Teraz jest 09 wrz 2025, 21:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2158 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 155  Następna strona
Znamy zasady wyboru nowych NUSów, znamy wyniki 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 21:34

POSTY        46

LOKALIZACJAmazowsze
Kto podpisuje sprawozdania finansowe, kiedy należy wręczyć świadectwo pracy, kto ma inicjatywę ustawodawczą w zakresie prowizorium budżetowego, kiedy nie ma przestępstwa skarbowego, obowiązek rejestracji sprzedaży za pomocą kas fiskalnych, odliczenie VAT z zakupu samochodu osobowego, wynagrodzenie członka korpusu służby cywilnej, postępowanie mandatowe w kks, czy spółka zoo może być płatnikiem pdop. Nie są to dosłowne pytania ale na pewno bardzo przybliżone.  <_<

A tak w ogóle, to wydaje mi się, że NUS powinien być trochę menedżerem, trochę psychologiem, trochę ojcem i trochę matką dla pracowników a głównie tarczą strzelniczą dla niezadowolonych podatników. Opanowanie wiedzy wystarczającej do zaliczenia czwartkowego castingu w zasadzie  w żaden sposób nie weryfikuje predyspozycji do kierowania tak rozedrganym organizmem jakim jest urząd skarbowy.
No chyba, że te umiejętności będzie weryfikować komisja na spotkaniu indywidualnym. Tyle, że co zdolniejsi przy takim teście mogą się nie przedrzeć. A co do zadań pisemnych to umiejętność wypełnienia deklaracji VAT czy zeznania PIT (bo do tego się te zadania pośrednio sprowadzały) to jest trochę za mało na bycie Organem.  
Bardziej by mi tu pasowało sprawdzenie umiejętności czytania ze zrozumieniem, logicznego myślenia, wyciągania wniosków.
Przepisy mamy dostępne w formie pisemnej lub elektronicznej i kompletnie nie rozumiem po co się wyuczać szczegółów na pamięć.

Dobrze, że chociaż test był po polsku, bo ostatnio dla kandydatów do MF  :mur: (i to z naboru wewnętrznego!!!) podstawowym kryterium jest znajomość języka angielskiego. I nie jest ważne co wiesz o podatkach. Przyciśnięci do muru kadrowi, z lekki zażenowaniem przyznają, że znajomość języka angielskiego jest niezbędna dla kontaktów z miłościwie panującym JVR. Nie wiem ile w tym prawdy, ale skoro wszyscy znajomi kandydaci do pracy w MF przyznają, że rozmowa w sprawie pracy zaczyna się od mniej lub bardziej wyrafinowanej formy testu z języka to coś w tym jest.

Członek komisji chyba coś pokręcił bo w oryginale było: NADEJSZŁA wiekopomna chwila. A tak w zasadzie "Albert, wychodzimy!" :blink:

14 lut 2009, 14:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 wrz 2006, 06:21

POSTY        201
1.Nie rozumiem dlaczego nie można było po wejściu opuścić sali - ok. 1,5 ha oczekiwania na egzamin,
2. To przesada, żeby umieszczać  niewinnych ludzi za "szwedzkimi lustrami", po to aby z ukrycia obserwowali salę,
3.  JE Pan Minister spóźnił się 36 min. - musieliśmy w napięciu czekać na Jego przybycie,
4. Pan minister słusznie zażartował, że Prezydium ma lepiej bo ma herbatę i ciasteczka, a konkursowicze koedukacyjne WC
5. Chwila w rzeczy samej była "wiekopomna" i ona "nadejszła" ,
6. Test był podobny do IKS-owskiego, tylko w IKS-owski są pkt ujemne i wynik OK to 30 na 50, a tam nie było pkt ujemnych, ale wynik OK to 40 na 50

<!--coloro:#3333FF--><span style="color:#3333FF"><!--/coloro-->____________________
<!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->edited by Nadir (4 literówki)<!--sizec--></span><!--/sizec--><!--colorc--></span><!--/colorc-->

Ostatnio edytowano 14 lut 2009, 18:55 przez tributarius, łącznie edytowano 1 raz

14 lut 2009, 17:55

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Ciekawe kiedy "przeciekną" do netu nagrania z "konkursowego WC" ? Czy na drzwiach było ostrzeżenie, że jesteście monitorowani :D

Ostatnio edytowano 14 lut 2009, 18:01 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

14 lut 2009, 18:01

REJESTRACJA14 lut 2009, 17:56

POSTY        49
No więc też tam byłem... miodu i wina nie piłem... bo nie siedziałem przy stole "prezydialnym".

Test był raczej łatwy, a trudność raczej nie dotyczyła pytań (chociaż było kilka o nieistotne szczegóły) a tego, że pytania dotyczyły bardzo wielu zagadnień. Wątpię aby znalazł się ktoś kto zdobędzie z testu 50 na 50 pkt. Co do organizacji samego egzaminu to nie było tak tragicznie. Ostatecznie to egzamin "państwowy" więc pewne utrudnienia i ograniczenia dla uczestników musiały być.
Nadmiernego rygoru nie było. Średnia wieku uczestników ok. 45 lat (tak na oko oczywiście). Bardzo dużo mężczyzn co pozostaje w dysproporcji to udziału tychże w służbach. Jednym słowem Panie jakoś tak mniej garną się do stanowiska NUS...

Swoją drogą to chyba każdy rozsądny osobnik homo sapiens zdaje sobie sprawę, że na podstawie testu z 50 pkt. nie wyłoni się najlepszych, bo test ten tak naprawdę sprawdza jedynie zdolność do... rozwiązywania testu. Z drugiej strony jakiś konkurs musi być, ostatecznie i tak lepiej, bo w Chinach - ojczyźnie egzaminów pisemnych na urzędników państowych - za życia Konfucjusza, kandydat musiał napisać poemat oczywiście po chińsku...  :rotfl:

Kilka pytań które pamiętam (tak mi się przynajmniej wydaje):
1.        z egzekucji – o egzekucję z rachunków bankowych, mniej więcej chodziło o to, czy po przesłaniu zawiadomienia do banku zostaną zajęte tylko wskazane w zawiadomieniu rachunki czy też pozostałe które posiada w tym banku zobowiązany. Odpowiedź poprawna jest taka, że ten środek egzekucyjny dotyczy wszystkich rachunków (przez to rozumie się rachunki oszczędnościowe, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowe oraz rachunki terminowych lokat oszczędnościowych), które zobowiązany posiada w danym banku, niezależnie od tego, czy organ egzekucyjny podał jeden czy kilka numerów rachunków) i że zajęcie wierzytelności jest również skuteczne w odniesieniu do rachunku bankowego prowadzonego dla kilku osób fizycznych, którego współposiadaczem jest zobowiązany.
2.        o organizację skarbowości – trójstopniowa, dwustopniowa, czy dwustopniowa, z możliwością bycia na życzenie Min. Fin. trójstopniową ;-)
3.        z Ordynacji - co nie jest sposobem wygasania zobowiązania płatnika: zaliczenie nadpłaty, potrącenie, przedawnienie
4.        z tzw. aktualnych zagadnień społeczno-politycznych - Inflacja w projekcie budżetu na 2009 wynosi: 3,5% , 2,9% , 2.0% (powinno byc 2,9%)
5.        Komu Min Fin przedstawia projekt ustawy budżetowej – Radzie Ministrów, Prezesowi Rady Ministrów, Marszałkowi Sejmu
6.        z podatku od spadków i darowizn: do której grupy dziedziczenia należy siostrzenica: I, II, III.
7.        z kks - było coś w stylu kto może prowadzić postępowanie mandatowe... ale treści dokładnie nie pamiętam więc tylko sygnalizuję,
8.        z egzekucji: coś o skardze na czynności egzekucyjne - ale nie pamiętam o co chodziło... więc tylko sygnalizuję;
9.        coś o organizacji urzędów: chodziło mniej więcej o to czy nowe wyspecjalizowane urzędu to tworzy się na podstawie: ustawy, rozporządzenia Min. Fin, czy zarządzenia (dokładnie nie pamiętam tego pytania)
10.        z prawa cywilnego, czy terminy przedawnienia: nie mogą być skracane ani przedłużane przez czynność
prawną, nie mogą być skracane ale mogą być przedłużane przez czynność prawną itd.
11.        z pdof - z art. 21 tj. czy zwolnione od podatku są (tu wymieniono trzy przypadki m.in. odszkodowania z tytułu zakazu konkurencji, wynagrodzenie za skrócenie terminu wypowiedzenia) prawidłowa odpowiedź: kwoty otrzymane od agencji rządowych, jeżeli agencje te otrzymały środki na ten cel z budżetu państwa,
12.        Komu przysługuje inicjatywa ustawodawcza w kwestii prowizorium budżetowego,
13.       z zamówień publicznych, było o specyfikację istotnych warunków zamówienia,
14.       z ustawy o rachunkowości - dot. art. 52 - kto podpisuje sprawozdanie finansowe w jednostce zarządzanej przez organ wieloosobowy: osoba której powierzono prowadzenie rachunkowości i kierownik jednostki, osoba której powierzono prowadzenie rachunkowości i wszyscy członkowie Zarządu, wyłącznie osoby wchodzące w skład Zarządu (tak to zapamiętałem)
15.       z VAT np. o miejsce opodatkowania usług na nieruchomości dla podmiotu zagranicznego (czy jakoś tak nie pamiętam);
16.       z ordyncaj o to co nie jest przesłanką stwierdzenia nieważności decyzji: zawiera (decyzja) wadę powodującą jej nieważność na mocy wyraźnie wskazanego przepisu prawa, została wydana z naruszeniem przepisów o właściwości, decyzja wydana została w wyniku przestępstwa;
17.       z VAT o kwotę obrotu zwolnioną,
18.       z VAT o prawo odliczenia naliczonego od zakupu samochodu osobowego,
19.       z pdof o opodatkowanie zbycia nieruchomości,
20.       z o to kto ma obowiązek rozpocząć rejestrowanie sprzedaży za pomocą kasy rejestrującej,
21.       z CIT o to czy do grupy kapitałowej po zarejestrowaniu jej umowy przez NUS, może przystąpić kolejna spółka,
22.       z CIT czy sporządza się dokumentację dot. świadczenia usług, sprzedaży lub udostępnienia wartości niematerialnych i prawnych dla podmiotów o których mowa w art. 9a, od transakcji o łącznej wartości: 20 tys. Euro, 30 tys. czy 50 tys.
23.       z PCC o to czy PCC podlega: umowa najmu, umowa depozytu nieprawidłowego, umowa kontraktacji,
24.       z CIT o tzw. nieograniczony obowiązek podatkowy, to znaczy, że Podatnicy, jeżeli mają siedzibę lub zarząd na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów, bez względu na miejsce ich osiągania.
25.       z VAT że ptu podlegają czynności wymienione w ustawie niezależnie od tego, czy zostały wykonane z zachowaniem warunków oraz form określonych przepisami prawa.

i 25 innych które szczerze mówiąc mógłbym sobie przypomnieć jak bym tu jeszcze trochę posiedział, ale ostatecznie nie ma to już znaczenia. W każdym razie daje to pojęcie, że egzamin nie był raczej trudny. Z testy obejmującego 50 pytań trzeba było zdobyć min. 40 pkt. Były dwa zestawy pytań.
Ponadto trzeba było zdobyć co najmniej 5 pkt z dwóch zadań każde punktowane do 5 pkt, oba były proste... więc myślę że znich dostanę maksymalnie z 8 pkt   :lol:

Generalnie testu nie zdałem! Oceniam z pewną taką nieśmiałością, że mam ze 30-35 dobrych odpowiedzi. Położyłem sie na pytaniach zasadniczo prostych, na usprawiedliwienie mam to, że były to pytania raczej średnio związane z prawem podatkowym  :angry2:
Reszcie uczestników życzę więcej szczęścia.

14 lut 2009, 23:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2008, 22:42

POSTY        16

Przecież i stare przepisy i nowe wykonywali, wykonują i będą wykonywać ludzie należący do jakiejś politycznej koterii. Zmianie ulega tylko nazwa:UW, SLD, PiS, PO, Samoobrona, PSL itd. To jak będzie organizowany konkurs, ilu będzie członków komisji, ile sekund na pytanie itd, nie ma większego znaczenia bez zmiany faktycznych zasad, które od lat bardziej przypominają czynności chirurga przed operacją, niż rzeczywiste współzawodnictwo kandydatów.  :za2:

jestem oburzona

15 lut 2009, 00:47

POSTY        49
26. z Ordynacji, pytania dokładnie nie pomnę ale poprawna odpowiedź była taka, że kontrolujący po zakończeniu kontroli ma 14 dni na odpowiedź na zastrzeżenia i wyjaśnienia do prot. kontroli wniesione przez kontrolowanego.
27. z Ordynacji: jaki jest minimalny termin w postępowaniu podatkowym na zawiadomienie strony o termnie przeprowadzenia dowodu z oględzin: 14, 7 czy 3 dni.
28. z CIT czy podatnik pdop może być równocześnie płatnikiem tego podatku... odp. oczywiście że może.
29. o służbie cywilnej: Co jest składnikiem wynagrodzenia urzędnika służby cywilnej? I tu chodziło o dodatek z tytułu posiadanego stopnia służbowego (jeśli dobrze pamiętam).
30. o służbie cywilnej: Co jest obowiązkiem członka korpusu służby cywilnej: rozwijać wiedzę zawodową, manifestować publicznie poglądy polityczne i jeszcze coś do wyboru oczywiście :)

Ufff... jeszcze tylko 20...

Zadanie z VAT:

Podatnik prowadzi aptekę.
Należny = 4000 zł
Naliczony z faktur:
za nabycie samochodu osobowego 16.000 zł,
za zakup leków 15.000 zł
za transport leków 1000 zł.
Pytanie czy w rozliczeniu okresu podatnik ma zapłacić podatek czy ma podatek do zwrotu?

Ostatnio edytowano 15 lut 2009, 01:28 przez Prawdziwygosc, łącznie edytowano 1 raz

15 lut 2009, 01:07
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 paź 2007, 17:05

POSTY        53

15 lut 2009, 10:29
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465

To ostatnie naprawdę "zwala z nóg".

To może chociaż jakaś podpowiedź?  :unsure:

Może być "pół na pół"  :zeby:

15 lut 2009, 11:04
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

<!--quoteo(post=42465:date=15. 02. 2009 g. 10:29:name=roboczy)--><div class='quotetop'>(roboczy @ 15. 02. 2009 g. 10:29) [snapback]42465[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

To może chociaż jakaś podpowiedź?  :unsure:

Może być "pół na pół"  :zeby:
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Lepiej "telefon do przyjaciela"  ;)

15 lut 2009, 11:35

POSTY        49

Wszystko jest proste jak się wie, ale gwarantuję ci Roboczy, że moja obecna po. NUS (a nie jest to US w Pcimiu Dolnym) nie potrafiłaby odpowiedzieć na to pytanie... i myślę, że nie jest wśród NUSów sama w tym odosobnieniu.

31. z podatku dochodowego - jeśli dobrze pamiętam, to pytanie dotyczyło uprawdopodobnienia nieściągalności wierzytelności odp.: została potwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu i skierowana na drogę postępowania egzekucyjnego (chociaż nie jestem pewny czy dokładnie takie było to pytanie),
32. z Ordynacji podatkowej - chodziło o to, że podatnicy prowadzący działalność gosp. nie są obowiązani na żądanie kupującego lub usługobiorcy wystawić rachunek po upływie 3 miesięcy od dnia transakcji.

Jak wynika z powyższych pytań każdy skarbowiec nosi w plecaku buławę NUS... ciekawe, że do egzaminu przystąpiło mniej niż 2% pracowników resortu  :blush: Ciekawe co to oznacza...

ps. Pozostało jeszcze tylko 18 pytań.

Ostatnio edytowano 15 lut 2009, 12:23 przez Prawdziwygosc, łącznie edytowano 1 raz

15 lut 2009, 12:16

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Pozostało jeszcze tylko 18...

:brawa:

szkoda, że jakiś taki samotny jesteś w tych zmaganiach  :(

Ostatnio edytowano 15 lut 2009, 12:20 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

15 lut 2009, 12:20
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465

<!--quoteo(post=42465:date=15. 02. 2009 g. 10:29:name=roboczy)--><div class='quotetop'>(roboczy @ 15. 02. 2009 g. 10:29) [snapback]42465[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Wszystko jest proste jak się wie, ale gwarantuję ci Roboczy, że moja obecna po. NUS (a nie jest to US w Pcimiu Dolnym) nie potrafiłaby odpowiedzieć na to pytanie... i myślę, że nie jest wśród NUSów sama w tym odosobnieniu.

<!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->Jak wynika z powyższych pytań każdy skarbowiec nosi w plecaku buławę NUS<!--colorc--></span><!--/colorc-->... ciekawe, że do egzaminu przystąpiło mniej niż 2% pracowników resortu  :blush:
Ciekawe co to oznacza...
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Następnym razem nie przegapię okazji!!!! :mur:

... ciekawe, że do egzaminu przystąpiło mniej niż 2% pracowników resortu
Ano ciekawe co to oznacza?... :unsure:

Ostatnio edytowano 15 lut 2009, 12:26 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz

15 lut 2009, 12:25

POSTY        49
WJAWOR nie jest prosto zapamiętać 50 pytań po dwu/trzykrotnym przeczytaniu  :lol:
Informuję pracowników Min. Fin. że nie robiłem notatek, ani zdjęć aparatem komórkowym kartek testu... bo podobno i był i taki przypadek ! Wszystkie pytania cytuję z pamięci, więc mogą zdarzyć się nieścisłości.

Kominiarzu test był faktycznie dość prosty, co świadczy o tym, że osoby go układające myślą sensownie... i tak decydująca będzie przecież rozmowa (oczywiście dla tych co zaliczą test).
W każdym bądź razie co by o tym teście nie mówić to i tak jest to lepsza metoda naboru niż zaprezentowana nam przez poprzedni rząd ("naboru" na stanowiska po. NUS i po. DIS), czyli inkwizycyjna  :rotfl:

Zadanie z pdof

1. Podatnik uzyskał dochód ze zbycia mieszkania nabytego w 2007 r. w którym był zameldowany 8 miesięcy w wysokości 20.000 zł,
2. Podatnik uzyskał dochód ze zbycia domu nabytego w 2007 r. w którym nie mieszkał 80.000 zł,
3. Podatnik uzyskał dochód z działalności gosp. 20.000 zł,
4. Składki na fundusz emerytalny 5000 zł, zdrowotne (chyba) 2000 zł - tego fragmentu nie pamiętam (mogłem coś pokręcić),
5. Strata z lat ubiegłych wyniosła 3000 zł,
6. Żona nie uzyskała żadnych dochodów.
7. Podatnik rozlicza się wg stawki jednolitej.

Jak obliczyć podatek.

Niestety w tym zadaniu mogłem coś pokręcić.

Ostatnio edytowano 15 lut 2009, 12:47 przez Prawdziwygosc, łącznie edytowano 1 raz

15 lut 2009, 12:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 sty 2008, 10:25

POSTY        44

WJAWOR nie jest prosto zapamiętać 50 pytań po dwu/trzykrotnym przeczytaniu  :lol:
Informuję pracowników Min. Fin. że nie robiłem notatek, ani zdjęć aparatem komórkowym kartek testu... bo podobno i był i taki przypadek ! Wszystkie pytania cytuję z pamięci, więc mogą zdarzyć się nieścisłości.

Kominiarzu test był faktycznie dość prosty, co świadczy o tym, że osoby go układające myślą sensownie... i tak decydująca będzie przecież rozmowa (oczywiście dla tych co zaliczą test).
W każdym bądź razie co by o tym teście nie mówić to i tak jest to lepsza metoda naboru niż zaprezentowana nam przez poprzedni rząd ("naboru" na stanowiska po. NUS i po. DIS), czyli inkwizycyjna  :rotfl:

Zadanie z pdof

1. Podatnik uzyskał dochód ze zbycia mieszkania nabytego w 2007 r. w którym był zameldowany 8 miesięcy w wysokości 20.000 zł,
2. Podatnik uzyskał dochód ze zbycia domu nabytego w 2007 r. w którym nie mieszkał 80.000 zł,
3. Podatnik uzyskał dochód z działalności gosp. 20.000 zł,
4. Składki na fundusz emerytalny 5000 zł, zdrowotne (chyba) 2000 zł - tego fragmentu nie pamiętam (mogłem coś pokręcić),
5. Strata z lat ubiegłych wyniosła 3000 zł,
6. Żona nie uzyskała żadnych dochodów.
7. Podatnik rozlicza się wg stawki jednolitej.

Jak obliczyć podatek.

Niestety w tym zadaniu mogłem coś pokręcić.

Jestem pełna podziwu!
Może jednak zdobędziesz te 40 pkt, bo równy z Ciebie gość. Myślę, że nie jesteś z mojego "terenu"; szkoda. Życzę wszystkiego dobrego

Ostatnio edytowano 15 lut 2009, 13:56 przez Maksi5, łącznie edytowano 1 raz

15 lut 2009, 13:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2158 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 155  Następna strona