Wydaje mi się, że w bezrobociu nie trzeba było nic liczyć.
Mam 2 pytania o teście umiejętności. W tabelce o studentach było mniej więcej coś takiego - na ostatnim(?) roku studiowała połowa z I-go, a struktura płci była identyczna. jak to rozumieć? Że identyczna na tych dwóch kierunkach czy identyczna jak na pierwszym roku?
A drugie o zdaniach z błędami - tam trzeba było błędne czy prawidłowe zaznaczać? Chyba nie mogę dojść jeszcze do siebie po sobocie i mi się miesza
29 cze 2009, 15:45
Postępowanie kwalifikacyjne
Nadir
Zresztą - nie żołądkujcie się: W przyszłym roku urzędnicy nie otrzymają dodatku specjalnego. Zdaniem ekspertów dodatek specjalny w Służbie Cywilnej nie działa motywująco. Rząd zapowiada, że zastąpi go premiami lub nagrodami. Niech mnie ktoś uszczypnie!
Zdaniem ekspertów nie tylko dodatek specjalny w Służbie Cywilnej nie działa motywująco. Taki wniosek można wyciągnąć po zapoznaniu się z http://www.dsc.kprm.gov.pl/userfiles/Sy ... n_w_sc.pdf, w szczególności z akapitem 3 na stronie 10! Oto on:
Wątpliwości budzi także logika rządząca podziałem na członków korpusu służby cywilnej i urzędników służby cywilnej ? jedynym kryterium podziału jest zdanie egzaminu. Wydaje się także, iż grupa urzędników służby cywilnej powinna zostać ograniczona do osób zajmujących najbardziej odpowiedzialne stanowiska pracy, wiążące się w sposób bezpośredni z wykonywaniem władzy publicznej. Nie ma większego uzasadnienia sytuacja, gdy urzędnicy służby cywilnej są zatrudniani na najniższych stanowiskach w służbie cywilnej i z racji posiadanego statusu są uprzywilejowani (dodatek służby cywilnej) w stosunku do pracowników zajmujących wyższe, bardziej odpowiedzialne stanowiska, ale nieposiadającymi takiego statusu.
Ciekawe, co z tej analizy wyniknie dla USC??? Szczególnie, że podtytuł tej pracy brzmi - analiza i propozycje zmian Zastanówcie się, Wy, którzy zamierzacie zmierzyć się z egzaminem na USC!!!
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
29 cze 2009, 16:03
Elconecho
Na marginesie: odpowiedź jest w danych statystycznych, które wrzuciłeś na forum w dniu 19 czerwca 2009r.
Ich autorem jest inny kolega, ja je tylko wrzuciłem. Oczywiście, przejrzałem je sobie, ale starałem się zapamiętać tylko te informacje, których wcześniej nie poznałem. A inflację w 2008 już zdążyłem poznać, bo znalazłem wcześniej taką informację:
Zrobiłem sobie z tego wycinek (kto używa OneNote, wie o co chodzi ) i w ten sposób utrwaliłem sobie, że w 2008 ceny wzrosły o 3,3% (na wszelki wypadek zapamiętałem też poziom inflacji w pierwszych 5 miesiącach 2009). Niestety, w internecie zdarzają się takie przekłamania, ale skąd mogłem wiedzieć, że akurat mnie to spotka... Jeśli nie wierzycie, to tu macie linka: http://www.comperia.pl/index/?id=3a61ed ... 7fa7bb5289 Co prawda, w pierwszym komentarzu ktoś napisał o co chodzi, ale kto by tam czytał komentarze? Zrobiłem wycinek, który później sobie utrwaliłem. Comperia.pl jest mi winna jeden punkt No cóż... za rok będę ostrożniejszy, bo z wyliczeń wychodzi mi, że załapię się w przedziale punktowym 50-60
29 cze 2009, 16:12
mmm
drugie o zdaniach z błędami - tam trzeba było błędne czy prawidłowe zaznaczać? Chyba nie mogę dojść jeszcze do siebie po sobocie i mi się miesza
Trzeba było zaznaczać błędne.
Do Wielbłąda: jeżeli będzie to dla Ciebie jakimś pocieszeniem, to ja też chyba korzystałam z tego opracowania, bo byłam pewna że inflacja wynosiła 3,3
29 cze 2009, 17:41
Leibowitz
... Zdaniem ekspertów nie tylko dodatek specjalny w Służbie Cywilnej nie działa motywująco. Taki wniosek można wyciągnąć po zapoznaniu się z http://www.dsc.kprm.gov.pl/userfiles/Sy ... n_w_sc.pdf, w szczególności z akapitem 3 na stronie 10! Oto on:
Wątpliwości budzi także logika rządząca podziałem na członków korpusu służby cywilnej i urzędników służby cywilnej ? jedynym kryterium podziału jest zdanie egzaminu. Wydaje się także, iż grupa urzędników służby cywilnej powinna zostać ograniczona do osób zajmujących najbardziej odpowiedzialne stanowiska pracy, wiążące się w sposób bezpośredni z wykonywaniem władzy publicznej. Nie ma większego uzasadnienia sytuacja, gdy urzędnicy służby cywilnej są zatrudniani na najniższych stanowiskach w służbie cywilnej i z racji posiadanego statusu są uprzywilejowani (dodatek służby cywilnej) w stosunku do pracowników zajmujących wyższe, bardziej odpowiedzialne stanowiska, ale nieposiadającymi takiego statusu.
Podkreślenie w cytacie sensowne tylko wniosek . Zamiast niszczyć system wystarczy dociągnąć zmiany do końca i powierzać ważniejsze stanowiska USC.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
29 cze 2009, 17:54
mmm
W tabelce o studentach było mniej więcej coś takiego - na ostatnim(?) roku studiowała połowa z I-go, a struktura płci była identyczna. jak to rozumieć? Że identyczna na tych dwóch kierunkach czy identyczna jak na pierwszym roku?
Identyczna jak na pierwszym roku. Pewnie pisałaś wersję "A" W "B" struktura płci była odwrotna.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
29 cze 2009, 18:49
mmm
Mam 2 pytania o teście umiejętności. W tabelce o studentach było mniej więcej coś takiego - na ostatnim(?) roku studiowała połowa z I-go, a struktura płci była identyczna. jak to rozumieć? Że identyczna na tych dwóch kierunkach czy identyczna jak na pierwszym roku? A drugie o zdaniach z błędami - tam trzeba było błędne czy prawidłowe zaznaczać?
Struktura płci była identyczna jak na pierwszym roku, a w zdaniach trzeba było zaznaczać prawidłowe.
Ostatnio edytowano 29 cze 2009, 18:59 przez Nadir, łącznie edytowano 2 razy
brak zamknięcia cytatu
29 cze 2009, 18:49
pyza
Z pytań które zapamiętałam Płaca realna Bezrobocie strukturalne
A propos typów bezrobocia. Na studiach w teście z makroekonomii na pytanie "co to jest bezrobocie frykcyjne" mieliśmy jedną z 4 czy 5 propozycji odpowiedzi: - sytuacja, w której występuje zbyt dużo frykcji.
Jedna z koleżanek zaznaczyła tę odpowiedź. Bo ta jej najbardziej się kojarzyła
Śp. pamięci dr Borkowski miał świetny ubaw...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
29 cze 2009, 18:58
Nie załamujcie mnie - dostałam dwie sprzeczne odpowiedzi, że trzeba było zaznaczać prawidłowe i błędne części zdania , czyżby w teście umiejętności tez były dwie różne grupy ?
W zdaniu o strukturze płci, po przerobieniu zadań z forum, chyba na siłę szukałam haka Dobrze że jednak odpuściłam.
29 cze 2009, 19:06
Z netu : "Po raz pierwszy ideę Global Compact przedstawił Sekretarz Generalny Narodów Zjednoczonych Kofi Annan na światowym Forum Ekonomicznym 31 stycznia 1999 roku. Wezwał on liderów światowego biznesu do wsparcia budowy społecznych i ekonomicznych podstaw, niezbędnych dla podtrzymania nowej gospodarki światowej i spowodowania by dzięki globalizacji zyskali wszyscy ludzie na świecie.
Propozycja ta spotkała się z pozytywnym przyjęciem. Przeprowadzona została seria wstępnych spotkań zorganizowanych przez ONZ z reprezentantami świata biznesu, jak również z międzynarodowymi organizacjami pracodawców oraz społecznymi . Rozpoczęcie realizacji programu Global Compact zostało ogłoszone uroczyście 26 lipca 2000 roku w głównej siedzibie Narodów Zjednoczonych .
Global Compact, oparty na zasadzie dobrowolnego uczestnictwa, wymagający niewielu formalności i pozbawiony biurokratycznych struktur, stanowi unikalne forum dialogu i wymiany doświadczeń. Pomimo iż obecnie wszedł już w fazę organizacyjną, w dalszym ciągu istnieje konieczność precyzyjnego zdefiniowania pojęcia Global Compact, określenia podmiotów i roli jaką każdy z nich ma odegrać, sposobu dalszej realizacji programu, określenia kryteriów skuteczności, oraz zapewnienia właściwej jakości wyników."
Global Impact z 1999 roku, cele milenijne OECD z 2000 roku - szkoda, że nie zapytali o coś sprzed 25 lat.
29 cze 2009, 19:13
mmm
Nie załamujcie mnie - dostałam dwie sprzeczne odpowiedzi, że trzeba było zaznaczać prawidłowe i błędne części zdania , czyżby w teście umiejętności tez były dwie różne grupy ?
W mojej grupie na pewno była "odwrotna proporcja", i na pewno trzeba było zaznaczać błędne części zdania. Ale nie przypominam sobie, żebym na arkuszu odpowiedzi musiał wpisać wersję testu ("A" lub "B" - jak na sprawdzianie wiedzy). Czy to oznacza, że mam 0% ze sprawdzianu umiejętności?
Ostatnio edytowano 29 cze 2009, 19:20 przez wielblad, łącznie edytowano 1 raz
29 cze 2009, 19:19
Eurydyka
Global Impact z 1999 roku, cele milenijne OECD z 2000 roku - szkoda, że nie zapytali o coś sprzed 25 lat.
A UNEF to niby co? Ostatnio działało jakoś w latach 70-tych
Właśnie dlatego pytam, bo jak trzeba było zaznaczyć A lub B to co - 0 ? A może te pytania były jeszcze bardziej wymieszane niż się wydaje? Bo w przykładowym rozwiązaniu zdań zaznaczone miałam na pewno błędne, a strukturę płci miałam identyczną. Nic już nie rozumiem
29 cze 2009, 19:23
Eurydyka
Z netu : "Po raz pierwszy ideę Global Compact przedstawił Sekretarz Generalny Narodów Zjednoczonych Kofi Annan na światowym Forum Ekonomicznym 31 stycznia 1999 roku. (....) Global Impact z 1999 roku, cele milenijne OECD z 2000 roku - szkoda, że nie zapytali o coś sprzed 25 lat.
Jak to nie???!!! "Szklany sufit" - określenie powstałe w latach 80-tych oznaczające rzekomą niewidzialną barierę utrudniającą kobietom...
Dedukowalem tak: gdyby to dotyczyło kobiet, to byłoby ogólne znane! Czyli "obiłoby mi się o uszy"! Conieco się czyta, słucha i ogląda... A więc to pewnie taki slang biznesowy. Jakiś ?nuclear options", "gold umbrellas"... A więc pewnie i "glass ceiling". A guzik!!! Muszę zacząć czytać "Tinę", "Vivę", "Wysokie obcasy"... Pytanie o ONZ dotyczyło z 1945 roku. Do bitwy pod Lenino nie sięgali...