Teraz jest 08 wrz 2025, 11:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:50

POSTY        56

LOKALIZACJAz końca świata
Post Postępowanie kwalifikacyjne
Wydaje mi się, że w bezrobociu nie trzeba było nic liczyć.

Mam 2 pytania o teście umiejętności.
W tabelce o studentach było mniej więcej coś takiego - na ostatnim(?) roku studiowała połowa z I-go, a struktura płci była identyczna. jak to rozumieć? Że identyczna na tych dwóch kierunkach czy identyczna jak na pierwszym roku?

A drugie o zdaniach z błędami -  tam trzeba było błędne czy prawidłowe zaznaczać? Chyba nie mogę dojść jeszcze do siebie po sobocie i mi się miesza ;)

29 cze 2009, 15:45

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Nadir                    

Zresztą - nie żołądkujcie się:
W przyszłym roku urzędnicy nie otrzymają dodatku specjalnego.
Zdaniem ekspertów dodatek specjalny w Służbie Cywilnej nie działa motywująco.
Rząd zapowiada, że zastąpi go premiami lub nagrodami.
Niech mnie ktoś uszczypnie! <_<

Zdaniem ekspertów nie tylko dodatek specjalny w Służbie Cywilnej nie działa motywująco. Taki wniosek można wyciągnąć po zapoznaniu się z http://www.dsc.kprm.gov.pl/userfiles/Sy ... n_w_sc.pdf,
w szczególności z akapitem 3 na stronie 10!
Oto on:  

Wątpliwości budzi także logika rządząca podziałem na członków korpusu służby cywilnej i urzędników służby cywilnej ? jedynym kryterium podziału jest zdanie egzaminu. Wydaje się także, iż grupa urzędników służby cywilnej powinna zostać ograniczona do osób zajmujących najbardziej odpowiedzialne stanowiska pracy, wiążące się w sposób bezpośredni z wykonywaniem władzy publicznej. Nie ma większego uzasadnienia sytuacja, gdy urzędnicy służby cywilnej są zatrudniani na najniższych stanowiskach w służbie cywilnej i z racji posiadanego statusu są uprzywilejowani (dodatek służby cywilnej) w stosunku do pracowników zajmujących wyższe, bardziej odpowiedzialne stanowiska, ale nieposiadającymi takiego statusu.  

Ciekawe, co z tej analizy wyniknie dla USC??? Szczególnie, że podtytuł tej pracy brzmi - analiza i propozycje zmian  :stop:
Zastanówcie się, Wy, którzy zamierzacie zmierzyć się z egzaminem na USC!!! :zly1:

29 cze 2009, 16:03
Znawca

REJESTRACJA11 mar 2008, 16:49

POSTY        161
Elconecho                    

Na marginesie: odpowiedź jest w danych statystycznych, które wrzuciłeś na forum w dniu 19 czerwca 2009r. :)

Ich autorem jest inny kolega, ja je tylko wrzuciłem. Oczywiście, przejrzałem je sobie, ale starałem się zapamiętać tylko te informacje, których wcześniej nie poznałem. A inflację w 2008 już zdążyłem poznać, bo znalazłem wcześniej taką informację:

Obrazek

Zrobiłem sobie z tego wycinek (kto używa OneNote, wie o co chodzi ;) ) i w ten sposób utrwaliłem sobie, że w 2008 ceny wzrosły o 3,3% (na wszelki wypadek zapamiętałem też poziom inflacji w pierwszych 5 miesiącach 2009). Niestety, w internecie zdarzają się takie przekłamania, ale skąd mogłem wiedzieć, że akurat mnie to spotka...
Jeśli nie wierzycie, to tu macie linka: http://www.comperia.pl/index/?id=3a61ed ... 7fa7bb5289
Co prawda, w pierwszym komentarzu ktoś napisał o co chodzi, ale kto by tam czytał komentarze? Zrobiłem wycinek, który później sobie utrwaliłem. Comperia.pl jest mi winna jeden punkt :angry2:
No cóż... za rok będę ostrożniejszy, bo z wyliczeń wychodzi mi, że załapię się w przedziale punktowym 50-60 <_<

29 cze 2009, 16:12
Amator

REJESTRACJA21 maja 2009, 13:50

POSTY        14
mmm                    

drugie o zdaniach z błędami -  tam trzeba było błędne czy prawidłowe zaznaczać? Chyba nie mogę dojść jeszcze do siebie po sobocie i mi się miesza ;)

Trzeba było zaznaczać błędne.

Do Wielbłąda: jeżeli będzie to dla Ciebie jakimś pocieszeniem, to ja też chyba korzystałam z tego opracowania, bo byłam pewna że inflacja wynosiła 3,3  :wacko:

29 cze 2009, 17:41
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Leibowitz                    

...
Zdaniem ekspertów nie tylko dodatek specjalny w Służbie Cywilnej nie działa motywująco. Taki wniosek można wyciągnąć po zapoznaniu się z http://www.dsc.kprm.gov.pl/userfiles/Sy ... n_w_sc.pdf,
w szczególności z akapitem 3 na stronie 10!
Oto on:  

Wątpliwości budzi także logika rządząca podziałem na członków korpusu służby cywilnej i urzędników służby cywilnej ? jedynym kryterium podziału jest zdanie egzaminu. Wydaje się także, iż grupa urzędników służby cywilnej powinna zostać ograniczona do osób zajmujących najbardziej odpowiedzialne stanowiska pracy, wiążące się w sposób bezpośredni z wykonywaniem władzy publicznej. Nie ma większego uzasadnienia sytuacja, gdy urzędnicy służby cywilnej są zatrudniani na najniższych stanowiskach w służbie cywilnej i z racji posiadanego statusu są uprzywilejowani (dodatek służby cywilnej) w stosunku do pracowników zajmujących wyższe, bardziej odpowiedzialne stanowiska, ale nieposiadającymi takiego statusu.  

Podkreślenie w cytacie sensowne tylko wniosek  <_<  . Zamiast niszczyć system wystarczy dociągnąć zmiany do końca i powierzać ważniejsze stanowiska USC.

29 cze 2009, 17:54
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
mmm                    

W tabelce o studentach było mniej więcej coś takiego - na ostatnim(?) roku studiowała połowa z I-go, a struktura płci była identyczna. jak to rozumieć? Że identyczna na tych dwóch kierunkach czy identyczna jak na pierwszym roku?

Identyczna jak na pierwszym roku.
Pewnie pisałaś  wersję "A"
W "B" struktura płci była odwrotna.

29 cze 2009, 18:49
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:45

POSTY        78
mmm                    

Mam 2 pytania o teście umiejętności.
A drugie o zdaniach z błędami - tam trzeba było błędne czy prawidłowe zaznaczać?

Struktura płci była identyczna jak na pierwszym roku, a w zdaniach trzeba było zaznaczać prawidłowe.

Ostatnio edytowano 29 cze 2009, 18:59 przez Nadir, łącznie edytowano 2 razy

brak zamknięcia cytatu

29 cze 2009, 18:49
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
pyza                    

Z pytań które zapamiętałam
Płaca realna
Bezrobocie strukturalne

A propos typów bezrobocia.
Na studiach w teście z makroekonomii na pytanie "co to jest bezrobocie frykcyjne" mieliśmy jedną z 4 czy 5 propozycji odpowiedzi:
- sytuacja, w której występuje zbyt dużo frykcji.

Jedna z koleżanek zaznaczyła tę odpowiedź. Bo ta jej najbardziej się kojarzyła  :rolleyes:

Śp. pamięci dr Borkowski miał świetny ubaw...

29 cze 2009, 18:58
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        56

Nie załamujcie mnie - dostałam dwie sprzeczne odpowiedzi, że trzeba było zaznaczać prawidłowe i błędne części zdania , czyżby w teście umiejętności  tez były dwie różne grupy ?

W zdaniu o strukturze płci, po przerobieniu zadań z forum, chyba na siłę szukałam haka ;) Dobrze że jednak odpuściłam.

29 cze 2009, 19:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2007, 10:15

POSTY        29
Z netu :
:excl:  :excl:
"Po raz pierwszy ideę Global Compact przedstawił Sekretarz Generalny Narodów Zjednoczonych Kofi Annan na światowym Forum Ekonomicznym 31 stycznia 1999 roku. Wezwał on liderów światowego biznesu do wsparcia budowy społecznych i ekonomicznych podstaw, niezbędnych dla podtrzymania nowej gospodarki światowej i spowodowania by dzięki globalizacji zyskali wszyscy ludzie na świecie.

Propozycja ta spotkała się z pozytywnym przyjęciem. Przeprowadzona została seria wstępnych spotkań zorganizowanych przez ONZ z reprezentantami świata biznesu, jak również z międzynarodowymi organizacjami pracodawców oraz społecznymi . Rozpoczęcie realizacji programu Global Compact zostało ogłoszone uroczyście 26 lipca 2000 roku w głównej siedzibie Narodów Zjednoczonych .

Global Compact, oparty na zasadzie dobrowolnego uczestnictwa, wymagający niewielu formalności i pozbawiony biurokratycznych struktur, stanowi unikalne forum dialogu i wymiany doświadczeń. Pomimo iż obecnie wszedł już w fazę organizacyjną, w dalszym ciągu istnieje konieczność precyzyjnego zdefiniowania pojęcia Global Compact, określenia podmiotów i roli jaką każdy z nich ma odegrać, sposobu dalszej realizacji programu, określenia kryteriów skuteczności, oraz zapewnienia właściwej jakości wyników."

Global Impact z 1999 roku, cele milenijne OECD z 2000 roku - szkoda, że nie zapytali o coś sprzed 25 lat.

29 cze 2009, 19:13
Znawca

REJESTRACJA11 mar 2008, 16:49

POSTY        161
mmm                    

Nie załamujcie mnie - dostałam dwie sprzeczne odpowiedzi, że trzeba było zaznaczać prawidłowe i błędne części zdania , czyżby w teście umiejętności  tez były dwie różne grupy ?

W mojej grupie na pewno była "odwrotna proporcja", i na pewno trzeba było zaznaczać błędne części zdania. Ale nie przypominam sobie, żebym na arkuszu odpowiedzi musiał wpisać wersję testu ("A" lub "B" - jak na sprawdzianie wiedzy). Czy to oznacza, że mam 0% ze sprawdzianu umiejętności? :wacko:

Ostatnio edytowano 29 cze 2009, 19:20 przez wielblad, łącznie edytowano 1 raz

29 cze 2009, 19:19
Zaawansowany

REJESTRACJA04 lis 2006, 12:05

POSTY        31

LOKALIZACJA3-city
Eurydyka                    

Global Impact z 1999 roku, cele milenijne OECD z 2000 roku - szkoda, że nie zapytali o coś sprzed 25 lat.

A UNEF to niby co?
Ostatnio działało jakoś w latach 70-tych :brawa:

[color=#FFFF00][color=#FFFF00][color=#0040FF][color=#0040FF][color=#0040FF][/color][/color][/color][/color][/color]

29 cze 2009, 19:20
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        56

Właśnie dlatego pytam, bo jak trzeba było zaznaczyć A lub B to co - 0 ? A może te pytania były jeszcze bardziej wymieszane niż się wydaje? Bo w przykładowym rozwiązaniu zdań zaznaczone miałam na pewno błędne, a strukturę płci miałam identyczną. Nic już nie rozumiem  :(

29 cze 2009, 19:23
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Eurydyka                    

Z netu :
:excl:  :excl:
"Po raz pierwszy ideę Global Compact przedstawił Sekretarz Generalny Narodów Zjednoczonych Kofi Annan na światowym Forum Ekonomicznym 31 stycznia 1999 roku. (....)

Jak to nie???!!!  
"Szklany sufit" - określenie powstałe w latach 80-tych oznaczające rzekomą niewidzialną barierę utrudniającą kobietom...

Dedukowalem tak: gdyby to dotyczyło kobiet, to byłoby ogólne znane! Czyli "obiłoby mi się o uszy"! Conieco się czyta,  słucha i ogląda... A więc to pewnie taki slang biznesowy.
Jakiś ?nuclear options", "gold umbrellas"...
A więc pewnie i "glass ceiling". :rolleyes:
A guzik!!!  :zly1:
Muszę zacząć czytać "Tinę", "Vivę", "Wysokie obcasy"...
Pytanie o ONZ dotyczyło z 1945 roku.
Do bitwy pod Lenino nie sięgali...

29 cze 2009, 19:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 840  Następna strona