Teraz jest 09 wrz 2025, 11:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 cze 2009, 20:05

POSTY        7
Post Postępowanie kwalifikacyjne
mmm                    

Elconecho                    

mmm                    

To zaproszenie państwa ? 2/3 albo jednomyślność - to pytanie mnie męczy...

Sprawdziłem w Wikipedii, jednomyślność.  :)

yes, yes, yes  hura :)

W odpowiedzi pojawiło się słowo "jednomyślność" czy też wyrażenie "wszystkie państwa" dot NATO?
Nie kojarzę słowa "jednomyślność".
Dodano: Nie Cze 28, 2009 10:23 pm
Nadir                    

kasiazwo                    

pamiętacie czy w pytaniu o zdjęcie klauzuli chodziło o inform. zastrzeżone czy poufne?

I o te, i o te.
W zależności od wersji A czy B.
W B miałem "zastrzeżone".

pytanie dotyczyło czasu po jakim zdejmuje sie klauzulę : było 2 lata i 5 lat. Wersja A

28 cze 2009, 21:22
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2008, 22:30

POSTY        19
A czy tam nie chodziło o przyjęcie nowego państwa do UE ?
traktat o przyjęciu nowego członka UE musi zostać jednomyślnie zatwierdzony przez wszystkie Państwa Unii

28 cze 2009, 21:24
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 maja 2009, 10:54

POSTY        6
był też pytanie co jest/nie jest elementem polityki pieniężnej ( stopa obowiązkowych rezerw dla banków, wysokość st.procentowych?,...)

28 cze 2009, 21:30
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Postępowanie - test umiejętności 2009
Beatkakrol                    

Do testu tzw. umiejętności mam poważne zastrzeżenia. Troszkę "łyknęłam" psychologii i mogę powiedzieć, że układanki domina były b. trudne i był to zlepek testu Ravena (wersja trudna) i testu Bentona. (....)
Te testy robi się (w trudnej wersji) dla np. wybranych asów wywiadu.
Z kolei test Bentona to... odmiana testów pamięci wzrokowej i wykorzystywany jest przy badaniu patologii organicznej uszkodzeń mózgu i w diagnostyce psychoz i nerwic.
Tych testów nie łączy się razem.
Moim skromnym zdaniem, gdyby - może związek zawodowy - wystąpił o ten test i dał go do analizy eksperckiej to można byłoby podważyć ten zaproponowany tzw. "test umiejętności" jako zrobiony wbrew sztuce badań psychologicznych.
Ale czy znalazłby się jakiś chętny facet aby pociągnąć temat?
Ja już wyjeżdżam na urlop, niestety też się na tym teście rozłożyłam. Wiedza, no cóż baaardzo ogólna, ale intelektualnie można było sprostać pytaniom???!!!

Mam nadzieję, że nas potraktują jako "wybranych asów wywiadu", a nie jako "grupę patologii organicznej uszkodzeń mózgu". :D

28 cze 2009, 21:38
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Czytam Wasze wrażenia z egzaminu i wszystko wraca :) Też zamartwiałam się, liczyłam błędne odpowiedzi i codziennie sprawdzałam, czy są wyniki (lekka paranoja już mnie dopadała ...). No i przyszedł TEN DZIEŃ 25.07.2008r. - faktycznie nie można było otworzyć pliku z wynikami egzaminu i gdyby nie pomoc kolegi informatyka to chyba bym zeszła na zawał  :mur: .

W tym roku widze, że były jeszcze bardziej "wymyślne" pytania. Rok 2010 będzie ciężki, zdaje się,że wraca certyfikat z j. rosyjskiego, więc pewnie wiele osób które do 2007r. nie załapały sie na mianowanie teraz spróbują ponownie. No i będą nowe limity mianowań ...

W każdym razie życzę wszystkim powodzenia.

28 cze 2009, 21:41
Początkujący

REJESTRACJA27 maja 2009, 08:06

POSTY        8

LOKALIZACJACentrum
zuza1                    

był też pytanie co jest/nie jest elementem polityki pieniężnej ( stopa obowiązkowych rezerw dla banków, wysokość st.procentowych?,...)

Pamiętam, pamiętam, chodziło o odpowiedź na pytanie "co nie jest elementem polityki pienieżnej" (w/g mnie rozszerzanie bazy podatkowej).

Nie znalazłem na forum, ale w wersji B były też pytania o:
- kryteria kontroli działalności organów samorządu terytorialnego przez NIK (rzetelność, gospodarność i legalność),
- wybory do organów samorządu terytorialnego (w odpowiedzi trzeba było wskazać odpowiedni zestaw przymiotników,
- do kiedy wnioskodawca może wycofać projekt ustawy 9do czasu zakończenia 2-go czytania),
- minimalne wynagrodzenie od 1 stycznia 2009r. (dzięki forum wiedziałem ze 1276 zł  :)  ),
- kto jest centralnym organem adm-cji rządowej właściwym w sprawach służby cywilnej (Szef służby Cywilnej)
- które spośród wymienionych podmiotów należą do sektora finansów publicznych (w odpowiedziach dali zestawy podmiotów, według mnie nie pasowały te z PZU i uczelniami niepublicznymi),
- źródło dochodu Unii Europejskiej.

28 cze 2009, 21:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:50

POSTY        56

LOKALIZACJAz końca świata
A pytanie kto będzie mianował w tym roku?  Jak przeczytałam pytanie przypomniało mi się  to : viewtopic.php?p=49079#p49079 Dziękuję za ta dyskusję :)

Część pytań, prócz tego że powtarzała się z poprzednich lat, pochodziła też z testu rekrutacyjnego do KSAP.

Ostatnio edytowano 28 cze 2009, 21:50 przez mmm, łącznie edytowano 1 raz

28 cze 2009, 21:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 cze 2009, 21:36

POSTY        43
Dla mnie test wiedzy było ok ale fakt był dziwny. Chociażby te pytanie o ONZ i czy Anan interesuje się sportem czy nie. Mamy teraz czas internet ale i tak nikt nie wie jaka jest właściwa odpowiedź. tyle że wiemy że ONZ jednak miał coś do sportu :)
A ja najbardziej się martwię o te dodatkowe 3 pytania w ostatnim teście. nawet je widziałem ale olałem.  
Zastanawiam się jaki to będzie miało wpływ. Bo nie zdać przez cześć predyspozycji to trochę głupio

Dodano: Nie Cze 28, 2009 10:55 pm

A Sławek namieszał trochę na egzaminie. W czasie swojej wypowiedzi powiedział że ma nadzieje że z wieloma z nas się spotka na mianowaniach bo on będzie mianował:) No i namieszał, a jak zobaczyłem pytanie kto mianuję  - i lipa. Zastanawiałem się czy w ustawie było że na pewno prezes rady ministrów?
Czy może uwierzyć Sławkowi B, pewnie wie co mówi :)
No to mu nie uwierzyłem i jest punkt :)

Ostatnio edytowano 29 cze 2009, 04:58 przez Nadir, łącznie edytowano 3 razy

CAPSLOCK!

28 cze 2009, 21:49
Początkujący

REJESTRACJA27 maja 2009, 08:06

POSTY        8

LOKALIZACJACentrum
vipwielki                    

Dodano: Nie Cze 28, 2009 10:55 pm

A Sławek namieszał trochę na egzaminie. W czasie swojej wypowiedzi powiedział że ma nadzieje że z wieloma z nas się spotka na mianowaniach bo on będzie mianował:) No i namieszał, a jak zobaczyłem pytanie kto mianuję  - i lipa. Zastanawiałem się czy w ustawie było że na pewno prezes rady ministrów? Czy może uwierzyć Sławkowi B, pewnie wie co mówi:) No to mu nie uwierzyłem i jest punkt:)

I dobrze zrobiłeś! :D
A swoją drogą to naprawdę żenujące że sam WIELKI SZEF SŁUŻBY CYWILNEJ nie zna przepisów ustawy o służbie którą kieruje. :(

28 cze 2009, 21:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 cze 2009, 21:36

POSTY        43
Po tym pytaniu zastanawiałem się czy znał on może pytania?
I może powiedział tak żeby z 80% ludzi miało źle?
Wiecie oszczędności w budżecie ;)

28 cze 2009, 22:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:50

POSTY        56

LOKALIZACJAz końca świata
On mówił, że będzie mianował czy że spotka się z niektórymi na mianowaniach ? Na moim miejscu tylko zlepki słów było słychać.

28 cze 2009, 22:07
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250

A swoją drogą to naprawdę żenujące że sam WIELKI SZEF SŁUŻBY CYWILNEJ nie zna przepisów ustawy o służbie którą kieruje. :(

Może chodziło o to, że ON będzie obecny na wręczaniu mianowań i jego uścisk dłoni=mianowanie  :wysmiewacz: (jak pasowanie na rycerza :)  
Swoją drogą w 2008r. ta "uroczystość" była dość żałosna. No i ten ironiczny komentarz, że większość mianowanych to skarbowcy i żeby ci nowomianowani po powrocie do swoich US nie "gnębili" tak tych biednych podatników.

28 cze 2009, 22:09
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 cze 2009, 20:05

POSTY        7
Czy testy A i B różniły sie pytaniami? za wyjątkiem jakiegoś zdublowanego pytania w teście B...

28 cze 2009, 22:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 cze 2009, 09:27

POSTY        11

LOKALIZACJAPoznań
Hej. Z tego co wiem, to pytania w zestawach a i b były te same.różniły się jedynie kolejnością.
Pamiętam też pytanie: Jaka część PKB stanowiły wydatki w 2008r?
Pierwsza odp. to chyba  15-35% i ta też zaznaczyłam ale nie jestem pewna...
Jaka część PKB stanowiły wydatki w 2008r?
Pierwsza odp. to chyba  15-35% i ta też zaznaczyłam ale nie jestem pewna...
Pamiętam, że PKB w 2008rto ok1,2 biliona, a wydatki ok 300 mld.
A wiec zaznaczyłem odp 1-35%. Pewien nie jestem,czy ta odp jest prawidłowa.

Ostatnio edytowano 29 cze 2009, 04:52 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

literówki

28 cze 2009, 22:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 840  Następna strona