Ale....ale. Wszystko się zgadza. ".... 5 lat licząc od początku roku w którym wystąpiło .......". W takim razie 2004 jako pierwszy rok...... 2008 jest rokiem ostatnim czyli piątym. Pzdr.
Ostatnio edytowano 29 gru 2008, 08:58 przez kawo, łącznie edytowano 1 raz
29 gru 2008, 08:55
kawo
.... tak, ten termin był podany w mediach ( nie pamietam przez kogo). Jeżeli się nie mylę to również gazety (też media) ..... to samo powielały. O terminie 5 lat - wiem ale o tej "wyliczance" że aby tylko do końca 2008 r (za rok 2004) to jakoś mi nie pasowało. Skąd "gość" to wziął, co miał na mysli, jaka konstrukcja myślowa .... zastanawiałem się i nijak nie mogłem wymyslić. Pozdrawiam.
.......... hejka. Ale....ale. Wszystko się zgadza. "........ 5 lat licząc od początku roku ktorego odliczenie dotyczyło...". W takim razie 2004 jako pierwszy rok...... 2008 jest rokiem ostatnim czyli piątym. Pzdr.
Nie jestem doradcą podatkowym
29 gru 2008, 08:56
Mleczny ząb
Art. 86 ust. 13 ustawy o PTU.
Trochę to trwało, ale mamy zwycięzcę konkursu ! :piwo:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
29 gru 2008, 09:27
Czyli efekt końcowy jest taki: * dochodowy należy skorygować bo kosztem to ten VAT od paliwa nie był - korekta do końca 2009 * skorygowac VAT można do końca tego roku
Nic dziwnego, że Ministerstwo milczy.
Jak dla podatnika co by nie zrobil tam zawsze z tyłu :dupa:
29 gru 2008, 11:49
Markus
Czyli efekt końcowy jest taki: * dochodowy należy skorygować bo kosztem to ten VAT od paliwa nie był - korekta do końca 2009 * skorygowac VAT można do końca tego roku
Nic dziwnego, że Ministerstwo milczy.
Jak dla podatnika co by nie zrobil tam zawsze z tyłu :dupa:
dochodowy ma skorygować w momencie dokonania korekty VATu, bo inaczej to my mu kuku zrobimy nie czekając na jego ruch w dochodowym Natomiast jeśli zrezygnuje z jakichkolwiek korekt, to nie ma podstaw by mu VAT od paliwa wyrzucać z kup. Zachowanie się podatnika zgodnie z regulacjami ustawy VAT ( niezgodnymi z dyrektywą ) nie może wywoływać negatywnych skutków dla niego.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
29 gru 2008, 12:19
Póki co mam ustawę, z której wynika, że nie ma prawa do odliczania VAT-u od paliwa posiadający samochód niezgodny (w skrócie) z wymogami ustawy. Jaka jest zatem procedura? W oparciu o komunikat w radiu zwracam VAT, którego dwa tygodnie temu bym nie zwrócił? Czy muszę czekać na zmianę ustawy? A może ja po prostu źle interpretowałem przepisy i zmiany na wzór Lisaka i na obecny twór w tym zakresie nie ograniczały prawa do odliczenia dla samochodów z kratką a jedynie je rozszerzały na inne autka?
29 gru 2008, 14:54
danny
Póki co mam ustawę, z której wynika, że nie ma prawa do odliczania VAT-u od paliwa posiadający samochód niezgodny (w skrócie) z wymogami ustawy. Jaka jest zatem procedura? W oparciu o komunikat w radiu zwracam VAT, którego dwa tygodnie temu bym nie zwrócił? Czy muszę czekać na zmianę ustawy? A może ja po prostu źle interpretowałem przepisy i zmiany na wzór Lisaka i na obecny twór w tym zakresie nie ograniczały prawa do odliczenia dla samochodów z kratką a jedynie je rozszerzały na inne autka?
Póki co masz ustawę, która jest wg ETS w tym zakresie niezgodna z "duchem" dyrektywy. Ale też nie masz żadnego problemu dopóki nie wpłyną do Ciebie korekty deklaracji VAT. Nikt Ci wstecznie ustawy nie zmieni, a narazie to do podatnika należy "pierwszy ruch". MF pośrednio swoim komunikatem potwierdził, że odliczenie przysługiwało i nadal przysługuje od "kratek" i chyba coś po Nowym Roku konkretniejszego listem pasterskim jeszcze Ci prześle. Prawdopodobnie by trochę zniechęcić podatników, będzie kazał żądać np. dokumentacji homologacyjnej itp. Dwa tygodnie temu miałeś wątpliwości czy ograniczenie odliczenia jest zgodne z dyrektywą, teraz już wątpliwości mieć nie powinieneś, więc nie ma podstawy do kwestionowania prawa podatnika, jeśli takie zgłosi. Co ciekawe ma tu pełną dowolność, jeśli z jakichś względów korzystniejsze byłoby dla niego wrzucenie VATu w kup, to akurat podatnik może się powołać na przepisy krajowe sprzeczne z dyrektywą.
A docelowo nowela ustawy w tym zakresie właściwie musiałaby przywrócić zapis ze starej ( sam. ciężarowy, ładowność powyżej 500kg ). Czy jest jakikolwiek sens, może zniosą to ograniczenie całkowicie ? <_<
29 gru 2008, 15:32
Sądy nas przekonują, że ustawodawca jest zwykle cacy tylko my powinniśmy tak ustawę zinterpretować by była zgodna z dyrektywą (patrz odliczanie VAT-u przed rejestracją, bez rejestracji kontrahenta itp.). Stąd uważam, że paliwo można odliczać przy samochodach spełniających którekolwiek z kryteriów w historii ustawy od 2004 roku :piwo: .
29 gru 2008, 15:53
Czy nie lepiej zaprzestać tych głupot i niech podatnicy cały VAT od każdego paliwa zakupionego do każdego samochodu odliczają? Byle by tylko było to związane z jego działalnością podlegającą opodatkowaniu VAT (zasada ogólna).
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
29 gru 2008, 19:19
supersaper
Czy nie lepiej zaprzestać tych głupot i niech podatnicy cały VAT od każdego paliwa zakupionego do każdego samochodu odliczają? Byle by tylko było to związane z jego działalnością podlegającą opodatkowaniu VAT (zasada ogólna).
tak by było najlepiej - tyle, że z czego żyła by armia doradców, dziennikarzy, itp. A tak jest o czym pisać, mówić i na kim koty wieszać (znaczy się jak zwykle - na skarbówce)
29 gru 2008, 20:55
Dziś wpłynęło do nas 7 korekt odnośnie odliczenia paliwa. Podatnicy dzwonią, pytają, spieszą się ile tchu w piersiach... zobaczymy ile będzie w poczcie...
31 gru 2008, 14:51
antos
Dziś wpłynęło do nas 7 korekt odnośnie odliczenia paliwa. Podatnicy dzwonią, pytają, spieszą się ile tchu w piersiach... zobaczymy ile będzie w poczcie...
Wraz z korektami zeznań w dochodowym ? Jak nie, to 2 stycznia wyślijcie z "kolędą" do nich jakiś zespół kontrolny :piwo:
01 sty 2009, 11:13
wjawor
<!--quoteo(post=39858:date=31. 12. 2008 g. 14:51:name=antos)--><div class='quotetop'>(antos @ 31. 12. 2008 g. 14:51) [snapback]39858[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Dziś wpłynęło do nas 7 korekt odnośnie odliczenia paliwa. Podatnicy dzwonią, pytają, spieszą się ile tchu w piersiach... zobaczymy ile będzie w poczcie...
Wraz z korektami zeznań w dochodowym ? Jak nie, to 2 stycznia wyślijcie z "kolędą" do nich jakiś zespół kontrolny :piwo: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> o powiadomieniu zapomniałeś :nonono:
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.