Teraz jest 06 wrz 2025, 16:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 383 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 28  Następna strona
Zasada jednego okienka 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2009, 12:51

POSTY        6
To w takim razie sprawa jest jasna. Dzięki za informację bo ja niestety tego jak i poprzedniego helpdesku w sprawie wyjaśnień do źródła informacji nie dostałam.
Baaaaaaaaaaardzo podoba mi się to forum, żałuję że nie trafiłam tu wcześniej.  :D
Przy tej okazji pozdrowienia dla wszystkich uczestników forum.  :zeby:

22 kwi 2009, 17:05
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Baaaaaaaaaaardzo podoba mi się to forum, żałuję że nie trafiłam tu wcześniej.  :D
Przy tej okazji pozdrowienia dla wszystkich uczestników forum.  :zeby:

To miło nam :)
Zapraszamy do dalszej dyskusji i też pozdrawiamy  :piwo:

22 kwi 2009, 17:34

REJESTRACJA13 lis 2006, 19:34

POSTY        101

<!--quoteo(post=46612:date=22. 04. 2009 g. 15:01:name=jasia1)--><div class='quotetop'>(jasia1 @ 22. 04. 2009 g. 15:01) [snapback]46612[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->

EWI  - dla przedsiębiorcy będącego wyłącznie wspólnikiem spółki cywilnej, który złożył  wniosek w
charakterze zgłoszenia identyfikacyjnego (na dokumencie EDG-1 w rubryce 01 zaznaczony jest 1 -
Help Desk                                                    Odpowiedź na zgłoszenie nr         73022        2/2
wniosek o wpis do ewidencji, w polu 07.4 brak  NIP oraz w polu 29 zaznaczono TAK),
EWA -  dla przedsiębiorcy będącego wyłącznie wspólnikiem spółki cywilnej, który złożył  wniosek w
charakterze zgłoszenia identyfikacyjnego,

CZy według was opis dla EWI i EWA nie jest identyczny. Według mnie opis dla EWA powinien brzmieć:
EWA - dla przedsiębiorcy będącego wyłącznie wspólnikiem spółki cywilnej, który złożył wniosek w charakterze zgłoszenia aktualizacyjnego
a nie jak napisano w HelpDesk identyfikacyjnego.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Jest juz odp. z Helpa w tej sprawie i wyjaśnili, że sie tutaj pomylili..

A to nie jest tak, że EWI- w przypadku, gdy wspólnik sc (przedsiębiorca) nie ma jeszcze NIP, a EWA gdy już ten NIP ma?

Ostatnio edytowano 22 kwi 2009, 18:21 przez Sylwiak, łącznie edytowano 1 raz

22 kwi 2009, 18:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2009, 09:52

POSTY        45
A w jaki sposób postępujecie z EDG przy sc, jeżeli wspólnicy podlegają pod różne US. Do 2 US wpływają EDG i niekoniecznie wiemy, że chodzi o sc. W 3 US jest za to NIP-2  :blink: My odesłaliśmy EDG do właściwego US (oczywiście był tel do podatnika, który wytłumaczył o co chodzi). I teraz zaczynam się zastanawiać gdzie to cho....e EDG powinno być...
Zostaje o nas i wprowadzamy jako EWI a kopie przesyłamy do US właściwego dla spółki do wiadomości, czy odsyłamy EDG i czekamy na INF-a .... wszystko co wydawało mi się takie proste i oczywiste zaczyna się mieszać ;)
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 23 kwi 2009, 06:30 przez justpracownik, łącznie edytowano 1 raz

23 kwi 2009, 06:21
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6

A to nie jest tak, że EWI- w przypadku, gdy wspólnik sc (przedsiębiorca) nie ma jeszcze NIP, a EWA gdy już ten NIP ma?

TAk właśnie jest: EWI - jako zgłoszenie identyfikacyjne, a EWA - jako zgłoszenie aktualizacyjne, dla przedsiębiorców będących wyłącznie wspólnikami spółki cywilne. Kiedyś był to w każdym przypadku NIP-3.
A gdzie wy wsadzacie EDG wspólników spółki s.c.? Do akt do NIP-3 osób fizycznych czy do akt rejestracyjnych s.c.?

23 kwi 2009, 06:27
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250

TAk właśnie jest: EWI - jako zgłoszenie identyfikacyjne, a EWA - jako zgłoszenie aktualizacyjne, dla przedsiębiorców będących wyłącznie wspólnikami spółki cywilne. Kiedyś był to w każdym przypadku NIP-3.
A gdzie wy wsadzacie EDG wspólników spółki s.c.? Do akt do NIP-3 osób fizycznych czy do akt rejestracyjnych s.c.?

Mozna i tu , i tu. Zrobić ksero i gotowe :)

23 kwi 2009, 06:58
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją

Jeden w akta osoby fizycznej, a jeśli jest jako OF VAT-manem w innym US-ie to do NUS-a właściwego dla VAT-u.
Po jednym do każdej sc w której ma szczęście być u nas no i oczywiście rozsyłamy do wszystkich NUS u których jest wspólnikiem jakiejś sc.
I jeden na zapas, jakby własnie wstępował do nowej sc, bo przecież sc teraz do NIP-2 nie dołączy niczego poza NIP-D. To po co potem mamy wyciągać i kserować?

Oczywiście w dobie kryzysu kserkopie robimy w rozmiarze A6. Trochę mało czytelne ale jakie osczędności w papierze i tonerze. Tylko nagimnastykowac się trzeba. No i eony to trwa.
Zastanawiam się kiedy zostanie nam udostępniona jakaś aplikacja do której można byłoby to wprowadzać, bo POLTAX to jest jeszce bardziej odjechany od EDG-1 niż od NIP-1.
:glare:

23 kwi 2009, 07:03
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2009, 09:52

POSTY        45

<!--quoteo(post=46651:date=23. 04. 2009 g. 06:27:name=jasia1)--><div class='quotetop'>(jasia1 @ 23. 04. 2009 g. 06:27) [snapback]46651[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Jeden w akta osoby fizycznej, a jeśli jest jako OF VAT-manem w innym US-ie to do NUS-a właściwego dla VAT-u.
Po jednym do każdej sc w której ma szczęście być u nas no i oczywiście rozsyłamy do wszystkich NUS u których jest wspólnikiem jakiejś sc.
I jeden na zapas, jakby własnie wstępował do nowej sc, bo przecież sc teraz do NIP-2 nie dołączy niczego poza NIP-D. To po co potem mamy wyciągać i kserować?

Oczywiście w dobie kryzysu kserkopie robimy w rozmiarze A6. Trochę mało czytelne ale jakie osczędności w papierze i tonerze. Tylko nagimnastykowac się trzeba. No i eony to trwa.
Zastanawiam się kiedy zostanie nam udostępniona jakaś aplikacja do której można byłoby to wprowadzać, bo POLTAX to jest jeszce bardziej odjechany od EDG-1 niż od NIP-1.
:glare:

Tak robienie kopii to jedno, a wprowadzanie danych to drugie. I wracając do mojego wywodu...  :glare:  W aktach podatnika pozostaje EDG-1 i ok, kopia jest w innym US bo tam jest s.c. i co wprowadzamy dane z EDG u wspólnika???? Jest przeciez źródło EWI i chyba nie tylko po to żeby zmienić rodzaj źródła  :blink:  a jeżeli zmienimy rodzaj źródła to wypadałoby wprowadzić resztę??? Ojjj oni namieszali jednym okienkiem , a ja mieszam dalej  :blush:

23 kwi 2009, 07:42
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250

Ojjj oni namieszali jednym okienkiem , a ja mieszam dalej  :blush:

To teraz ja namieszam :)
1/ Na EDG-1 podatnik zaznaczył prowadzenie księgi przychodów i rozchodów, a do US złożył oświadczenie o wyborze ryczałtu i założeniu ewidencji (dodam, że w terminie) - do POLTAX-u wprowadzamy dane z EDG-1 czy oświadczenia podatnika ? Czy delikwent ma dokonać zmiany w EDG-1? (nie może przecież poprawić na kopii, która dotarła do US)
2/ Os. fizyczna zgłosiła na NIP3 rachunek osobisty. W kwietniu 2009r. rozpoczęła działalność i ten sam numer konta podała na EDG-1 jako rachunek związany z działalnością gospodarczą. Co z tym zrobić  :mur:
3/ No i co z adresem do korespondencji, który jest inny niż adres zamieszkania i zameldowania czy adres siedziby? Wpisać w "Uwagach", których oprócz NIPmanów nikt nie czyta?

To wszystko oczywiście przypadki z życia wzięte :)

<!--coloro:#330033--><span style="color:#330033"><!--/coloro--><!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->Edited by Nadir - cytat<!--sizec--></span><!--/sizec--><!--colorc--></span><!--/colorc-->

Ostatnio edytowano 23 kwi 2009, 14:13 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz

23 kwi 2009, 13:45

REJESTRACJA13 lis 2006, 19:34

POSTY        101

To teraz ja namieszam :)
1/ Na EDG-1 podatnik zaznaczył prowadzenie księgi przychodów i rozchodów, a do US złożył oświadczenie o wyborze ryczałtu i założeniu ewidencji (dodam, że w terminie) - do POLTAX-u wprowadzamy dane z EDG-1 czy oświadczenia podatnika ? Czy delikwent ma dokonać zmiany w EDG-1? (nie może przecież poprawić na kopii, która dotarła do US)
2/ Os. fizyczna zgłosiła na NIP3 rachunek osobisty. W kwietniu 2009r. rozpoczęła działalność i ten sam numer konta podała na EDG-1 jako rachunek związany z działalnością gospodarczą. Co z tym zrobić  :mur:
3/ No i co z adresem do korespondencji, który jest inny niż adres zamieszkania i zameldowania czy adres siedziby? Wpisać w "Uwagach", których oprócz NIPmanów nikt nie czyta?

To wszystko oczywiście przypadki z życia wzięte :)

Bądź bardziej przyjazna podatnikowi :wub:  i  nie czepiaj się szczegółów :)

Ale poważnie po mojemu zrobiłabym tak:
1. Wezwałabym go w celu wyjaśnienia formy opodatkowania
2. Rachunek wprowadziłabym jako gospodarczy
3.Adres do korespondencji  odnotowała w polu "uwagi"-i jak słusznie zauważyłaś: jak se sama odnotowałaś to se sama czytaj :)

A co do EDG1 dotyczące  wsp. SC uważam, że powinny być dołączanie do NIP2.

Zresztą nie ma żadnego znaczenia jak będziemy to robić bo i tak to wszyscy mają głęboko w  :dupa:

<!--fonto:Times New Roman--><span style="font-family:Times New Roman"><!--/fonto--><!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->_______________________________
<!--coloro:#663366--><span style="color:#663366"><!--/coloro-->Edited by Nadir - nieprawidłowy cytat<!--colorc--></span><!--/colorc--><!--sizec--></span><!--/sizec-->
<!--fontc--></span><!--/fontc-->

Ostatnio edytowano 23 kwi 2009, 19:06 przez Sylwiak, łącznie edytowano 1 raz

23 kwi 2009, 18:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93

<!--quoteo(post=46654:date=23. 04. 2009 g. 07:42:name=justpracownik)--><div class='quotetop'>(justpracownik @ 23. 04. 2009 g. 07:42) [snapback]46654[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

<!--coloro:#330033--><span style="color:#330033"><!--/coloro--><!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->Edited by Nadir - cytat<!--sizec--></span><!--/sizec--><!--colorc--></span><!--/colorc-->

Co do formy opodatkowania, to moja IS na szkoleniu wytłumaczyła to tak: kluczowe znaczenia ma to, co podatnik napisał w zawiadomieniu o wyborze formy opodatkowania. Jeżeli na EDG zaznaczy ryczałt, a napisze do US, że zasady ogólne, to przyjmować należy zasady ogólne. A jeżeli na EDG zaznaczy ryczałt i nie złoży w US odrębnego zawiadomienia, to należy przyjmować domyślne zasady ogólne.

23 kwi 2009, 20:51
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6

Co do formy opodatkowania, to moja IS na szkoleniu wytłumaczyła to tak: kluczowe znaczenia ma to, co podatnik napisał w zawiadomieniu o wyborze formy opodatkowania. Jeżeli na EDG zaznaczy ryczałt, a napisze do US, że zasady ogólne, to przyjmować należy zasady ogólne. A jeżeli na EDG zaznaczy ryczałt i nie złoży w US odrębnego zawiadomienia, to należy przyjmować domyślne zasady ogólne.

Ja robię dokładnie tak jak napisał Taxator, wpisuję to co podatnik zgłosił w zawiadomieniu o wyborze formy opodatkowania, a nie to co zaznaczył na EDG.

23 kwi 2009, 21:01
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Zasada jednego okienka więc po co ma cokolwiek zgłaszać do US? :)

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->A jeżeli na EDG zaznaczy ryczałt i nie złoży w US odrębnego zawiadomienia, to należy przyjmować domyślne zasady ogólne.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

A to dobra teoria... :D

23 kwi 2009, 21:02
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570

<!--quoteo(post=46661:date=23. 04. 2009 g. 15:45:name=Asioka)--><div class='quotetop'>(Asioka @ 23. 04. 2009 g. 15:45) [snapback]46661[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=46654:date=23. 04. 2009 g. 07:42:name=justpracownik)--><div class='quotetop'>(justpracownik @ 23. 04. 2009 g. 07:42) [snapback]46654[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

A zapytał ktoś na jakiej podstawie kwestionować wybór ryczałtu w EDG-1? Czy przepisy ustawy o zryczałtowanym podatkowym określają formę w jakiej ma być dokonane zawiadomienie (oprócz KP, gdzie podatnik składa PIT-16)?
Jedyne wytłumaczenie, które przychodzi mi do głowy to, to że "INNE EWIDENCJE" nie są tożsame z ryczałtem ewidencjonowanym, a jak nie są PPE to czym są????

Ostatnio edytowano 23 kwi 2009, 21:06 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

23 kwi 2009, 21:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 383 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 28  Następna strona