Teraz jest 06 wrz 2025, 19:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 866 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 62  Następna strona
Nowości w informatyzacji MinFin 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:08

POSTY        46
... A ja niestey nie wiem co mam robić. Uciekać szukać nic nie jet na dzien dzisiejszy pewne. MF czuje się świetnie , IS Nieźle a w US kicha. Chciałbym aby ktoś zaprosił tych 486 x iluś tam informatyków i powiedział im o co w tym wszytkich chodzi jakie sa plany zamierzenia co się zmieni lub zmienia. Może jest ktoś to chciałby wysłuchąć o problemach i potrzebach w US. Może jet ktoś kto zaznie interesować się tym co WIDAĆ a nie tym co jest WIZJĄ. Czy naprawdę w MF nie ma osób wiedzących na czy pracujemy jakie aplikacje wykorzystujemy ???? Kolejne ankiety to chyba tylko kolejna akcja mająca na celu zgromadzenie kolejnych kilogramów papieru. Brutalny wniosek: w MinFin siedzą dupki nie mające pojęcia o tym co się dzieje na dole , dla których głównym zajeciem jest zapełnianie teczek papierami. I nie wierzę i nie dam się przekonać że jest inaczej. Niestety nam pozostaje pracować dbać o wizerunek US i być przyjaznym dla podatnika. Bezkosztowo i w terminie nieprzekraczalnym.

06 lut 2009, 23:02
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
INFOMAT - a jeśli oni dostali zadanie realizować tę czyjąś WIZJĘ niezależnie od tego  czy to z praktycznego punktu urzędu jest korzystne czy nie ?   No to MUSZĄ.   Jak założą ( zgodnie z tym co napiszesz w ankiecie) ,że dana aplikacja może czekać 24  godziny na reakcję serwisową  to  tak będzie.  A do naprawy komputerów wystarczą kurierzy ( nawet całkiem spora specjalistyczna firma kurierska) i zdalne instalowanie, logowanie, naprawianie - jak już w każdym urzędzie będą wyłącznie komputery z V-PRO a może wyłącznie terminale ?

A czy pamiętacie co pisał Słavko Dragić o CPD w Radomiu   ( pździernik 2007)
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Czwarta sprawa - zatrudnianie w Radomiu. Jak napisałem, w Radomiu budujemy CPD, ale to jest projekt, który będzie realizowany do 2009 roku (sama serwerownia zostanie uruchomiona w 2010 roku po konsolidacji). Do tego momentu, chyba nie ma co rozmawiać o pracy w Radomiu<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Czas szybko upływa nieprawdaż ?

Ostatnio edytowano 07 lut 2009, 10:55 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

06 lut 2009, 23:38
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Ankieta konsolidacyjna programów lokalnych staje się powoli  Ankietą Roku. Ciekawi mnie czy poza Włoszczową ( najmłodszy urząd  skarbowy w Polsce)jest jeszcze urząd z mniej niż 20 aplikacjami lokalnymi i jak to się pomieści  w CPD w Radomiu. To łącznie może być 6000 -8000 aplikacji do konsolidacji.

09 lut 2009, 17:28
Znawca

REJESTRACJA27 lis 2006, 18:05

POSTY        128

Ankieta konsolidacyjna programów lokalnych staje się powoli  Ankietą Roku. Ciekawi mnie czy poza Włoszczową ( najmłodszy urząd  skarbowy w Polsce)jest jeszcze urząd z mniej niż 20 aplikacjami lokalnymi i jak to się pomieści  w CPD w Radomiu. To łącznie może być 6000 -8000 aplikacji do konsolidacji.

Nikt wcale nie mówił, że wszystkie aplikacje będą podlegać konsolidacji. Należy się liczyć z tym, że istotna część "planktonu" aplikacyjnego zniknie z urzędów a "jakość świadczonych usług" informatycznych ulegnie pogorszeniu. Tworzenie ankiety dla MF z dziesiątkami różnego rodzaju aplikacji nie ma sesnu, wystarczająco dużo czasu zajmuje wypełnienie o tych najważniejszych. Im mniej rónego rodzaju łat informatycznych "ni przypiął ni wypiął ni przyłatał" tym lepiej dla informatyków i tak mających mnóstwo roboty z tym bałaganem. To że "plankton" jakoś wspiera pracę US nie oznacza, że może on to czynić skutecznie w całej Polsce a o to między innymi chodzi w tej konsolidacji.

10 lut 2009, 07:33
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
I już po. Teraz mogę taką ankietę odwalać co tydzień. Oczywiście w nowym ujęciu. A te nasze wypociny otrzyma dwójka osób  :D

Jedna osoba będzie konsolidować ( bo to ankieta konsolidacyjna) wszystkie dane na gigant arkuszu Excela
a druga zajmie się archiwizowaniem  prawie kwintala makulatury i upłynnianiem w czeluściach ministerialnych archiwów.

A za miesiąc skończą ... i poproszą o nową wersję starej ankiety ( w zeszłym roku też robiliśmy podobne zestawienie ale inaczej).

Ostatnio edytowano 10 lut 2009, 20:28 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

10 lut 2009, 16:50
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

A za miesiąc skończą ... i poproszą o nową wersję starej ankiety ( w zeszłym roku też robiliśmy podobne zestawienie ale inaczej).

Dzieki temu ministeer finansów świetnie wie co w trawie piszczy.

Ostatnio edytowano 10 lut 2009, 20:28 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz

10 lut 2009, 20:02
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2008, 11:52

POSTY        4
Ankieta dotyczy monitorowania. Tekst pisma przewodniego wywołał u mnie nieposkromioną wesołość - mam na myśli definicję "monitorowania"
Czyżby z Warszawki chcieli monitorować stan tonera w każdej drukarce?

12 lut 2009, 13:23
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

<_< Już poprosili!
Ankieta dotyczy monitorowania. Tekst pisma przewodniego wywołał u mnie nieposkromioną wesołość - mam na myśli definicję "monitorowania"
Czyżby z Warszawki chcieli monitorować stan tonera w każdej drukarce?

Z tonerem to se ne da bo od pewnego czasu w drukarkach w okresie pogwarancyjnm używamy tonerów nieautoryzowanych przez producentów ( są o 50% tańsze) i charakteryzuje je stan constans "toner na wyczerpaniu"    nawet gdy jest pełny w 100%.

12 lut 2009, 13:37
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2008, 19:55

POSTY        4
Proponuje odpowiedzieć na ankietę w następujący sposób: Ze względu na ilość ankiet, sprawozdań itp. nie prowadzę monitoringu
infrastruktury i usług informatycznych :lol:

12 lut 2009, 19:02
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:08

POSTY        46
Jejku .... naprawde następna ankieta. Moja radośc jest przeogromna.  Ja monitoruje przepływ mądrych zadań i poleceń w sieci MF. Coż niestety stan jest = 0 . Brak mądrych. Proponuje aby ministerstwo zakupiło jednakowe drukarki z możliwością dosypywania tonera do zasobnika. Każdy urząd otrzymałby kilka worków proszku. Papier Urzędy otrzymają w ramach zbiórek makulatury i puszek po piwie. Im więcej dostarczysz tym więcej możesz otrzymać. Proponuję ustalić także jednakową temperaturę we wszystkich pokojach w US w całym kraju i podawać ten komunikat o 7,30 w radiu ogólnokrajowym. a aby osiągnąć max oszczędności wprowadźmy jednakowe mundurki które każdy pracownik musi sobie sam zakupić od MF - warunek konieczny co niezbędny do zatrudnienia.
A na koniec chyba zaczynam współczuć tym którzy muszą obrabiać durne ankiety.

Konsolidacja z Celnymi ???? Oni nas połkną jak rekin małą rybke. Pzdrw.

Ostatnio edytowano 12 lut 2009, 20:08 przez warzywko, łącznie edytowano 1 raz

12 lut 2009, 20:07
Zaawansowany

REJESTRACJA20 lut 2008, 20:32

POSTY        98

...
Konsolidacja z Celnymi ???? Oni nas połkną jak rekin małą rybke. Pzdrw.

Co do konsolidacji: polecam raport służb USA na temat gromadzenia danych w jednym miejscu (nie jest tajny :). Jedzcze kilka lat temu najbardziej skonsolidowane bazy były we Francji, jeśli chodzi o Europę. Trochę się to zmienło po Litwie i Estonii.
Policzyłby ktoś ile kosztuje dzienny przestój US-ów? a to tylko 1 błąd na routerze :) Spokojnie Panowie. Wprawdzie nie mam nadziei wielkiej że ktoś na górze myśli racjonalnie (bo że nie ma pojęcia o zarządzaniu to chyba się przekonaliśmy), ale mam nadzieję że boi się Trybunału Stanu w przyszłości.
Ale to smutny kraj, coraz smutnieszy ...

14 lut 2009, 18:26

REJESTRACJA13 lis 2007, 07:24

POSTY        98
Zgodnie z najnowszym trendem w naszym resorcie, że dzień bez nowej ankiety jest dniem straconym, dziś przysłali kolejną  :D!

Ostatnio edytowano 19 lut 2009, 15:06 przez Camila, łącznie edytowano 1 raz

19 lut 2009, 15:04

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Zgodnie z najnowszym trendem w naszym resorcie, że dzień bez nowej ankiety jest dniem straconym, dziś przysłali kolejną  :D!

Przysłali w jakiej formie - elektronicznej ???
To w ramach oszczędności nie wyłączyliście jeszcze komputerów ? :nonono:
Nie przejmujcie się, odpowiedzi z pewnością spodziewają się po kryzysie  :D

Ostatnio edytowano 19 lut 2009, 15:13 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

19 lut 2009, 15:12
Amator

REJESTRACJA20 gru 2007, 18:13

POSTY        24
Jutro chyba trzeba ten tfur (przez duże TFU...) odesłać, więc ranek będzie chyba pod znakiem:
"przepisz dane z ostatniego sprawozdania, pomnóż przez tangens kąta nachylenia "najprostszej" ściany do podłoża w serwerowni
i podziel przez moc czynną czarnych (nie białych i nie szarych!) serwerów"
Tylko pamiętajcie: moc czynna to moc pozorna * cosinus kąta przesunięcia fazowego!
<_<
śmiech przez łzy normalnie...

19 lut 2009, 21:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 866 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 62  Następna strona