Teraz jest 06 wrz 2025, 13:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 383 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 28  Następna strona
Zasada jednego okienka 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2009, 09:52

POSTY        45

Treść zgłoszenia:
Podczas aktualizacji danych przedsiębiorcy będącego wyłącznie wspólnikiem spółki cywilnej,
który złożył wniosek w charakterze zgłoszenia aktualizacyjnego na druku EDG-1 dokonano
zmiany źródła informacji z „NIP-3” na „EWA”. Podczas zatwierdzania zmiany pojawił się błąd
B-02102 – „rodzaj rejestracji jest
niedozwolony dla tego źródła informacji”. Dlaczego?
Przedsiębiorca  jest zarejestrowano w bazie tut. Urzędu z rejestracją pełną PP.
Prosimy o udzielenie informacji w jaki sposób należy postąpić w w/w przypadku.

*
Odpowiedź  na zgłoszenie / opis rozwiązania :
Na dzień dzisiejszy dla wspólników spółek z rejestracją pełną należy po uzupełnieniu
pozostałych danych
pozostawić źródło rejestracji NIP-3.
W kolejnych słownikach zostanie umożliwione wystąpienie RP dla źródła EWA. Wówczas
należy dokonać aktualizacji  w systemie - zmienić NIP-3 na EWA.

*
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - - - -
Zgłoszenia proszę przesyłać na adres e-mail helpdesk@mofnet.gov.pl.
W treści zgłoszenia należy podawać WSZYSTKIE dane dot. lokalizacji problemu i zgłaszającego (w tym nr
telefonu wraz z  kierunkowym). Do listu można dołączyć plik z informacjami uzupełniającymi (np. dziennik,  

Jak to rozumieć??? Pozostałe dane czyli co???

24 kwi 2009, 09:03

REJESTRACJA13 lis 2006, 19:34

POSTY        101
To "jedno okienko" to jest jedno wielkie nieporozumienie...Bóg mi świadkiem, że starałam się jak mogłam, żeby to jakoś ogarnąć, ale  nie idzie!

Kiedyś mi wpajano, że samo wydanie decyzji NIP niczym nie skutkuje- decyzja NIP wchodzi do obiegu prawnego z chwilą doręczenia! Teraz już wystarczy tylko ją druknąć.....no i może dać na mszę, żeby podatnikowi nic się nie stało do chwili odebrania :(

24 kwi 2009, 10:26

REJESTRACJA13 lis 2006, 19:34

POSTY        101
podatnik zgłosił zakończenie działalności na EDG1 z dniem 31,12,97. Nie mam decyzji, bo jeszcze się nie uprawomocniła, ale wiem, że w takich przypadkach UM pisze, że nie wykreśli mu z tym dniem co podał, ponieważ nie dochował terminu tylko go wykreślą z datą złożenia wniosku.
Po "staremu" gdy miałam decyzję wykreślałam go z datą z decyzji czyli tak jak UM.
Kolejną "kupkę" odkładać do wyjaśnienie? Zaczynam się tracić :blink:

Ostatnio edytowano 24 kwi 2009, 11:06 przez Sylwiak, łącznie edytowano 1 raz

24 kwi 2009, 11:05
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        45

A co z tym zrobić:
podatnik zgłosił zakończenie działalności na EDG1 z dniem 31,12,97. Nie mam decyzji, bo jeszcze się nie uprawomocniła, ale wiem, że w takich przypadkach UM pisze, że nie wykreśli mu z tym dniem co podał, ponieważ nie dochował terminu tylko go wykreślą z datą złożenia wniosku.
Po "staremu" gdy miałam decyzję wykreślałam go z datą z decyzji czyli tak jak UM.

Nam EDG-1 na likwidację nie przysyłają tylko decyzję o zakończeniu. Więc wzywamy do złożenia NIP-3 i takiego problemu nie mamy :D  teraz nie wim czy śmiać się czy płakać ;)

24 kwi 2009, 12:15
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570

<!--quoteo(post=46720:date=24. 04. 2009 g. 13:05:name=Sylwiak)--><div class='quotetop'>(Sylwiak @ 24. 04. 2009 g. 13:05) [snapback]46720[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
A co z tym zrobić:

Nam EDG-1 na likwidację nie przysyłają tylko decyzję o zakończeniu. Więc wzywamy do złożenia NIP-3 i takiego problemu nie mamy :D  teraz nie wim czy śmiać się czy płakać ;)
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

1. Niestety sterty spraw, które wymagają oczekiwania na wynik działania innego organu będą rosły. Nie masz wyjścia - czekasz na decyzję o odmowie wykreślenia z EDG z datą podaną przez przedsiębiorcę. Wynik końcowy: nadal jest przedsiębiorcą :D

2. Uważam, że organ rejestrowy ma obowiązek przekazania EDG-1 złożonego w związku z zaprzestaniem wykonywania działalności gospodarczej. Oprócz tego przekazują (po uprawomocnieniu się) decyzję o wykreśleniu z ewidencji działalności gospodarczej.
podstawa prawna: ustawa o prawie działalności gospodarczej
Art. 7d. 1. Przedsiębiorca jest obowiązany zgłaszać organowi ewidencyjnemu zmiany stanu faktycznego i prawnego odnoszące się do przedsiębiorcy i wykonywanej przez niego działalności gospodarczej, w zakresie danych zawartych w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 7b ust. 2, powstałe po dniu dokonania wpisu do ewidencji działalności gospodarczej, w terminie 14 dni od dnia powstania tych zmian, a także informację o zaprzestaniu wykonywania działalności gospodarczej. Do zgłoszenia zmian stosuje się odpowiednio przepisy art. 7b ust. 1-3 oraz art. 7c.
1a. Do zmian, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy art. 7b.

justpracownik                    

Odpowiedź z HELPA:

Treść zgłoszenia:
Podczas aktualizacji danych przedsiębiorcy będącego wyłącznie wspólnikiem spółki cywilnej,
który złożył wniosek w charakterze zgłoszenia aktualizacyjnego na druku EDG-1 dokonano
zmiany źródła informacji z „NIP-3” na „EWA”. Podczas zatwierdzania zmiany pojawił się błąd
B-02102 – „rodzaj rejestracji jest
niedozwolony dla tego źródła informacji”. Dlaczego?
Przedsiębiorca  jest zarejestrowano w bazie tut. Urzędu z rejestracją pełną PP.
Prosimy o udzielenie informacji w jaki sposób należy postąpić w w/w przypadku.

*
Na dzień dzisiejszy dla wspólników spółek z rejestracją pełną należy po uzupełnieniu
pozostałych danych
pozostawić źródło rejestracji NIP-3.
W kolejnych słownikach zostanie umożliwione wystąpienie RP dla źródła EWA. Wówczas
należy dokonać aktualizacji  w systemie - zmienić NIP-3 na EWA.

*
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - - - -
Zgłoszenia proszę przesyłać na adres e-mail helpdesk@mofnet.gov.pl.
W treści zgłoszenia należy podawać WSZYSTKIE dane dot. lokalizacji problemu i zgłaszającego (w tym nr
telefonu wraz z  kierunkowym). Do listu można dołączyć plik z informacjami uzupełniającymi (np. dziennik,

Jak to rozumieć??? Pozostałe dane czyli co???

1. Można wiedzieć, która Izba Skarbowa zgłaszała to do HD?
2. Mają stronę intranetową, na której publikowane są zgłoszenia i odpowiedzi z HD?

Spółki mają kłopot z jednym okienkiem
<a href="http://www.rp.pl/artykul/6,295625_Spolki_maja_klopot_z_jednym_okienkiem_.html" target="_blank">http://www.rp.pl/artykul/6,295625_Spolki_m...okienkiem_.html</a>

Jak (nie) działa jedno okienko
<a href="http://www.rp.pl/artykul/6,295750_Jak__nie__dziala_jedno_okienko.html" target="_blank">http://www.rp.pl/artykul/6,295750_Jak__nie...no_okienko.html</a>

Ostatnio edytowano 24 kwi 2009, 17:21 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

24 kwi 2009, 17:18
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

2. Mają stronę intranetową, na której publikowane są zgłoszenia i odpowiedzi z HD?

Zapytaj swoich informatyków w urzędzie, powinni mieć katalog gdzie lądują wszystkie odpowiedzi HD - tylko musisz wiedzieć który to jest i sama możesz przeglądać to co przychodzi.

24 kwi 2009, 18:03
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
"Likwidację działalności gospodarczej zgłaszamy na EDG 1 do organu ewidencyjnego, który przekaże właściwe informacje pozostałym organom rejestrującym. Nie ma więc obecnie obowiązku informowania dodatkowo organu podatkowego o likwidacji działalności poprzez dokonanie aktualizacji na formularzu NIP 3".
Źródło: strona internetowa Izby Skarbowej we Wrocławiu
<a href="http://www.is.wroc.pl/plik.php?sciezka=6d6a759c4d381714eb6ea71b367aa8dc.doc&nazwa=jedno_okienko.doc&lnk=tak" target="_blank">http://www.is.wroc.pl/plik.php?sciezka=6d6...doc&lnk=tak</a>
Str. 6 :blush:

Ponadto IS Wrocław zamieściło informacje na temat "Jednego okienka w KRS"
<a href="http://www.is.wroc.pl/plik.php?sciezka=35c48734c495f2c1341def0b548e733d.pdf&nazwa=KRS.pdf&lnk=tak" target="_blank">http://www.is.wroc.pl/plik.php?sciezka=35c...pdf&lnk=tak</a>

BRAWO DLA AUTORA ZA ODWAGĘ :brawa:

24 kwi 2009, 22:05
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247

"Likwidację działalności gospodarczej zgłaszamy na EDG 1 do organu ewidencyjnego, który przekaże właściwe informacje pozostałym organom rejestrującym. Nie ma więc obecnie obowiązku informowania dodatkowo organu podatkowego o likwidacji działalności poprzez dokonanie aktualizacji na formularzu NIP 3".
Źródło: strona internetowa Izby Skarbowej we Wrocławiu
<a href="http://www.is.wroc.pl/plik.php?sciezka=6d6a759c4d381714eb6ea71b367aa8dc.doc&nazwa=jedno_okienko.doc&lnk=tak" target="_blank">http://www.is.wroc.pl/plik.php?sciezka=6d6...doc&lnk=tak</a>
Str. 6 :blush:

Ponadto IS Wrocław zamieściło informacje na temat "Jednego okienka w KRS"
<a href="http://www.is.wroc.pl/plik.php?sciezka=35c48734c495f2c1341def0b548e733d.pdf&nazwa=KRS.pdf&lnk=tak" target="_blank">http://www.is.wroc.pl/plik.php?sciezka=35c...pdf&lnk=tak</a>

BRAWO DLA AUTORA ZA ODWAGĘ :brawa:

Należy przyznać, że IS Wrocław często stara się samodzielnie zająć stanowisko wobec braku takowego ze strony ministerstwa.

24 kwi 2009, 22:33
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        45

2. Mają stronę intranetową, na której publikowane są zgłoszenia i odpowiedzi z HD?[/url]

IS Katowice

27 kwi 2009, 06:13
Znawca

REJESTRACJA03 mar 2007, 23:20

POSTY        189

<!--quoteo(post=46739:date=24. 04. 2009 g. 19:18:name=Us_nip)--><div class='quotetop'>(Us_nip @ 24. 04. 2009 g. 19:18) [snapback]46739[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

2. Mają stronę intranetową, na której publikowane są zgłoszenia i odpowiedzi z HD?[/url]

IS Katowice
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
I znów Śląsk... . Polecam artykuł " Instrukcja ma ratować złe prawo"

27 kwi 2009, 06:31
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA24 kwi 2009, 10:48

POSTY        1
A jaką wprowadzacie "datę źródła informacji" w POLTAX przy wprowadzaniu danych z EDG-1? Datę wpływu do US, czy do UG?
Gdzieś śmignęło mi zdanie, że data zgłoszenia aktualizacji Naczelnikowi US to data złożenia zgłoszenia EDG-1 w Gminie, jednak w związku z ilością przeczytanych przeze mnie artykułów, zaleceń, ustaw i komentarzy  :blink: nie mam pojęcia gdzie to mogło być.

27 kwi 2009, 06:59
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

A jaką wprowadzacie "datę źródła informacji" w POLTAX przy wprowadzaniu danych z EDG-1? Datę wpływu do US, czy do UG?
Gdzieś śmignęło mi zdanie, że data zgłoszenia aktualizacji Naczelnikowi US to data złożenia zgłoszenia EDG-1 w Gminie, jednak w związku z ilością przeczytanych przeze mnie artykułów, zaleceń, ustaw i komentarzy  :blink: nie mam pojęcia gdzie to mogło być.

Patrząc ze strony przedsiębiorcy - to realizacja obowiązku aktualizacji danych następuje w dniu złożenia stosownego pisma w gminie, co go (szanownego przedsiębiorcę znaczy) obchodzi kiedy UG przesyła do US...

27 kwi 2009, 09:29
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2006, 20:56

POSTY        90
Jakie źródło wpisać w Poltaxie dla podatnika, który rozpoczyna działalnośc gospod., ma NIP i wypełnił EDG-1. Próbuję wpisać EDA-G - nie "wchodzi"!!!

28 kwi 2009, 12:24
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
Treść zgłoszenia:
1.) czy przy źródle informacji EWI lub EWA należy odnotowac w
POLTAX wszystkie informacje z EDG-1  osoby fizycznej, prowadzącej działalnośc wyłącznie w spółce cywilnej.

2.) Jaki rodzaj źródła informacji zastosowac do EDG-1 osoby posiadającej nr NIP,
rozpoczynającej działalnośc gospodarczą w 20 kwietnia br. ?  Przy źródle EDA-G pojawia się
komunikat: " rodzaj rejestracji jest niedozwolony dla tego źródła informacji"

*
Ad1. Szczegółowych wyjaśnień w zakresie używania nowych źródeł rejestracji powinien
udzielić departament AP, który (jak nam wiadomo) przygotowuje wytyczne w tym zakresie.
Ad2. Na dzień dzisiejszy dla przedsiębiorców z rejestracją pełną należy po uzupełnieniu
pozostałych danych pozostawić źródło rejestracji NIP-1.
W kolejnych słownikach zostanie umożliwione wystąpienie RP dla źródła EDA-G. Wówczas
należy dokonać aktualizacji  w systemie - zmienić NIP-1 na EDA-G.

28 kwi 2009, 12:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 383 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 28  Następna strona