Teraz jest 06 wrz 2025, 10:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 383 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 28  Następna strona
Zasada jednego okienka 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

Proste, do chwili odejścia od tego jednego okienka, po odejściu nastąpi bliskie spotkanie z rzeczywistością.

A po kilku kolejnych miesiącach to "jedno okienko" wyrejestruje ich z urzędu, bo nawet z tą swoją działalnością nie ruszą z miejsca.

18 mar 2009, 16:39
Zaawansowany

REJESTRACJA12 mar 2009, 16:45

POSTY        31

LOKALIZACJALancre

....
Ja tam chętnie był miał zasadę 10 okienek, pod warunkiem, że jeśli je wszystkie przejdę, będę miał jasne i zrozumiałe prawo, brak setek innych papierów, koncesji, pozwoleń czy znaków, do tego niskie koszty pracy i dobrze wyszkolonych urzędników, którzy w razie potrzeby udzielą mi pomocy czy informacji.

A ja przewrotnie napisze - gdyby prawo było proste i klarowne a człek w konkretnym przepisie widział swój stan faktyczny (czyli: jasne, że odliczam albo wiadomo, że to mój koszt!!) to zamiast armii prawników (radców, adwokatów, doradców wszelkiej maści, notariuszy [ta ostatnia korporacja to już w ogóle pic na wodę fotomontaż]) potrzebowalibyśmy jedynie księgowej.. No może też kadrowca bo przecież pracownicy to takie łobuzy i złodzieje czasem.. No w sumie to radca by się też przydał bo Ci kontrahenci to też pieruny sakramenckie..a i doradca podatkowy przy "optymalizacjach wszelakiej maści" może się przydać.. Adwokat, może i też - lepiej mieć niż nie mieć jak mawiają ;->>>

Przepisy wszędzie są zagmatwane, a jak są proste to zwykle ciążą i sami szukamy co gdzie by tu "zoptymalizować".

18 mar 2009, 16:51

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Oba pomysły "jednego okienka" i "okienka on line" są ze wszech miar godne aprobaty. Jedyne "ale" - najpierw trzeba dać zarówno społeczeństwu jak i organom administracyjnym stosowne narzędzia. A tak "pluć" na pomysłodawców będą przez pierwszy rok funkcjonowania (raczej na papierze) tych wynalazków wszyscy niezależnie, po której stronie okienka będą się znajdować  :(

18 mar 2009, 18:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
A co słychać w urzędach gmin i miast ? :mur:   :D
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ano z ciekawości podzwoniłem sobie ostatnio po kilku "moich" gminach i oczami wyobraźni widziałem w oczach moich rozmówczyń totalny strach i przerażenie. Oni w tych gminach kompletnie nic nie wiedzą, nie mają żadnego oprogramowania do wysyłania wniosków do USów i prawdopodobnie będę wysyłać tony papierów. Jak zapytałem co z rejestracją do VATu albo wyborem formy opodatkowania podatkiem dochodowym, paniom chyba szkliły się oczęta, a potem pytały "a co to takiego?".
Ja nie wiem, ale czarno to widzę i naprawdę współczują tym paniom z EDG.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 18 mar 2009, 23:23 przez Taxator, łącznie edytowano 1 raz

18 mar 2009, 18:52
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Oba pomysły "jednego okienka" i "okienka on line" są ze wszech miar godne aprobaty.

Można i godne, tylko że firmy nie tego chcą. Firmom zależy na naprawdę ważnych sprawach, a nie na tym.

18 mar 2009, 22:05

REJESTRACJA30 paź 2008, 11:45

POSTY        266

LOKALIZACJAza górami, za lasami...
Hmmmm... ciekawe, czy ktoś to przemyślał...
Okienka online kojarzą mi się jednoznacznie z pewnym znanym systemem operacyjnym...
Przypadek?  :nonono:

18 mar 2009, 22:09
Zobacz profil ICQ
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
A co słychać w urzędach gmin i miast ? :mur:   :D

Ano z ciekawości podzwoniłem sobie ostatnio po kilku "moich" gminach i oczami wyobraźni widziałem w oczach moich rozmówczyń totalny strach i przerażenie. Oni w tych gminach kompletnie nic nie wiedzą, nie mają żadnego oprogramowania do wysyłania wniosków do USów i prawdopodobnie będę wysyłać tony papierów. Jak zapytałem co z rejestracją do VATu albo wyborem formy opodatkowania podatkiem dochodowym, paniom chyba szkliły się oczęta, a potem pytały "a co to takiego?".
[...]
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ciemność... widzę ciemność... :mur:

19 mar 2009, 07:19

REJESTRACJA13 lis 2006, 19:34

POSTY        101
Nie przesadzajmy...............przecież mają jeszcze czas :D  w sumiej do 31.03 jescze trochę zostało!

19 mar 2009, 07:49
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Najgorsze jest w tym wszystkim to, że oberwie się znów tym na dole (komórki EDG w UG, UM), a góra tradycyjnie umyje ręce od tego burdelu który stworzyła, obarczając winą za nieudolność szeregowych urzędników, wszak dzieło jest w opinii Adama Twórcy doskonałe, a to że nie przeszkolono ludzi, że nie ma stosownych wyjaśnień, programów... pikuś

19 mar 2009, 08:00
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Są druki do jednego okienka.
Przedsiębiorca zakładający firmę bądź zawieszający jej działalność wypełnia jeden formularz zamiast czterech

Rada Ministrów wydała wczoraj (24 marca 2009 r.) rozporządzenie w sprawie wzoru wniosku o wpis do ewidencji działalności gospodarczej.

Rozpoczynający działalność od 31 marca będą składali nowe wnioski w urzędzie gminy (w ewidencji działalności gospodarczej). Na ich podstawie gmina załatwi za zakładającego firmę formalności związane z: krajowym rejestrem urzędowym podmiotów gospodarki narodowej (REGON), zgłoszeniem identyfikacyjnym albo aktualizacją NIP, a także zgłoszeniem płatnika składek do systemu ubezpieczeń społecznych (ZUS lub KRUS). Prześle zamieszczone we wniosku dane do pozostałych urzędów.

Nie będzie już trzeba samodzielnie fatygować się do urzędu skarbowego po NIP i zgłaszać do ZUS jako płatnik składek w myśl przepisów o ZUS lub KRUS. Nie dość tego: formularze będą krótsze od składanych dotychczas w poszczególnych urzędach.Obok tradycyjnego, rozporządzenie określa też elektroniczny wzór wniosku o wpis do ewidencji działalności gospodarczej.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
<a href="http://www.rp.pl/artykul/55850,281369_Sa_druki_do_jednego_okienka.html" target="_blank">http://www.rp.pl/artykul/55850,281369_Sa_d...go_okienka.html</a>

25 mar 2009, 08:55
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> 24.03.2009, Warszawa

Premier: Wprowadzamy "jedno okienko"
Rząd wydał rozporządzenie w sprawie wzoru wniosku o wpis do ewidencji działalności gospodarczej. Wprowadzono jednolity formularz zgłoszeniowy dotyczący zakładania firm przez osoby fizyczne. Szef rządu podkreślił, że będzie to realizacja zasady „jednego okienka”. – Przedsiębiorca zamierzający założyć firmę będzie wypełniał tylko jeden wniosek zamiast obecnych czterech – poinformował Donald Tusk.

Premier zaznaczył, że działalność gospodarczą będzie można rozpocząć bezpośrednio po złożeniu wniosku. – Jakakolwiek zmiana działalności gospodarczej będzie odnotowywana w tym samym kwestionariuszu – wyjaśnił premier. Nowelizacja ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, upraszczająca rejestrację firmy, wchodzi w życie 1 kwietnia br.

Pliki do pobrania:

Uproszczenie procedury zakladania firm.doc [/code]<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

No i to tyle w tym temacie

Ostatnio edytowano 25 mar 2009, 09:56 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz

25 mar 2009, 09:54
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Ja myślę że data 1 kwietnia ma niesamowicie metafizyczny a nawet symboliczny wręcz wydźwięk w kontekście tej reformy... chyba dla jaj sam jaką działalność założę - ot dla przetestowania tego wynalazku na żywym organizmie :)

25 mar 2009, 10:02
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Z dniem 1 kwietnia 2009 r. EDG całego kraju powinny być zespolone w jeden okienny organizm, a herb tego tworu mógłby przedstawiać:
na zielonym polu, malowane cielę ze skrzyżowanymi młotami(skarbowymi) nad głową
i z mottem:
"Lasciate ogni speranza voi ch'entrate "

25 mar 2009, 10:24
Zobacz profil WWW
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

Tja.
Z dniem 1 kwietnia 2009 r. EDG całego kraju powinny być zespolone w jeden okienny organizm, a herb tego tworu mógłby przedstawiać:
na zielonym polu, malowane cielę ze skrzyżowanymi młotami(skarbowymi) nad głową
i z mottem:
"Lasciate ogni speranza voi ch'entrate "

A kto będzie pozował do postaci owego cielęcia ? Bo kilku Twórców by się znalazło...

25 mar 2009, 10:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 383 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 28  Następna strona