Teraz jest 05 wrz 2025, 21:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Upadłość- co z odsetkami? 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2009, 16:40

POSTY        42
Mam pytanie czy nalicza się  odsetki w stosunku do zaległości niewymagalnych czyli tych które powstały już po ogłoszeniu upadłości i nie weszły do masy upadłościowej?

24 mar 2009, 17:48
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        42

25 mar 2009, 17:26
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808
No może i bym mógł pomóc, jednak nie jesteś wiarygodna, czekałem, czekałem i ani Ciebie, ani koleżnki :(

http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ ... entry44891

W swej bezsilności mogę Ci jedynie powiedzieć, że:
Stopy procentowe w NBP spadły po środowej decyzji Rady Polityki Pieniężnej do najniższego poziomu w historii  :D

25 mar 2009, 20:43

REJESTRACJA30 paź 2008, 11:45

POSTY        266

LOKALIZACJAza górami, za lasami...
Nie wiem, gdzie mogłabyś znaleźć prostą odpowiedź :)
Moim zdaniem nie, bo:
Zaległości powstałe po ogłoszeniu upadłości to zaległości syndyka, który do prowadzenia działalności wykorzystuje majątek upadłego.
tu masz "wycinki" z prawa upadłościowego:
Art. 62. W skład masy upadłości wchodzi majątek należący do upadłego w dniu ogłoszenia upadłości oraz nabyty przez upadłego w toku postępowania upadłościowego, z zastrzeżeniem art. 63-67.
Art. 91. 1. Zobowiązania pieniężne upadłego, których termin płatności świadczenia jeszcze nie nastąpił, stają się wymagalne z dniem ogłoszenia upadłości.
Art. 92. 1. Z masy upadłości mogą być zaspokojone odsetki od wierzytelności, należne od upadłego, za okres do dnia ogłoszenia upadłości.
Art. 169a. Sędzia-komisarz upomina syndyka, nadzorcę sądowego i zarządcę oraz ich zastępców, zaniedbujących swoje obowiązki. W przypadku nieusunięcia zaniedbania sędzia-komisarz nakłada grzywnę w wysokości do 30 000 zł.
Art. 312. 1. W razie ogłoszenia upadłości obejmującej likwidację majątku upadłego można prowadzić dalej przedsiębiorstwo upadłego, jeżeli możliwe jest zawarcie układu z wierzycielami lub możliwa jest sprzedaż przedsiębiorstwa upadłego w całości lub jego zorganizowanych części.

2. Jeżeli syndyk prowadzi przedsiębiorstwo upadłego, powinien podjąć wszelkie działania zapewniające zachowanie przedsiębiorstwa co najmniej w niepogorszonym stanie.

W przypadku wpłat dokonywanych przez syndyka po terminie należy natychmiast powiadomić komisarza.

Ale nie muszę mieć racji.
Zawsze możesz odsetki pobrać, wydać postanowienie i rozpatrzyć albo przekazać zażalenie, które wpłynie na pewno.

25 mar 2009, 21:32
Zobacz profil ICQ
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Mam pytanie czy nalicza się  odsetki w stosunku do zaległości niewymagalnych czyli tych które powstały już po ogłoszeniu upadłości i nie weszły do masy upadłościowej?

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... glosc.html

http://www.publiczni.pl/artykul/208/

do wyboru do koloru. Ale przynajmniej możesz uzasadnić....

25 mar 2009, 22:30
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        42
Dzięki za pomoc dziś zapadła decyzja w moim US nie pobieramy odsetek

26 mar 2009, 17:22
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Izby?

26 mar 2009, 22:25
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        42

Izby?

Nie, taką decyzję podjęła Kierowniczka Referatu Rachunkowości ale dała nam to na piśmie

27 mar 2009, 07:00
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2009, 14:28

POSTY        22
Odsetek z bieżącej działalnosci syndyka nie można pobierać, ale trzeba bezwzględnie je zgłosić do masy. Trzeba oczywiście spełnić wszystkie warunki by udowodnić fakt powstania nalezności. My takie rzeczy robimy i odsetki wynikające z nieterminowych wpłat są "wciągane" na listę wierzytelności, a później po jej podziale zaspokajane. Inną sprawą jest sędzia komisarz - powinno się go poiformować o uchybieniach syndyka, który prowadząc działalność ma obowiązek wypełniać ustawowe podatkowe zobowiązania w terminie. Jeśli US nic nie zrobi to syndyk sam się nie przyzna do odsetek. Dziwię się, że w takim razie urzędy odpuszczają w takich sprawach!? Pozdrawiam (szczególnie Aga764)

27 mar 2009, 08:03
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        42
Może trochę poszliśmy na łatwiznę ale ostatecznie w związku z faktem ze wpłata dokonana przez syndyka po skrupulatnych wyliczeniach wystarczyła jedynie na zaspokojenie kwoty bieżących należności ( mam tu na myśli należności które powstały po ogłoszeniu upadłości) a syndyk poinformował nas że nie jest w stanie uregulować odsetek i w razie naliczenia mu odsetek odwoła się od naszej decyzji nie naliczyliśmy odsetek.W sumie przy zaległości rzędu 15000zł zbytnio z tą wpłata się nie wysilił bo ja na dochodowy dostałam zaledwie 5000zł-kropla w morzu.

30 mar 2009, 16:10
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        42

Ostatnio edytowano 30 mar 2009, 18:40 przez Gona19, łącznie edytowano 1 raz

30 mar 2009, 18:38
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

Ale dziękuje za podpowiedzi i  pomoc

Drobnostka, nie takie rzeczy się robiło :glare: