No więc też tam byłem... miodu i wina nie piłem... bo nie siedziałem przy stole "prezydialnym".
Test był raczej łatwy, a trudność raczej nie dotyczyła pytań (chociaż było kilka o nieistotne szczegóły) a tego, że pytania dotyczyły bardzo wielu zagadnień. Wątpię aby znalazł się ktoś kto zdobędzie z testu 50 na 50 pkt. Co do organizacji samego egzaminu to nie było tak tragicznie. Ostatecznie to egzamin "państwowy" więc pewne utrudnienia i ograniczenia dla uczestników musiały być.
Nadmiernego rygoru nie było. Średnia wieku uczestników ok. 45 lat (tak na oko oczywiście). Bardzo dużo mężczyzn co pozostaje w dysproporcji to udziału tychże w służbach. Jednym słowem Panie jakoś tak mniej garną się do stanowiska NUS...
Swoją drogą to chyba każdy rozsądny osobnik homo sapiens zdaje sobie sprawę, że na podstawie testu z 50 pkt. nie wyłoni się najlepszych, bo test ten tak naprawdę sprawdza jedynie zdolność do... rozwiązywania testu. Z drugiej strony jakiś konkurs musi być, ostatecznie i tak lepiej, bo w Chinach - ojczyźnie egzaminów pisemnych na urzędników państowych - za życia Konfucjusza, kandydat musiał napisać poemat oczywiście po chińsku... :rotfl:
Kilka pytań które pamiętam (tak mi się przynajmniej wydaje):
1. z egzekucji – o egzekucję z rachunków bankowych, mniej więcej chodziło o to, czy po przesłaniu zawiadomienia do banku zostaną zajęte tylko wskazane w zawiadomieniu rachunki czy też pozostałe które posiada w tym banku zobowiązany. Odpowiedź poprawna jest taka, że ten środek egzekucyjny dotyczy wszystkich rachunków (przez to rozumie się rachunki oszczędnościowe, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowe oraz rachunki terminowych lokat oszczędnościowych), które zobowiązany posiada w danym banku, niezależnie od tego, czy organ egzekucyjny podał jeden czy kilka numerów rachunków) i że zajęcie wierzytelności jest również skuteczne w odniesieniu do rachunku bankowego prowadzonego dla kilku osób fizycznych, którego współposiadaczem jest zobowiązany.
2. o organizację skarbowości – trójstopniowa, dwustopniowa, czy dwustopniowa, z możliwością bycia na życzenie Min. Fin. trójstopniową

3. z Ordynacji - co nie jest sposobem wygasania zobowiązania płatnika: zaliczenie nadpłaty, potrącenie, przedawnienie
4. z tzw. aktualnych zagadnień społeczno-politycznych - Inflacja w projekcie budżetu na 2009 wynosi: 3,5% , 2,9% , 2.0% (powinno byc 2,9%)
5. Komu Min Fin przedstawia projekt ustawy budżetowej – Radzie Ministrów, Prezesowi Rady Ministrów, Marszałkowi Sejmu
6. z podatku od spadków i darowizn: do której grupy dziedziczenia należy siostrzenica: I, II, III.
7. z kks - było coś w stylu kto może prowadzić postępowanie mandatowe... ale treści dokładnie nie pamiętam więc tylko sygnalizuję,
8. z egzekucji: coś o skardze na czynności egzekucyjne - ale nie pamiętam o co chodziło... więc tylko sygnalizuję;
9. coś o organizacji urzędów: chodziło mniej więcej o to czy nowe wyspecjalizowane urzędu to tworzy się na podstawie: ustawy, rozporządzenia Min. Fin, czy zarządzenia (dokładnie nie pamiętam tego pytania)
10. z prawa cywilnego, czy terminy przedawnienia: nie mogą być skracane ani przedłużane przez czynność
prawną, nie mogą być skracane ale mogą być przedłużane przez czynność prawną itd.
11. z pdof - z art. 21 tj. czy zwolnione od podatku są (tu wymieniono trzy przypadki m.in. odszkodowania z tytułu zakazu konkurencji, wynagrodzenie za skrócenie terminu wypowiedzenia) prawidłowa odpowiedź: kwoty otrzymane od agencji rządowych, jeżeli agencje te otrzymały środki na ten cel z budżetu państwa,
12. Komu przysługuje inicjatywa ustawodawcza w kwestii prowizorium budżetowego,
13. z zamówień publicznych, było o specyfikację istotnych warunków zamówienia,
14. z ustawy o rachunkowości - dot. art. 52 - kto podpisuje sprawozdanie finansowe w jednostce zarządzanej przez organ wieloosobowy: osoba której powierzono prowadzenie rachunkowości i kierownik jednostki, osoba której powierzono prowadzenie rachunkowości i wszyscy członkowie Zarządu, wyłącznie osoby wchodzące w skład Zarządu (tak to zapamiętałem)
15. z VAT np. o miejsce opodatkowania usług na nieruchomości dla podmiotu zagranicznego (czy jakoś tak nie pamiętam);
16. z ordyncaj o to co nie jest przesłanką stwierdzenia nieważności decyzji: zawiera (decyzja) wadę powodującą jej nieważność na mocy wyraźnie wskazanego przepisu prawa, została wydana z naruszeniem przepisów o właściwości, decyzja wydana została w wyniku przestępstwa;
17. z VAT o kwotę obrotu zwolnioną,
18. z VAT o prawo odliczenia naliczonego od zakupu samochodu osobowego,
19. z pdof o opodatkowanie zbycia nieruchomości,
20. z o to kto ma obowiązek rozpocząć rejestrowanie sprzedaży za pomocą kasy rejestrującej,
21. z CIT o to czy do grupy kapitałowej po zarejestrowaniu jej umowy przez NUS, może przystąpić kolejna spółka,
22. z CIT czy sporządza się dokumentację dot. świadczenia usług, sprzedaży lub udostępnienia wartości niematerialnych i prawnych dla podmiotów o których mowa w art. 9a, od transakcji o łącznej wartości: 20 tys. Euro, 30 tys. czy 50 tys.
23. z PCC o to czy PCC podlega: umowa najmu, umowa depozytu nieprawidłowego, umowa kontraktacji,
24. z CIT o tzw. nieograniczony obowiązek podatkowy, to znaczy, że Podatnicy, jeżeli mają siedzibę lub zarząd na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów, bez względu na miejsce ich osiągania.
25. z VAT że ptu podlegają czynności wymienione w ustawie niezależnie od tego, czy zostały wykonane z zachowaniem warunków oraz form określonych przepisami prawa.
i 25 innych które szczerze mówiąc mógłbym sobie przypomnieć jak bym tu jeszcze trochę posiedział, ale ostatecznie nie ma to już znaczenia. W każdym razie daje to pojęcie, że egzamin nie był raczej trudny. Z testy obejmującego 50 pytań trzeba było zdobyć min. 40 pkt. Były dwa zestawy pytań.
Ponadto trzeba było zdobyć co najmniej 5 pkt z dwóch zadań każde punktowane do 5 pkt, oba były proste... więc myślę że znich dostanę maksymalnie z 8 pkt

Generalnie testu nie zdałem! Oceniam z pewną taką nieśmiałością, że mam ze 30-35 dobrych odpowiedzi. Położyłem sie na pytaniach zasadniczo prostych, na usprawiedliwienie mam to, że były to pytania raczej średnio związane z prawem podatkowym :angry2:
Reszcie uczestników życzę więcej szczęścia.