Teraz jest 06 wrz 2025, 15:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Zawiadomienie o planowanej kontroli 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 06:21

POSTY        84

Przerabiałem te zawiadomienia w ramach "programu pilotażowego". Teoretycznie to wszystko wygląda ładnie. W praktyce często wygląda zupełnie inaczej.

Skoro wyniki programu pilotażowego nie były zadowalające to po co wprowadzać gówno w całym kraju. :stop: Czy nasi decydencji już całkiem zdurnieli. Czy w jakim innym kraju są tego typu praktyki. Dobija mnie to wszystko.   :mur:

<!--sizeo:2--><span style="font-size:10pt;line-height:100%"><!--/sizeo--><!--fonto:Arial--><span style="font-family:Arial"><!--/fonto--><!--coloro:#FF6666--><span style="color:#FF6666"><!--/coloro--> AKCJA OSTRZEGAWCZA <!--colorc--></span><!--/colorc--><!--fontc--></span><!--/fontc--><!--sizec--></span><!--/sizec-->

Ostatnio edytowano 12 sty 2007, 11:23 przez Toms, łącznie edytowano 1 raz

12 sty 2007, 11:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 lis 2006, 09:18

POSTY        78

Sprawa wygląda źle ale nie beznadziejnie, będziemy ogłaszać zawiadomienie o kontroli co dzień (zawsze z podaniem stosownej kolejnej daty kontroli), aż uśpimy czujność kupców z bazarku i... spadniemy na nich niespodziewanie jak jastrząb na owieczki (p. Kluski)  :unsure:
Jeżeli MF będzie wymagać zawiadomienia na piśmie to nie ma sprawy, rozrzuci się z samolotu ulotki...

A jaki masz ryczałt na samolot? To tak w kontekście nowego sposobu rozliczania podróży służbowych.

Tom's                    

Skoro wyniki programu pilotażowego nie były zadowalające to po co wprowadzać gówno w całym kraju. :stop: Czy nasi decydencji już całkiem zdurnieli. Czy w jakim innym kraju są tego typu praktyki. Dobija mnie to wszystko.   :mur:

Np. w Niemczech.

Ostatnio edytowano 12 sty 2007, 11:48 przez Rysiu, łącznie edytowano 1 raz

12 sty 2007, 11:49
Zaawansowany

REJESTRACJA25 paź 2006, 18:36

POSTY        48
Do nas dziś dotarły "wytyczne" :czytaj:  Ale jak utrzymać termin 14-30 dni jak podatnik złoży wniosek o zwrot VAT w ciągu 25 dni, 2 dni przeleży to w Vacie, potem kilka dni na wniosek o kontrolę i parafę NUS i trafi do kontroli przed weekendem, a potem dwa dni zastanawiania się jak to zrobic bo samochód służbowy jeździ 3 dni z rzędu do stolycy z NUSEM lub innymi z wyższych sfer, autobusu do podatnika nie ma, a nikt jakoś się nie kwapi żeby charytatywnie zużywać benzynę i tłuc swoje prywatne auto po jakichś lasach? :blink:

12 sty 2007, 12:50
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 gru 2006, 10:11

POSTY        20
No cóż, nie ma co się martwi przecież to kierownik układa plan kontroli i to on będzie siedział i głowił się jak to wszystko poskłada do kupy ( z uwzględnieniem zwolnień, nieprzewidzianych urlopów, koniecznych kontroli doraźnych, kaca, nieobecności podatników lub powodzi, burz śnieżnych itp. ) to zdaniem MF jest łatwe, a jak już to poskłada to okaże się że wszystko tak misternie ułożone poszło w p*****u bo 4 podatników olało zawiadonienie i trzeba było w trybie ordynacji zawiadomić o rozpoczęciu kontroli "bo prezes zamknął dokumenty podatkowe w sejfie i wróci za 9 dni" ( tj. 7 dni po zawiadomieniu i dalej 2 dni bo brak dostępu do dokumentacji ). Jestem takim szczęśliwcem z tych województw ( królików doświadczalnych ) i po 9 miesiącach pilotażu z zawiązanymi oczami takie numery już nie robią na nas wrażenia, jakoś to będzie. A tak a propos to program dotyczy planowanych kontroli a nie wszystkich - np na zlecenie KKS w związku z postępowaniem ( uwaga ttakie postępowanie a zatem i kontrola MUSI być zakończone przed upływem 3 miesięcy bo inaczej postępowanie KKS przedłuża IS ) wnioski wyciągajcie sami - Ale to już długo nie potrwa - to musi pier*****ć.  <_<

12 sty 2007, 18:49
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

[...] przecież to kierownik układa plan kontroli i to on będzie siedział [...]

Musiałem wyrwać z kontekstu, bo wydaje mi się to prorocze... zwłaszcza jeśli imć kierownik zawiadomi z uprzedzeniem nie tego co trzeba...

Czy ktoś jest w stanie wskazać na jakiej konkretnej podstawie prawnej [nie zależności służbowej] oparta jest instytucja zawiadomienia na dzień dzisiejszy? Póki co nie widzę takowej i sądzę, że wszelka korespondencja w tym zakresie z podatnikami jest cholernie ryzykowna. Szczególnie w kontekście pkt.V.5 wytycznych.

Gdybym to ja miał decydować z dwojga złego wolałbym nie wykonać wątpliwej jakości polecenia służbowego, niż mieć na karku prokuratora...

... a może źle interpretuję ?

12 sty 2007, 21:38

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Czy ktoś jest w stanie wskazać na jakiej konkretnej podstawie prawnej [nie zależności służbowej] oparta jest instytucja zawiadomienia na dzień dzisiejszy? Póki co nie widzę takowej i sądzę, że wszelka korespondencja w tym zakresie z podatnikami jest cholernie ryzykowna. Szczególnie w kontekście pkt.V.5 wytycznych.

Gdybym to ja miał decydować z dwojga złego wolałbym nie wykonać wątpliwej jakości polecenia służbowego, niż mieć na karku prokuratora...

... a może źle interpretuję ?

Wprawdzie administracja państwowa zwykło się mówić działa na podstawie prawa, ale spróbuj podejść do tego tak: a jakie to przepisy zabraniają Ci powiadomić podatnika o planowanej kontroli.
Nie zdarzyło Ci się nigdy w karierze zawodowej zadzwonić do podatnika by przygotował papiery bo jutro, w przyszłym tygodniu zamierzasz wszcząć kontrolę ? ( wiem, nie odpowiadaj - wtedy było to zabronione - choć przez kogo, jakim aktem prawnym ? )

Ostatnio edytowano 12 sty 2007, 22:11 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

12 sty 2007, 22:04
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Na dobry początek art.299. § 1 OP zgodnie  z którym organy podatkowe udostępniają informacje zawarte w aktach spraw podatkowych, z wyłączeniem informacji określonych w art. 182, organom i osobom wymienionym w art. 298.
Kuniec.
Pojęcie "akt spraw podatkowych" jest dla mnie na tyle szerokie, iż obejmuje również wszelkiego rodzaju dane stanowiące podstawę typowania podmiotu do kontroli, w tym plan kontroli podmiotów.
Póki co art.298 nie wymienia w swym katalogu podmiotów w stosunku do których planowana jest kontrola podatkowa. Podejrzewam że minister zrobił lekki fallstart ze swoim "dziełem", zapewne inaczej przedstawiałyby się procedury po wprowadzeniu do OP "sprawdzonego podatnika".

Sprostój moje błędne jak zwykle rozumowanie Wjawor - przy okazji - dobrze Cię widzieć po krótkiej nieobecności :piwo:

12 sty 2007, 22:29

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
A zdarzyło Ci się wzywać podatnika w celu przeprowadzenia czynności sprawdzających ? Złamałeś  czy nie tajemnicę skarbową ?

Wchodzisz do firmy i pytasz czy jest Prezes ?
Sekretarka pyta kogo zaanonsować ?
Odpowiadasz, że jesteś z US czy też mówisz, że jesteś przyjacielem domu ? - jeśli zajrzysz do starych przepisów OP to kontrola na 100% w tym momencie jeszcze nie jest wszczęta. Od 01.01.2007r. możesz okazać legitymację pracownikowi i rozopocząć kontrolę. Ale czy też nie puszczasz w tym momencie "farby". To przecież tylko pracownik, a nie kontrolowany.

Poza tym nie utożsamiałbym akt sprawy podatnika z zawiadomieniem o planowanej kontroli  choć akta to pojęcie szerokie, ale sprawy jeszcze nie ma - zacznie się po wszczęciu.

Ostatnio edytowano 12 sty 2007, 22:55 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

12 sty 2007, 22:54
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Tyle, że przy CS mam wyraźną delegację ustawową do działania - 274c i 155 OP, zatem wszelkie wystąpienia w stronę podatnika mają umocowanie w ustawie.

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Wchodzisz do firmy i pytasz czy jest Prezes ?
Sekretarka pyta kogo zaanonsować ?
Odpowiadasz, że jesteś z US czy też mówisz, że jesteś przyjacielem domu <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

... w swojej historii z ostatnich miesięcy byłem już brany za świadka Jehowy (przepraszam wyznawców za ew. błedy w pisowni), prokuratora, kogoś z mafii - i chyba pozostała tylko "Krystyna z gazowni"... ale sformułowanie "przyjaciel domu" warto zapamiętać...

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Poza tym nie utożsamiałbym akt sprawy podatnika z zawiadomieniem o planowanej kontroli choć akta to pojęcie szerokie, ale sprawy jeszcze nie ma - zacznie się po wszczęciu.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

... to przy okazji pytanie techniczne - jaki przepis - podstawę prawną powołałbyś w zawiadomieniach dla uzasadnienia kierowanego pisma do OMC kontrolowanego ? Skoro nie mamy jeszcze wszczętej kontroli, to również nie możemy użyć art.292 OP i odpowiednio stosować przepisów o postępowaniu podatkowym (np. zasady ogólne)...

12 sty 2007, 23:27

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
To była moja propozycja sprzed paru dni, bo też do końca nie podoba mi się wysyłanie czegokolwiek do podatnika w formie bliżej niesprecyzowanej w przepisach "informacji". W moim US jednak nie podchwycono tej propozycji.

Było już jednak w latach ubiegłych szereg różnorakich akcji wysyłania informacji podatnikom, których może to dotyczyć. ( o zmianach przepisów, nowych grupach do kas fiskalnych,  o zmianach właściwości do potencjalnych "klientów DUSów gdy je tworzono itd. )
wjawor                    

...
Muszę przyznać, że mi akurat "zaświtała" jednak forma zawiadomienia w postaci wezwania do dokonania określonej czynności - czyli przygotwania dokumentacji księgowej, zapewnienia obecności koniecznych osób, przygotowania miejsca ( pomieszczenie, biurko... ) itd.    w związku z planowaną kontrolą podatkową.

Art. 155. § 1. Organ podatkowy może wezwać stronę lub inne osoby do złożenia wyjaśnień, zeznań lub dokonania określonej czynności osobiście, przez pełnomocnika lub na piśmie, jeżeli jest to niezbędne dla wyjaśnienia stanu faktycznego lub rozstrzygnięcia sprawy.
§ 2. Jeżeli osoba wezwana nie może stawić się z powodu choroby, kalectwa lub innej ważnej przyczyny, organ podatkowy może przyjąć wyjaśnienie lub zeznanie albo dokonać czynności w miejscu pobytu tej osoby.

Art. 159. § 1. W wezwaniu należy wskazać:
1)  nazwę i adres organu podatkowego;
2)  imię i nazwisko osoby wzywanej;
3)  w jakiej sprawie i w jakim charakterze oraz w jakim celu osoba ta zostaje wezwana;
4)  czy osoba wezwana powinna stawić się osobiście lub przez pełnomocnika, czy też może złożyć wyjaśnienie lub zeznanie na piśmie;
5) termin, do którego żądanie powinno być spełnione, albo dzień, godzinę i miejsce zgłoszenia się osoby wzywanej lub jej pełnomocnika;
6)  skutki prawne niezastosowania się do wezwania.
§ 2. Wezwanie powinno być podpisane przez pracownika organu podatkowego, z podaniem imienia, nazwiska i stanowiska służbowego osoby podpisującej.

W praktyce po kilku próbach wszczęcia kontroli i nie zastaniu pod wszystkimi adresami podatnika, wezwania do stawienia się w US, czy wyznaczenia terminu do spotkania w firmie się stosowało i do tej pory.

Co ciekawe MF zapomniało o zakresie kontroli. Nie wiem czy to faktycznie zapomnienie, czy zakres i przedmiot kontroli nie ma byc ujawniony. Ale w tym momencie zawiadomienie właściwie traciłoby sens.
Podatnik miałby się przygotować na kontrolę weryfikując "papiery z 5 lat we wszystkich podatkach ?

A wyobrażacie sobie zawiadomienie ( na co najmniej 14 dni przed planowanym wszczęciem kontroli ) przy zwrotach 25 dniowych ( niech szybciej uchwalają nowelę VAT z 70 dniami ). Kontrole zwrotów nie zostały wyłączone z zawiadomień.

Wg mnie krok byłby w dobrym kierunku, ale gdyby został porządnie przygotowany, a nie na kolanie wyłącznie by wykazać się "przyjaznością".

13 sty 2007, 10:25
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Koncepcja dania cynku stronie w formie wezwania do zrobienia porządku w papiórach i odkurzenia pomieszczenia dla kontrolujących - jakoś do mnie nie przemawia... <_<
...a jak to robili piloci oblatywacze w trzech wybranych województwach - ODEZWIJCIE SIĘ !!!

13 sty 2007, 18:19
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

...a jak to robili piloci oblatywacze w trzech wybranych województwach - ODEZWIJCIE SIĘ !!!

Moja opinia na poprzedniej stronie.
<a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=270&view=findpost&p=4211" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...findpost&p=4211</a>
A dyskusja (co prawda anemiczna) na starym forum:
<a href="http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=986&sid=bde128cef7edfaa6cbb756127fe8a638" target="_blank">http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?na...bb756127fe8a638</a>

elsinore                    

Tyle, że przy CS mam wyraźną delegację ustawową do działania - 274c i 155 OP, zatem wszelkie wystąpienia w stronę podatnika mają umocowanie w ustawie.

... w swojej historii z ostatnich miesięcy byłem już brany za świadka Jehowy (przepraszam wyznawców za ew. błedy w pisowni), prokuratora, kogoś z mafii - i chyba pozostała tylko "Krystyna z gazowni"... ale sformułowanie "przyjaciel domu" warto zapamiętać...

... to przy okazji pytanie techniczne - jaki przepis - podstawę prawną powołałbyś w zawiadomieniach dla uzasadnienia kierowanego pisma do OMC kontrolowanego ? Skoro nie mamy jeszcze wszczętej kontroli, to również nie możemy użyć art.292 OP i odpowiednio stosować przepisów o postępowaniu podatkowym (np. zasady ogólne)...

Biez poł litra nie razbieriosz.  :piwo:

Ostatnio edytowano 13 sty 2007, 20:24 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

13 sty 2007, 20:36
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 gru 2006, 10:11

POSTY        20
No kurde to teraz robicie hałas jak w całej polsce trzeba wysyłać ludziom pisma tak ni z gruszki ni z pietruszki że za dwa do czterech tygodni wpadniemy z zapowiedzianą wizytką tak na okres do miesiąca czasu żeby znaleźć to czego po takim czasie chcą kontrolowani. Ale jak w trzech województwach przez blisko rok czasu w ubiegłym roku robili takie bezprawie to było cicho co? Teraz nie czas na ględzenie tylko trzeba się brać do roboty i udowodnić , że i tak jesteśmy mądrzejsi od tych których kontrolujemy ( bez obrazy ). Skoro wszyscy utyskujecie na tak fatalny program to dlaczego nikt nie zawiadomił prokuratury o ewidentnym łamaniu prawa i zmuszaniu do łamania tajemnicy skarbowej lub zawodowej.

Do elsiniore:
na początkku było ciężko ale wypracowaliśmy system i sposoby na niektóre zawiadomienia i jakoś szło do końca roku, później przez kilka dni RAJ bez zawiadomień za to z możliwością wejścia na legitymację, z normalnym opisem w protokole ale coż po 9 dniach wolności znowu porażka, ale cóż jest jak jest nic tylko się przystosować - POWODZENIA!
Co do zawiadomienia , NUS zawiadamia, że w dniu *** nastąpi rozpoczęcie kontroli podatkowej w takim to a taki zakresie za taki to a taki okres, planowany termin zakończenia kontroli nastąpi w dniu takim to a takim. - tak było teraz w zawiadomieniu bez zakresu i okresu tylko czekać  :o i zastanawiać do czego się przyp*****ą, no i luzik przez co najmniej dwa tygodnie.

Ostatnio edytowano 13 sty 2007, 21:04 przez jedrek06jk, łącznie edytowano 1 raz

13 sty 2007, 20:54
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

No kurde to teraz robicie hałas jak w całej polsce trzeba wysyłać ludziom pisma tak ni z gruszki ni z pietruszki że za dwa do czterech tygodni wpadniemy z zapowiedzianą wizytką tak na okres do miesiąca czasu żeby znaleźć to czego po takim czasie chcą kontrolowani. Ale jak w trzech województwach przez blisko rok czasu w ubiegłym roku robili takie bezprawie to było cicho co? Teraz nie czas na ględzenie tylko trzeba się brać do roboty i udowodnić  że i tak jesteśmy mądrzejsi od tych których kontrolujemy ( bez obrazy ). Skoro wszyscy utyskujecie na tak fatalny program to dlaczego nikt nie zawiadomił prokuratury o ewidentnym łamaniu prawa i zmuszaniu do łamania tajemnicy skarbowej lub zawodowej.

Bo mieliśmy nadzieję, że to umrze śmiercią naturalną  :P
A ja obawiam się jeszcze jednej rzeczy...
Że ci, którzy nie zostaną powiadomieni (aby być tym wyróżnionym, którego sie powiadamia należy mieć spełnionych kilka warunków, m.in nie mieć zaległosci podatkowych, nie można być karanym przez KKS, i o ile pamiętam prowadzić co najmniej 3 lata działalność gospodarczą) będą pisać do rzecznika praw obywatelskich, że to nierówność w traktowaniu wobec prawa!

13 sty 2007, 21:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona