A MF nadal milczy ... Znaczy wszystko jasne :zeby:
Co nagle to po diable... taki mechanizm (swoiste last minute) objawiania plebsowi jedynie słusznej prawdy w postaci rozporządzeń MF przetrenował nie raz, choćby na regulacjach dot. kas rejestrujących. Na Świętokrzyskiej procesy myślowe (może za dużo powiedziane) zachodzą wolniej, to taki syndrom refleksji racjonalnego ustawodawcy nad prawem stanowionym... Spoko, do 16:00 wszystko będzie...
PS. Ciekawe czy p. Niewiadomska jest dziś w robocie...
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 09:15 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
1. Jest taka rubryka 08, w której umożliwiają zaznaczenie głównego adresu prowadzenia działalności - jako adresu do korespondencji (ktoś już o tym tu pisał) - ciekawe jak to zrobic w POLTAX-ie.
2. Rubryka 10 "Jeżeli przedsiębiorca wykonuje działalnośc również w formie spółki cywilnej - dane adresowe i PKD podaje zarówno swoje, jak i określone w umowie spółki" A skąd my będziemy wiedziec, które ardesy przypisac osobie fizycznej prowadzącej samodzielnie działalnośc gospodarczą, a które prowadzonej przez niego spółce?
3. Rubryka 29 "W przypadku zaznaczenia rubryki 29, niezależnie należy dokonac zgłoszenia spółki cywilnej do naczelnika urzędu skarbowego (formularz -NIP-2)". Rubryka 29 brzmi: "Prowadzę działalnośc gospodarczą wyłącznie w formie spóki/ek cywilnej/ych". Wynika z tego, że jeżeli nie zaznaczy odpowiedniego kwadracika, bo prowadzi działalnośc samodzielnie i w spółce to nie musi dokonac zgłoszenia spółki do naczelnika urzędu skarbowego.
Ale jazda! :brawa:
A może ktoś z forumowiczów mnie oświeci? A czy ktoś już myślał jakie wklepac źródło informacji przy EDG-1?
31 mar 2009, 13:13
pingwinka
A może ktoś z forumowiczów mnie oświeci?
Mnie oświecono tak: Art. 70. (Dz.U. z 2009r. Nr 18 poz 97 ustawa o zmianie ustawy o swobodzie ... ble , ble, ble) "Przepisy wykonawcze wydane na podstawie przepisów upoważniających zmienianych niniejszą ustawą pozostają w mocy, do czasu wejścia w życie przepisów wydanych na podstawie przepisów upoważniających w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, nie dłużej jednak niż przez okres 6 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy".
Nie ma rozporządzeń czy innych przepisów wykonawczych, więc robimy na starych zasadach. Ja juz dzisiaj "oświecałam" kilku nowych przedsiębiorców, że z tym jednym okienkiem to tak nie do końca jak "piszą, w TV gadają". Na razie obyło się bez rozlewu krwi. Na razie ...
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 13:57 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
31 mar 2009, 16:01
Podobno mają być wytyczne...z MF a narazie mamy nadawać nr NIP na podstawie POLTAX i SERCA A później będą mieli podatnicy po dwa NIP-y
POMOCY - co zrobić jak ktoś podlegać będzie pod wazniejszy US w zakresie VAT-u? Co będziemy tam odsyłać????? Proszę o radę............
31 mar 2009, 17:07
Ja włączyłem stoper i mierzę czas do momentu kiedy to wszystko się zawali.
@Pingwinka. A po co się martwisz jak coś robić w POLTAX? Im mniej kompatybilne są formularz i aplikacja tym lepiej dla wprowadzającego. może robić jak chce. Znając "pracowitość" MF (umożliwienie wprowadzania PKD 2007 po 10 miesiącach od wejścia) podejrzewam, że prędzej Polska wygra na Euro 2012 i wejdzie do strefy euro, niż zostanie nam na tyle zmodyfikowany POLTAX by cokolwiek tu miało sens. Raczej MF nakupuje i spłodzi kilka, kilkanaście aplikacyjek, do których będziemy wbijać różne części EDG-1. 1. RAD przy organizacji OF zawsze jest do korespondencji. 2. Nie będziemy wiedzieli nic o spółce bez NIP-2. Zabawniejsze jest to że EDG-1 wspólnika sc trzeba będzie wpiąć do akt rejestracyjnych osoby fizycznej. I oczywiście EDG z Sopotu i EDG z Zakopanego będą wiedziały że trzeba wysłać te papierki także do NUS-a w Biłgoraju bo sc ma tam siedzibę? Smiem wątpić. I po jaką cholerę EDG pozbyła się spółek? :zygi: 3. Ale tylko tej w formie spółki. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Co do żródła to trzepiemy NIP-1G do czasu pojawienia się w słownikach nowego źródła. Także przy likwidacji źródłem jest nie NIP-3 tylko EDG-1(NIP-1G).
A jak zgłosić do EDG następujący fakt: Jestem tylko i wyłącznie wspólnikiem w dwóch s.c. z tym samym adresem i tym samym PKD, i występuję z jednej ze s.c. Nie zgłaszać nic w EDG? Tylko NIP-2 +NIP-D? A kto powiadomi REGON? A jak ma zgłosić OF z dgosem zmianę osobistego r-ku bankowego? Iść do EDG? Żarty!
Czy ktoś zna jakieś pewne źródło w którym można nabyć działające szklane kule?
jacek19
Podobno mają być wytyczne...z MF a narazie mamy nadawać nr NIP na podstawie POLTAX i SERCA A później będą mieli podatnicy po dwa NIP-y
POMOCY - co zrobić jak ktoś podlegać będzie pod wazniejszy US w zakresie VAT-u? Co będziemy tam odsyłać????? Proszę o radę............
Jacku kluczowym stwierdzeniem w EDG-1 powinno być że: 1. pośród wielu PKD jest także i 47 8 1 Z (handel obwoźny); 2. wśród pół z adresami należy wcisnąć opis nietypowego miejsca o treści: "cały kraj"
Koniec z idiotyzmem właściwości dla VAT właściwym NUS-em jest ten wg miejsca zam. (zamieszkania czyli zameldowania bo inne adresy w EDG nie przejdą - koniec z prawdziwymi i aktualnymi adresami zamieszkania przedsiębiorców).
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 17:14 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz
31 mar 2009, 17:20
jacek19
Za mało szczegółów. Odpowiedź będzie uzależniona od określonego stanu faktycznego. Pierwszy przykład jaki przyszedł mi do głowy: Podatnik w dniu 01.04.2009 składa wniosek w organie ewidencyjnym o wpis do EDG. RAD to Zakopane, a siedziba i jedyne miejsce DAD to Inowrocław.Wskazuje w tym wniosku, że właściwy US to Zakopane, ale po kilku dniach dociera do niego, że chce byś podatnikiem VAT. W takim przypadku przy składaniu VAT-R do US Inowrocław MUSI wraz z tym zgłoszeniem dokonać aktualizacji danych (złożyć zgłoszenie aktualizacyjne). Podstawa prawna: Art. 9 ust. 2 ustawy o NIP: "Obowiązek dokonania zgłoszenia aktualizacyjnego przez podatników, o których mowa w art. 6 ust. 1, występuje również w przypadku, gdy podatnikom tym, w wyniku utraty prawa do zwolnienia od podatku od towarów i usług lub rezygnacji z tego prawa, zmieniła się właściwość naczelnika urzędu skarbowego; w tym przypadku zgłoszenia aktualizacyjnego dokonuje się naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu w sprawach podatku od towarów i usług, wraz ze zgłoszeniem rejestracyjnym, o którym mowa w art. 96 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług".
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
31 mar 2009, 17:38
A MOŻE JUTRO PAN MINISTER POWIE , ŻE TO JEDNO OKIENKO TO TAKI MAŁY PRIMA APRILIS A JESLI NIE TO <_<
31 mar 2009, 19:33
Jakie to smutne.............................I czym tu się podniecać? A co , to pierwszy raz cos nie gra? A y to jacyś naiwni jesteście. W jednej z ostatnich gazetek "Rzeczpospolita" było o depresji Polaków. Wszyscy jesteśmy blisko, ale znikąd pomocy. Róbmy swoje, jak śpiewał Młynarski. Przecież i tak płaca tyle samo. Brrrrrrrrrrrr, ale żenada
____________________________________ Zajadły
31 mar 2009, 20:04
Segregator
Jakie to smutne.............................[...] Róbmy swoje, jak śpiewał Młynarski. Przecież i tak płaca tyle samo. Brrrrrrrrrrrr, ale żenada
Są osoby, które mają tego dosyć i chcą zmian. Pierwszym krokiem jest mówienie o tym. Jasne, że można mieć wszystko w :dupa: , ale tak jest najłatwiej. :za2:
31 mar 2009, 20:12
Us_nip
<!--quoteo(post=45537:date=31. 03. 2009 g. 20:04:name=Segregator)--><div class='quotetop'>(Segregator @ 31. 03. 2009 g. 20:04) [snapback]45537[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Jakie to smutne.............................[...] Róbmy swoje, jak śpiewał Młynarski. Przecież i tak płaca tyle samo. Brrrrrrrrrrrr, ale żenada
Są osoby, które mają tego dosyć i chcą zmian. Pierwszym krokiem jest mówienie o tym. Jasne, że można mieć wszystko w :dupa: , ale tak jest najłatwiej. :za2: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> A o jakich do licha zmianach mówisz? Co zamierzasz zmienić, jak i jakimi środkami? Jak chcesz to zmienić? Bo same chęci to za mało. Pomodlić się o zmiany, bo mi też chciałoby się inaczej, to i ja mogę, tylko co z tego?Wiele razy na tym Forum jedyną odpowiedzią była obraza, ale rzadko konstruktywna odpowiedź. Nic nie wnosisz do dyskusji. Dobrymi chęciami, to piekło wybrukowano.( na szczęście nie ja to odkryłem, ale nic straconego). A mówić , to sobie można. Nasi politycy z pewnością byCi przyklasnęli. Oni też uważają, że mówienie-synonim- zamydlanie oczu- załatwi wszystko.
____________________________________ Zajadły
31 mar 2009, 20:22
Us_nip
Odpowiedź będzie uzależniona od określonego stanu faktycznego.
Ha ha ha Zapomnij o czymś takim jak "stan faktyczny".
Us_nip
Pierwszy przykład jaki przyszedł mi do głowy: Podatnik w dniu 01.04.2009 składa wniosek w organie ewidencyjnym o wpis do EDG. RAD to Zakopane, a siedziba i jedyne miejsce DAD to Inowrocław.Wskazuje w tym wniosku, że właściwy US to Zakopane, ale po kilku dniach dociera do niego, że chce byś podatnikiem VAT. W takim przypadku przy składaniu VAT-R do US Inowrocław MUSI wraz z tym zgłoszeniem dokonać aktualizacji danych (złożyć zgłoszenie aktualizacyjne). Podstawa prawna: Art. 9 ust. 2 ustawy o NIP: "Obowiązek dokonania zgłoszenia aktualizacyjnego przez podatników, o których mowa w art. 6 ust. 1, występuje również w przypadku, gdy podatnikom tym, w wyniku utraty prawa do zwolnienia od podatku od towarów i usług lub rezygnacji z tego prawa, zmieniła się właściwość naczelnika urzędu skarbowego; w tym przypadku zgłoszenia aktualizacyjnego dokonuje się naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu w sprawach podatku od towarów i usług, wraz ze zgłoszeniem rejestracyjnym, o którym mowa w art. 96 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług".
Dwie różne ustawy nakładają dwa różne obowiązki. Miodzio! Ale co się martwić, podatnik powinien znać przepisy wskazujące właściwość miejscową i stosownie do nich powinien odpowiednio wypełnić EDG-1 :rotfl:
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 21:22 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz
31 mar 2009, 21:22
A my os. fiz. odsyłamy do Urzędów Miejskich z aktualizacjami. UM odsyłają do nas. Pan z biura rachunkowego dzwonił do KIP, gdzie dowiedział się, że tylko pierwsza rejestracja jest w UM, a wszystkie aktualizacje u nas. Niezły cyrk :excl:
01 kwi 2009, 11:34
pingwinka
A my os. fiz. odsyłamy do Urzędów Miejskich z aktualizacjami. UM odsyłają do nas. Pan z biura rachunkowego dzwonił do KIP, gdzie dowiedział się, że tylko pierwsza rejestracja jest w UM, a wszystkie aktualizacje u nas. Niezły cyrk :excl:
Zapewnienie podatnikom dobrej kondycji fizycznej to również przejaw urzędniczej troski o ich zdrowie, więc ja bym nie dramatyzował
____________________________________ always look on the bright side of life