Teraz jest 08 wrz 2025, 19:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 203 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona
Komornik, referent, inspektor – bez prowizji! 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 17:15

POSTY        9
Co do pisania postów w godzinach pracy...
Nie jestem juz pracownikiem US... W US nie miałam czasu na to by wykonać wszystkie zadania w godz. pracy. Prawie każdego dnia siedziałyśmy do 19-20 w pracy. Często przychodziłyśmy w soboty. Na forum zagladałam tylko wieczorami.

Zarzuty które tu się pojawiają - zwłaszcza ze strony poborców - do inspektorów, są śmieszne. Wyraźnie widać brak szacunku dla cudzej pracy. Poborcy zapominają jak trudna jest praca merytoryczna, zapewne niewielu z nich napisało jakiekolwiek postanowienie. Referenci nie widzą trudnej pracy terenowej. Odbieranie jedni drugim prowizji i wzajemne oskarżenia do niczego nie prowadzą...

30 mar 2009, 09:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2007, 11:17

POSTY        94

LOKALIZACJAPyrlandia

<!--quoteo(post=45371:date=29. 03. 2009 g. 22:25:name=wolfgang)--><div class='quotetop'>(wolfgang @ 29. 03. 2009 g. 22:25) [snapback]45371[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

2. zarówno inspektor jak i poborca narażeni są bezpośrednio na stres i nieprzyjemności wynikające ze ściągania należności - poborcy częściej,

3. zarówno inspektor jak i poborca podejmuje jakąś inicjatywę w poszukiwaniu sposobów egzekwowania - ale w jaki sposób egzekwować wskazuje ustawa, więc wystarczy umieć czytać ustawę.

Może tak prościej, dla Zielonki:

- na jaki bezpośredni stres i nieprzyjemności narażony jest inspektor - że na koncie będzie pusto i tytuł trzeba dać poborcy?

- jaką inicjatywę wykazuje inspektor zajmując wskazane konto -  włączenie komputera i uruchomienie kilku programów, nawet ustawy czytać nie musi, pobieżna znajomość EGA wystarczy

Prosiłem o wskazanie, czym zasługuje na to wynagrodzenie, na czym polega jego inicjatywa, czym różni się od innych wklepywaczy, tym że jest wklepywaczem w egzekucji, za to ma mieć prowizję?
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Siedziałeś kiedyś na tym stanowisku? Wiesz jak to wygląda, na czym polega ta praca? Wiesz, ile zarabiają na tym stanowisku bez prowizji? A z tym wklepywaczem to popłynąłeś. Może masz jakieś kompleksy z tym związane.

Raczej nie wiesz, albo coś słyszałeś. Nie ma jak to wypłakac się na forum. Bez kitu, niektórzy mają widać sporo czasu w robocie mają na generowanie tego typu postów.

Pracownikiem egzekucji nie jestem, ale doskonale wiem, jak sprawy wygladają, przynajmniej w moim urzędzie.

Ostatnio edytowano 30 mar 2009, 12:03 przez miko, łącznie edytowano 1 raz

30 mar 2009, 12:01
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

….
1.czy inspektor nie ma kontaktu osobistego z zobowiązanym? czy po podjęciu czynności zobowiązany nie przychodzi do inspektora? czy zawsze jest miły jak mu ktoś konto przyblokuje? albo wynagrodzenie zajmie?- odp.

… Pana Zielonki, który obraża inspektorów egzekucji nazywając ich "bezmyślnymi klikaczami" …

Argument
Inspektor powinien dostawać prowizje bo:

1.  Zdarza się, że po zajęciu wynagrodzenia lub konta ma kontakt osobisty ze zobowiązanym, który nie zawsze jest miły.

Wybacz, ale pozostawię to bez komentarza, bo nie wiem co powiedzieli by pracownicy kontroli, lub z sali obsługi przyjmujący PIT-y od osób, które nie dość że stoją w koljkach, to jeszcze mają dopłacić do zeznania.

Nie obrażam inspektorów, jedynie stoję na stanowisku, że za pracę jaką wykonują nie powinni otrzymywać dodatkowego wynagrodzenia. Jak do tej pory nikt (łącznie z Tobą) nie potrafi uzasadnić dla czego jako nie liczni pracownicy biurowi mają taki przywilej. Ich praca polega na „klikaniu”, przepisywaniu danych z jednego okienka do drugiego. Takie czynności wykonuje 90% pracowników US i nie mają z tego tytułu płaconej prowizji.

No i jeszcze jedno, to że człowiek troszeczkę lepiej ubrany to nie znaczy, że musisz mówić do niego pan ;)  Zielonka jestem, wszyscy tu mówimy sobie na ty.

30 mar 2009, 18:16

REJESTRACJA03 gru 2007, 16:13

POSTY        49

Jeśli zabierać prowizję to wszystkim.
Ciekawę kto szybciej znajdzie nowa pracę, bo wiadomo, że wiekszość nie pogodzi sie z redukcją zarobków.
Przecierz wiadomo, że inspektorzy mają wykształcenie w przeciwieństwie do poborców.

Maniek: wykształcenie to ma każdy pracujący w egzekucji B))). Widzę jednak, że ty do "orłów" nie należysz :rotfl: .

Ostatnio edytowano 30 mar 2009, 22:52 przez Wielkopolanin, łącznie edytowano 1 raz

30 mar 2009, 22:51
Amator

REJESTRACJA19 lut 2007, 21:09

POSTY        17

Argument

1.  Zdarza się, że po zajęciu wynagrodzenia lub konta ma kontakt osobisty ze zobowiązanym, który nie zawsze jest miły.

Wybacz, ale pozostawię to bez komentarza, bo nie wiem co powiedzieli by pracownicy kontroli, lub z sali obsługi przyjmujący PIT-y od osób, które nie dość że stoją w koljkach, to jeszcze mają dopłacić do zeznania.

Jakie kolejki? Wybacz Zielonka, ale mnie rozbawiłeś :) Relacje:    urzędnik - podatnik    a    urzędnik(egzekutor) - zobowiązany    to zupełnie inna bajka.
Poza tym wyrywasz moje zdania z kontekstu. Gdybym wyciągnął skrawek z Twojego elaboratu na początku tego tematu, to napewno zabrzmiał by jeszcze śmieszniej.
Moje uzasadnienie podane w pierwszym tutaj poście, które nie jest dla Ciebie argumentem, należy czytać w całości, i nie da się jego podważyć.
Faktem jest bowiem, że i poborca, i inspektor podejmują typowe czynności egzekucyjne, i że oboje kontakt ze zobowiązanym mają. Żaden pracownik w US poza Działem Egz. czynności egzekucyjnych nie podejmuje, choć wpływ pośredni na to jakiś ma. Jednak organ egzekucyjny jest wyodrębnioną jednostką i poza tym wyodrębnieniem różni się zdecydowanie charakterem pracy.

A korzystniejsze dla poborcy niż dla inspektora warunki prowizyjne rekompensują mu trudy pracy, pomimo faktu iż uciążliwość środków dla zobowiązanego i jego reakcje na te działania często są mocniejsze niż przy czynnościach poborcy.

O pracy biurowej związanej z tymi czynnościami i prowadzeniem rejonu (sic!) specjalnie nie wspominam, bo tu chodzi wyłącznie o te dwie rzeczy, które podkreślam cały czas, wiedząc że zaraz byś te "techniczne" czynności porównał do pracy zwykłego urzędasa, który za swoją robotę prowizji nie dostaje, a może powinien według Ciebie :)

Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 16:21 przez artlir, łącznie edytowano 1 raz

31 mar 2009, 16:15
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą

<!--quoteo(post=45451:date=30. 03. 2009 g. 18:16:name=zielonka)--><div class='quotetop'>(zielonka @ 30. 03. 2009 g. 18:16) [snapback]45451[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Argument

Jakie kolejki? Wybacz Zielonka, ale mnie rozbawiłeś :) Relacje:    urzędnik - podatnik    a    urzędnik(egzekutor) - zobowiązany    to zupełnie inna bajka.
Poza tym wyrywasz moje zdania z kontekstu. Gdybym wyciągnął skrawek z Twojego elaboratu na początku tego tematu, to napewno zabrzmiał by jeszcze śmieszniej.
Moje uzasadnienie podane w pierwszym tutaj poście, które nie jest dla Ciebie argumentem, należy czytać w całości, i nie da się jego podważyć.
Faktem jest bowiem, że i poborca, i inspektor podejmują typowe czynności egzekucyjne, i że oboje kontakt ze zobowiązanym mają. Żaden pracownik w US poza Działem Egz. czynności egzekucyjnych nie podejmuje, choć wpływ pośredni na to jakiś ma. Jednak organ egzekucyjny jest wyodrębnioną jednostką i poza tym wyodrębnieniem różni się zdecydowanie charakterem pracy.

A korzystniejsze dla poborcy niż dla inspektora warunki prowizyjne rekompensują mu trudy pracy, pomimo faktu iż uciążliwość środków dla zobowiązanego i jego reakcje na te działania nie zawsze są wyższe niż przy czynnościach poborcy.

O pracy biurowej związanej z tymi czynnościami i prowadzeniem rejonu (sic!) specjalnie nie wspominam, bo tu chodzi wyłącznie o te dwie rzeczy, które podkreślam cały czas, wiedząc że zaraz byś te "techniczne" czynności porównał do pracy zwykłego urzędasa, który za swoją robotę prowizji nie dostaje, a może powinien według Ciebie :)
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Zielonka  (tak jak Korwin Mike ) ma dużo całkowitej racji w swych wypowiedziach-co nie znaczy ,że wszelkie pomysły Tych panów należy wdrażać w życie .
Nie ładnie czepiać się słówek ale uwierz ,że w RP obecnie "urzędasy" z sali obsługi mają kolejki .
Dla ćwiczenia wyobraźni  opisze Ci ,że są RP takie miejsca gdzie piszący do pracodawcy lub banku  czy kontrachenta dłużnika nie muszą rozmawiać z stronami .Tak  jest w każdym Rewirze komornika sądowego .Z dłużnikami wystarczy jak rozmawia Komornik lub asesor (tłumacząc na "skarbowe " zastępca szefa mający upowaznienie bossa).
Ps nikt tam nie ma prowizji i ....pracują wydajnie i skutecznie .

31 mar 2009, 16:37
Specjalista

POSTY        808

….
Dla ćwiczenia wyobraźni  opisze Ci ,że są RP takie miejsca gdzie piszący do pracodawcy lub banku  czy kontrachenta dłużnika nie muszą rozmawiać z stronami .Tak  jest w każdym Rewirze komornika sądowego .Z dłużnikami wystarczy jak rozmawia Komornik lub asesor (tłumacząc na "skarbowe " zastępca szefa mający upowaznienie bossa).
Ps nikt tam nie ma prowizji i ....pracują wydajnie i skutecznie .

Myślę, że doszliśmy do sedna. Poborca jest obsługiwany przez inspektora nie mającego prowizji. Egzekucja przebiega wydajnie i skutecznie.

Mam wrażenie, ze każdy z referentów i inspektorów wie o tym, lecz nikt nie przyzna racji ze względu strach przed utratą prowizji. Jednak jest to chyba nieuchronne, do większości już dotarło, reszta przekona się niebawem.
Związki Zawodowe są troszeczkę w niezręcznej sytuacji, szczególnie ZZPEA, gdyż oficjalne poparcie takiego projektu naraża je na utratę większości członków.

31 mar 2009, 20:00
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 sie 2007, 15:35

POSTY        114

1. Zdarza się, że po zajęciu wynagrodzenia lub konta ma kontakt osobisty ze zobowiązanym, który nie zawsze jest miły.

To jakiś żart? Kontakt osobisty nie zawsze miły to powód żeby zarabiać więcej niż pracownik mówiący podatnikowi, że ma zapłacić podatek VAT od sprzedaży działek, które ma z podziału własnego gospodarstwa rolnego lub taki, a szczególnie taki, który mówi petentowi, że jego dochody przekraczają jego wydatki i od tego jest 75 %??????????????// Ludzie! Inspektorzy, to zwykli pracownicy i tym się różnią od innych, że więcej zarabiają! Ale tupet! Kontakt z nerwowym podatnikiem! Też coś. Niech jeden z drugim pójdą na salę obsługi klienta lub do dowolnej komórki kontrolnej lub wymiarowej. Leżą i kwiczą!!!!!!!!!!!

31 mar 2009, 20:15
Specjalista

POSTY        808

1. Zdarza się, że po zajęciu wynagrodzenia lub konta ma kontakt osobisty ze zobowiązanym, który nie zawsze jest miły.

To jakiś żart? Kontakt osobisty nie zawsze miły to powód żeby zarabiać więcej niż pracownik mówiący podatnikowi, że ma zapłacić podatek VAT od sprzedaży działek, które ma z podziału własnego gospodarstwa rolnego lub taki, a szczególnie taki, który mówi petentowi, że jego dochody przekraczają jego wydatki i od tego jest 75 %??????????????// Ludzie! Inspektorzy, to zwykli pracownicy i tym się różnią od innych, że więcej zarabiają! Ale tupet! Kontakt z nerwowym podatnikiem! Też coś. Niech jeden z drugim pójdą na salę obsługi klienta lub do dowolnej komórki kontrolnej lub wymiarowej. Leżą i kwiczą!!!!!!!!!!!

Nie, to nie żart, tak sobie tłumaczy prawo do dodatkowego wynagrodzenia, miesięcznie ponad 3000 zł (słownie trzy tysiące złotych) pewna grupa pracowników biurowych, pracujących w egzekucji,  która dla w celu uzyskania tego wynagrodzenia spowalnia czynności egzekucyjne doprowadzając do tego, że egzekucja staje się nie efektywna.

31 mar 2009, 20:43
Amator

REJESTRACJA19 lut 2007, 21:09

POSTY        17
<!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->Jan, źle mnie zrozumiałeś z tymi kolejkami - pomyślałem o kolejkach do egzekucji, no i jakoś nie przypominam sobie :) ale kolejki w Urzędach to już inny problem. Odbiegamy od tematu.<!--sizec--></span><!--/sizec-->

Załóżmy, że Zielonka, rasowy poborca, jest wielkim społecznikiem, myśli o interesie Skarbu Państwa i zależy mu naprawdę na usprawnieniu egzekucji administracyjnej.
<!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->p.s. Segregator nie ma się co tak pieklić i oburzać - każdy pracownik US ciężko pracuje i ma wysokie mniemanie o swojej pracy, lecz nie każdy podejmuje czynności egzekucyjne. Ale nie przejmuj się, Zielonka jest bardzo wrażliwy na niesprawiedliwość pracowniczą i napewno będzie dbał o Twoje interesy ;-)<!--sizec--></span><!--/sizec-->

Czy rzeczywiście - jak twierdzi Zielonka - pozbawienie inspektorów, prowadzących rejony egzekucyjne, prawa do prowizji za skuteczne czynności egzekucyjne, usprawni egzekucję administracyjną? Zielonka oparł się na jakihś badaniach i analizach widocznie. A może jakiś model zbudował opierający się na wielu zmiennych? Chętnie poznam te zmienne i w jakim stopniu każda ma wpływ na wynik usprawnienia egzekucji. Na razie główną zmienną Zielonki jest pozbawienie prowizji inspektorów.

Efekt? Naczelnik musiałby chyba co miesiąc rozpisywać nowe konkursy na prowadzących rejony :) Przyczyna? Wynagrodzenie zasadnicze inspektora.
Taka rotacja napewno "usprawni" egzekucję ;-) Potwierdzeniem tego, że nie usprawni, jest fakt, że jakakolwiek zmiana prowadzących rejony jest rzadkością i ostatecznością w Działach Egz. Czemu rotacja inspektorów nie jest pożądana? Wystarczy pomyśleć. Zapanuje chaos na rejonie.
Natomiast rotacja poborców jest zalecana i wprowadzana nawet zarządzeniami NUS.

Jan wspomniał coś o asesorach i egzekucji sądowej, że system proponowany przez Zielonkę tam się sprawdza. Tyle, że z tego co wiem, asesor dostaje tam "troszkę" inne od inspektora egz. adm. wynagrodzenie zasadnicze :) NUS nie stać na takie wyrównanie inspektorom  w zamian za pozbawienie prowizji. Bo rozkład prowizji u inspektorów jest znany i gdyby nawet NUS dał wynagrodzenie wszystkim inspektorom egz. po równo 2500 netto to byłby jednak stratny na tym interesie ;-) A dziś naiwny inspektor siedzi cicho za 1500 netto i oczekuje na jakiś dodatek do pensji z nadzieją na nieosiągalnego „maxa” - i dobrze wiedzą o tym ci „na górze”, co mają najwygodniejsze fotele......

Moim zdaniem obecny podział pracy i rozkład prowizji na pewno nie jest wyssany z palca. Obecne różnice (bardzo widoczne) w stawkach prowizyjnych dla poborców i inspektorów oraz specjalizacja pracy (praca w terenie i w biurze) na pewno były uzgadniane przez długi czas i poparte są jakimiś analizami w oparciu o bardzo duże bazy danych dostępne tylko dla "rządzących".

Zielonka widzi nadzieję, że można to jeszcze lepiej zrobić i ogłasza to w swoim stylu. Porusza temat publicznie, niepotrzebnie skłócając poborców i inspektorów. Może i zamiary ma dobre. Ja społecznikiem nie jestem, ale jeśli mielibyśmy usprawniać efektywność egzekucji dbając o dobro Skarbu Państwa, to powinniśmy raczej robić to profesjonalnie.
Nie widzę wojny i zawiści, tak jak Zielonka, między inspektorami i poborcami,                ale gdyby jednak tak się zdarzało, to przeciwwskazań do konstruktywnej, bez obrażania nikogo, wymiany zdań i propozycji między ww. zainteresowanymi a MF w ramach spotkań nie ma przecież .....

Ostatnio edytowano 01 kwi 2009, 15:33 przez artlir, łącznie edytowano 1 raz

01 kwi 2009, 15:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 sty 2009, 11:33

POSTY        106
Nie obrażam inspektorów, jedynie stoję na stanowisku, że za pracę jaką wykonują nie powinni otrzymywać dodatkowego wynagrodzenia.
Widzisz Zielonka, kiedyś ktoś dodał nam tą niechcianią przez Ciebie prowizję (dla referentów i inspektorów). Czyli należało się. Nie wiem ile lat pracujesz w egzekucji,  ale myślę że nie bardzo długo. Ja bardzo chętnie zrezygnowałabym z tej pożal się BOŻE prowizji  Pracuję w malutkim US i kwota , która wpływa na moje konto (od 150 do nawet 500 zł) jest dla mnie kwotą wielką. Chwalisz się, ze ściągnięcia 70.000. zł. bez ograniczeń). Mój drogi, w naszym US nie ma tytuów z ograniczeniami, kiedyś pamiętam był taki, był to rok 97, albo 98. Widzę, że nie lubisz swoich współpracowników, TWOJE motto to "Odebrać referentom i inspektorom ich prowizje".Podpiszę się za tym. Nie muszę mieć prowizji. 100-500 zł podwyżki do pensji, zrekonpensuje moje starania o efektywność egzekucji.
A tak na marginiesie, żaden z moich poborców ( 2) nie ściągnęli w jednym miesiącu razem tej kwoty, o której piszesz. Kiedy czytali TWOJE osiągnięcia, byli załamani. POGRATULAWAĆ Zielonka, trzymaj tak dalej, ale jakie tytuły mam dać SWOIM chłopcom, żeby dorównali TOBIE?

02 kwi 2009, 11:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 sty 2007, 12:05

POSTY        41

A tak na marginiesie, żaden z moich poborców ( 2) nie ściągnęli w jednym miesiącu razem tej kwoty, o której piszesz. Kiedy czytali TWOJE osiągnięcia, byli załamani. POGRATULAWAĆ Zielonka, trzymaj tak dalej, ale jakie tytuły mam dać SWOIM chłopcom, żeby dorównali TOBIE?

Eech, ta megalomania to chyba jest nieuleczalna. Masz jakiś kompleks na punkcie własności? Kup sobie chomika, zawsze będziesz mogła napisać "MÓJ chomik". A jak już siedzisz w domu jak twierdzisz i masz kupę czasu to weź do ręki słownik przed opublikowaniem jakiegoś postu albo go chociaż przeczytaj przed naciśnięciem guziczka "WYŚLIJ ODPOWIEDŹ".

02 kwi 2009, 15:47
Specjalista

POSTY        808

POGRATULAWAĆ Zielonka, trzymaj tak dalej, ale jakie tytuły mam dać SWOIM chłopcom, żeby dorównali TOBIE?

Łomatko, dać, to oni sami nie biorą? Trzymasz je jak większość w biurkach, może coś zejdzie. Oj Luśka, Luśka, to co piszesz i robisz, to przecież mroczne średniowiecze
Skoro tak ich ustawiałaś, ale zarazem chcesz by „Twoi Chłopcy” dorównali Zielonce, no może na początek to daj im te tytuły z których masz 500 zł miesięczne, oni będą mieli z nich jakieś ponad 1600.

02 kwi 2009, 16:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 12:30

POSTY        80

LOKALIZACJAnibylandia
Jestem za likwidacją wynagrodzenia prowizyjnego, jednak z drugiej strony pracownicy komórek egzekucji powinni znać zasady wynagradzania po 1 stycznia 2010 roku, a tutaj ani widu ani słychu. Znowu ktoś coś wymyśli na ostatnią chwilę i wyjdzie pasztet!

02 kwi 2009, 16:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 203 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona