Teraz jest 06 wrz 2025, 07:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 383 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 28  Następna strona
Zasada jednego okienka 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Polecam lekturę postu  "Jest jedno okienko" na stronie <a href="http://szejnfeld.sejm.pl/" target="_blank">http://szejnfeld.sejm.pl/</a>
„Jedno okienko”, a już rozpoczęliśmy w Ministerstwie Gospodarki prace na stworzeniem platformy informatycznej, która będzie w przyszłości fundamentem systemu, który nazywam „Zero okienka”. Cyfryzacja, to będzie drugi etap naszej wielkiej reformy. Aby ułatwić wypełnianie wniosku zintegrowanego w Ministerstwie Gospodarki opracowano „Poradnik dla gmin”, oraz „Instrukcję dla wnioskodawców”. – powiedział Adam Szejnfeld

Adaś  rozpoczął pracę na 'zero okienka"  tylko my tu na wsi często mamy zero internetu  i ci "wylkuczeni cyfrowo"  gdzie się zgromadzą,  przy którym okienku?
Czy Adaś już się na uczył co to jest weryfikacja bazy i ,że tylko dobrze zweryfikowana i AKTUALNA baza nadaje się do użytku ?

27 mar 2009, 17:32
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570

„Jedno okienko”, a już rozpoczęliśmy w Ministerstwie Gospodarki prace na stworzeniem platformy informatycznej, która będzie w przyszłości fundamentem systemu, który nazywam „Zero okienka”. Cyfryzacja, to będzie drugi etap naszej wielkiej reformy. Aby ułatwić wypełnianie wniosku zintegrowanego w Ministerstwie Gospodarki opracowano „Poradnik dla gmin”, oraz „Instrukcję dla wnioskodawców”. – powiedział Adam Szejnfeld

Ja poproszę o Dz.U. z rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie wzoru wniosku o wpis do ewidencji działalności gospodarczej. Potem mogą tworzyć co chcą :czytaj:

No i pytanie, kiedy MF wyda rozporządzenie w sprawie określenia nowych wzorów zgłoszeń identyfikacyjnych/aktualizacyjnych. Do chwili obecnej brak nawet projektu... ale wszystko przebiega z "Programem prac legislacyjnych w I półroczu 2009 r. dotyczący projektów rozporządzeń Ministra Finansów"
<a href="http://www.mf.gov.pl/_files_/bip/bip_projekty_aktow_prawnych/harmonogram/rozporzadzenia_mf_w_i_polroczu_2009_r_-_plan.pdf" target="_blank">http://www.mf.gov.pl/_files_/bip/bip_proje...09_r_-_plan.pdf</a>

poz. 34 na 13 str. - "Planowany termin wydania rozporządzenia" 31 marca 2009 r.
:brawa: :brawa: :brawa: :brawa: :brawa: dla MF za działanie zgodnie z harmonogramem

Ostatnio edytowano 27 mar 2009, 19:13 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

27 mar 2009, 19:11
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Adaś  rozpoczął pracę na 'zero okienka"  tylko my tu na wsi często mamy zero internetu  i ci "wylkuczeni cyfrowo"  gdzie się zgromadzą,  przy którym okienku?
Czy Adaś już się na uczył co to jest weryfikacja bazy i ,że tylko dobrze zweryfikowana i AKTUALNA baza nadaje się do użytku ?

Podatków nie będzie, za to będzie najbardziej skomputeryzowany system podatkowy na świecie...

27 mar 2009, 19:45
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją

Adaś  rozpoczął pracę na 'zero okienka"  ...

...a wyszło mu "okienko Zera".
:za2:

28 mar 2009, 16:15
Zobacz profil WWW
Specjalista

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Czytałem instrukcję  dla wnioskodawców "Jednego okienka", wniosek nasuwa się mi że pisano to na kolanie.
Zresztą zapewne jak całą tą reformę z jednym okienkiem.

Oto dowód :)
Ściągnąłem ze strony Szejnfelda plik „Instrukcja dla wnioskodawców”  i spojrzałem we właściwości pliku a tak znalazłem informację że ostatnio edytowano owy plik 25 marca 2009, znamy też autora - Szymański Mikołaj.[attachmentid=631]

W instrukcji i EDG-1 czytam między innymi o  "nietypowym miejscu lokalizacji". Co to jest nietypowe miejsce lokalizacji? Słownik PWN  definiuje słowo "nietypowy" jako "nie mający cech typowych, odmienny od przyjętego szablonu; rzadko występujący" nota bene  miejsce ma być nietypowe w sensie architektonicznym, odnośnie walorów estetycznych? Owszem, słyszałem że co niektórzy wykupywali działki na księżycu ale czy ktoś tam zakłada działalność? Jak należy opisać owo nietypowe miejsce? Zrobić odręczną mapkę i kredkami namalować? Zaleca się bowiem  adres "podawać z największą możliwą dokładnością". Więc może by tak podawać dokładną długość i szerokość geograficzną ;-) Np. 52:15:00 N 021:00:00 E

Część EDG-RG, zgodnie z poradnikiem dla gmin,  "zawiera informacje objęte tajemnicę skarbową. Tę część wniosku należy przekazać wyłącznie naczelnikowi urzędu skarbowego oraz jednostce ZUS". Jak rozumiem skoro pracownicy ewidencji gospodarczej będą przetwarzali dokumenty objęte tajemnicą skarbową to zgodnie z art 294 Ordynacji podatkowej  złożą na piśmie przyrzeczenie o przestrzeganiu tajemnicy skarbowej. Ciekawe czy w gminach są tego świadomi, pewnie nie.

28 mar 2009, 16:34
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Już jest coraz bliżej, nadchodzi ... , już puka do us-owych drzwi.
Oj, będzie się działo ...

A procedury z MF nadejdą ... po trzech miesiącach od wejscia w życie nowych przepisów, jak pismo w sprawie udzielania informacji komornikom  :brawa:

29 mar 2009, 19:12
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją

Czytałem instrukcję  dla wnioskodawców "Jednego okienka", wniosek nasuwa się mi że pisano to na kolanie.
Zresztą zapewne jak całą tą reformę z jednym okienkiem.

Oto dowód :)
Ściągnąłem ze strony Szejnfelda plik „Instrukcja dla wnioskodawców”  i spojrzałem we właściwości pliku a tak znalazłem informację że ostatnio edytowano owy plik 25 marca 2009, znamy też autora - Szymański Mikołaj.[attachmentid=631]

Czepiasz się. Tylko dwa razy edytowane to znaczy, że Mikołajek przemyślał sprawę zanim siadł do klawiatury.
I wydrukowane sześć dni przed utworzeniem. To nawet lepiej niż "zniszczyć przed przeczytaniem".
No i najbardziej satysfakcjonująca informacja: zero brudnych łączy. Ustrzegli się przed manipulacjami w stylu Jakubowskiej?

29 mar 2009, 20:51
Zobacz profil WWW
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
To już jutro, wielki dzień... Jedno Okienko...  czy Twórca Adaś będzie gdzieś uroczyście otwierał ???

30 mar 2009, 09:09

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

To już jutro, wielki dzień... Jedno Okienko...  czy Twórca Adaś będzie gdzieś uroczyście otwierał ???

Na wszystkie pytania z pewnością otrzymamy odpowiedź tu:
jedno-okienko@mg.gov.pl

Ostatnio edytowano 30 mar 2009, 10:03 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

30 mar 2009, 10:00
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

<!--quoteo(post=45389:date=30. 03. 2009 g. 10:09:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 30. 03. 2009 g. 10:09) [snapback]45389[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Na wszystkie pytania z pewnością otrzymamy odpowiedź tu:
jedno-okienko@mg.gov.pl
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
A no to uspokoiłeś mnie... w takim razie nie może się nie udać...

Ostatnio edytowano 30 mar 2009, 10:01 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

30 mar 2009, 10:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 18:12

POSTY        118
Czy ktoś już widział może nowe formularze o których mowa  w art.5 ust 5  ustawy o NIP???
zaglądałam na stronę MF ale tam...

30 mar 2009, 11:06
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

Czy ktoś już widział może nowe formularze o których mowa  w art.5 ust 5  ustawy o NIP???
zaglądałam na stronę MF ale tam...

Zgodnie z wcześniejszą informacją  zapodaną w tym wątku ze wskazaniem źródła pochodzenia, MF oświeci nas jutro wydając stosowne rozporządzenie  w tym zakresie :rotfl:

30 mar 2009, 11:17

REJESTRACJA13 lis 2006, 19:34

POSTY        101
Dzisiaj dam podatnikowi "stosowne druki", a jutro ich nie przyjmę :blush:
oj, przepraszam-klientowi zgodnie z ISO:D

Ostatnio edytowano 30 mar 2009, 11:25 przez Sylwiak, łącznie edytowano 1 raz

30 mar 2009, 11:20
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Czy w braku rozporządzenia i druków na czas można odsyłać do p. Jolanty Niewiadomskiej - odpowiedzialnej w DAP za przygotowanie tych przepisów ?

30 mar 2009, 11:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 383 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 28  Następna strona