Teraz jest 08 wrz 2025, 14:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1110 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 80  Następna strona
Co z prowizjami? 
Autor Treść postu

REJESTRACJA24 paź 2007, 19:35

POSTY        255

Jeśli ktoś mierzy wiedzę i umiejętności na literówki to GRATULUJE! I nie dziwcie się chłopaki, że Inspektor jeździ w teren sprawdzać pracę poborcy skarbowego w terenie. NUS wydaje zarządzenie, że takie czynności mają być wykonywane i koniec kropka, nikt nie ma prawa dyskusji. A no i gdzie są te US-y co pracownicy nie umieją wziąść w końcu sprawę umorzyć skoro np. firma od dawna nie istnieje??

Oj Malutka, Malutka! Tu nie tylko o literówkę idzie, a przede wszystkim o zasady, elementarne zasady: ortografii i interpunkcji, gramatyki, itp. ...
NUS - wg posiadanej przeze mnie wiedzy - wykonuje zadania przy pomocy kierowanego przez siebie urzędu skarbowego. Natomiast z tego co Ty przedstawiasz, zachowuje się jak książę udzielny na ...  
Najlepsze życzenia z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet!

08 mar 2009, 11:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 sty 2009, 11:33

POSTY        106
Wiecie co? W WASZYCH wypowiedziach aż śmierdzi od mamony. Dobry zespół (zdarza się takowy), potrafi wiele. Wraz z poborcami "moimi" cieszymy się z realizacji każdego, nawet najmniejszego tytułu, króry przez długi czas był nieściągalny.. Robimy wtedy ściepę i idziemy na obiad. Muszę powiedzieć, że reszta pracowników US zazdrości nam i pieniędzy i zgrania. ZAZDROSZCZĄ NAM. Stanowimy swoistą enklawę w US.

08 mar 2009, 19:04
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą

Jedyne rozsądne wyjście - POZBAWIĆ INSPEKTORÓW PROWIZJI.

Był taki stary kawał :dlaczego Polaków w piekle nie trzeba pilnować -sami wciągają się SOLIDARNIE do kotła .W każdym sasiednim kraju przeciętny pracownik wnioskował by o podwyżkę (np prowizji )dla siebie ale nie o pozbawienie kolegi/koleżanki z własnego działu jakiegoś składnika płacowego.
Drugi sprawdzony kawał z brodą :"niech lepiej sasiadowi zdechnie krowa niż mnie się narodzi ciele "

Slothrop                    

<!--quoteo(post=43675:date=06. 03. 2009 g. 22:33:name=egze)--><div class='quotetop'>(egze @ 06. 03. 2009 g. 22:33) [snapback]43675[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
... przydzielić pewnie że można tylko fizycznie trzeba go mieć w ręku żeby pobrać należność ...

z czego wnoszę, że dostajesz tytuły "na papierze" a fizycznie nie, a to już jest śmierdząca sprawa. Chyba żaden przytomny komornik nie tolerowałby takiej sytuacji. Co z tym zrobić, nie będę podpowiadał, bo chyba wiadomo.

Jeśli chodzi o wydatki to pewien problem stwarza § 15 ust 1 rozporządzenia w sprawie wykonania uopea, zgodnie  z którym Wydatki egzekucyjne powinny być udokumentowane rachunkami lub innego rodzaju dowodami pochodzącymi od podmiotów, które świadczyły usługi na rzecz organu egzekucyjnego... Moim zdaniem można spokojnie obciążyć 2XZPO za zajęcie (jakby ktoś kwestionował, dowodem będzie samo ZPO + cennik poczty) i tak u nas się robi.

Gorzej z wydatkami poborców, tu trzeba by (w sytuacji, gdyby ktoś się przyczepił) np. zrobić notatkę służbową, że "realizując służbę nr .... poniosłem wydatki na paliwo w wysokości...  itp.", podzielić to na zobowiązanych, wpisać w tytuły...

Inicjatywa należy, jakby nie patrzeć, do poborcy. Pytanie, czy chce Ci się w takie nieprowizyjne rzeczy bawić...  

(...)
W ogóle najlepiej byłoby, wydaje mi się , gdyby uchylili uopea i wprowadzili odpowiednio KPC i przepisy o komornikach sądowych i ich kosztach. Wiele spraw by się naprostowało. To już jednak temat na inną dyskusję.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Brak wszystkich tyt. wyk. na danego dłużnika (lub innego mieszkańca tego samego mieszkania )w momencie udania się poborcy w teren to oczywiście granda i w zasadzie usiłowanie przestępstwa zaniechania... .Wynika często z upoważnienia danego inspektora do czynności zastrzeżonej dla komornika i braku kontroli przełożonych z korzystania tego uprawnienia- a nie tylko z fikcyjnego "przydziału na papierze".
Co do wydatkami poborców a w zasadzie tak na prawde wydatkami BUDŻETU to winne są mętne i archaiczne przepisy .Jeżeli sklep z lodówkami wysyła Franka w teren to nie żąda :"zrobić notatkę służbową, że "realizując służbę nr .... poniosłem wydatki na paliwo w wysokości...  itp.", podzielić to na zobowiązanych(KLIENTÓW), wpisać w tytuły... "  TYLKO OBCIĄŻA W SPOSÓB ZRYCZAŁTOWANY i nie dopłaca do interesu ; nie oczekuje również ,że Franek pojedzie swoim autem na swoim paliwie .

08 mar 2009, 23:34
Zaawansowany

REJESTRACJA19 mar 2007, 22:17

POSTY        61
Proponuję zapomnieć o prowizji a wręcz się jej zrzec, otworzyć budkę LAS WEGAS żyć z jednorękich bandytów i płacić lichą prowizję MF. Tylko pamiętajmy 3 maszyny w jednym lokalu, wszystko zgodnie z przepisami. Teraz wpędzamy ludzi w depresję z powodu braku pieniędzy dajmy im się odegrać.  :D
Wiesz Luśka faktycznie moje wypowiedzi śmierdzą mamoną pewnie dlatego, że wykonując ta parszywą pracę mamona powinna rekompensować wszystko. Niestety mój portfel nie śmierdzi kasą i w tym problem a nie jest to wina bynajmniej lenistwa. Z mandatów i starych nie do ugryzienia tytułów nie da się żyć. Pracuję jako poborca nie dla świeżego powietrza w terenie tylko dla mamony. Mogę znieść wiele pod warunkiem, że mi się to opłaci. Gdybym nie chciał zarabiać mamony siedział bym pewnie w księgowości lub w ogólnym -podobno mają lepsze pobory.

09 mar 2009, 20:44
Zaawansowany

REJESTRACJA19 mar 2007, 22:17

POSTY        61
Proponowane przez inspektorów zmiany w postaci stanowiska egzekutora lub rejonu egzekucyjnego i wypłaty prowizji od całości ściągniętych kwot i podział tak jak sugerowano w opublikowanym na tym forum piśmie to żałosne manipulacje aby jakimkolwiek sposobem zachować prawo do wynagrodzenia prowizyjnego. Żadne z tych rozwiązań się nie sprawdzi. Obecne podział obowiązków jest dobry i będzie funkcjonował o wiele efektywniej gdy osoby, które bezpośrednio decydują o kierunku egzekucji nie będą dostawać prowizji. To jedyne wyjście aby uzdrowić tę chorą sytuacje.

Myślę, że kierunek proponowanych zmian jest spowodowany faktem, że większość pracowników egzekucji pracujących nad nimi to niestety komornicy i inspektorzy dbający tylko o swoje interesy. W związkach zawodowych sytuacja jest analogiczna. Każda zmiana proponowana przez tę grupę ludzi będzie dążyła do zachowania dodatkowego wynagrodzenia wszelkimi sposobami.

Ps. Prowizja wyłącznie dla pracowników terenowych.

28 mar 2009, 11:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2009, 20:02

POSTY        73
A propo prowizji. W obecnej formie winna ona ulec szybkiej likwidacji. . Obecna prowizja to wielka fikcja za zasłoną pseudo skuteczności. Winna ją zastąpić, jeżeli cokolwiek ma być, premia prowizyjna uzależniona od dokonanych zamknięć E0. Art.1 pkt 2) u.p.e.a. mówi, że prowadzone przez organy egzekucyjne postępowanie i stosowane przez nie środki przymusu mają służyć wykonaniu lub zabezpieczeniu wykonania obowiązków, o których mowa w art. 2 ustawy. Skora tak, jedyną sprawiedliwą oceną organu egzekucyjnego jest zakończenie sprawy przez wyegzekwowanie wykonanie obowiązku. Nie ważne stają się kwoty, kto je wyegzekwuje, ale czy to zrobi skutecznie. Najlepszych można dodatkowo wynagradzać dodatkową premią. Nie może być tak, że w jednych organach ze względu na wartość tytułów oraz sposób organizacji organu obecnie prowizje są w wysokości niezwykle wysokiej, a innych mimo skuteczności E0 znacznie większej, ledwie powyżej dozwolonej na poziomie 2-3 krotności. Żadne prowizje na rejony, inspektoro-poborcy czy wymyślane układy nie spowodują zwiększenia skuteczności, jedynie mogą zwiększyć wysokość prowizji. Co do powołania egzekutorów zamiast poborców i inspektorów - jak najszybciej, ale z równoczesną zmianą zasad gratyfikowania za uzyskiwane osiągnięcia, tj. realizacji celu egzekucji jakim jest zaspokojenie żądań wierzyciela i to w postaci gotówki, a nie umorzenia postępowania czy zwrotu tytułu z relacja (ciekawe, po ustawa tego nie przewiduje, jedynie proteza EGAPOLTAXu). Każda inna zmiana prowizji, bez oparcia jej na głównym celu egzekucji nie poprawi w żadnym stopniu faktycznych skuteczności związanej ze zwiększeniem kwot egzekwowanych. Poza tym, trzeba mieć na uwadze fizyczne możliwości pracownika co do wykonywania przez niego zadań. Tu trzeba określić ramy ilości tytułów wykonawczych do załatwienia na stanowisko egzekutora. Nie może być tak, że są organy, gdzie na osobę przypada 50 tw i pełna prowizja i są gdzie przypada prawie 10 tys. i też pełna prowizja, chociaż tu bywa różnie. Istnieje obecnie dostępny system, który wszyscy znają, a zwie się WHTAX. Dobrze byłoby, zanim się coś proponuje przeprowadzić analizy obciążeniowe pracą, ocenę skuteczności poprzez E0 jak i wysokości prowizji. To wszystko można analizować w różnych układach, a wnioski są naprawdę zaskakujące. Można wręcz stwierdzić, robiąc analizę np. z 3 lat, że obecna prowizja nie ma żadnego wpływu na skuteczność organów egzekucyjnych - ilość zamknięć E0. Różnice między najlepszym organem w tym zakresie, a najgorszym dochodzą do trzykrotności przy porównywalnym obciążeniu w ilości tw na osobę (referent, poborca). Można tutaj zadać pytanie, czy gdyby nie było prowizji skuteczność byłaby taka sama, mniejsza, czy większa??????????. Uważam, że przy uwzględnieniu stanowiska inspektora i właściwego premiowania organu egzekucyjnego za ilość zamknięć E0, premie mogłyby być znacznie niższe a skuteczność byłaby wyższa, ale przy spełnieniu jednego warunku, na który już wskazywałem, określenia przedziału TW jakie mogą przypadać do załatwienia na etat egzekutora.  Na sprawę egzekucji trzeba patrzeć nie z pozycji łatwego pozyskiwania wynagrodzenia prowizyjnego, ale z pozycji celu, w jakim egzekucja administracyjna została powołana i umiejscowiona w systemie prawa w Polsce. Jak się nieraz czyta niektóre wypowiedzi na forach co do zmian w egzekucji, to prawie za każdymi stoi prowizja.  Ustawa egzekucyjna wymaga szybkiej zmiany, ale nie może nad nią unosić się duch obecnego wynagrodzenia prowizyjnego.

28 mar 2009, 15:29
Zaawansowany

REJESTRACJA26 mar 2009, 22:31

POSTY        37
Najpierw należy jasno określić kiedy sprawy można zamykać sposobem E0 i egzekwować to, a dopiero później myśleć o wypłacaniu prowizji na tej podstawie.
skarbuś13 pisze, że przeanalizował ostatnie 3 lata i  "Różnice między najlepszym organem w tym zakresie, a najgorszym dochodzą do trzykrotności przy porównywalnym obciążeniu w ilości tw na osobę (referent, poborca)"
Ja przeanalizowałem - na terenie mojej IS - i wiem że są US-y, w których nawet do 50% tytułów zamknietych E0 wg. mnie nie powinno być tak zamkniętych (i w moim US nie są zamykane E0).
Te dysproporcje w liczbie zamkniętych tytułów sposobem E0 można wyjaśnić nie tylko "efektywnością". hobbit podał przyczyny wcześniej - praca pod wskaźniki.
Na koniec jeszcze jedno - specyfika pracy w egzekucji. Inaczej wygląda praca w egzekucji w dużym mieście wojewódzkim, a inaczej np. w małym mieście powiatowym. Żeby było jasne, moim zdaniem nie ma możliwości porównania efektywności egzekucji (realizacji) pomiędzy takimi działami/referatami egzekucji, a co za tym idzie rejonami egzekucyjnymi.
Zgodzę się, że trzeba okreslić liczbę tytułów na rejon (pracownika). Co do roli prowizji jako bodźca do zwiększenia efektywności to rzeczywiście w przypadku inspektorów nie ma ona większego znaczenia. Widać to również w tym, iż pracownicy US z innych działów nie chcą przejść do egzekucji na "wakaty" - w każdym razie nie w moim US. Może wiedzą jak wygląda tam praca i nie chcą prowizji, bo zamiast stresu wolą spokój tam gdzie są teraz?

28 mar 2009, 16:29
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

Nie ważne stają się kwoty, kto je wyegzekwuje, ale czy to zrobi skutecznie.

Nie może być tak, że w jednych organach ze względu na wartość tytułów oraz sposób organizacji organu obecnie prowizje są w wysokości niezwykle wysokiej, a innych mimo skuteczności E0 znacznie większej, ledwie powyżej dozwolonej na poziomie 2-3 krotności

Można tutaj zadać pytanie, czy gdyby nie było prowizji skuteczność byłaby taka sama, mniejsza, czy większa??????????

Zmniejszyłem ilość palonego zioła, lecz chyba jego jakość pozostawia wiele do życzenia.

Nie dalej jak wczoraj wyegzekwowałem 77300 zł (wszystko płatne), ale nie wiem jak mam udowodnić że zrobiłem to skutecznie i tu mam prośbę do wszystkich, którzy nie ćpają, pomóżcie, może jakiś świadek koronny…?
No a z tą wartością i organizacją urzędu to nawet nie wiem o co mam zapytać, bo jeszcze golnąłem sobie powyżej dozwolonej krotność ponad 2-3 krotności, co w moim przypadku będzie ponad 0,75 litra,  co ma 40 % , ale myślę, że jak zamknę tę butelczynę  En0 powiedzmy do jutra, to statystyka uszkodzonych organów wewnętrznych...

Jedynie odpowiedź na tak mądrze postawione pytanie w moim przypadku jest prosta:
Skuteczność była by zdecydowanie większa, myślał bym tylko i wyłącznie jak wyegzekwować zobowiązanie. Prowizja powoduje, że nie mam czasu myśleć jak ją zdobyć, tylko jak ją wydać. Uważam, że nie jestem sam, inni też zdecydowanie woleli by wykonywać plany i zobowiązania wobec kraju, niż dbać o własne cele. Taki medal, laurka, zdjęcie przed US w jakiejś gablotce, albo jakaś pochwała na forum, ma zdecydowanie większą wartość, niż te marne dziesiątki tysięcy złotych, które tylko tracą  na wartości.

28 mar 2009, 20:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2009, 20:02

POSTY        73
"Ja przeanalizowałem - na terenie mojej IS - i wiem że są US-y, w których nawet do 50% tytułów zamknietych E0 wg. mnie nie powinno być tak zamkniętych (i w moim US nie są zamykane E0)." Jeżeli jest tak jak piszesz, co jest fałszowanie danych i wskaźników. Można sobie wyobrazić jak tuningowane są inne wskaźniki. W prowizji to już chyba wolnoamerykanka. Nie wiadomo z czego i za co. Idąc dalej tym wątkiem, to można powiedzieć ze cały WHTAX to wielka fikcja. Moim zdanie Chrish poruszył wierzchołek góry. Wszyscy kombinują, a MF to przyklepuje i jest fajnie. Czy ktoś ma dobre czy złe wskaźniki, nie ma to praktycznie na nic wpływy. Ani najlepszy US, NUS czy IS nie mają z tego żadnej gratyfikacji, ani najgorsze nie ponoszą konsekwencji. Ponadto, MF do niczego nie wykorzystuje posiadanych danych.  Gdyby było inaczej, to nie byłoby takiej rozpiętości w ilości TW na osobę do realizacji, a może to są też sfałszowane dane.
Co do prowizji, to jakość czytając większość postów nie doszukałem się odpowiedzi, za co tak naprawdę ma być wypłacana ta prowizja.[u] Na dzień dzisiejszy jest ona tylko dodatkowym wynagrodzeniem za etat w organie egzekucyjnym. Bo czy się wyegzekwuje skutecznie 100 czy 300 TW zamkniętych E0 (będę wracał z oporem maniaka do oceny poprzez E0) )  nie ma to dla ceny pracownika i jego pracy jakiegokolwiek znaczenia. Prowizja zależy tylko od wysokości należności jaka jest na TW.

29 mar 2009, 09:39
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska

Zmniejszyłem ilość palonego zioła, lecz chyba jego jakość pozostawia wiele do życzenia.

Zdecydowanie Zielonka, zmień dilera...

30 mar 2009, 08:52
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

<!--quoteo(post=45325:date=28. 03. 2009 g. 20:22:name=zielonka)--><div class='quotetop'>(zielonka @ 28. 03. 2009 g. 20:22) [snapback]45325[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Zdecydowanie Zielonka, zmień dilera...
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Zmień, zmień…. Już dawno narkotykom powiedziałem NIE, ale one nie chcą słuchać.

30 mar 2009, 16:26
Znawca
Własny awatar

POSTY        106
Moi Drodzy. Jeżeli zaborą tę prowizję inspektorom i referentom, to popatrzcie, nie będzie o czy pisać na forum egzekucji. Od dawna na tym forum jest to priorytet. Pamiętajcie, ktoś chce nas skłócić. ( w domyśle Zielonka).Nie chodzi tu o dobro egzekucji, ale o partykularne interesy KOGOŚ, KTO chce zniszczyć egzekucję administracyjną, może to być ktoś od komornika Sądowego. Jeżeli kochacie egzekucję, nie wysyłajcie więcej odpowiedzi do ZIELONKI.

02 kwi 2009, 11:52
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska

Moi Drodzy. Jeżeli zabiorą tę prowizję inspektorom i referentom, to popatrzcie, nie będzie o czy pisać na forum egzekucji.

Taak, to jest rzeczywiście argument za pozostawieniem prowizji!

02 kwi 2009, 13:10
Znawca
Własny awatar

POSTY        106
To nie jest argument, do cholery. Komu przeszkadza prowizja? Zastanówcie śie nad tym.

02 kwi 2009, 14:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1110 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 80  Następna strona