Niby wszyscy macie rację. Nie przypuszczałem, że mogą być inne rozwiązania albo inne uzasadnienia. Klucz, który podał nam prowadzący szkolenie to "wąż". Czyli zaczynając od lewego górnego rogu posuwamy się ruchem węża najpierw w prawo, później w lewo, znowu w prawo i w lewo: bombka, chmurka, "kobietka", bombka, chmurka, "kobietka" itd... Odpowiedź: "D". Przyznam, że nikt z nas na tych zajęciach na taki klucz nie wpadł!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
06 cze 2009, 20:45
Postępowanie kwalifikacyjne
A może patrząc po liczbie boków w każdym z rysunków mamy 16 12 12 15 i wykluczamy nieparzystą liczbę boków?
06 cze 2009, 21:18
Zefirek207
A może patrząc po liczbie boków w każdym z rysunków mamy 16 12 12 15 i wykluczamy nieparzystą liczbę boków?
To ma sens. Ale znowu: chodzi o co innego. Wykładowca na zajęciach mówił, że czasami są takie sytuacje w testach, ale rozwiązaniem jest ten "najinteligentniejszy" wariant. Jesteś blisko... Ale to też potwierdza, że test nie jest najlepszy. Gdyby na czwartym rysunku były 4 pięciokąty - takie rozwiązanie nie wchodziłoby w rachubę.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
06 cze 2009, 21:28
A ja bym powiedziała, że nie pasują te "czworokąty" bo mają zaokrąglone kąty.
07 cze 2009, 08:45
A moim zdaniem, jeżeli w zadaniu narzuca sie więcej niż jedno rozwiązanie i jest ono poparte sensownym uzasadnieniem, to zadanie nie jest dobrze skonstruowane
07 cze 2009, 09:02
biurwa1
A ja bym powiedziała, że nie pasują te "czworokąty" bo mają zaokrąglone kąty.
Nie, nie nie, nie. Na "takie rzeczy" nie patrzcie na tych testach. To tylko rysunek niedokładny. Sześciokąty są np. różnej wielkości. W takich testach chodzi o "głębszy sens". Ale po to właśnie są te nasze "warsztaty" Dodano: 07 Cze 2009 10:29 am
Ivka
A moim zdaniem, jeżeli w zadaniu narzuca sie więcej niż jedno rozwiązanie i jest ono poparte sensownym uzasadnieniem, to zadanie nie jest dobrze skonstruowane
Nie ja go konstruowałem. Napisałem wcześniej:
Nadir
Jesteś blisko... Ale to też potwierdza, że test nie jest najlepszy. Gdyby na czwartym rysunku były 4 pięciokąty - takie rozwiązanie nie wchodziłoby w rachubę.
Niestety, takie niejedoznaczne testy zdarzają się i nic na to nie poradzimy. Tutaj rozwiązanie to jedna sprawa, a znalezienie nowego klucza, jakiego nie było przy innych testach, a który może wystąpić na egzaminie, to druga.
07 cze 2009, 09:24
A może jest to kwestia większej ilości boków w stosunku do ilości figur , wtedy trójkąty....
07 cze 2009, 09:53
Ivka
Popieram to zdanie. Też mi się nasunęło. Jeżeli nasuwa mi się odpowiedź, nawet prosta i odpowiada na zadane pytanie (bo zaokrąglone rogi w czworokątach są inne od pozostałych figur) to jest to jedna z możliwych odpowiedzi. Może nawet głupia ale prawdziwa.
Znajdując taką różnicę na teście nie będę się zastanawiać, czy aby to właśnie poeta miał na myśli, tylko ją zaznaczę i polecę dalej, co by nie marnowac czasu...
Ostatnio edytowano 07 cze 2009, 10:06 przez biurwa1, łącznie edytowano 1 raz
07 cze 2009, 09:56
teresa60
A może jest to kwestia większej ilości boków w stosunku do ilości figur , wtedy trójkąty....
I oto chodzi!!! Dodano: 07 Cze 2009 10:59 am
biurwa1
Ivka
Popieram to zdanie. Też mi się nasuneło. Jeżeli nasuwa mi się odpowiedź, nawet prosta i odpowiada na zadane pytanie (bo zaokrąglone rogi w czworokątach są inne od pozostałych figur) to jest to jedna z możliwych odpowiedzi. Może nawet głupia ale prawdziwa.
Też popieram
biurwa1
Znajdując taką różnicę na teście nie będę się zastanawiać, czy aby to właśnie poeta miał na myśli, tylko ją zaznaczę i polecę dalej, co by nie marnować czasu...
Tyle, że nie zdobędziesz punktu...
07 cze 2009, 09:57
No, wiem, że nie zdobędę Choć powinnam, bo odpowiedziałam na pytanie Na dodatek prawidłowo
07 cze 2009, 10:09
biurwa1
No, wiem, że nie zdobędę Choć powinnam, bo odpowiedziałam na pytanie Na dodatek prawidłowo
Ale nie po myśli autora testu. I komisji egzaminacyjnej
07 cze 2009, 10:25
Na stronie KSAP potwierdzili, że w tym roku też będzie EXPO. Jest też cały harmonogram. Miałam nadzieję, że kodują do 10-tej i dam radę przyjechać w tym samym dniu, a tu +200 zł na nocleg. No cóż, powiedziało się A... Dodano: 07 Cze 2009 09:35 am Zastanawia mnie zdanie o dużej liczbie uczestników, może ktoś pytał w KSAP czy jest nas ponad tysiąc?
07 cze 2009, 10:26
Informacja o sprawdzianie wiedzy, umiejętności i predyspozycji kierowniczych do SC Uprzejmie informujemy, że sprawdziany wiedzy, umiejętności i predyspozycji kierowniczych, przewidziane w toku postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej w 2009 r., odbędą się w dniu 27 czerwca 2009 r. w Warszawskim Centrum EXPO XXI. Sala w której odbędą się sprawdziany jest klimatyzowana. Ponadto przypominamy, iż wniesiona opłata nie podlega zwrotowi. http://www.ksap.home.pl/sc/aktualnosci.php
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
07 cze 2009, 11:55
Trzymam kciuki za wszystkich, a szczególnie za potrafiących wspomóc przykładami pytań rywali.