Teraz jest 06 wrz 2025, 00:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 358 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Następna strona
Zwrot za materiały budowlane 
Autor Treść postu

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Zwrot za materiały budowlane.
pablo8019                    

Ja spytam nieco szerzej - czy ktoś napotkał jakiekolwiek wskazówki nt. co konkretnie należy do grupowania: "Urządzenia do automatycznej regulacji i sterowania - wyłącznie urządzenia i zestawy urządzeń do automatycznej regulacji dostaw ciepła oraz zdalnego sterowania pracą systemów ciepłowniczych, a także części do tych urządzeń."? Bo takie ogólne stwierdzenie częstokroć stwarza baardzo szerokie pole do interpretacji...

Szwagier se kupił piec gazowy CO Junkers. Razem z piecem dostał też czujniki temperatury: kilka stałych i jeden ruchomy (taki ładny, biały, z cyfrowym wyświetlaczem), na którym wyświetla się do cholery informacji, takich jak temperatura otoczenia czujnika, temperatura zadana przez bieżący program, nazwa programu i jego kolejny numer itp, itd. Takich programów temperaturowych można ustawić dużo, dokładnie nie wiem ile, kilkanaście? kilkadziesiąt?
Działa to tak: jak szwagier chce mieć cieplej, a nie chce mu się gmerać w tych programach, to zanosi czujnik na górną kondygnację, a jak zimniej, to czujkę pozostawia na dole. Ja myślę, że w tym piecu to zainstalowano "Urządzenia do automatycznej regulacji i sterowania - wyłącznie urządzenia i zestawy urządzeń do automatycznej regulacji dostaw ciepła oraz zdalnego sterowania pracą systemów ciepłowniczych" a ruchomy czujnik konkretnie należy do "części do tych urządzeń". I dlatego szwagrowi odliczyłem zwrot VAT-u z tego pieca!!!  :piwo:

29 maja 2009, 17:15
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
Też bym tak zrobił ;) Większy problem miałem z zaklasyfikowaniem np. kolektora słonecznego. Ostatecznie po wspomożeniu się forami budowlanymi, gdzie sami "podatnicy" częstokroć podsuwają pomysły jak to czy owo rozliczyć, zdecydowałem się na przyjęcie tylko tego, gdzie na fakturze był symbol PKWiU. Chociaż na zdrowy rozsądek taki kolektor to też jest chyba "zestaw urządzeń do regulacji dostaw ciepła". A wszystkiemu winien mocno nieprecyzyjny załącznik do Obwieszczenia...

03 cze 2009, 12:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 mar 2009, 20:33

POSTY        43
Czy to prawda, że mają skrócić okres z 6 miesięcy na 2 miesiące?
Czy ktoś coś słyszał?

03 cze 2009, 14:51

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Docelowo mamy zwracać przed zakupem, na podstawie oświadczenia o jego zamiarze, w ramach akcji "urząd przyjazny" hłe hłe.

03 cze 2009, 20:31
Znawca

POSTY        252
jacek19                    

Czy ktoś coś słyszał?

Też słyszałem taką plotkę. Póki co nie ma żadnych oficjalnych wiadomości, ale jeśli rzeczywiście tak będzie to chyba będą musieli tworzyć po urzędach oddzielne komórki ds. obsługi VZM-ów - bo przy tej liczbie wniosków inaczej wyrobić się nie będzie dało...

04 cze 2009, 10:15
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 lip 2008, 16:49

POSTY        42
pablo8019                    

Też bym tak zrobił ;) Większy problem miałem z zaklasyfikowaniem np. kolektora słonecznego. Ostatecznie po wspomożeniu się forami budowlanymi, gdzie sami "podatnicy" częstokroć podsuwają pomysły jak to czy owo rozliczyć, zdecydowałem się na przyjęcie tylko tego, gdzie na fakturze był symbol PKWiU. Chociaż na zdrowy rozsądek taki kolektor to też jest chyba "zestaw urządzeń do regulacji dostaw ciepła". A wszystkiemu winien mocno nieprecyzyjny załącznik do Obwieszczenia...

Przeczytaj postanowienie w sprawie interpretacji p.p. US w Biłgoraju z dnia 13.04.2006r (SIP:słowa kluczowe:budownictwo mieszkaniowe, materiały budowlane,urządzenia grzewcze,zwrot wydatków) - pakiet solarny PKWiU 29.72.14-00.90, czyli - kolektory słoneczne podlegają odliczeniu. Na fakturze nie musi być PKWiU :(

04 cze 2009, 22:40
Znawca

POSTY        252
Dzięki  :)

Dodano: 17 Cze 2009 07:39 am

Z gatunku "jak można wypełniać załącznik VZM-1/A do wniosku VZM" - dziś trafił mi się załącznik, w którym podatnik w kolumnie przeznaczonej do wpisywania numerów pozycji z faktur, które chce się odliczyć wpisał... liczbę wszystkich pozycji na danej fakturze. A kwoty brutto i VAT pomniejszył już prawidłowo. I trzeba było dochodzić "co poeta miał na myśli" i którą pozycję chciał sobie wyrzucić  :blink:

05 cze 2009, 06:38
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        43
Co zrobić w sytuacji mam wniosek VZM złożony wspólnie przez małżonków normalnie podpisany, a tydzień po jego złożeniu przyszła Pani i poinformowała że jej małżonek zmarł dwa dni po złożeniu wniosku.
Czy w dalszym ciągu wydajemy decyzje, lub bez decyzji - przypominam że nie mamy jednej osoby z wniosku (zmarła bo mamy informację)???
Jak postępujecie w takich sytuacjach???

30 cze 2009, 19:23
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
jacek19                    

Czy ktoś coś słyszał?

60 dni na zwrot VAT za materiały budowlane

Osoba fizyczna powinna uzyskać zwrot części VAT na materiały budowlane w terminie 60 dni zamiast sześciu miesięcy.
ZMIANA PRAWA
Komisja Przyjazne Państwo chce skrócić czas oczekiwania na zwrot części VAT zawartego w cenie zakupionych materiałów budowlanych. Prawo do takiego zwrotu przysługuje osobom fizycznym budującym lub remontującym domy bądź mieszkania systemem gospodarczym. Komisja proponuje skrócenie półrocznego terminu zwrotu do 60 dni. Wczoraj podjęła decyzję o skierowaniu do marszałka Sejmu projektu ustawy zakładającego taką zmianę.

Zgodnie z obecnymi regulacjami urząd skarbowy określa kwotę zwrotu w drodze decyzji, którą wydaje w terminie sześciu miesięcy od dnia złożenia wniosku. Następnie w terminie 25 dni od dnia doręczenia decyzji wypłaca kwotę zwrotu. W przypadku wniosków niebudzących wątpliwości zwrot jest dokonywany bez wydawania decyzji w sześciomiesięcznym terminie. Wprowadzenie zmiany spowoduje skrócenie zarówno terminu wydania decyzji, jak i zwrotu podatku bez wydawania decyzji do 60 dni. Zmiana ma zmobilizować urzędników skarbowych do szybszego załatwiania spraw dotyczących zwrotu wydatków na materiały budowlane oraz ujednolicić terminy zwrotu z regulacjami ustawy o podatku od towarów i usług.

Skrócenia terminu nie popiera Ministerstwo Finansów. Obecna na posiedzeniu przedstawicielka resortu argumentowała, że półroczny termin potrzebny jest urzędnikom na wykonanie czynności sprawdzających i weryfikację wniosków, które często zawierają błędy. Zdaniem MF średni czas oczekiwania na zwrot części VAT z tytułu nabycia materiałów budowlanych wynosi 4,5 miesiąca ? w przypadku zwrotów dokonywanych na podstawie decyzji i 3,5 miesiąca w przypadków zwrotów niewymagających wydania decyzji.

Źródło: GP

Artykuł z dnia: 2009-07-01, ostatnia aktualizacja: 2009-07-01 11:09

Dodano: 01 Lip 2009 11:37 am

jacek19                    

Co zrobić w sytuacji mam wniosek VZM złożony wspólnie przez małżonków normalnie podpisany, a tydzień po jego złożeniu przyszła Pani i poinformowała że jej małżonek zmarł dwa dni po złożeniu wniosku.
Czy w dalszym ciągu wydajemy decyzje, lub bez decyzji - przypominam że nie mamy jednej osoby z wniosku (zmarła bo mamy informację)???
Jak postępujecie w takich sytuacjach???

Nic się nie robi. Jeśli zgłoszenie nie jest oficjalne, w formie dokumentu z datą wpływu, to nie ma sensu podejmować rzadnych działań. Zwrot sie należy tak czy siak. Mozna by tylko zainteresowac się czy nie będzie problemów z odbiorem zwrotu jesli będzie on przekazany na konto bankowe, a wdowa nie ma niestosownych upowaznien do podjecia gotówki.

01 lip 2009, 12:32
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        43
A jak mamy prowadzić postępowanie jak nie ma następcy prawnego. Stroną są oboje małżonków.
Wydaje mi się że trzeba zawiesić postępowanie do czasu zakończenia postępowania spadkowego (postanowienie z sądu o nabyciu spadku), bo wcale niekoniecznie będzie się należało mężowi w pełnej wysokość zwrot z VZM

02 lip 2009, 21:38
Specjalista

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Oj, lubisz komplikować sprawy.A co by było gdyby wniosek vzm złożyła wdowa, a fuktury lub ich część były wystawione na nieżyjacego męża. Powiedzmy zmarł miesiąć przed złożeniem (i podpisaniem) wniosku.Należny zwrot z "jego" faktur też byś dzielił na spadkobierców???

03 lip 2009, 06:51
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        43
Nie komplikuje tylko nie wiem jak mam postąpić zwrócić bez niczego???
Czyli normalnie oddać zwrot!

04 lip 2009, 11:06
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
melon                    

Oj, lubisz komplikować sprawy.A co by było gdyby wniosek vzm złożyła wdowa, a fuktury lub ich część były wystawione na nieżyjacego męża. Powiedzmy zmarł miesiąć przed złożeniem (i podpisaniem) wniosku.Należny zwrot z "jego" faktur też byś dzielił na spadkobierców???

A czy spadkobiercy też się moga starać o zwrot i złożyć VZM ?

04 lip 2009, 11:35
Specjalista

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
1. Jacek, nie komplikuj, zwróć normalnie.
2. Wniosek VZM składa osoba fizyczna lub małżeństwo. Podstawa wypłaty zwrotu sa faktycznie poniesione wydatki potwierdzone fakturami wystawionymi na wnioskodawcę. Więc co do spadkobierców -  "a kto umarł, ten nie żyje". Nie znam precedensu, a sądze, że bez sądu w takiej sprawie by się nie obyło. Teoretycznie, ba, praktycznie, są to jakieś należności, do których można by sobie rościć prawa na podstawie testamentu lub dziedziczenia. Chcąc nie chcąc dziedziczymy długi (no, można odmówić przyjęcia spadku "z długami"), więc czemu mamy nie dziedziczyc zwrotu z VZM? Ergo, nie komplikujmy sprawy! :))

06 lip 2009, 06:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 358 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Następna strona