Teraz jest 09 wrz 2025, 11:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Post Postępowanie kwalifikacyjne
Osobiście uważam, że taka formuła testu wiedzy jest lepsza. Nie kładzie nacisku na nauczenie się na pamięć przepisów, co jest juz w założeniu nieporozumieniem. Wiadomo wszystkim, że zna się ustawy, których się używa a to przecież i tak nie zwalnia z zaglądania do nich w trakcie pracy.
Zatem: test sprawdzał ogólną wiedzę, oczytanie i pojęcie na temat zjawisk ekonomiczno-społecznych. Jak każdy egzamin składał się z przypadkowych pojęć, których część osób nie znała. Ale na pewno nie było pytania, na które nikt ze zdających nie znał odpowiedzi.

Problem tylko polega na tym, że wcześniejsze testy były inne. I spodziewaliśmy się czegoś innego a zatem para poszła w gwizdek.

Ale gdybym miała jechać jeszcze raz to wolę, żeby testy były takie jak w tym roku, niż takie jak w latach poprzednich. Nienawidzę się uczyć na pamięć czegoś co nigdy mi się nie przyda a na dodatek jest nudne jak flaki z olejem. Wolę sobie poczytać pospolitą. Na pewno wyjdzie mi to na dobre w ogólnym rozrachunku a nie tylko w kwestii zdawania egzaminu. Howgh!
Dodano: Nie Cze 28, 2009 5:06 pm

Aaaaa, i jeszcze jedno. Czy wypełniliście ankietę? Napisaliście, że chcielibyśmy, żeby testy z lat poprzednich były udostępniane?

Dodano: Nie Cze 28, 2009 5:30 pm

No i byłam jedną z osób, które wychodzily wcześniej. Na każdym teście. Przede wszystkim dlatego, że z doświadczenia wiem, że jak zaczynam kombinować tam gdzie nie wiem to potem jest tylko gorzej. Dlatego jak skończyłam to nie chciałam już wracać do tych pytań, w których strzalałam. A na teście umiejętności jak już zaczynałam wymyślać inne nazwy do tych samych klas to stwierdziłam, że trzeba wyść  :zeby:

Najgorsze jest to, że na kompetencjach, kurczę, chyba rysowałam za duże krzyżyki a poza tym dwa razy zdarzyło mi się, że zaczynając nową kolumnę na arkuszu odpowiedzi, jedną opuściłam i zaczęłam w następnej. Zorientowawszy się po kilku pytaniach musiałam przepisywać odpowiedzi do kolumny obok a potem pamiętać, żeby w tej nieprawidłowo zaczętej właściwe odpowiedzi zaznaczyć kółkami. Kółka też, kurczę, chyba były za duże.

Muszę się zająć czymś twórczym i przestać mysleć o tym egzeminie bo inaczej chyba mnie szlag trafi...

28 cze 2009, 16:03
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:38

POSTY        1181
Nadir                    

240 pytań na 45 minut. 6 pytań na minutę...
Wyszedłem 22 minuty przed czasem. Czyli nieco ponad 10 na minutę... A pytań było dokładnie 243. :P

Nadir                    

Chodzi mi o coś innego. Przeczytanie ustaw i zapamiętanie z nich informacji dawało możliwość albo przypomnienia albo choć wykoncypowania poprawnej odpowiedzi. (...)
Nie to miałem na myśli. ;)
kerlee                    

Nadir: dokładnie te same odczucia. Spędziłem setki godzin wkuwając ustawy, a przydało się to może w kilku pytaniach
To że się przydało w kilku pytaniach - to zgoda. Natomiast zdanie powyższe ma jeszcze początek, co do którego nie mogę powiedzieć, że mnie dotyczy... :)

Nadir                    

Ale masz u mnie minusa!!!
To nie mogłeś dać cynku, że też zdajesz?!  :D
Niewielka strata. Dam Ci za rok.  :dokuczacz:

Nadir                    

Gdzie siedziałeś?
B-136.

28 cze 2009, 16:33
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 08:24

POSTY        3
Ja zdawałam ten egzamin w zeszłym roku i mówiąc szczerze uratowały mnie te pytania z wiedzy ogólnej. Przygotowywałam się przez miesiąc (wcześniej nie wiedziałam czy zdałam egzamin z języka angielskiego) i właściwie to dobrze znałam Konstytucję, inne ustawy, te dotyczące samorządu terytorialnego, finansów publicznych, zamówień publicznych przeczytałam ze dwa razy. Trochę pogrzebałam w internecie - dane z GUS, trochę o UE.  Aha, od kilku lat regularnie czytam Politykę i to chyba był klucz do mojego sukcesu.

28 cze 2009, 16:37
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
toga                    

Wyszedłem 22 minuty przed czasem. Czyli nieco ponad 10 na minutę... A pytań było dokładnie 243. :P

Wiele osób nie zauważyło tych 3 ostatnich (dodatkowych pytań) poza tabelą u samego dołu: A, B i C.
Wiele osób nie zrozumiało polecenia w pierwszym teście dot. klas i nie ruszyło go.
A o tym wszystkim było na skarbowcach.
Niestety - te osoby nie zaglądały na skarbowców...

toga                    

Nadir                    

Ale masz u mnie minusa!!!
To nie mogłeś dać cynku, że też zdajesz?! :D

Niewielka strata. Dam Ci za rok
:dokuczacz:
WYPLUJ TO!  :zly1:

toga                    

Nadir                    

Gdzie siedziałeś?

B-136.

Aaa , to pamiętam  :zeby:

norrpl                    

Pocieszyliście mnie, bo ja już myślałam, że jestem głąbem, któremu te nazwy nic nie mówiły.
Spędzone nad ustawami noce okazały się zmarnowane. Naliczyłam już 30 błędów. Jestem bliska załamania.
Test umiejętności poszedł mi bardzo dobrze, a wiedzę obleję.
Wyję od wczoraj. Jak pomyślę o tych 5 tys za rok, to nic mi się już nie chce.

Test umiejętności wydał mi  się o wiele łatwiejszy niż myślałem. Bez fałszywej skromności liczę na 80-90%.
Przed wszystkim nie było żadnych skomplikowanych matryc, a "matryce" w postaci takiej jak w tym wymyślonym przeze mnie (bardzo uproszczonym) przykładzie: który z 4 proponowanych układów winien być umieszczony w pustej kratce.
Czyli: jak się D ma do C, skoro B ma się tak do A?

Po tym teście byłem bojowy nastawiony na test wiedzy: 2 miesiące "kucia" (w tym, jak się okazało, mnóstwa rzeczy zbędnych na egzaminie), a w trakcie czytania kolejnych pytań szczęka opadała mi coraz niżej i niżej...
Ale comsi comsa (znaczy summa summarum) na te 65% liczę! :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

28 cze 2009, 17:35
Znawca

REJESTRACJA11 mar 2008, 16:49

POSTY        161
Zastanawiam się, jak oni liczą te punkty? W ubiegłym roku, spośród osób które zdały egzamin, np. 41 ze sprawdzianu umiejętności uzyskało dokładnie 32,87 pkt, a 58 - 35,13 pkt. I nie było nikogo, kto uzyskałby wynik zawarty w przedziale (32,87-35,13). To trochę tak, jakby za sprawdzian przyznawane były stopnie (pozytywne odpowiednio: 50,00; 47,60; 46,47; 44,20; 41,93; 40,80; 38,53; 37,40; 35,13; 32,87; 31,73) :wacko:  

Nadir, napisałeś wcześniej, że w zadaniach z tabelką wystarczy przekroczyć określony próg, żeby otrzymać 100% punktów przyznawanych za dane zadanie. Czy to samo dotyczy np. klas? Bo tam kilka mi odrzucą - kółkiem zakreśliłem elementy nie należące do danego zbioru :mur:  To samo w kilku poprawianych pytaniach z kategorii skojarzenia, matryce, błędy w zdaniach. Jeżeli chodzi o ogólną poprawność całego sprawdzianu, to na pewno osiągnąłem próg 60%, ale przez ten dziwny system punktacji mam wątpliwości, czy mi go na tyle zaliczą <_<

BTW: Ile tabelek udało wam się wypełnić w całości?

-------------------------
Nadir                    

Wiele osób nie zauważyło tych 3 ostatnich (dodatkowych pytań) poza tabelą u samego dołu: A, B i C.

Co to były za pytania? <_<

28 cze 2009, 17:55
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
wielblad                    

Nadir, napisałeś wcześniej, że w zadaniach z tabelką wystarczy przekroczyć określony próg, żeby otrzymać 100% punktów przyznawanych za dane zadanie. Czy to samo dotyczy np. klas? <_<
BTW: Ile tabelek udało wam się wypełnić w całości?

1)  - nie wiem...
2) 2-3? i 2-3 nie dały się wypełnić w całości.
W tym roku dużym ułatwieniem osób, które nie miały przećwiczonych tabelek to, ze były już narysowane.

wielblad                    

Nadir                    

Co to były za pytania? <_<

A - czy odpowiadałeś szczerze? (coś takiego)
B - czy udzielałeś odpowiedzi kolejno? (coś takiego)
C - czy zaznaczyłeś wszystkie odpowiedzi

28 cze 2009, 18:05
Znawca

POSTY        161
Ja wypełniłem w całości 2 tabelki. Za to tabelkę z bezrobotnymi strasznie pokreśliłem, ale niech tylko spróbują mi jej nie uznać... :nonono:  :czytaj:

Te dodatkowe pytania pod tabelką(?), to w teście psychologicznym... Przez chwilę myślałem, że chodzi o tabelkę z klasami :wacko: Pamiętam tylko jedno takie pytanie, chyba "czy odpowiadałeś szczerze?". A co jeśli ktoś nie odpowiedział na żadne z tych 3 dodatkowych pytań? :unsure:
---------------
@norrpl
Ja też nie widziałem tych 3 pytań na arkuszu odpowiedzi (tam były tabelki?). Wydaje mi się, że podobne pytanie było na końcu arkusza z pytaniami (jako ostatnie; tam nie było tabelki :unsure: ). Nie sądzę, żeby brak odpowiedzi na te 3 pytania dyskwalifikował cały test.

Nie ma sensu się tak zamartwiać, bo za miesiąc będziemy wrakami... :)

Ostatnio edytowano 28 cze 2009, 18:42 przez wielblad, łącznie edytowano 2 razy

28 cze 2009, 18:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lut 2008, 11:48

POSTY        91
Ja nie zauważyłam tych dodatkowych pytań pod testem kompetencyjnym. W tym momencie przestaję się zastanawiać czy mogłabym zdać. Już wiem, że nic z tego nie wyszło. Dziękuję za wskazówki. Spróbuję przygotować się za rok.
Dodano: 28 Cze 2009 05:43 pm
wielbłąd - wiem, że to głupie, ale od wczoraj chce mi się tylko płakać.
Dodano: 28 Cze 2009 05:45 pm
Gdybym nic nie robiła, ok, zasłużyłam na oblanie. Ale kosztowało mnie to tyle wysiłku, rezygnacji z wielu rzeczy, nie mam już złudzeń, że nic nie wyszło z tego egzaminu, myślę o tych tłumach za rok. Wtedy już nie wystarczy tylko zdać.

28 cze 2009, 18:29
Amator

REJESTRACJA21 maja 2009, 13:50

POSTY        14
nadir                    

Zaskoczę Cię.
Jak stwierdził Kofi Annan, były Sekretarz Generalny ONZ: ?Sport jest uniwersalnym językiem, który łączy ludzi, niezależnie od ich pochodzenia, kultury, wyznania czy statusu ekonomicznego?. To stwierdzenie ma szczególną wagę w odniesieniu do sytuacji konfliktu czy wojny, gdzie uczestnictwo we wspólnej grze potrafi integrować jednostki i społeczności, podkreślając to, co wspólne i pozwalając na przekroczenie podziałów kulturowych i etnicznych.
Ale Global Contact oczywiście nie oznacza faulowania czyli "globalnego kontaktu" dwóch kości" :lol:

Dodano: 28 Cze 2009 03:40 pm
To że Annan mówił o sporcie jeszcze nic nie znaczy.
Nadir, kiedy dasz radę wkleić te pytania? Czy już coś zebrałeś?

28 cze 2009, 19:27
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 19:34

POSTY        27
Dla mnie test wiedzy to porażka, mam maksymalnie 56-58 poprawnych odpowiedzi. Z pytań które zapamiętałam
Płaca realna
Bezrobocie strukturalne
Co nie jest dochodem budżetu państwa
a) dywidendy
b) wpłaty zysku z NBP
c) cła
d) ....
Pytanie o dochód Unii Europejskiej
Które państwo 2 razy odmówiło przystąpienia do UE
a) Szwajcaria
b) Norwegia
c) ...
d) ....
UNEF (to akurat wiedziałam bo pamiętałam jaki napis noszą żołnierze na misjach ONZ)
Szklany sufit
Co jest organem NBP
Resztę dopiszę jak odpocznę :)

Ostatnio edytowano 28 cze 2009, 20:29 przez Nadir, łącznie edytowano 2 razy

literówki

28 cze 2009, 19:39
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
farel5                    

...Cały czas zastanawia mnie tak liczna grupa osób, która wychodziła wcześniej z sali. Sądziłem, że odpuścili sobie. Zapytałem 2 osoby, które siedziały niedaleko mnie. Od jednej otrzymałem odp., że test był łatwy. Druga zaś mi powiedziała, że odpowiedziała na część pytań, a reszta  to były strzały, ale myśli, że będzie ok.
Ciekawe.
Mi brakowało czasu na część umiejętności. Nie wiem, jak można było wszystko zrobić i mieć czas na kawę, podczas gdy pozostali męczyli się z tabelkami.

Proste.
To pewnie były osoby z ministerstwa... :lol:

Goliat223                    

nadir                    

Zaskoczę Cię.
Jak stwierdził Kofi Annan, były Sekretarz Generalny ONZ: ?Sport jest uniwersalnym językiem, który łączy ludzi...

Dodano: 28 Cze 2009 03:40 pm
To że Annan mówił o sporcie jeszcze nic nie znaczy.
Nadir, kiedy dasz radę wkleić te pytania? Czy już coś zebrałeś?

To nie znaczy, że ta odpowiedź miałaby być poprawna, to jedynie "riposta" na stwierdzenie, że "w ONZ nie mówią o sporcie". :)
"Coś zebrałem", 65 mam własnych (wspólnie z kolegami  i koleżankami) spisanych ręcznie w pociągu. Niektóre są bardziej szczegółowe, inne mniej. Niektóre się powtarzają.
Jutro zrobię z tym jakiś ład i wieczorem wrzucę.

Te 3 dodatkowe pytania A, B i C były w ostatnim teście 240 pytań. Poza "tabelą odpowiedzi" na arkuszu: u samego dołu arkusza.
Mam wrażenie, że osoba prowadząca postępowanie chyba nie wspomniała o tym.... A może mam złe wrażenie?...  
Ja zapamiętałem wskazówkę Asioki ze skarbowców, za którą dziękuję!   :piwo:
I drugie podziękowanie za test "klasy". Jeśli dobrze pamiętam, to wrzucił go Saladin.  :piwo:

28 cze 2009, 19:59
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA05 cze 2009, 20:06

POSTY        1
Post Postępowanie - test umiejętności 2009
Do testu tzw. umiejętności  mam poważne zastrzeżenia. Troszkę "łyknęłam" psychologii i mogę powiedzieć, że układanki domina były b. trudne i był to zlepek testu Ravena (wersja trudna) i testu Bentona.
Te testy robione jednocześnie nie uzupełniają się. Ponadto testy Ravena robi się w ciągu 12 zadań, z reguły te wersje łatwiejsze bo one w literaturze sa w pełni opisane.
Raven daje ogólną wiedzę o poziomie umysłowym pacjenta, wynik skali Ravena nie upoważnia do ocen poziomu inteligencji. Badanie wg wersji trudniejszej może być pomocne jedynie przy jakościowej ocenie możliwości intelektualnych, jednak wyniki testu trudniejszego należy interpretować z daleko posuniętą ostrożnością szczególnie, gdy są wykonywane w sytuacji stresu i badań zbiorowych. Te testy robi się (w trudnej wersji) dla np. wybranych asów wywiadu.
Z kolei test Bentona to... odmiana testów pamięci wzrokowej i wykorzystywany jest przy badaniu patologii organicznej uszkodzeń mózgu i w diagnostyce psychoz i nerwic. Tych testów nie łączy się razem. Moim skromnym zdaniem, gdyby - może związek zawodowy - wystąpił o ten test i dał go do analizy eksperckiej to można byłoby podważyć ten zaproponowany tzw. test umiejętności jako zrobiony wbrew sztuce badań psychologicznych.
Ale czy znalazłby się jakiś chętny facet aby pociągnąć temat?
Ja już wyjeżdżam na urlop, niestety też się na tym teście rozłożyłam. Wiedza, no cóż baaardzo ogólna ale intelektualnie można było sprostać pytaniom.
Nie zauważyłam - czy faktycznie było to - potwierdzenie prawdziwości składanych odpowiedzi na 3 części???!!!

28 cze 2009, 20:06
Amator

REJESTRACJA10 cze 2008, 22:30

POSTY        19
A czy ktoś pamięta to cudowne słowo na literę P? Na szczęście nie pamiętam co zaznaczyłam ale chciałabym znać znaczenie.

28 cze 2009, 20:13
Znawca

POSTY        161
Lepiej nie piszcie, bo mam coraz więcej błędów...

Nadir                    

Mam wrażenie, że osoba prowadząca postępowanie chyba nie wspomniała o tym.... A może mam złe wrażenie?...

A może o to właśnie chodziło w tym teście - na kierownika nie nadaje się osoba, która nie czyta całego dokumentu. Te 240 "standardowe" pytania były tylko dla ściemy... :zeby:

28 cze 2009, 20:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 840  Następna strona