I jeszcze co do predyspozycji - to jest test osobowości czy in-basket tak jak pisano wcześniej? Czy też wielka niewiadoma?
Test osobowości - to co napisała Asioka. In-basket - koszyk zadań dla "kierownika" do wykonania, które wrzuciłem kiedyś na forum. A co będzie?! Może ktoś ma jakieś przecieki?!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Oj nie wiem czy nie wolałabym in-basket, choć ja mogę sobie woleć..
22 cze 2009, 21:33
Postępowanie kwalifikacyjne
To jeszcze jeden - tu powtarzają się pytania o to samo, ale w innej formie. I lepszy wynik wychodzi http://www.enneagram.com.pl/test.php Ale i tak wolę koszyk..
22 cze 2009, 21:58
Nadir
Asioka
W sprawie testu predyspozycji kierowniczych Trzeba być konsekwentnym i szczerym w odpowiedziach. Ci co próbowali "podkoloryzować" mogli przekombinować - grunt to zdrowy rozsądek.
Dzięki za rady. Tak sobie myślę: niezdanie tego testu świadczy jedynie, że ktoś nie ma predyspozycji kierowniczych, a nie że nie nadaje się na urzędnika sc! Prawda? Swoją drogą: gdyby tak przeprowadzić testy predyspozycji na wszystkich stanowiskach kierowniczych, to (po warunkiem udzielania szczerych odpowiedzi) ciekawe rzeczy mogłyby się okazać...
zastanawiam się jak można nie zdać tego egzaminu w ogóle
23 cze 2009, 07:40
mmm
I jeszcze co do predyspozycji - to jest test osobowości czy in-basket tak jak pisano wcześniej? Czy też wielka niewiadoma?
Nie wiem, jaki test będzie w tym roku (tego nie wie pewnie nikt ze zdających). W 2007 i 2008r. był to test psychologiczny NEO-PI-R o którym pisałam wcześniej. Nie jest taki straszny, chciaż nie ma czasu na zastanawianie się długo nad odpowiedzią Wynik tego testu, podobnie jak z pozostałych części, był wyrażony w punktach. Może szkoda, ale poddać analizie kilkaset testów, to pewnie robota na kilka miesięcy. Może dowiedzielibyśmy się o sobie czegoś ciekawego, np. objawiłaby się osobowość neurotyczna (tak a propos - kto boi się pająków?). Ciekawe jak i za co przydzielane są punkty? Czego oczekuje się od kandydata na usc: wrażliwości czy ścisłego trzymania się zasad, spontaniczności czy pedanterii ? P.S. Ku przestrodze - znajomy rozwiązując ten test na egzaminie zastanawiał się nad jednym zdaniem i w końcu postanowił zostawić je i wrócić jak starczy mu czasu. Tylko że na arkuszu odpowiedzi nie zostawił pustej kratki, ale zaznaczał kolejne odpowiedzi. Zorientował się na końcu, jak brakło mu kratki na ostatnią odpowiedź no i ZONK!!!!!
23 cze 2009, 12:24
Czy możesz opisać jak dokładnie wygląda test umiejętności? jakie są testy czy tylko matryce ravena, ile zdań do znalezienia błędów , czy w zadaniach z tabelkami te tabelki są już gotowe czy trzeba je samemu stworzyć?
Ostatnio edytowano 23 cze 2009, 19:51 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
literówki
23 cze 2009, 17:03
robertszn
Czy możesz opisać jak dokładnie wygląda test umiejętności? jakie są testy czy tylko matryce ravena, ile zdań do znalezienia błędów, czy w zadaniach z tabelkami te tabelki są już gotowe czy trzeba je samemu stworzyć?
Na pewno nie on będzie podpisywał akt mianowania. Tych, którym się uda w tym roku, mianował będzie jeszcze Prezes Rady Ministrów.
Podpisywał będzie ten Pan z prawej, ale wręczał - Pan z lewej
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
24 cze 2009, 06:32
Asioka
P.S. Ku przestrodze - znajomy rozwiązując ten test na egzaminie zastanawiał się nad jednym zdaniem i w końcu postanowił zostawić je i wrócić jak starczy mu czasu. Tylko że na arkuszu odpowiedzi nie zostawił pustej kratki, ale zaznaczał kolejne odpowiedzi. Zorientował się na końcu, jak brakło mu kratki na ostatnią odpowiedź no i ZONK!!!!!
No chyba się nie nadaję jednak na te wszystkie testy... Ale to chyba podchwytliwe? Bo jak nie zostawił wolnej kratki to mu została wolna na końcu - a nie zabrakło ostatniej na odpowiedź?! Całe szczęście, że jeszcze nie startuję. Pewnie dałbym plamę. Jak nie rozumiem takich prostych ZADAŃ...
____________________________________ Dobrze wiedzieć, że Ci na górze... to tacy sami durnie jak Ci na dole... tylko siedzą wyżej...
24 cze 2009, 08:26
Fatality
Asioka
P.S. Ku przestrodze - znajomy rozwiązując ten test na egzaminie zastanawiał się nad jednym zdaniem i w końcu postanowił zostawić je i wrócić jak starczy mu czasu. Tylko że na arkuszu odpowiedzi nie zostawił pustej kratki, ale zaznaczał kolejne odpowiedzi. Zorientował się na końcu, jak brakło mu kratki na ostatnią odpowiedź no i ZONK!!!!!
No chyba się nie nadaję jednak na te wszystkie testy... Ale to chyba podchwytliwe? Bo jak nie zostawił wolnej kratki to mu została wolna na końcu - a nie zabrakło ostatniej na odpowiedź?! Całe szczęście, że jeszcze nie startuję. Pewnie dałbym plamę. Jak nie rozumiem takich prostych ZADAŃ...
Mea culpa ... Masz rację, coś pokręciłam - została jedna kratka!!! za spostrzegawczość. Dodano: 24 Cze 2009 11:50 am
robertszn
Czy możesz opisać jak dokładnie wygląda test umiejętności? jakie są testy czy tylko matryce ravena, ile zdań do znalezienia błędów , czy w zadaniach z tabelkami te tabelki są już gotowe czy trzeba je samemu stworzyć?
Test składa się chyba z 5 części: 1. zadanie pierwsze - jest tabela, w górnym wierszu są różne elementy np. okręgi, proste, trójkąty i figury złożone z kilku np. prosta z okręgiem. Należy utworzyć i nazwać zbiory składające się z conajmniej 3 elementów mających cechy wspólne: np. mają kąty ostre, albo figury "zamknięte", albo figury z czworobokami. Nazwy utworzonych zbiorów wpisuje się w pierwszej kolumnie, a elementy tworzące zbiór zaznacza "X" w wierszach. Można utworzyć chyba 21 zbiorów (większy problem stanowi wymyślenie nazwy, np. figury z "dziurami" 2. ostatnie zadanie to słynne tabelki - 4 albo 5: należy opisać wiersze i kolumny oraz dokonać obliczeń na podstawie dostępnych danych. Może się zdarzyć, że nie da się wypełnić wszystkich rubryk. Obliczenia nie są skomplikowane (proste dzialalnia: dodać , odjąć, obliczyć udział % lub proporcję - pisałam o tym wcześniej). Po ilości punktów z egzaminu, doszliśmy ze znajomymi do wniosku (każdy wiedzial co zrobił i czy dobrze), że można zdobyć za to sporo punktów, dlatego warto nawet tylko opisać dobrze tabelki - bez obliczeń, jeśli się nie zdąży 3. są matryce Riven`a - kilka zadań, różny stopień trudności 4. zdania - znależć błędy np. przekręcone przysłowie czy związek frazeologiczny, interpunkcja lub słowo np. remanent czy remament (zaznaczyć: prawda czy fałsz) - to zadanie jakoś najmniej utkwiło mi w pamięci 5. zadanie - A ma się tak do B, jak C do D (brakuje jednego elementu, należy znaleźć analogie i wybrać odp. z kilku moźliwości) np.szpital - lazaret, ksiądz - kapelan. Ktoś wspominał na tym forum o takim zadaniu. Ja zaczęłam test od 1 zadania, potem tabelki, i reszta już po kolei. 90 minut to wbrew pozorom nie jest dużo czasu
24 cze 2009, 12:14
W kwestii technicznej: szukam alternatywnego (tzn. innego niż pociąg o 19-tej) pomysłu na powrót w sobotę do Gdańska. Czy ktoś ma wolne miejsce? Chętnie bym się dołączyła, bo zależy mi, żeby wrócić przed 23:00. A pomysł, żeby umówić się na wspólne wyjście z Premiere Classe, wart jest rozważenia, skoro silna reprezentacja stamtąd wyrusza
24 cze 2009, 16:49
obiku
W kwestii technicznej: szukam alternatywnego (tzn. innego niż pociąg o 19-tej) pomysłu na powrót w sobotę do Gdańska. Czy ktoś ma wolne miejsce? Chętnie bym się dołączyła, bo zależy mi, żeby wrócić przed 23:00. A pomysł, żeby umówić się na wspólne wyjście z Premiere Classe, wart jest rozważenia, skoro silna reprezentacja stamtąd wyrusza
To może ustalimy jakiś znak rozpoznawczy? Czerwona parasolka?