Teraz jest 06 wrz 2025, 16:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 383 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 28  Następna strona
Zasada jednego okienka 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

.Stanowisku ministerstwa nadziwić nie mogą się sami urzędnicy skarbowi, z którymi rozmawialiśmy.

Bez przesady. Nie znam pracownika skarbowki ze stażem dłuzszym niż rok, którego by coś dziwilo....

21 kwi 2009, 20:23

REJESTRACJA30 paź 2008, 11:45

POSTY        266

LOKALIZACJAza górami, za lasami...

Nie znam pracownika skarbowki ze stażem dłuzszym niż rok, którego by coś dziwilo....

No nie?
Dzięki, Drago, już wiem co straciłam pracując w US. A wiedziałam, że czegoś mi brakuje...

21 kwi 2009, 20:26
Zobacz profil ICQ

REJESTRACJA13 lis 2006, 19:34

POSTY        101

Ostatnio edytowano 21 kwi 2009, 20:33 przez Sylwiak, łącznie edytowano 1 raz

21 kwi 2009, 20:27
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

US_NIP-Nie rozumiem....

Prawdopodobnie wyjaśnienia znajdziesz w opisie zmian do POLTAXu. :blush:

21 kwi 2009, 20:46
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570

<!--quoteo(post=46584:date=21. 04. 2009 g. 22:27:name=Sylwiak)--><div class='quotetop'>(Sylwiak @ 21. 04. 2009 g. 22:27) [snapback]46584[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
US_NIP-Nie rozumiem....

<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

W opisie zmian do POLTAX nic nie ma na ten temat.

Np. źródło informacji EWI będzie przeznaczone dla przedsiębiorcy będącego wyłącznie wspólnikiem spółki cywilnej, który złożył wniosek w charakterze zgłoszenia identyfikacyjnego, tj. w EDG-1:
  • w rubryce 01 zaznaczono pole „1 – wniosek o wpis do ewidencji działalności gospodarczej”,</li>
  • w polu 07.4 brak NIP,</li>
  • w polu 29 zaznaczono opcję "TAK".</li>

21 kwi 2009, 20:56

POSTY        101

<!--quoteo(post=46584:date=21. 04. 2009 g. 22:27:name=Sylwiak)--><div class='quotetop'>(Sylwiak @ 21. 04. 2009 g. 22:27) [snapback]46584[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
US_NIP-Nie rozumiem....

Tak myślisz? :)  Wiesz, ja to jestem prosty"chłop"-jak miałam NIP3 to w źródle inf. wprowadzałam NIP3 -to samo było z pozostałymi formularzami, a teraz dostaje EDG1 i tu psikus:)....mam wprowadzić:
EDI-G
EDA-G
EWI
EWA
EDK
EDI-Z
EDA-Z

21 kwi 2009, 20:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2009, 09:52

POSTY        45

<!--quoteo(post=46588:date=21. 04. 2009 g. 20:46:name=tranqilo)--><div class='quotetop'>(tranqilo @ 21. 04. 2009 g. 20:46) [snapback]46588[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
US_NIP-Nie rozumiem....

Tak myślisz? :)  Wiesz, ja to jestem prosty"chłop"-jak miałam NIP3 to w źródle inf. wprowadzałam NIP3 -to samo było z pozostałymi formularzami, a teraz dostaje EDG1 i tu psikus:)....mam wprowadzić:
EDI-G
EDA-G
EWI
EWA
EDK
EDI-Z
EDA-Z

Wczoraj przyszła odpowiedź z "helpa" i tam rozszyfrowali juz te skróty   :piwo:  wow to sie postarali i juz jest bład, który ma zostać rozwiązany przy następnej migracji EDI-G nie "działa" przy rejestracji pełnej....

I wracam jeszcze do temetu poruszanego juz wczesniej - likwidacja działalności i NIP-3?? Byłam "prawie" przekonana, że tak a teraz widze źródło rejestracji EDK i znowu wiem, że nic nie wiem  :angry2:

22 kwi 2009, 07:15
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Czy możecie przesłać odp. z Help Desk w sprawie nowych źródeł informacji do rejestracji? Do mojej IS chyba jeszcze nie dotarło ...

22 kwi 2009, 08:18
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 gru 2006, 08:35

POSTY        17

w DIMF wiedzą o problemie...
Wyjaśnienia mają być ale .... nie ma kto napisać bo niektóre osoby z helpdesku zabrali na infolinię dla podatników w sprawie składania PIT-37 przez internet.

22 kwi 2009, 08:35
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją

Wczoraj przyszła odpowiedź z "helpa" i tam rozszyfrowali juz te skróty   :piwo:  wow to sie postarali i juz jest bład, który ma zostać rozwiązany przy następnej migracji EDI-G nie "działa" przy rejestracji pełnej....

I wracam jeszcze do temetu poruszanego juz wczesniej - likwidacja działalności i NIP-3?? Byłam "prawie" przekonana, że tak a teraz widze źródło rejestracji EDK i znowu wiem, że nic nie wiem  :angry2:

Tylko że moi "zmieniacze tonerów" na razie nie znaleźli takiego "jełop deska".

Hmm, do likwidacji EDK ( Ewidencja Dzialalności Koniec?) .
A co tu zastanawiającego?
Wpływa EDG-1 z decyzją o wykreśleniu wpisujemy EDK. A jak ktoś postanowi zmienić coś ze swych danych później to NIP-3.
Co nie zmienia faktu że : :dupa:  :sex:  :mur:  :angry:  :zygi:  :wsciekly:  <_<

22 kwi 2009, 08:42
Zobacz profil WWW
Znawca

REJESTRACJA26 paź 2006, 08:26

POSTY        107

Czy możecie przesłać odp. z Help Desk w sprawie nowych źródeł informacji do rejestracji? Do mojej IS chyba jeszcze nie dotarło ...

Ja też proszę o to pismo :(

22 kwi 2009, 09:33

POSTY        101
Help DDo:        Jesk                          Odpowiedź na zgłoszenie nr        73022
==================================================================================================        1/2
Zgłoszenie problemu        2401        IS Katowice
       Autor zgłoszenia:                Nr i data zgłoszenia wg US/IS:        2        z  21-04-09        Data otrzymania zgł:        21-04-09
LOKALIZACJA:        System        POLTAX        wyd.        wyd. słowników
       Podsystem:        Rejestracja        wyd.        Kod(wariant)
        formularza:
       Moduł:        wer.
       Nazwa operacji:
       Symbol operacji:
       Komunikaty:
Treść zgłoszenia:
Proszę o przesłanie wyjaśnienia dot. stosowania nowych  kodów
dla osoby fizycznej
EDI-G
EDA-G
EWI
EWA
EDK
dla organizacji
EDI-Z
EDA-Z

*
Odpowiedź  na zgłoszenie / opis rozwiązania :
Dla rejestracji na podstawie zintegrowanego wniosku EDG-1 zostały wprowadzone (w słownikach
SC85b) nowe źródła rejestracji:

EDI-G  -  dla przedsiębiorcy, który złożył wniosek w charakterze zgłoszenia identyfikacyjnego (na
dokumencie EDG-1 w rubryce 01 zaznaczony jest 1 - wniosek o wpis do ewidencji oraz w polu 07.4
brak  NIP),
EDI-Z -  dla organizacji - DGOS przedsiębiorcy, który złożył wniosek w charakterze zgłoszenia
identyfikacyjnego,
EDA-G  -  dla przedsiębiorcy, który złożył wniosek w charakterze zgłoszenia aktualizacyjnego,
EDA-Z  -  dla organizacji - DGOS przedsiębiorcy, który złożył wniosek  w charakterze zgłoszenia
aktualizacyjnego,
EWI  - dla przedsiębiorcy będącego wyłącznie wspólnikiem spółki cywilnej, który złożył  wniosek w
charakterze zgłoszenia identyfikacyjnego (na dokumencie EDG-1 w rubryce 01 zaznaczony jest 1 -
Help Desk                                                    Odpowiedź na zgłoszenie nr         73022        2/2
wniosek o wpis do ewidencji, w polu 07.4 brak  NIP oraz w polu 29 zaznaczono TAK),
EWA -  dla przedsiębiorcy będącego wyłącznie wspólnikiem spółki cywilnej, który złożył  wniosek w
charakterze zgłoszenia identyfikacyjnego,
EDK -  dla osoby fizycznej, która złożyła wniosek z oznaczeniem końca działalności gospodarczej
(na dokumencie EDG-1 w rubryce 01 zaznaczony jest 5 -  zawiadomienie o zaprzestaniu
działalności gospodarczej).

*
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Zgłoszenia proszę przesyłać na adres e-mail helpdesk@mofnet.gov.pl.
W treści zgłoszenia należy podawać WSZYSTKIE dane dot. lokalizacji problemu i zgłaszającego (w tym nr
telefonu wraz z  kierunkowym). Do listu można dołączyć plik z informacjami uzupełniającymi (np. dziennik,  kopia
ekranu itp.)

Treść zgłoszenia:
W odpowiedzi na zgłoszenie numer 73022 dotyczącej wyjaśnienia źródeł informacji przy rejestracji
wyjaśniono że: „EDA-G  -  dla przedsiębiorcy, który złożył wniosek w charakterze zgłoszenia
aktualizacyjnego”. Zgodnie z informacjami zawartymi w dokumencie DZSC85B.doc przesłanym
wraz z zestawem 224_IS, a dotyczącym Słowników Centralnych SC85B, źródło informacji EDA-G
przeznaczone jest tylko dla osób odnotowanych O i zaewidencjonowanych Z.
Prosimy o wskazanie w jaki sposób postępować w przypadku zgłoszeń aktualizacyjnych
przedsiębiorców z rejestracją pełną RP.

*
Odpowiedź  na zgłoszenie / opis rozwiązania :
Na dzień dzisiejszy dla przedsiębiorców z rejestracją pełną należy po uzupełnieniu pozostałych
danych pozostawić źródło rejestracji NIP-1.
W kolejnych słownikach zostanie umożliwione wystąpienie RP dla źródła EDA-G. Wówczas należy
dokonać aktualizacji  w systemie - zmienić NIP-1 na EDA-G.

*

22 kwi 2009, 09:38
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2009, 12:51

POSTY        6
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->

EWI  - dla przedsiębiorcy będącego wyłącznie wspólnikiem spółki cywilnej, który złożył  wniosek w
charakterze zgłoszenia identyfikacyjnego (na dokumencie EDG-1 w rubryce 01 zaznaczony jest 1 -
Help Desk                                                    Odpowiedź na zgłoszenie nr         73022        2/2
wniosek o wpis do ewidencji, w polu 07.4 brak  NIP oraz w polu 29 zaznaczono TAK),
EWA -  dla przedsiębiorcy będącego wyłącznie wspólnikiem spółki cywilnej, który złożył  wniosek w

CZy według was opis dla EWI i EWA nie jest identyczny. Według mnie opis dla EWA powinien brzmieć:
EWA - dla przedsiębiorcy będącego wyłącznie wspólnikiem spółki cywilnej, który złożył wniosek w charakterze zgłoszenia aktualizacyjnego
a nie jak napisano w HelpDesk identyfikacyjnego.

22 kwi 2009, 13:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2009, 09:52

POSTY        45

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->

CZy według was opis dla EWI i EWA nie jest identyczny. Według mnie opis dla EWA powinien brzmieć:
EWA - dla przedsiębiorcy będącego wyłącznie wspólnikiem spółki cywilnej, który złożył wniosek w charakterze zgłoszenia aktualizacyjnego
a nie jak napisano w HelpDesk identyfikacyjnego.

Jest juz odp. z Helpa w tej sprawie i wyjaśnili, że sie tutaj pomylili..

22 kwi 2009, 13:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 383 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 28  Następna strona