W drodze Ustawy, to wiem, art. 217 Konstytucji, jednak czasami tak jest, że jak odpowiedź jest bardzo oczywista to człowiek zaczyna się zastanawiać czy aby na pewno nie ma tu jakiegoś haczyka i drugiego dna i teraz nie jestem pewien czy z nerwów dobrze zaznaczyłem
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
29 cze 2009, 11:12
Postępowanie kwalifikacyjne
Z pytań które ja pamiętam (częściowo) to: 1. Eurostat 2. Jakie podatki stanowią największe wpływy - podatki pośrednie 3. Obrót jest podsatwą opodatkowania - VAT 4. Kwota minimalna na 2009 5. Inflacja w 2008 - 4 % 6. PKB w 2008 - 5% 7. UNEF 8. Nord Stream - gazociąg Niemiecko - Rosyjski 9. Od kiedy Polska jest w ONZ 10. Delegowanie 11. Centralizacja 12. "Szklany sufit" 13. "Akcja milenijna" 14. Global Compact 15. Ilość gmin w Polsce - 2473 16. Wydatki publiczne do PKB 17. Kto będzie mianował w 2009 r. - Prezes Rady Ministrów 18. Kto jest organem w S.C. -Szef Służby Cywilnej 19. Precedencja 20. Ile się przechowuje dokumenty zastrzeżone 21. Co stanowi tajemnicę państwową - tajne i ściśle tajne 22. Kto odpowiada za audyt wewnętrzny 23. Co to jest inflacja 24. Dług publiczny 25. Zamówienia publiczne, próg 14.000 Euro 26. Negocjacje - tryb zamówienia 27. Służba przygotowawcza - 4 miesiące w ciągu 8 miesięcy 28. Płaca realna 29. Bezrobocie strukturalne 30. Gdzie nie powołuje się stanowiska dyrektora generalnego urzędu - Komenda Główna Policji 31. Decyzja - akt zewnętrzny 32. Wykluczenie organu 33. Kto ustanawia budżet gminy 34. Inicjatywa ustawodawcza 35. Frakcje - w parlamencie UE 36. co to jest stowarzyszenie 37. Urlop - nie można się go zrzec 38. Nawiązanie stosunku pracy - powołanie 39. Kto odpowiada za politykę pieniężną 40. Bierne prawo do senatu - 30 lat 41. Zasadniczyu podział terytorialny - określa 42. Rekrutacja 43. Jedność rozkazodawstwa 44. Do kiedy można wycofać projekt ustawy - do czasu zakończenia II czytania 45. NIK w gminie sprawdza - legalność, gospodarność i rzetelność 46. Kto zawiera umowy międzynarodowe 47. Co to jest państwo 48. Dotacja podmiotowa 49. Preambuła 50. Otwartość biznesu 51. Co można uzupełnić z zamówień publicznych 52. Z zamówień publicznych - jaką drogą dostarcza dokumenty 53. Kto powołuje nowego członka NATO 54. Norwegia - 2 razy odmówiła 55. Szwajcaria 56. Kto będzie przewodniczył od 1 lipca 2009 - Szwecja 57. Kto jest organem kontrolnym i stanowiącym w powiecie 58.Co to za jednostka która wydatki pokrywa z budżetu a dochody odprowadza 59. Co to są sądy powszechne 60. Ważność wyborów 61. Osobowość prawną- gmina, województwo, powiat 62. Emerytury z I filaru wypłacono - Fundusz Ubezpieczeń Społecznych 63. Spory pomiędzy samorządem a administracją rządową rozstrzyga - sąd administracyjny 64. Kto rowadzi księgi wieczyste - sąd rejonowy 65. Polski Komitet Olimijski 66. Co jest jednostką budżetową - jednostki badawczo - rozwojowe....................... 67.TQM 68.Kto nie może zgłosić skargi do Trybunału Konstytucyjnego
29 cze 2009, 11:25
Inflacja w 2008 - 3,3%, czyli ok. 3% ------- OK, mój błąd. Kolejny... Tę informację wziąłem z artykułu w necie zatytułowanego "Inflacja w 2008", ale chodziło o grudzień.
Prawidłowa odpowiedź - ok. 4%.
Ostatnio edytowano 29 cze 2009, 11:52 przez wielblad, łącznie edytowano 1 raz
29 cze 2009, 11:34
Nadir: ale po co każdy ma pisać Ci po 60 pytań, skoro będziesz je już miał. Niepotrzebnie będziemy klawiature niszczyć, a Ty niepotrzebnie będziesz musiał czytać je wszystkie po 20 razy ;p Zapostuj już te które masz, wraz z odpowiedziami, a my bedziemy podrzucać na forum jedynie te pytanka, których nie było. Poza tym gdy widzimy pytania osób zapostowane powyżej, to możemy się też na bierząco uzupełniać i poprawiać
29 cze 2009, 11:37
Według mnie 4,2 % za rok 2008 w grudniu wyniosła 3,3 więc chyba 4 ale szlag może trafić
29 cze 2009, 11:41
a ja was jeszcze bardziej zasmuce Miasto stołeczne Warszawa posiada osobowość prawną, a jego samodzielność podlega ochronie sądowej.
niestety kolejne pytanie którego byłam pewna padło
29 cze 2009, 11:45
pyza
a ja was jeszcze bardziej zasmuce Miasto stołeczne Warszawa posiada osobowość prawną, a jego samodzielność podlega ochronie sądowej. Niestety kolejne pytanie którego byłam pewna padło
Miasto stołeczne Warszawa posiada osobowość prawną, ale w pytaniu chodziło o DZIELNICE...
Zresztą - nie żołądkujcie się: W przyszłym roku urzędnicy nie otrzymają dodatku specjalnego.
Zdaniem ekspertów dodatek specjalny w Służbie Cywilnej nie działa motywująco. Rząd zapowiada, że zastąpi go premiami lub nagrodami. Wczoraj rząd znowelizował uchwałę nr 133 Rady Ministrów z 11 czerwca 2008 r. w sprawie procentowego podziału na poszczególne urzędy środków na wynagrodzenia, przewidzianych na dodatki specjalne w Służbie Cywilnej (M.P. nr 49, poz. 435). Zmiana polega na rozszerzeniu listy urzędów uprawnionych do otrzymania środków na dodatki specjalne. Są one obowiązkowym składnikiem wynagrodzenia Korpusu Służby Cywilnej.
Z ogólnej kwoty tegorocznej rezerwy na wynagrodzenia w administracji (528 mln zł) na sfinansowanie dodatków zostało przeznaczone 160 mln zł. Trafiły do pracowników 2,3 tys. urzędów. Średnio wynoszą 87 zł. Druga część rezerwy (270 mln zł) została przeznaczona na sfinansowanie skutków tzw. wartościowania. Każdy urząd otrzymał pieniądze, aby lepiej wynagradzać stanowiska, na których wartościowanie pokazało zaniżenie poziomu wynagradzania w stosunku do wartości stanowiska. Ponadto, około 65 mln zł zostało przeznaczone na wyrównywanie różnic w płacach w urzędach.
- Ta rezerwa powinna w całości być przeznaczona na wartościowanie pracy w urzędach - mówi prof. Mirosław Stec z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Według niego, przeznaczenie pieniędzy na dodatek nie odniesie pozytywnego i mobilizującego efektu, bo otrzymują go wszyscy, bez względu na jakość wykonywanej pracy. Rząd zapowiada, że w przyszłym roku ten dodatek zostanie zlikwidowany. Mają go zastąpić premie lub nagrody za konkretne efekty pracy. Rezerwa celowa na wynagrodzenia w administracji ma wynieść 539 mln zł. http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/8 ... lnego.html
Niech mnie ktoś uszczypnie!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
29 cze 2009, 11:51
wielblad
Inflacja w 2008 - 3,3%, czyli ok. 3%
Inflacja w 2008r. to 4,2%. Taką podał w komunikacie z 14 stycznia Prezes Głównego Urzędu Statystycznego w sprawie średniorocznego wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem w 2008r.:
"Na podstawie art. 94 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2004 r. Nr 39, poz. 353, z późn. zm.1)) ogłasza się, iż średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem w 2008 r. w stosunku do 2007 r. wyniósł 104,2 (wzrost cen o 4,2%)."
Na marginesie: odpowiedź jest w danych statystycznych, które wrzuciłeś na forum w dniu 19 czerwca 2009r.
29 cze 2009, 11:55
Juz sprostowalem...
Co do dodatku, to tu chodzi o dodatek specjalny, a nie dodatek SC.
29 cze 2009, 11:57
wielblad
Tu chodzi o dodatek specjalny, a nie dodatek SC.
Ufffffff Dzięki za sprostowanie oczywistej pomyłki Podrzucono mi ten link z okrzykiem "nieeee!!!", a ja z wrażenia nie upewniłem się. Artykuł jest z dnia 08-10-2008.
29 cze 2009, 12:04
UFFFFFFFFF Mało co mnie o zawał serca nie przyprawiliście z tym dodatkiem, bo jak nie w tym roku, to chociaż za rok może się uda.