Teraz jest 06 wrz 2025, 05:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Zawiadomienie o planowanej kontroli 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 16:41

POSTY        176
Czy ktoś mógłby podzielić się praktycznymi spostrzeżeniami na ten temat? Ponieważ dotychczas w 3 województwach ten program działał jako pilotażowy, a od tego roku wchodzimy w to wszyscy - liczymy na wymianę doświadczeń,

04 sty 2007, 21:24
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Muszę Cię ucieszyć bądź zmartwić, ale nie ma już sprawdzonych podatników - zmiana w OP przepadła w procesie legislacyjnym (projektowany dział VIa - art.292a - art.292m).

05 sty 2007, 08:43
Zaawansowany

REJESTRACJA25 paź 2006, 18:36

POSTY        48
A już myślałem że coś przeoczyłem. Jest dokładnie tak jak pisze Poprzednik. Przedsiebiorcy rozpaczają ale my będziemy mieć trochę mniej papierkowej sprawdzaniny  :czytaj:

05 sty 2007, 08:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 15:34

POSTY        98
Zmiany w Ordynacji przepadły ale wytyczne są i mamy sie nimi kierować w całym 2007 (może nie do wszystkich urzędów te wytyczne dotarły :D ?).

05 sty 2007, 09:46
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA07 lis 2006, 15:50

POSTY        3
Nie zmienia się procedura kontroli ( nie ma zmian w ordynacji ani swobodzie) ale są wytyczne i musimy się do nich stosować . Brak zawiadomienia nie skutkuje niczym chyba, ze naganą po kwartale. Czekamy zatem na to, że ci którzy stosowali wcześniej te reguły podzielą się praktycznymi uwagami.

05 sty 2007, 10:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:30

POSTY        78
zastanawialiście się nad podstawą prawną zawiadomień w tym zakresie????
czyżby podst. pr. - Wytyczne - podpis brak!!!! no cudownie sie rozpoczyna 2007r.!!!
wkrótce bedziemy pisma do Podatników rozpoczynać : Dzień dobry!!! tu ja - podpis z stanowiskiem słuzbowym etc...
Bo organy państwa zgodnie z prawem a nie sprawiedliwością działają:))

05 sty 2007, 13:46

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

zastanawialiście się nad podstawą prawną zawiadomień w tym zakresie????
czyżby podst. pr. - Wytyczne - podpis brak!!!! no cudownie sie rozpoczyna 2007r.!!!
wkrótce bedziemy pisma do Podatników rozpoczynać : Dzień dobry!!! tu ja - podpis z stanowiskiem słuzbowym etc...
Bo organy państwa zgodnie z prawem a nie sprawiedliwością działają:))

Są wytyczne, będą okresowe sprawozdania ( prawdopodobnie z rubryczką na wytłumaczenie przyczyn wszystkich kontroli, których nie poprzedzono zawiadomieniem ). pokażcie mi NUSa, który stwierdzi, że nie podporządkuje się wytycznym.

Co do podstawy prawnej to przecież w wytycznych zacytowano artykułów bez liku. Możemy wybierać do woli.

Muszę przyznać, że mi akurat "zaświtała" jednak forma zawiadomienia w postaci wezwania do dokonania określonej czynności - czyli przygotwania dokumentacji księgowej, zapewnienia obecności koniecznych osób, przygotowania miejsca ( pomieszczenie, biurko... ) itd.    w związku z planowaną kontrolą podatkową.

Art. 155. § 1. Organ podatkowy może wezwać stronę lub inne osoby do złożenia wyjaśnień, zeznań lub dokonania określonej czynności osobiście, przez pełnomocnika lub na piśmie, jeżeli jest to niezbędne dla wyjaśnienia stanu faktycznego lub rozstrzygnięcia sprawy.
§ 2. Jeżeli osoba wezwana nie może stawić się z powodu choroby, kalectwa lub innej ważnej przyczyny, organ podatkowy może przyjąć wyjaśnienie lub zeznanie albo dokonać czynności w miejscu pobytu tej osoby.

Art. 159. § 1. W wezwaniu należy wskazać:
1)  nazwę i adres organu podatkowego;
2)  imię i nazwisko osoby wzywanej;
3)  w jakiej sprawie i w jakim charakterze oraz w jakim celu osoba ta zostaje wezwana;
4)  czy osoba wezwana powinna stawić się osobiście lub przez pełnomocnika, czy też może złożyć wyjaśnienie lub zeznanie na piśmie;
5) termin, do którego żądanie powinno być spełnione, albo dzień, godzinę i miejsce zgłoszenia się osoby wzywanej lub jej pełnomocnika;
6)  skutki prawne niezastosowania się do wezwania.
§ 2. Wezwanie powinno być podpisane przez pracownika organu podatkowego, z podaniem imienia, nazwiska i stanowiska służbowego osoby podpisującej.

W praktyce po kilku próbach wszczęcia kontroli i nie zastaniu pod wszystkimi adresami podatnika, wezwania do stawienia się w US, czy wyznaczenia terminu do spotkania w firmie się stosowało i do tej pory.

Co ciekawe MF zapomniało o zakresie kontroli. Nie wiem czy to faktycznie zapomnienie, czy zakres i przedmiot kontroli nie ma byc ujawniony. Ale w tym momencie zawiadomienie właściwie traciłoby sens.
Podatnik miałby się przygotować na kontrolę weryfikując "papiery z 5 lat we wszystkich podatkach ?

A wyobrażacie sobie zawiadomienie ( na co najmniej 14 dni przed planowanym wszczęciem kontroli ) przy zwrotach 25 dniowych ( niech szybciej uchwalają nowelę VAT z 70 dniami ). Kontrole zwrotów nie zostały wyłączone z zawiadomień.

Wg mnie krok byłby w dobrym kierunku, ale gdyby został porządnie przygotowany, a nie na kolanie wyłącznie by wykazać się "przyjaznością".

05 sty 2007, 23:55
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Koniecznie powinno być na końcu zapytanie:
Czy wyraża Pan/Pani na wszczęcie kontroli?
Bo jak będzie pozytywna, a podatnik się odwoła?!
Mogą uwalić decyzję!  :P

Ostatnio edytowano 06 sty 2007, 11:21 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

06 sty 2007, 11:21
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457

A wyobrażacie sobie zawiadomienie ( na co najmniej 14 dni przed planowanym wszczęciem kontroli ) przy zwrotach 25 dniowych ( niech szybciej uchwalają nowelę VAT z 70 dniami ). Kontrole zwrotów nie zostały wyłączone z zawiadomień.

Zawiadomienie przez jasnowidza

Ostatnio edytowano 06 sty 2007, 17:14 przez jorge, łącznie edytowano 1 raz

06 sty 2007, 17:13
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 20:06

POSTY        19
Podatnik dostanie zawiadomienie i zabierze się do porządków w papierach - bo podatnik w dokumentacji porządek mieć musi. tylko co z naszymi wskaźnikami a i kontrola nudna, eh........

06 sty 2007, 20:36
Znawca
Własny awatar

POSTY        176

Podatnik dostanie zawiadomienie i zabierze się do porządków w papierach - bo podatnik w dokumentacji porządek mieć musi. tylko co z naszymi wskaźnikami a i kontrola nudna, eh........

Taaaak - zabierze sie do porządków. Rozpali ognisko :lol:  i................zawiadomi zanim przyjdziemy, że.......... A może jednak sie mylę...

06 sty 2007, 20:45

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:08

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd
A co to za wytyczne, ja o tych wytycznych usłyszałem pierwszy raz na tym forum  :blink:
Ktoś może podać jakieś oznaczenie tego pisma ?

06 sty 2007, 21:41
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

A co to za wytyczne, ja o tych wytycznych usłyszałem pierwszy raz na tym forum  :blink:
Ktoś może podać jakieś oznaczenie tego pisma ?

Przyznam, że i ja nie spotkałem się jeszcze z ową radosną twórczością... może ktoś z okolicy coś zapodać w temacie ?

06 sty 2007, 23:01
Znawca
Własny awatar

POSTY        176
Z pisma wynika, że w br. wszystkie us-y (z racji "przyjazności") ten program realizują. A pismo jest, jest...i podpisane :czytaj:

06 sty 2007, 23:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona