Dzięki Nadir za słowa otuchy. Pilnie przeglądam podsyłane przez Ciebie zadania i oczywiście próbuje rozwiązywać , szkoda tylko, że na razie nikt nie podsyła odpowiedzi można by sprawdzić czy dobrze kombinuje. Z mojego Us jadę sama, więc nie mam z nikim żadnej możliwości konsultacji "na żywo". A tak a propos wg.stanu prawnego na jaki dzień należy się przygotowywać (nowa, czy stara ustawa o sc). Pozdrawiam.
Obowiązuje stan prawny na dzień zdawania egzaminu
21 maja 2009, 09:44
Re:
Gosik
(...)Pablo, zamiast zadawać tego typu pytania, możesz ćwiczyć umiejętność wyszukiwania i logicznego kojarzenia faktów To właśnie się przydaje na egzaminie, gdyż zadania logiczne na tym polegają - takie zagadki, żeby skojarzyć pewne informacje, fakty i wysnuć z tego logiczne wnioski. Powodzenia
No cóż, po takiej reprymendzie nie pozostaje mi nic innego jak tylko zacząć logicznie kojarzyć fakty i ćwiczyć umiejętność wyszukiwania... Jak również cierpliwość - sytuacja, w której nowy użytkownik zadaje masę pytań, na które ktoś już kiedyś odpowiedział jest spotykana na każdym forum internetowym i notorycznie spotyka się z białą gorączką u "starych wyjadaczy" No ale egzamin coraz bliżej, a "przerobiłem" dopiero ok. 10 ustaw. Pora zabierać się za kolejne...
21 maja 2009, 12:08
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Taniec ma się do Terspsychory tak jak Tragedia do a) Kaliope b) Melpomeny c) Klio d) Erato Kelvin ma się do Newtona tak jak temperatura do: a) energii b) mocy c) ciepła d) siły Nepal ma się do Węgier tak jak Gurkowie do: a) fizylierów b) kozaków c) szaserów d) huzarów e) najemników Alumn ma się do księdza tak jak elew do: a) żołnierza b) seminarzysty c) oficera d) kadeta
Te spróbuje:Tragedia - Melpomena Newton-Siła Gurkowie-Najemnicy(?) Elew - Oficer
Poprawcie proszę jeśli gdzieś się pomyliłam
21 maja 2009, 18:47
Nadir proszę jeszcze raz o test predyspozycji kierowniczych, cosik się nie otwiera. Proszę jeszcze jeśli ktoś się jeszcze nie zgłosił, czy mógłby podać numerek, moze policzymy ile nas jedzie.
21 maja 2009, 19:54
Re:
Nadir
Co do testu "predyspozycji kierowniczych", który będzie na egzaminie, to będzie test "in-basket". Czyli "w koszyku". Każdy dostaje koszyk pism i polecenie ich "załatwienia".
Skąd wiesz, że test tego typu będzie na sprawdzianie predyspozycji kierowniczych? Z innych zamieszczonych tutaj komentarzy wynika, że w poprzednich latach nie było tego "koszyka".
21 maja 2009, 21:06
Re: Re:
wielblad
Nadir
Co do testu "predyspozycji kierowniczych", który będzie na egzaminie, to będzie test "in-basket". Czyli "w koszyku". Każdy dostaje koszyk pism i polecenie ich "załatwienia".
Skąd wiesz, że test tego typu będzie na sprawdzianie predyspozycji kierowniczych? Z innych zamieszczonych tutaj komentarzy wynika, że w poprzednich latach nie było tego "koszyka".
Sprawy do załatwienia to pikuś. Nie wiem tylko, czy mam zabrać własną niszczarkę, czy będzie udostępniona
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
21 maja 2009, 22:22
Nie wiem czy pikuś, skoro oceniane według klucza. Czy w zeszłym roku coś takiego pojawiło się na teście?
22 maja 2009, 05:01
adap2
Taniec ma się do Terspsychory tak jak Tragedia do a) Kaliope b) Melpomeny c) Klio d) Erato Kelvin ma się do Newtona tak jak temperatura do: a) energii b) mocy c) ciepła d) siły Nepal ma się do Węgier tak jak Gurkowie do: a) fizylierów b) kozaków c) szaserów d) huzarów e) najemników Alumn ma się do księdza tak jak elew do: a) żołnierza b) seminarzysty c) oficera d) kadeta
Te spróbuje:Tragedia - Melpomena Newton-Siła Gurkowie-Najemnicy(?) Elew - Oficer Poprawcie proszę jeśli gdzieś się pomyliłam
Myślę, że w dwóch ostatnich przypadkach się pomyliłaś Gurkowie - huzarzy Elew - żołnierz (elew to uczeń szkoły podoficerskiej a podoficerów nie było w opcjach do wyboru stąd dedukuję, że chodzi o szersze pojęcie) Ale zastrzegam, że to tylko moje zdanie
22 maja 2009, 10:27
Eurydyka
adap2
Te spróbuje:Tragedia - Melpomena Newton-Siła Gurkowie-Najemnicy(?) Elew - Oficer Poprawcie proszę jeśli gdzieś się pomyliłam
Myślę, że w dwóch ostatnich przypadkach się pomyliłaś Gurkowie - huzarzy Elew - żołnierz (elew to uczeń szkoły podoficerskiej a podoficerów nie było w opcjach do wyboru stąd dedukuję, że chodzi o szersze pojęcie) Ale zastrzegam, że to tylko moje zdanie
Gurkowie - huzarzy czy najemnicy? Trzeba sprawdzić w googlach. Gdybym dostał takie pytanie - strzelałbym. Chyba to nie będzie wstyd jeśli się przyznam bez bicia, że o Gurkach nic nie wiedziałem. A w googlach znalazłem m.in.: "Gurkowie to najemnicy. Pochodzą z Himalajów" i Gurkowie brytyjscy i hinduscy nie są uważani za najemników - tak przyjęto, to są formacje gdzie trafiają... I nadal nie wiem czy są najemnikami czy nie
Co do elewa, to na 100% - oficer. W czasie kursu, który sobie zorganizowaliśmy (o którym już pisałem) była burzliwa dyskusja czy żołnierz czy oficer. W tym punkcie była akurat moja racja. Choć w innych to ja się myliłem Dlaczego oficer? Bo z alumna "powstaje" ksiądz (nie np. katolik), z elewa - (pod)oficer, (nie żołnierz). Pytanie może podchwytliwe, a może należące do kategorii testów tej gorszej jakości. Bo oficer "powstaje" z kadeta, z elewa - podoficer. Ale pytanie jest takie jakie jest i kto zaznaczyłby "oficer" ten miałby punkt... Moim zdaniem pytanie testowe winno brzmieć: Alumn ma się do księdza tak jak kadet do: a) żołnierza b) seminarzysty c) oficera d) elewa
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
22 maja 2009, 18:03
Tyle że w czasie testu nie będzie burzliwej dyskusji, no i nic sobie nie wygooglujesz...
Nadir
Wstrząs ma się do wybuchu tak jak uraz do: a) histerii b) obsesji c) neurozy d) paroksyzmu
trzeba rozumować logicznie: wybuch jest efektem wstrząsu, a więc co jest efektem urazu?
No, niekoniecznie... W każdym razie, prawidłowa odpowiedź to "d".
Nadir, możesz odpowiedzieć na wcześniejsze pytanie dot. testu "in-basket"?
22 maja 2009, 19:13
wielblad
Tyle że w czasie testu nie będzie burzliwej dyskusji, no i nic sobie nie wygooglujesz... Nadir, możesz odpowiedzieć na wcześniejsze pytanie dot. testu "in-basket"?
Ale ja w tej dyskusji cały czas twierdziłem, że oficer A co do Gurka, to nie miałem zielonego pojęcia. Ale nie liczę na 100% prawidłowych odpowiedzi
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
22 maja 2009, 19:48
Ten test już sobie ściągnąłem. Pytanie brzmi: skąd pewność, że test tego typu (in-basket) będzie w ramach sprawdzianu predyspozycji kierowniczych? Wcześniej była mowa o testach psychologicznych, a ten bardziej mi pasuje do sprawdzianu umiejętności.
22 maja 2009, 19:59
wielblad
Pytanie brzmi: skąd pewność, że test tego typu (in-basket) będzie w ramach sprawdzianu predyspozycji kierowniczych? Wcześniej była mowa o testach psychologicznych, a ten bardziej mi pasuje do sprawdzianu umiejętności.
Pewności nigdy nie można mieć, najwyżej nadzieję Tak mi mówiono, że test typu in-basket będzie (czy może być) na sprawdzianie predyspozycji kierowniczych. Test psychologiczny jest niezależnie od tego. Podobno są 3 części. Trzecia część, to test wiedzy.
22 maja 2009, 20:53
Nadir
Eurydyka
adap2
Gurkowie - huzarzy czy najemnicy? Trzeba sprawdzić w googlach. Gdybym dostał takie pytanie - strzelałbym. Chyba to nie będzie wstyd jeśli się przyznam bez bicia, że o Gurkach nic nie wiedziałem. A w googlach znalazłem m.in.: "Gurkowie to najemnicy. Pochodzą z Himalajów" i Gurkowie brytyjscy i hinduscy nie są uważani za najemników - tak przyjęto, to są formacje gdzie trafiają... I nadal nie wiem czy są najemnikami czy nie
Co do elewa, to na 100% - oficer. W czasie kursu, który sobie zorganizowaliśmy (o którym już pisałem) była burzliwa dyskusja czy żołnierz czy oficer. W tym punkcie była akurat moja racja. Choć w innych to ja się myliłem Dlaczego oficer? Bo z alumna "powstaje" ksiądz (nie np. katolik), z elewa - (pod)oficer, (nie żołnierz). Pytanie może podchwytliwe, a może należące do kategorii testów tej gorszej jakości. Bo oficer "powstaje" z kadeta, z elewa - podoficer. Ale pytanie jest takie jakie jest i kto zaznaczyłby "oficer" ten miałby punkt... Moim zdaniem pytanie testowe winno brzmieć: Alumn ma się do księdza tak jak kadet do: a) żołnierza b) seminarzysty c) oficera d) elewa
Nie jest istotne, że Gurkowie byli najemnikami, istotne jest, że pochodzą z Nepalu, tak jak huzarzy pochodzą z Węgier (nie mylić z husarzem). Nadir kto rozstrzygnął że dla Elewa 100% oficer.