Teraz jest 05 wrz 2025, 23:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Nadpłaty VAT po wyroku ETS z 22 grudnia 2008 r. 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA10 lut 2009, 19:32

POSTY        12
Jak w Waszych urzędach rozwiązano kwestie nadpłat vat powstałych w wyniku wuroku ETS z dnia 22 grudnia 2008 r?? Według ostatniego pisma Ministra Finansów powinny one być oddawane w ciągu 30 dni od złozenie wniosku i z oprocentowaniem??  :angry2: U nas kompletna abstrakcja,część już była oddana bez oprocentowania a dalej nie wiadomo co będzie.

17 mar 2009, 17:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2008, 21:55

POSTY        161
Wyprzedziłeś moje pytanie:) Jest pismo wyjaśniające z MF na ten temat. Oprocentowanie przysługuje od dnia powstania nadpłaty do dnia jej zwrotu. W moim US zwracamy je "bez zbędnej zwłoki";) Ja mam jedną wątpliwość jedynie - dzień powstania nadpłaty. Jak chodzi o korekty złożone po 01.01.2009 to sprawa jest jasna - dzień dokonania wpłaty jest dniem powstania nadpłaty. A jeśli podmiot złożył korektę dot. tego wyroku jeszcze w 2008, to czy oprocentowanie przysługuje mu od dnia złożenia tej korekty - czyli momentu powstania nadpłaty wg przepisów Op przed nowelizacją? Różnica w oprocentowaniu kolosalna - kilka mięsięcy lub kilka lat.

17 mar 2009, 17:44
Amator

REJESTRACJA10 lut 2009, 19:32

POSTY        12
No właśnie, dobre pytanie. Też się nad tym zastanawiałem.Według mnie Ministrstwo Finansów powinno zająć konkretne stanowisko w tej sprawie, zawierające wszytskie możliwe warianty. Bo tak naprawdę każdy Urząd jak zinterptretuje tak będzie robił. A przyznasz że to ostatnie pismo w tej sprawie jest odrobinę zakrecone  :angry2:  :angry2:

17 mar 2009, 18:15
Znawca
Własny awatar

POSTY        161

No właśnie, dobre pytanie. Też się nad tym zastanawiałem.Według mnie Ministrstwo Finansów powinno zająć konkretne stanowisko w tej sprawie, zawierające wszytskie możliwe warianty. Bo tak naprawdę każdy Urząd jak zinterptretuje tak będzie robił. A przyznasz że to ostatnie pismo w tej sprawie jest odrobinę zakrecone  :angry2:  :angry2:

odrobinę to mało powiedziane :rotfl: czytałam je dobre kilka razy, aby zrozumieć, co autor miał na mysli <_<

17 mar 2009, 18:30

REJESTRACJA30 paź 2008, 11:45

POSTY        266

LOKALIZACJAza górami, za lasami...
Gdzieś (może w tym piśmie, albo z mojej IS?) widziałam wskazane odwołanie do artykułu OP mówiącego o powstaniu nadpłaty w momencie dokonania wpłaty nienależnie lub w wysokości wyższej niż należna. W takiej sytuacji sprawa byłaby czysta całkiem.
Jutro sprawdzę, to powiem gdzie czytałam...

17 mar 2009, 22:10
Zobacz profil ICQ
Znawca
Własny awatar

POSTY        161

Gdzieś (może w tym piśmie, albo z mojej IS?) widziałam wskazane odwołanie do artykułu OP mówiącego o powstaniu nadpłaty w momencie dokonania wpłaty nienależnie lub w wysokości wyższej niż należna. W takiej sytuacji sprawa byłaby czysta całkiem.
Jutro sprawdzę, to powiem gdzie czytałam...

czekam z niecierpliwością i pozdrawiam :D

17 mar 2009, 22:23
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

<!--quoteo(post=44419:date=17. 03. 2009 g. 18:15:name=Tomas20)--><div class='quotetop'>(Tomas20 @ 17. 03. 2009 g. 18:15) [snapback]44419[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

odrobinę to mało powiedziane :rotfl: czytałam je dobre kilka razy, aby zrozumieć, co autor miał na mysli <_<
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
To pismo jest świetne. Wystarczy wezwać podatnika do określenia ile sobie tych odsetek życzy i wypłacić tyle, ile zażąda  :za2:

17 mar 2009, 22:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2007, 11:17

POSTY        94

LOKALIZACJAPyrlandia
Wnioski złożone przed publikacją wyroku są traktowane na równi z wnioskami złożonymi w terminie 30 dni od publikacji. W tych przypadkach oprocentowanie przysługuje za okres od dnia zaplaty nienaleznego podatku do dnia zwrotu.

W sytuacji, gdy wniosek złożony jest po 23 marca, oprocentowanie nadal przysługuje, ale od dbnia powstania nadpłaty, czyli w dniu zapłaty nienaleznego podatku do 30 dnia od publikacji wyroku.

Tyle wynika z ostatniego pisam MF 05.03.2009

18 mar 2009, 12:31

POSTY        266

Odwołanie do art. 73 par. 1 pkt 1 OP jest na samym końcu.

18 mar 2009, 14:57
Zobacz profil ICQ
Znawca
Własny awatar

POSTY        161
a do kiedy naliczacie odsetki/oprocentowanie, jeżeli podmiot chce nadpłatę zaliczyć na zaległe lub bieżące zobowiązania?

19 mar 2009, 16:07

POSTY        266

W taki sam sposób, jak rozliczamy nadpłatę powstałą w wyniku uchylenia decyzji :)

19 mar 2009, 19:26
Zobacz profil ICQ
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]