Jeśli jest tak jak piszesz, to jeszcze raz potwierdza się, że składanie zeznań drogą elektroniczną dla członków SC nie ma w ogóle sensu, skoro i tak za dwa tygodnie muszą wypełnić papierowego pita przy oświadczeniu... głupota [/size]
e pity miały zlikwidowac koniecznosc odwiedzin urzedu skarbowego, co jak wiesz w przypadku pracownikow skarbowki jest
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
15 maja 2009, 08:56
Re: Oświadczenia majątkowe pracowników sc
Drago
elsinore
Jeśli jest tak jak piszesz, to jeszcze raz potwierdza się, że składanie zeznań drogą elektroniczną dla członków SC nie ma w ogóle sensu, skoro i tak za dwa tygodnie muszą wypełnić papierowego pita przy oświadczeniu... głupota [/size]
e pity miały zlikwidowac koniecznosc odwiedzin urzedu skarbowego, co jak wiesz w przypadku pracownikow skarbowki jest
Co nie zmienia absurdu sytuacji, gdybym był pracownikiem US i rozliczył się elektronicznie, na co pozwalają mi przepisy, to dodatkowo musiałbym wyskrobać papierowego pita dla potrzeb oświadczenia.
____________________________________ always look on the bright side of life
15 maja 2009, 09:10
elsinore
Co nie zmienia absurdu sytuacji, gdybym był pracownikiem US i rozliczył się elektronicznie, na co pozwalają mi przepisy, to dodatkowo musiałbym wyskrobać papierowego pita dla potrzeb oświadczenia.
No nie wiem, może wydruk swojego zeznania z programu "kontrola" bądź co bądź dokument urzędowy.
15 maja 2009, 18:29
Dla leniwych , takich ja Ja, polecam przerobiony własnoręcznie wzór oświadczenia pod edytor Word , który mam wypełniony na kompie i co roku tylko zmieniam kwoty, datę i drukuję
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce
16 maja 2009, 10:24
Drago
elsinore
No nie wiem, może wydruk swojego zeznania z programu "kontrola" bądź co bądź dokument urzędowy.
Nie każdy ma dostęp do tego podsystemu (ale jestem upierdliwy...)
17 maja 2009, 05:56
Elsinore, mam wrażenie, że piętrzysz trudności
____________________________________ Wszystko jest prawdą dla pewnej określonej wartości "prawdy"
17 maja 2009, 08:57
elsinore
Drago
elsinore
A podczas sporządzania zeznania nie ma możliwości wydrukować ? Co do systemu kontrola to uważam, że w żadnym wypadku , gdyż to nie jest zeznanie . Swoją drogą uważam załączanie zeznań za głuptę.
____________________________________ Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce
17 maja 2009, 09:35
A tak w ogóle to czy trzeba do oswiadczenia dołączać Pita? U nas już w zeszłym roku niektórzy ich nie dołączali a w tym to już całkiem częste zjawisko.
____________________________________ "Ci, którzy mają ideę wciąż w gębie, mają ją zazwyczaj i w pobliskim nosie" - Letz
17 maja 2009, 20:48
aga764
Elsinore, mam wrażenie, że piętrzysz trudności
Robię co w mej mocy, dzięki za uznanie ... i w 100% podzielam ostatnie zdanie Dziadka
18 maja 2009, 06:10
Problem z PItem jest tylko dla pracowników sc. Urzednik sc nie musi PIT załączać. Czy to prawda ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
21 maja 2009, 17:38
tranqilo
Problem z PItem jest tylko dla pracowników sc. Urzednik sc nie musi PIT załączać. Czy to prawda ?
Żaden chyba przepis nie nakłada obowiązku załączania zeznania rocznego do oświadczenia? Urzędnicy, w przeciwieństwie do pracowników sc mają inny termin składania oświadczeń (w marcu a nie maju), w związku z powyższym często nie mają jeszcze złożonych zeznań rocznych i dlatego ich nie dołączają...
21 maja 2009, 20:43
tranqilo
Tak wynika z literalnego brzmienia przepisów (i jakiegoś starego pisma MF). Jeżeli chodzi o wykładnę celowościową, to można wydedukować, iż wszyscy pracownicy skarbówki muszą dołączyć PIT-a.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
21 maja 2009, 22:25
dziadek
elsinore
Drago
elsinore
A podczas sporządzania zeznania nie ma możliwości wydrukować ? Co do systemu kontrola to uważam, że w żadnym wypadku , gdyż to nie jest zeznanie . Swoją drogą uważam załączanie zeznań za głuptę.
Z system kontrola to był żart akurat, oczywiście ten wydruk nie będzie miał waloru dokumentu urzędowego. Chodziło mi o pokazanie bezsensu, przecież dotarcie przez służby skarbowe do zeznania to są sekundy....
22 maja 2009, 17:33
Drago
....
Z system kontrola to był żart akurat, oczywiście ten wydruk nie będzie miał waloru dokumentu urzędowego. Chodziło mi o pokazanie bezsensu, przecież dotarcie przez służby skarbowe do zeznania to są sekundy....
Oj nie doceniasz ty dbałości polskiego ustawodawcy o urzędników. Dzięki temu, urzędnik analizujący oświadczenie będzie mógł zaoszczędzić te cenne sekundy - a ustawodawcy już ten czas mu zorganizują i to z nawiązką
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.