pytaniem
z tego co pamietam, były odpowiedzi:
a) budżet państwa,
b) budżet jst,
c) OFE,
d).... tego właśnie nie pamietam :)

16 lip 2009, 07:18
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 maja 2009, 06:50

POSTY        37
Mam pytanie co do "urlopu". W mojej grupie nie było określenia o jaki urlop chodzi było tylko słowo "urlop". W związku z tym jaka jest prawidłowa odpowiedź. Odpowiedzi jakie znalazłam na tym forum udzielone przez zdających dotyczyły zaś urlopu wypoczynkowego.

16 lip 2009, 07:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:50

POSTY        56

LOKALIZACJAz końca świata
Pytanie o wypłaty emerytur, w takiej formie jak dyskutowana, było w grupie  B?  Bo w A  nie pojawił się w odpowiedziach ZUS  (to było by zbyt proste) i kojarzy  mi się  raczej pytanie nie tyle kto, ale z czego pochodzą środki na wypłaty.

Wydaje mi się, że było podobnie, jak  napisała MADA1981, a czwartą odpowiedzią był Fundusz Ubezpieczeń Społecznych.

16 lip 2009, 07:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266

Pytanie o wypłaty emerytur, w takiej formie jak dyskutowana, było w grupie B? Bo w A nie pojawił się w odpowiedziach ZUS (to było by zbyt proste) i kojarzy mi się raczej pytanie nie tyle kto, ale z czego pochodzą środki na wypłaty.

Wydaje mi się, że było podobnie, jak napisała MADA1981, a czwartą odpowiedzią był Fundusz Ubezpieczeń Społecznych.

No teraz to już zgłupiałam :blink:
Ale wydaje mi się, że w grupie B była odpowiedź ZUS, bo długo się wahałam pomiędzy ZUSem a budżetem. A może to faktycznie był FUS? :blink:

16 lip 2009, 07:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:50

POSTY        56

LOKALIZACJAz końca świata
Ivka                    

Ale wydaje mi się, że w grupie B była odpowiedź ZUS, bo długo się wahałam pomiędzy ZUSem a budżetem. A może to faktycznie był FUS? :blink:

A ja myślałam nad FUS i budżetem :) Jestem pewna, że był : FUS, OFE, budżet i coś, bo zaraz po teście szukałam tej odpowiedzi.

16 lip 2009, 07:37
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 19:34

POSTY        27
W A było tez pytanie dotyczące dotacji.
Które dotacje podlegają szczególnemu nadzowrowi:
celowe
pdmiotowe
przedmiotowe
XXXX

Co wy zaznaczyliście ??

I z tego co pamietam, to było "kto zawiera umowy międzynarodowe",
a wśród odpowiedzi było RM,
Ale wciąż mam takie dziwne odczucie jakby to pytanie się dublowało i gdzieś dalej było: kto podpisuje :(

16 lip 2009, 08:21
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
mada1981                    

moim zdaniem w grupie B nie było odpowiedzi "ZUS", bo ja się długo zastanawiałam nad tym pytaniem
z tego co pamietam, były odpowiedzi:
a) budżet państwa,
b) budżet jst,
c) OFE,
d).... tego właśnie nie pamietam :)

Też byłem w grupie B i zapamiętałem 2 z możliwych (bo tylko te odpowiedzi brałem za sensowne): FUS i ZUS.
ZUS wydał mi się nazbyt "oczywisty". Wietrząc podstęp zaznaczyłem "FUS".  
W większości pytań były "podpuchy" - w tym (widocznie) akurat nie...
Ale często prawidłowa odpowiedź zależy od "gry słówek" w pytaniu i ew. co autor miał na myśli. A tego raczej nigdy się nie dowiemy. Skoro KSAP nie upublicznia ani pytań, ani poprawnych odpowiedzi.

16 lip 2009, 08:23
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:38

POSTY        1181
Nadir                    

Też byłem w grupie B i zapamiętałem 2 z możliwych (bo tylko te odpowiedzi brałem za sensowne): FUS i ZUS.
ZUS wydał mi się nazbyt "oczywisty". Wietrząc podstęp zaznaczyłem "FUS".  
W większości pytań były "podpuchy" - w tym (widocznie) akurat nie...
Ale często prawidłowa odpowiedź zależy od "gry słówek" w pytaniu i ew. co autor miał na myśli. A tego raczej nigdy się nie dowiemy. Skoro KSAP nie upublicznia ani pytań, ani poprawnych odpowiedzi.
Jestem pewny, że w grupie B wśród odpowiedzi był i ZUS i FUS. Raczej też budżet państwa. Natomiast co do treści pytania, to raczej skłaniam się ku wersji, że nie: "kto wypłaca", ale bardziej: "z jakich środków są finansowane emerytury w I filarze" (czy coś w tym stylu).

16 lip 2009, 16:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 840  Następna strona