Teraz jest 11 wrz 2025, 04:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4411 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 316  Następna strona
Polityka i politycy 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

Jakoś tak to leciało:

- Ale minister Czuma, ujawniając tę wiedzę złamał tajemnicę! - Olejnik
- Tak - odpowiedział Schetyna. - Ale powiedział prawdę!

To może my zaczniemy mówić samę prawdę i tylko prawdę na temat tego co widzimy w Poltaxie, itp.?
Przecież prawda ma pierwszeństwo przed tajemnicą :)

A swoją drogą to Czuma powinien odejść i zakończyć ten cyrk. Jak kogoś już ciągają za długi po sądach, to widać po dobroci nie chciał oddać.
Ktoś wspomniał, że może to naciągacze? Może tak...Rozumiem jeden, dwóch, ale aż tylu się na niego zaczaiło?
Ideał sięgnął bruku...I to kolejny...

I teraz trudno się dziwić, że Amerykanie nie chcą nam znieść obowiązku posiadania wiz.

A Napieralski niech się nie kompromituje i nie próbuje zbijać kapitału politycznego. Rzeczywiście jego parta i jej poprzednicy ideowi byli kryształowi  :zygi:
A tu o postrzeganie Polski idzie! I za to mi wstyd!

Ostatnio edytowano 15 lut 2009, 16:16 przez Pinero, łącznie edytowano 1 raz

15 lut 2009, 16:13

REJESTRACJA04 gru 2008, 22:12

POSTY        34

<!--quoteo(post=42484:date=15. 02. 2009 g. 14:50:name=Bucyfał)--><div class='quotetop'>(Bucyfał @ 15. 02. 2009 g. 14:50) [snapback]42484[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=42479:date=15. 02. 2009 g. 12:43:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 15. 02. 2009 g. 12:43) [snapback]42479[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Natomiast aparatczyk Napieralski jako spadkobierca partii i systemu, który spowodował emigrację Czumy, mógłby nie "chlapać jęzorem".  

Panie WJAWOR! To już naprawdę nie przystoi. Cóż za prymitywna demagogia. Napieralski za czasów PRL był nastolatkiem. Równie dobrze mógłbym powiedzieć, że Niesiołowski odpowiada za św. inkwizycję. Tę figurę powtarzasz pan za najbardziej obłudnymi politykami tzw. prawicy.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Panie BUCYFAŁ. A cóż takiego mi nie przystoi. Nie zarzuciłem panu Napieralskiemu uczestnictwa w tych czasach. Natomiast jest przewodniczącym partii, która jak najbardziej jest  
wjawor                    

spadkobiercą partii i systemu, który spowodował emigrację Czumy,...
Kto z nas odpowiedział demagogicznym argumentem, śmiem twierdzić, że z nas dwóch nie mi bliżej ( określenie prymitywny pominę milczeniem ).    Natomiast demagogiczne i ... były pytania pana Napieralskiego, które zadał na swoim blogu. I to że tamtych czasów może i nie pamięta, go nie usprawiedliwia, niech poczyta jeśli nie opowiedział mu tych czasów ojciec, niech popyta starszych kolegów ( jeszcze sporo ma ich w szeregach swojej partii ).  
Nie wiem jaką figurę mi przypisujesz, natomiast akurat pan Napieralski, choć "młody" swoimi działaniami, wypowiedziami w pełni zasługuje na miano kontynuatora mniej chlubnych dokonań partii z ktorej wywodzą się korzenie SLD.

Figura o którą mi chodzi to ciągłe nawracanie do czasów PRL-u, i wplątywanie w to ludzi, którzy nie tworzyli tamtego systemu, a jedynym ich przewinieniem jest to, że bliżej im do poglądów lewicowych, niż klerykalno - prawicowych. Ja osobiście zawiodłem się na Napieralskim jako nadziei lewicy (polski Zapatero), ale to nie powód by go nie bronić przed niesprawiedliwymi osądami. Co w jego wypowiedziach jest rodem z dawnej epoki? Chwali przewodnią rolę partii, robi nagonkę na kułaków, żąda nacjonalizacji przemysłu i tworzenia PGR-ów?

15 lut 2009, 16:55

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176

(...) Figura o którą mi chodzi to ciągłe nawracanie do czasów PRL-u, i wplątywanie w to ludzi, którzy nie tworzyli tamtego systemu, a jedynym ich przewinieniem jest to, że bliżej im do poglądów lewicowych, niż klerykalno - prawicowych. Ja osobiście zawiodłem się na Napieralskim jako nadziei lewicy (polski Zapatero), ale to nie powód by go nie bronić przed niesprawiedliwymi osądami. Co w jego wypowiedziach jest rodem z dawnej epoki? Chwali przewodnią rolę partii, robi nagonkę na kułaków, żąda nacjonalizacji przemysłu i tworzenia PGR-ów?

Nadzieją to on nie był i nigdy nie będzie. Wjawor ma rację, to typowy aparatczyk, tyle, że urodził się za późno. Jakieś dwadzieścia-trzydzieści lat...
To, że sam się uważa za polskiego Zapatero jeszcze o niczym nie świadczy. A może raczej o jego megalomanii...

Ostatnio edytowano 15 lut 2009, 19:28 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz

15 lut 2009, 19:27

POSTY        34

<!--quoteo(post=42491:date=15. 02. 2009 g. 16:55:name=Bucyfał)--><div class='quotetop'>(Bucyfał @ 15. 02. 2009 g. 16:55) [snapback]42491[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> (...) Figura o którą mi chodzi to ciągłe nawracanie do czasów PRL-u, i wplątywanie w to ludzi, którzy nie tworzyli tamtego systemu, a jedynym ich przewinieniem jest to, że bliżej im do poglądów lewicowych, niż klerykalno - prawicowych. Ja osobiście zawiodłem się na Napieralskim jako nadziei lewicy (polski Zapatero), ale to nie powód by go nie bronić przed niesprawiedliwymi osądami. Co w jego wypowiedziach jest rodem z dawnej epoki? Chwali przewodnią rolę partii, robi nagonkę na kułaków, żąda nacjonalizacji przemysłu i tworzenia PGR-ów?

Nadzieją to on nie był i nigdy nie będzie. Wjawor ma rację, to typowy aparatczyk, tyle, że urodził się za późno. Jakieś dwadzieścia-trzydzieści lat...
To, że sam się uważa za polskiego Zapatero jeszcze o niczym nie świadczy. A może raczej o jego megalomanii...

Ja nie zamierzam być adwokatem Napieralskiego. Protestuję tylko przed automatycznym piętnowaniem wszystkich, którzy mają poglądy lewicowe (co oczywiście nie musi pokrywać się z sympatią do SLD) i wypominanie im PRL-u. Ja nie czuję się spadkobiercą PZPR, chociaż szeroko rozumiana prawica, ze swą obłudą i klerykalizmem, to nie jest moja bajka. Jeśli w dyskusjach mamy sobie przypinać takie łatki, to uznajmy także a priori członków ZCHN, PC, AWS czy PiS za spadkobierców Eligiusza Niewiadomskiego, zabójców chłopskich i robotniczych demonstrantów w okresie międzywojennym, organizatorów obozów dla więźniów politycznych w Brześciu czy Berezie. Czy taka dyskusja przyniesie coś konstruktywnego?

15 lut 2009, 19:45

REJESTRACJA30 paź 2008, 11:45

POSTY        266

LOKALIZACJAza górami, za lasami...
A ja generalnie protestuję przeciwko politykom jako takim i owakim.

15 lut 2009, 19:46
Zobacz profil ICQ

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Co w jego wypowiedziach jest rodem z dawnej epoki? Chwali przewodnią rolę partii, robi nagonkę na kułaków, żąda nacjonalizacji przemysłu i tworzenia PGR-ów?

Nie, akurat to nie byłoby przynajmniej dla mnie naganne. Byłoby to głoszenie własnych poglądów politycznych, gospodarczych. Czy słusznych to inna sprawa.
Natomiast mi z poprzednim systemem kojarzy się co innego - rzucanie oskarżeń bez jakiegokolwiek sprawdzenia zarzutów. Tak, robi to "w rękawiczkach", przecież zadaje tylko pytania. Dla mnie jest to jednak dodatkowa perfidia. Bo oczywiście za takie pytanie ( a nie zarzut popełnienia przestępstwa ) nie można go pozwać do sądu.
A może czas zacząć brać odpowiedzialność za swoje słowa.  

Bucyfał                    

...Protestuję tylko przed automatycznym piętnowaniem wszystkich, którzy mają poglądy lewicowe (co oczywiście nie musi pokrywać się z sympatią do SLD) i wypominanie im PRL-u...

A ja nie piętnowałem wszystkich, a konkretnie pana Napieralskiego. I nie za jego polityczne poglądy, a za konkretne zachowanie ( konkretne stawianie komuś zarzutów w bardzo wyrafinowany sposób ).

15 lut 2009, 19:54

POSTY        2176

Ja nie zamierzam być adwokatem Napieralskiego. Protestuję tylko przed automatycznym piętnowaniem wszystkich, którzy mają poglądy lewicowe (co oczywiście nie musi pokrywać się z sympatią do SLD) i wypominanie im PRL-u. Ja nie czuję się spadkobiercą PZPR, chociaż szeroko rozumiana prawica, ze swą obłudą i klerykalizmem, to nie jest moja bajka. Jeśli w dyskusjach mamy sobie przypinać takie łatki, to uznajmy także a priori członków ZCHN, PC, AWS czy PiS za spadkobierców Eligiusza Niewiadomskiego, zabójców chłopskich i robotniczych demonstrantów w okresie międzywojennym, organizatorów obozów dla więźniów politycznych w Brześciu czy Berezie. Czy taka dyskusja przyniesie coś konstruktywnego?

Słowa bardzo emocjonalne ale chyba zbyt uogólniasz. Owszem, jest parę osób na forum których wpisy można w ten sposób odczytywać ale chyba nie ten, w reakcji na który napisałeś swój.
Mój post odnosił się bezpośrednio do osoby Napieralskiego ( nie do osób o poglądach lewicowych ) i chyba nie dał podstaw do takiej reakcji.

15 lut 2009, 20:10

POSTY        34

<!--quoteo(post=42500:date=15. 02. 2009 g. 19:45:name=Bucyfał)--><div class='quotetop'>(Bucyfał @ 15. 02. 2009 g. 19:45) [snapback]42500[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->Ja nie zamierzam być adwokatem Napieralskiego. Protestuję tylko przed automatycznym piętnowaniem wszystkich, którzy mają poglądy lewicowe (co oczywiście nie musi pokrywać się z sympatią do SLD) i wypominanie im PRL-u. Ja nie czuję się spadkobiercą PZPR, chociaż szeroko rozumiana prawica, ze swą obłudą i klerykalizmem, to nie jest moja bajka. Jeśli w dyskusjach mamy sobie przypinać takie łatki, to uznajmy także a priori członków ZCHN, PC, AWS czy PiS za spadkobierców Eligiusza Niewiadomskiego, zabójców chłopskich i robotniczych demonstrantów w okresie międzywojennym, organizatorów obozów dla więźniów politycznych w Brześciu czy Berezie. Czy taka dyskusja przyniesie coś konstruktywnego?

Słowa bardzo emocjonalne ale chyba zbyt uogólniasz. Owszem, jest parę osób na forum których wpisy można w ten sposób odczytywać ale chyba nie ten, w reakcji na który napisałeś swój.
Mój post odnosił się bezpośrednio do osoby Napieralskiego ( nie do osób o poglądach lewicowych ) i chyba nie dał podstaw do takiej reakcji.

Moja odpowiedź była ciągiem dalszym dyskusji nawiązanej z WJAWOREM, do której, jak myślałem, też się dołączyłeś. Tak jak już mówiłem nie jestem stronnikiem Napieralskiego, chociaż nie ukrywam swoich poglądów lewicowych. Bliższa jest mi jednak ta być może naiwna i "ludzka" lewicowość propagowana przez prof. Marię Szyszkowską

15 lut 2009, 20:32
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

A ja generalnie protestuję przeciwko politykom jako takim i owakim.

Ja też!!!
A zwłaszcza tym owakim  :piwo:

15 lut 2009, 20:34

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Bez hałasu przebiegają wybory w Olsztynie. Czyżby wyniki nie po myśli ?
Wyborczy finał seksafery w Olsztynie - będzie druga tura
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Będzie druga tura wyborów prezydenta Olsztyna. Miejska Komisja Wyborcza podliczyła wyniki głosowania z 90 na 94 obwodów.
Olsztyn - wybory - będzie druga tura

Będzie druga tura wyborów prezydenta Olsztyna. Miejska Komisja Wyborcza podliczyła wyniki głosowania z 90 na 94 obwodów.

Najwięcej głosów zdobył dotąd kandydat PSL Piotr Grzymowicz. Głosowało na niego 13120 mieszkańców Olsztyna - czyli 39 procent uprawnionych do głosowania. Kandydat PO Krzysztof Krukowski zdobył 9400 głosów, czyli 28 procent. IGrzymowicz i

Krukowski wejdą najprawdopodobniej do drugiej tury głosowania.

Kandydat PiS Jerzy Szmit dostał 6438 głosów, tj. 19 procent. Startująca z własnego komitetu wyborczego Danuta Ciborowska otrzymała 1949 głosów, czyli 6 procent, a europoseł Bogusław Rogalski 1311 głosów (4 procent). Najmniej głosów po podliczeniu wyników z 90 obwodów zdobył Krzysztof Kacprzycki z

SLD - 1165 głosów, czyli 3 procent. Druga tura przedterminowych wyborów prezydenta Olsztyna odbędzie się 1 marca.

Wybory zarządzono po listopadowym referendum, w którym mieszkańcy odwołali prezydenta Czesława Małkowskiego. Jest on oskarżany o molestowanie seksualne urzędniczek i gwałt.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

16 lut 2009, 00:05
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
„Za życiorys człowiek powinien dostać order, a nie stanowisko” – napisała Ewa Milewicz (GW 13.02) komentując przypadek ministra Czumy, a jest to przypadek niezwykle pouczający. W Polsce przywiązuje się ogromne znaczenie do życiorysów, a właściwie do pewnej ich części, związanej z PRL-em. Każdy kto ma „teczkę” jest moralnie zły, każdy kto ma „piękny życiorys” jest moralnie dobry. Posiadacz teczki budzi skrajną nieufność, choćby był człowiekiem porządnym, pracowitym, uczciwym, dobrotliwym i wrażliwym na ludzką krzywdę. Posiadacz „pięknego życiorysu”, choćby był człowiekiem pełnym kłótliwości i egoizmu czy nie płacił podatków i tolerował nepotyzm, zawsze będzie miał trwały kredyt zaufania. Te kryteria dobra i zła moralnego nie są bynajmniej wymysłem IV RP. W naszym kraju zawsze bohaterski życiorys był ważniejszy od płacenia podatków i oddawania długów.
Do ministra Czumy „piękny życiorys” przywarł niczym druga skóra, która w pełni przesłaniała pewne - jakże drobne! - grzeszki. Nie chce osądzać pana ministra ani tym bardziej powiedzieć, że jest złym człowiekiem, tylko zwrócić uwagę, na fakt powszechnego lekceważenia „małych cnót”. My Polacy, mamy w ogóle w pogardzie wartości mieszczańskie i obywatelskie, takie jak płacenie podatków, skrupulatność finansową, pracowitość, praworządność, odpowiedzialność, a zwłaszcza to, co Benjamin Franklin traktował jako najważniejszy ideał moralny klasy średniej, „bycie człowiekiem godnym kredytu”. My cenimy powstania, bunty lub deklaracje, że zawsze jesteśmy gotowi zginąć za ojczyznę, choć niekoniecznie - służyć jej w pokorze i płacić na nią.
Tymczasem to właśnie na tych małych cnotach praworządności, skrupulatności i odpowiedzialności zbudowane są państwa prawa i dobrobytu. Poseł Czuma jako zwykły obywatel mógł to lekceważyć, jako minister rządu powinien praworządność i skrupulatność finansową cenić nade wszystko.
Zasłanianie się życiorysem i spiskową teorią (że atakiem na niego kierują przeciwnicy ustawy, która zamierzał wprowadzić w życie) nie jest ani skuteczne ani właściwe, choć bardzo typowe dla obecnej generacji „bohaterskich” polityków. Minister sprawiedliwości powinien być poza wszelkim podejrzeniem, a jego biografia nie może zaczynać się i kończyć na okresie walki z PRL-em. Bohaterowie mają przecież swoje dalsze życie wraz z małymi i dużymi problemami dnia codziennego. Tak jak my wszyscy. Tylko niektórzy rozliczają się z nich dopiero przed panem Bogiem. Tymczasem osobom publicznym często przychodzi rozliczyć się przed telewizyjnymi kamerami lub prokuratorem. Lepiej tedy albo nie być osobą publiczna i liczyć na wielkoduszność pana Boga, albo zdobyć się na bohaterski czyn po raz kolejny i dobrowolnie wycofać się życia publicznego.

Magdalena Środa - WP

16 lut 2009, 17:16
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Bez hałasu przebiegają wybory w Olsztynie. Czyżby wyniki nie po myśli ?
Wyborczy finał seksafery w Olsztynie - będzie druga tura

Krzysztof nie startował? Czyzby brał rozpęd na pałac prezydencki?

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Schetyna podkreślił, że w czasie kryzysu "nie można wstydzić się oszczędności, a każdy, kto jest dobrym gospodarzem, musi pilnować wydawanych pieniędzy". Także rzecznik komendanta głównego policji podinsp. Mariusz Sokołowski zapewnił, że wszystkie zobowiązania policji są regulowane na bieżąco. Odniósł się w ten sposób do nagrania ze spotkania zastępcy komendanta głównego policji nadinsp. Henryka Tusińskiego z podwładnymi, podczas którego informowano o oszczędnościach. Fragmenty nagrania ujawniły w niedzielę wieczorem "Fakty" TVN.

"Przy budżecie 960 mln na tzw. rzeczówkę (fundusze m.in. na umundurowanie, paliwo, zakup samochodów) oznacza to koniec funkcjonowania w rzeczówce ... góra czerwiec" - mówił Tusiński. Z kolei dyrektor biura logistyki KGP podkom. Tomasz Kowalczyk mówił, że wstrzymywane są "wszystkie inwestycje, które były zaplanowane na rok 2009 i nie zostały uruchomione". Na nagraniu słychać też dyrektorkę biura finansów Elizę Wójcik, która mówi, że "niektóre jednostki dokonały już płatności" i w związku z tym "może się tak zdarzyć, że nie będzie pieniędzy na wypłaty uposażeń w lutym".
<a href="http://fakty.interia.pl/polska/news/schetyna-beda-klopoty-z-biezacymi-wydatkami,1260584" target="_blank">http://fakty.interia.pl/polska/news/schety...datkami,1260584</a>

W MF też ogladają każdą złotówę... może by tak zredukować połowę stanowisk kierownicznych, w ramach solidarności z podwładnymi  :lol:

16 lut 2009, 20:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:20

POSTY        296
Gabinet prezydent Hanny Gronkiewicz-Waltz nie oszczędza w czasach kryzysu. 100 tysięcy złotych postanowił wydać na na niemal milion promocyjnych ulotek - donosi RMF FM.

Urzędnicy uznali, że na autopromocji nie ma co oszczędzać. Postanowili wypunktować swoje osiągnięcia i podsumować dwuletnią, ciężką pracę. Ulotki z tym podsumowaniem zasypują właśnie stolicę.

W tym roku ratusz na promocję miasta ma wydać 33,5 miliona złotych. To o 8,5 miliona więcej niż przed rokiem.

<!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->wiadomości.wp.pl<!--colorc--></span><!--/colorc-->

Ostatnio edytowano 17 lut 2009, 15:47 przez cyanide3, łącznie edytowano 1 raz

17 lut 2009, 15:45

POSTY        2176
Dobre, ale pasuje raczej do "Taniego państwa"...

17 lut 2009, 15:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4411 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 316  Następna strona