Teraz jest 06 wrz 2025, 13:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Następna strona
Dodatki kontrolerskie 
Autor Treść postu

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Chyba pomyliłeś się! :D
Miałeś na myśli chyba 10%!
50% jest max.

Niekoniecznie, może jest IKSem w UKS, a nie "kontrolerem" z US :D
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 40 ust. 1 ustawy o kontroli skarbowej
Inspektorom przysługuje miesięczny dodatek skarbowy do wynagrodzenia nie niższy niż 50% wynagrodzenia zasadniczego i dodatku za wieloletnią pracę w służbie cywilnej.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

29 gru 2007, 21:38
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Niekoniecznie, może jest IKSem w UKS, a nie "kontrolerem" z US :D
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 40 ust. 1 ustawy o kontroli skarbowej
Inspektorom przysługuje miesięczny dodatek skarbowy do wynagrodzenia nie niższy niż 50% wynagrodzenia zasadniczego i dodatku za wieloletnią pracę w służbie cywilnej

<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Być może jest tak jak piszesz Wjawor. Poczekamy co powie Maxer2007.
Bo aż wierzyć się nie chce, by IKS miał tak niską zasadniczą która jest "na beznadziejnym poziomie. Bez tego dodatku zarabiałby tyle, co sprzedawca marketu albo sprzątaczka w kopalni"

P.S.
To był mój 800-ny post... Wow! Ładne zakonczenie roku.
Nie przypuszczalem, że jestem taki... płodny! :D
Boecjusz kiedyś powiedział: "! O, si tacuisses! Philosophus massisses" - O, gdybyś milczał, byłbyś nadal filozofem!
Co można też przetłumaczyć "Lepiej milczeć i tylko wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości".
Mam nadzieję, że nie było zbyt wielu momentów, kiedy byłoby lepiej (dla mnie) gdybym milczał...  :unsure:

Ostatnio edytowano 30 gru 2007, 11:47 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

30 gru 2007, 11:46
Znawca

REJESTRACJA24 sie 2007, 09:05

POSTY        142

LOKALIZACJASto(L)yca
Mam pytanie dotyczące par. 1 pkt 4 rozporządzenia.

Jak to jest z pracownikami innych komórek, czy muszą wykonywać kontrolę czy mogą robić tylko czynności przygotowawcze i opracowywanie dokumentacji, żeby dostać dodatek kontrolerski.

04 lut 2008, 22:34
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Po części odpowiedź znajdziesz w <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=593&view=findpost&p=14777" target="_blank">moim poście</a>.

Wg mnie musisz wykonywac kontrolę (przede wszystkim), aby otrzymać dodatek z tego tytułu. Pozostałe czynności (przygotowanie i analiza) są uzupełnieniem, przy czym jak widzisz wzajemna relacja czasowa tych wszystkich spraw nie została uregulowana... byle 25% przekroczyć.

04 lut 2008, 22:50
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:12

POSTY        21
Poszukuję ostatniego  pisma związków do Min Fin w sprawie dodatków kontrolerskich ( wraz z odpowiedzią oczywiście ). Będę wdzięczna za pomoc.

04 sie 2008, 09:06
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

Poszukuję ostatniego  pisma związków do Min Fin w sprawie dodatków kontrolerskich ( wraz z odpowiedzią oczywiście ). Będę wdzięczna za pomoc.

Mam tylko nadzieje że nie jesteś osobą do której to pismo w MF zostało zaadresowane i jakoś tak się zabyło... ;) jak wiele innej korespondencji kierowanej przez ZZ na Świętokrzyską...

Ostatnio edytowano 04 sie 2008, 10:51 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

04 sie 2008, 10:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 paź 2007, 17:05

POSTY        53
Znów zanosi się na to (a własciwie jest to pewne), że nie otrzymamy dodatków kontrolerskich z początkiem roku, a z poślizgiem trzech lub czterech miesięcy i to bez odsetek za zwłokę. Może ktoś mi podpowie co przeszkadza NUS-owi wypłacić pierwszy dodatek z pensją styczniową.

15 sty 2009, 18:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 lip 2008, 16:49

POSTY        42

Znów zanosi się na to (a własciwie jest to pewne), że nie otrzymamy dodatków kontrolerskich z początkiem roku, a z poślizgiem trzech lub czterech miesięcy i to bez odsetek za zwłokę. Może ktoś mi podpowie co przeszkadza NUS-owi wypłacić pierwszy dodatek z pensją styczniową.

Jak to co przeszkadza - po NUS się uczy i nie ma czasu dla Ciebie. 12 luty niedaleko.... :D

15 sty 2009, 19:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 cze 2007, 22:04

POSTY        63
A po za tym jemu starcza kasy to i dlaczego ma się martwic za innych????

15 sty 2009, 21:45
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

U nas zawsze płacą "zaliczkowo" w wysokości ubiegłorocznych, a jak przyjdzie kasa na ten cel wtedy wyrównują...

16 sty 2009, 14:50

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo(post=40576:date=15. 01. 2009 g. 18:28:name=roboczy)--><div class='quotetop'>(roboczy @ 15. 01. 2009 g. 18:28) [snapback]40576[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

U nas zawsze płacą "zaliczkowo" w wysokości ubiegłorocznych, a jak przyjdzie kasa na ten cel wtedy wyrównują...
A co Wam wyrównują ??? Z jakiej kasy ??? Od paru lat jest jedna kasa na wynagrodzenia, w ramach której są też kwoty dodatków.

Są też i normalne USy czy też NUSy.
W naszym przyznano już dodatki na ten rok. I tak jest od lat. Podejrzewam, iż brak takiej decyzji oraz jednoczesne wysłanie w teren kontrolerów bez przyznanych dodatków mogłoby się wiązać z naruszeniem ustawy o urzędach i izbach...
Nie zauważyłem by w art. 8 była jakaś dowolność w tym zakresie:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Art. 8.
1. Pracownikom podległym ministrowi właściwemu do spraw finansów publicznych, wykonującym kontrolę podatkową przysługuje miesięczny dodatek kontrolerski do wynagrodzenia, w wysokości do 50% wynagrodzenia.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Nic tu nie ma o tym iż NUS może przyznać, jest "przysługuje miesięczny dodatek...".
Zgodnie z par. 2 pkt 3 rozporządzenia o dodatkach w przypadku pracowników, u których jet to podstawowe zadanie o charakterze ciągłym   stawkę dodatku przyznaje się na rok kalendarzowy.

Może warto wspomnieć niektórym NUSom o regulacjach, które przecież nie są nowe. A jak się trafi takie pytanie na zbliżającym się konkursie, to jeszcze załapiecie się na dozgonną wdzięczność.  :D

Ostatnio edytowano 19 sty 2009, 23:00 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

19 sty 2009, 22:58
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

<!--quoteo(post=40603:date=16. 01. 2009 g. 14:50:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 16. 01. 2009 g. 14:50) [snapback]40603[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=40576:date=15. 01. 2009 g. 18:28:name=roboczy)--><div class='quotetop'>(roboczy @ 15. 01. 2009 g. 18:28) [snapback]40576[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

A co Wam wyrównują ??? Z jakiej kasy ??? Od paru lat jest jedna kasa na wynagrodzenia, w ramach której są też kwoty dodatków.

[...]

Chodziło mi o to, że jeżeli np. otrzymywałeś DK 30%, to w nowym roku dostajesz od początku 30%, a jeśli w przypływie łaski NUS uznał, że jednak warto na ciebie wyłożyć np. 40% (co potwierdza stosownym papiórem "z mocą wsteczną") to dopłacają różnicę. O % oczywiście nie mówimy. A sytuacja odwrotna (nadpłata) również w naturze u nas nie występuje.

20 sty 2009, 07:13

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
No to macie rewelację. Aczkolwiek pewnie nie do końca zgodną z prawem. NUS powinien przyznać stawkę dodatku na rok kalendarzowy. I taką wypłacać co miesiąc począwszy od stycznia, a nie z "wyrównaniem" po czasie. No i nic nie stoi na przeszkodzie by w ciągu roku komuś dodatek podwyższył, bo w przeciwieństwie do obniżania ( w ściśle określonych sytuacjach ) podwyższyć może zgodnie z zasadami określonymi w rozporządzeniu dosyć dowolnie, ale raczej nie wstecznie ( ale darowanemu koniowi... ).

A na marginesie, słyszałem, iż w niektórych USach szefostwo obniżyło wszystkim maksymalnie dodatki na 2009r. do 10% tłumacząc się kryzysem i koniecznymi oszczędnościami ???  Czy faktycznie potwierdzacie takie sytuacje, czy są to epizody, czy też... :mur:, a może zbierają w puli wynagrodzeń kasę na swoje odprawy ?  :(

Ostatnio edytowano 20 sty 2009, 09:16 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

20 sty 2009, 09:14
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

[...]
A na marginesie, słyszałem, iż w niektórych USach szefostwo obniżyło wszystkim maksymalnie dodatki na 2009r. do 10% tłumacząc się kryzysem i koniecznymi oszczędnościami ???  [...]

Nie potwierdzam.

20 sty 2009, 09:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 283 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Następna strona