____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
21 lis 2008, 21:00
zielonka
ZIMOWE OBRAZKI
Białe kartki białe listy śnieg
No tak... Jeszcze niedawno Trubadurzy śpiewali o krajobrazach jesiennych
<!--coloro:#993300--><span style="color:#993300"><!--/coloro-->Woła mnie, woła mnie jesienią wiatr o połonin od Wetliny. Dęby jak kolar sie czerwienią w zgubionych listach od dziewczyny. Stromo ścieżkami pnie się Otryt, świerki w obłoków patrzą lustro. Wrzesień od rannej rosy mokry okrywa pola białą chustą.
Rwącym strumieniem w niebo płynie, przyszłość przeszłości nie pamięta ponad drogami i w dolinie echa kołacze się kolęda la la la la la la la
Woła mnie, woła mnie jesienią wiatr o połonin od Wetliny tylko zgubionych listów nie ma i chyba nie mam już dziewczyny. uuuuuuuuuuu mmmmmm Tylko zgubionych listów nie ma i chyba nie mam już dziewczyny.
Tylko zgubionych listów nie ma i chyba nie mam już dziewczyny. la la la la la la la.....<!--colorc--></span><!--/colorc-->
a dziś już śpiewają o krajobrazach zimy:
<!--coloro:#33CCFF--><span style="color:#33CCFF"><!--/coloro-->W krajobrazy zimy wpiszę oczu twoich blask może wtedy będziesz bliżej, może wtedy Białe niebo, biała ziemia, białe płatki gwiazd tylko ciebie tutaj nie ma tak jak kiedyś.
Jesteś tam, jesteś tam gdzie burzany okrył śnieg, gdzie stepowej drogi dal, stromej brzegi rzek, gdzie stepowej drogi dal, strome brzegi rzek.
W krajobrazy zimy wpiszę ciepło twoich blask twoje imię znów usłyszę, twoje imię Nawet jeśli już ode mnie odwróciłaś wzrok zawsze cię wspominał będę - będziesz przy mnie.
Jesteś tam, jesteś tam gdzie burzany okrył śnieg, gdzie stepowej drogi dal, stromej brzegi rzek, gdzie stepowej drogi dal, strome brzegi rzek. <!--colorc--></span><!--/colorc-->
W Gdańsku spadł dzisiaj w nocy pierwszy śnieg tego roku...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 22 lis 2008, 10:58 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
22 lis 2008, 09:43
W Katowicach też... Z czasów studenckich jeszcze kojarzy mi się z tym piosenka T.Wachnowskiego
Do Śniegowic wpadłem tylko na godzinę, Na godzinę tylko, bo to za granicą. I zostałem w Śniegowicach całą zimę Całą zimę przyszło tkwić mi w Śniegowicach
Byłem głupi, bo tak dałem się zaskoczyć, Że przy sobie miałem tylko napiwek A gdy bieda mi zajrzała prosto w oczy, Uśmiechnąłem się i zapytałem zimy:
Co mnie tu trzyma? Tylko zima i święta Tak odrzekła mi zima
Źle nie było, ale rzadko tak do śmiechu, Czasem śniegu było więcej niż herbaty. Za pieniądze pożyczane od kolegów Kupowałem mały dom na duże raty.
Gdy mi mówisz, że przeciąga się ta zima, Gdy mnie pytasz kiedy znowu cię odwiedzę, Ty chcesz wiedzieć co mnie jeszcze tutaj trzyma Ty chcesz wiedzieć, a ja wiem, co odpowiedzieć.
Co mnie tu trzyma? Tylko zima i święta Tak odrzekła mi zima
Dziś, gdy patrzę na te moje Śniegowice Zamrożone tak, a już nie koniec świata, Zapominam - widzę tylko, co chcę widzieć I pamiętam koniec zimy w środku lata.<!--sizec--></span><!--/sizec--><!--colorc--></span><!--/colorc-->
Wtedy jeszcze tylko z gitarą, a tu już wersja płytowa i uwspółcześniona: <a href="http://www.szukaj-mp3.net/pokaz,tomasz_wachnowski_-_sniegowice_-_01_sniegowice,4Nxvs7lfr1.html" target="_blank">http://www.szukaj-mp3.net/pokaz,tomasz_wac...4Nxvs7lfr1.html</a>
____________________________________ Kwinto:Zamiast kraść jako dyrektor, fabrykant, sekretarz czy inny prezes, lepiej juz kraść par excellence jako złodziej. Tak jest chyba uczciwiej.
Ostatnio edytowano 22 lis 2008, 10:55 przez Otusik, łącznie edytowano 1 raz
22 lis 2008, 10:54
Pierwszy śnieg…, to pora na zabawę w śnieżki… , zabawa w śnieżki to…, Love Story…, Love Story to …
Ostatnio edytowano 23 lis 2008, 17:09 przez outsider, łącznie edytowano 1 raz
23 lis 2008, 17:05
zielonka
Pierwszy śnieg…, to pora na zabawę w śnieżki… , zabawa w śnieżki to…, Love Story…, Love Story to …
Pada śnieg... Tombe la neige... to Salvatore Adamo <a href="http://jp.youtube.com/watch?v=7A9xWYZD55U&feature=related" target="_blank">http://jp.youtube.com/watch?v=7A9xWYZD55U&...feature=related</a>
Tombe la neige tu ne viendras pas ce soir Tombe la neige et mon coeur s'habille de noir noir
Ce soyeux cortege tout en larmes blanches L'oiseau sur la branche Pleure le sortilčge
Tu ne viendras pas ce soir me crie mon désespoir Mais tombe la neige impassible manege
La la la la la la la Ouh ouh ouh ouh ouh ouh ouh
Parlando Tombe la neige, tTu ne viendras pas ce soir Tombe la neige, tout est blanc de désespoir)
Triste certitude le froid et l'absence Cet odieux silence blanche solitude
Tu ne viendras pas ce soir me crie mon désespoir Mais tombe la neige impassible manege Mais tombe la neige impassible manege
La la la la la la la Ouh ouh ouh ouh ouh ouh ouh
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
23 lis 2008, 17:59
outsider
Mnie dzisiaj także naszło, jakoś tak sentymentalnie, to pewnie wspomnień czar ...
To czarujmy dalej...
If you go away
If you go away on this summer day then you might as well take the sun away all the birds that flew in the summer sky when our love was new and our hearst were high when the day was young and the nights were long and the moon stood still for the night bird's song
But if you stay I'll make you a day like no day has been or will be again We'll sail the sun we'll ride on the rain we'll talk to the trees we'll worship the wind And if you go I'll understand leave me just enough love to hold in my hand
If you go away as I know you must there'll be nothing left in this world to trust
just an empty room full of empty space like the empty look I see on your face I'll be the shadow of your shadoiw I'll feel you might have kept me by your side
<!--quoteo(post=38162:date=23. 11. 2008 g. 17:05:name=outsider)--><div class='quotetop'>(outsider @ 23. 11. 2008 g. 17:05) [snapback]38162[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Mnie dzisiaj także naszło, jakoś tak sentymentalnie, to pewnie wspomnień czar ...
To czarujmy dalej...
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
No to Panowie, muzycznie się Wam udało - I'm bewitched, bothered and bewildered...
<!--coloro:#993399--><span style="color:#993399"><!--/coloro--><!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->Frank Sinatra Bewitched She´s a fool and don´t I know it, But a fool can have her charms. I´m in love and don´t I show it, like a babe in arms. Love´s the same old sad sensation, lately I´ve not slept a wink, Since this half-pint imitation's put me on the blink. I´m wild again, beguiled again, a simpering, whimpering, child again, Bewitched, bothered and bewildered am I. Couldn´t sleep, wouldn´t sleep, Love came and told me I shouldn´t sleep, Bewitched, bothered and bewildered am I. Lost my heart, but what of it ? She is cold, I agree. She can laugh and I love it, although the laugh's on me. [ Find more Lyrics at www.mp3lyrics.org/eyn ] I´ll sing to her, bring spring to her, and long for the day when I cling to her, Bewitched, bothered and bewildered am I. I´ll sing to her, bring spring to her, and long for the day when I cling to her, Bewitched, bothered and bewildered am I. I´ll sing to her, bring spring to her, and long for the day when I cling to her, Bewitched, bothered and bewildered am I. I´ll sing to her, bring spring to her, and long for the day when I´ll cling to her, Bewitched, bothered and bewildered am I. I´ll sing to her, bring spring to her, and long for the day when I´ll cling to her, Bewitched, bothered and bewildered am I. I´ll sig to her, bring spring to her, and long for the day when I´ll cling to her, Bewitched, bothered and bewildered am I<!--sizec--></span><!--/sizec--><!--colorc--></span><!--/colorc--> <a href="http://www.szukaj-mp3.net/pokaz,frank_sinatra-_bewitched_nothing_but_the_best,9FF3011Y07.html" target="_blank">http://www.szukaj-mp3.net/pokaz,frank_sina...9FF3011Y07.html</a>
____________________________________ Kwinto:Zamiast kraść jako dyrektor, fabrykant, sekretarz czy inny prezes, lepiej juz kraść par excellence jako złodziej. Tak jest chyba uczciwiej.
23 lis 2008, 21:44
Dziś kolejna rocznica śmierci Freddie'go Mercury... ile to już lat... 17 ? Macie jakieś swoje ulubione kawałki Queen ?
____________________________________ always look on the bright side of life
24 lis 2008, 09:18
helvet
<!--quoteo(post=36827:date=06. 11. 2008 g. 08:24:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 06. 11. 2008 g. 08:24) [snapback]36827[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> (...) .... a kto z Was poznawał muzę z audycji nieodżałowanego Tomka Beksińskiego, Rozgłośni Harcerskiej, Manna, Kaczkowskiego i całej szeroko pojętej Trójki z Listą włącznie ? To były czasy...
Dla Beksińskiego zarywałem noce, podobnie jak dla Kaczkowskiego czy Jerzego Kordowicza ( choć jego audycje aż tak późno się nie kończyły ). A w soboty czekałem na Leszka Adamczyka który poranną "Zapraszamy do Trójki" kończył zawsze "Tunnel of love" Straitsów... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Jeszcze kilka słów o Wielkich Nieobecnych - polecam:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> 26 listopada obchodziłby 50-te urodziny. Gdyby był z nami. Jednak blisko 9 lat temu przeszedł na drugą stronę... Tomek Beksiński. W środę przypomnimy jedną z jego ostatnich audycji - Noc z Lacrimosą - z października 1999 roku.
Tak Tomek żegnał się w swej ostatniej audycji na antenie Trójki - 11 grudnia 1999 roku:
"Za dwa tygodnie mamy święta... A za trzy tygodnie będzie już rok dwutysięczny. Czy zdają sobie Państwo sprawę z tego, że dziś spotykamy się po raz o s t a t n i w latach dziewięćdziesiątych XX stulecia? I w ogóle może to być nasze ostatnie spotkanie, nie wiadomo co się wydarzy... wprawdzie Schwarzeneger ofiarnie uratował świat, przed zakusami szatana, ale przed nami na przykład ogólny krach komputerowy - na który szczerze mówiąc czekam z utęsknieniem, w nadziei, że szlag trafi te parszywe urządzenia raz na zawsze. Ale co za tym idzie, dziś może być noc nasza ostatnia. Pamiętają Państwo scenę z Casablanki? Kiedy w Paryżu Ingrid Bergman mówi do Bogarta: 'Pocałuj mnie Rick, pocałuj tak - jakby to był ostatni raz.' Ręka potrąca kieliszek, wino rozlewa się po stole... Spróbujmy przeżyć tę scenę, przez najbliższe cztery godziny w Programie trzecim."
- i jeszcze na koniec -
"'Pink Floyd' i 'Sorrow', ten utwór nawiedza mnie już od dwunastu lat, bo płyta 'Momentary Lapse Of Reason' ukazała się w 1987 roku, to już 12 lat temu. Takie rzeczy po prostu tkwią gdzieś w sercu, niczym cierń... I niestety... sprawdzają się zawsze. Proszę mi wybaczyć tę dekadencję, ale to chyba wszystko związane jest z końcem stulecia, poza tym to wszystko jest gdzieś w tej muzyce... a ta muzyka wybrała się do audycji dzisiejszej niejako sama. Ja po prostu z zamkniętymi wręcz oczami wyjmowałem płyty z półki i składałem je na taką dużą kupkę i większość z tych płyt trafiła później do torby i Państwo posłuchali fragmentów. Podobnie było z tym utworem, którym powinienem się właściwie pożegnać bo nazywa się 'Kołysanka' - 'Lullaby' - i to będzie oczywiście New Model Army... ale po nim usłyszą Państwo jeszcze jeden utwór [Camel - Stationary Traveller]. Jeszcze jeden utwór, który jest naprawdę bardzo, bardzo ważny. Bo zawsze coś znaczył... Zawsze coś tam zmieniał... Wiem, że los nie lubi, żeby go prowokować, albo żeby nim sterować... ale może tym razem... Dobranoc."
Pamiętamy go jednak nie tylko z tak smutnych nastrojów i dlatego zapraszamy w środę po 22-tej na Noc z Lacrimosą. ...a wcześniej będzie dużo muzyki, którą On lubił, poświęcimy Mu też Akademię Muzyczną Trójki w TuBaronie. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
____________________________________ always look on the bright side of life
24 lis 2008, 10:21
elsinore
Dziś kolejna rocznica śmierci Freddie'go Mercury... ile to już lat... 17 ? Macie jakieś swoje ulubione kawałki Queen ?
Don't stop me now. I wiele innych. A pierwszy który pamietam - bohemians rapsody. Nie wiem czy tak to sie pisze ale nie mam zwyczaju sprawdzać po wikipediach i udawac mądrzejszego (bardziej oswiecongo) niz jestem
24 lis 2008, 16:51
elsinore
Zdecydowanie "Under preasure". choć w tym kawałku palce maczał też David Bowie. Poza tym oczywiście "Bohemian Rhapsody", ale też "Love of my life", "It's a hard life" i "I'm going slightly mad". Nie wierzę że to już 17 lat...
24 lis 2008, 20:33
elsinore
Freddie Mercury urodził się w 5 września 1946 roku w Zanzibarze. Zmarł 24 listopada 1991 roku o godz. 19.20 w swoim domu w Garden Lodge na grzybiczne zapalenie płuc spowodowane osłabieniem organizmu przez AIDS. Miał 45 lat.
Uwielbiam całą płytę Queenu "Night in opera" z "Bohemian rhapsody" w roli głównej. Ale są tam też perełki jak "Death on two legs" (Śmierć na 3 nogach) - tą śmiercia jest ...dziewczyna. Czy melodyjna " '39" albo "You are my best friend".
Piękny jest utwór "A Winter's Tale" - zimowa opowieść z ostatniej płyty "Made in heaven", która ukazała się już po śmierci Freddiego. Tak jakby naprawdę była "nagrana w niebie".
Jest też taki stary ich utwór, chyba dość mało znany, w stylu tureckim "Mustapha". Bardzo ciekawy. "Crazy little thing called love" - żartobliwa piosenka o małej rzeczy zwanej miłością. "We are the champion" - wiadomo!
Bardzo lubię "Innuendo" - tytułowy utwór z płyty pod tytułem "Innuendo" z 1991 roku. Niesamowita gra na gitarze Briana May'a. Ale największe wrażenie robi na mnie utwór z tej płyty"The show must go on". I muzyka, i słowa.
Empty spaces - what are we living for Abandoned places - I guess we know the score On and on, does anybody know what we are loking for... Another hero, another mindless crime Behind the curtain, in the pantomime Hold the line, does anybody want to take it anymore The show must go on The show must go on Inside my heart is breaking My make-up may be flaking But my smile still stays on.... Whatever happens, I'll leave it all to chance Another heartache, another failed romance On and on, does anybody know what we are living for ?... etc....
Mówiąc krótko: gorzka prawda o życiu...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 24 lis 2008, 22:45 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz