659 złotówek brutto? Żenujące, ledwo wystarczy na zatankowanie zgnilaka do pełna i redbula na ochłodę.
13 lip 2009, 19:12
Nagrody 3% za I kwartał 2009
Witam! Bardzo interesuje mnie czy Pan Minister odpowiedział na pismo. Dla mnie jest oczywistym,że w cytowanym poniżej piśmie wypłata nagród z 3 % wstrzymana była do 30 czerwca br. Na lipiec należało zapotrzebować środki pieniężne i wypłacić pracownikom nagrody. Odwagi kierownictwa Urzędów. Dobranoc Wszystkim. W nocy będę marzyć a jutro będzie wypłata.
SK/118/2009 Radom, 2009-07-07 Pan prof. Jan Vincent Rostowski Minister Finansów RP
W nawiązaniu do wcześniejszej korespondencji oraz pisma Dyrektora Generalnego Ministerstwa Finansów znak FR1/4114/9/JWE/09/552 uprzejmie przypominam, że wstrzymanie wypłat nagród ze środków 3% funduszu nagród i z nie wydatkowanych środków przewidzianych na wynagrodzenia obowiązywać miało do końca I półrocza 2009 roku. Jak jednak informują nas pracownicy z terenu całego kraju, wbrew dyspozycji Dyrektora Generalnego Ministerstwa Finansów zawartego w piśmie FR1/4114/9/JWE/09/552, kierownicy jednostek organizacyjnych NADAL NIE WYPŁACAJĄ PRACOWNIKOM WYNAGRODZEŃ Z TYTUŁU PREMII I NAGRÓD. Mając na uwadze powyższe wnoszę o pilne wydanie dyspozycji kierownikom jednostek organizacyjnych podległych Ministrowi Finansów, aby niezwłocznie rozpoczęli realizację wypłat nagród, premii oraz innych środków na wynagrodzenia z niewykorzystanego funduszu płac poszczególnych jednostek organizacyjnych. Nadmieniam jednocześnie, że niewypłacanie ww. środków - wbrew regulaminom wypłat obowiązujących w poszczególnych urzędach - stanowi rażące naruszenie prawa i w najbliższym czasie skierujemy wnioski do okręgowych inspektoratów Państwowej Inspekcji Pracy o podjęcie natychmiastowych działań na rzecz przywrócenia porządku prawnego i ukarania osób winnych tych naruszeń.
13 lip 2009, 21:13
W pełni zgadzam się poględem jednego z kolegów.Ideał sięgnął bruku.Nasz JVR w ogóle nie dba o swoje służby.Ale przecież większość w czasie wyborów głosowało na PO ( ja nie!), bo liczyło na zmiany na lepsze.I jakie mamy zmiany na gorsze.Dostajemy faktycznie jałmużnę za ciężką i odpowiedzialną pracę, za wysłuchiwanie obelg podatników, za skargi na nas.Sam tego doświadczyłem.Tracimy kasę w czasie kontroli kas fiskalnych i co z tego mamy ,nic.
Dodano: Pon Lip 13, 2009 10:44 pm
W zachodniopomorskiem jak pisałem kompletna cisza. Dyrektor wysłał pisemko do JVR i na tym jego aktywność się zakończyła kasy brak.
13 lip 2009, 21:32
Pieniądze są na koncie ( W-aw ale nie IS) !
14 lip 2009, 07:05
inspektor
W zasadzie już (prawie) oficjalnie wiadomo, że nastąpi odblokowanie nagród i premii. Szczegóły będą omawiane na początku sierpnia na spotkaniu Komisji Trójstronnej. Tak czy inaczej w tej sprawie 20 lipca odbędzie się posiedzenie sądu w związku z wnioskiem RSK do prokuratury o wszczęcie postępowania karnego w stosunku do MF z uwagi na blokadę 3% funduszu nagród.
Odblokują i wszystko pójdzie na akcyzę dla elektrowni. Oczywiście nie starczy nawet na kilka procent należności, ale co tam, przecież (o ile dobrze pamiętam) już w 2007 r. pisali w prasie, że przepisy są niezgodne z wspólnotowymi. Jestem ciekaw, czy ktoś na górze za to beknie, czy będzie tak jak z Magoorą i wyjdzie, że to nasza wina (US?ów).
14 lip 2009, 07:06
Halaszka
Sądzę, że jest to świadczenie urlopowe z ZFŚS
14 lip 2009, 07:20
bob
Halaszka
Sądzę, że jest to świadczenie urlopowe z ZFŚS
Kolega jest w błędzie , świadczenia urlopowe w naszym US-ie wypłacane są po urlopie. Jest to napewno nagroda
14 lip 2009, 07:29
Czy w lubuskim w jakimś urzędzie coś się dzieje?
14 lip 2009, 07:44
halo halo Warszawa, krzyknijcie gdzie były pieniążki (prócz Targówka, bo wiadomo że tam były)...
14 lip 2009, 07:54
Bartezwilk
Województwo ze Śląska bez Śląska w nazwie ............... hmmmm pewnie opolskie - ale niestety u nas nic nie słychać o wypłatach 3%
Wiem na pewno 100%), że wypłacono w dwóch US. Informacja na 95% - w IS nie wypłacili.
14 lip 2009, 08:01
Piaseczno cisza...konto pustkami świeci mimo iż prawdopodobnie były zamawiane środki na 3%
14 lip 2009, 08:23
Wczoraj do naszego US wpłynęło pismo dot. dalszej blokady środków na nagrody (bezterminowo, czyli do odowłania). Radziłbym więc porzucić wszelką nadzieję i dorobić zbieraniem jagód w lesie (strasznie w tym roku obrodziły), zaś jesienią zbieraniem grzybów. Pozdrawiam wszystkich.
14 lip 2009, 09:05
Wczoraj do naszego US wpłynęło pismo dot. dalszej blokady środków na nagrody (bezterminowo, czyli do odowłania). Radziłbym więc porzucić wszelką nadzieję i dorobić zbieraniem jagód w lesie (strasznie w tym roku obrodziły), zaś jesienią zbieraniem grzybów. Pozdrawiam wszystkich.
do "naszego" to znaczy do którego?bo ciężko zgadnąć, a wcześniej nie doczytałam o pochodzeniu!
14 lip 2009, 09:17
Jak ktoś ma siły i pracy się nie boi to sobie na pewno poradzi i dodatkowe zajęcie znajdzie. nikogo nie namawiam, poza tym nie wolno nam :/ ale można np. u znajomych na roli w zamian za pracę dostać ziemniaczki, pomidorki, papryczkę, ogóreczki