____________________________________ always look on the bright side of life
28 paź 2008, 12:58
Jeśli liwidujemy małe Urzędy, to oznacza to, iż będzie trzeba tworzyć wielkie konglomeraty urzędnicze, czy to jest rozwiązanie- (jakieś jest) ale czy aby słuszne? jak znam życie, nie wszyscy pracownicy znajdą zatrudnienie w "dużych" Urzędach - czyli : obowiązków przybędzie, ludzi ubędzie, płaca bez zmian - oj kiedyś drogie Ministerstwo się obudzi z MOCNO nie wykonanym budżetem po stronie przychodów, może wtedy ktoś pójdzie po rozum do glowy (albo i nie)
28 paź 2008, 13:55
Już Ty się Oskar o ministerstwo nie martw. 1. Resort wie co robi (dogmat). 2. A jak nie wie, to pkt.1
____________________________________ always look on the bright side of life
28 paź 2008, 14:50
oskar23a
Jeśli liwidujemy małe Urzędy, to oznacza to, iż będzie trzeba tworzyć wielkie konglomeraty urzędnicze, czy to jest rozwiązanie- (jakieś jest) ale czy aby słuszne?...
No chyba, że pod pojeciem "likwidacja" MF rozumie konsolidację urzędów poprzez centralizacją np. kadr czy rachunkowości budżetowej, pozostawiając całą pozostałą obsługę w dotychczasowym US... W takiej sytuacji oszczędności byłyby niewielkie, ale były, no i o ilu naczelników mniej .
28 paź 2008, 14:57
Zbigniew
No chyba, że pod pojeciem "likwidacja" MF rozumie konsolidację urzędów poprzez centralizacją np. kadr czy rachunkowości budżetowej, pozostawiając całą pozostałą obsługę w dotychczasowym US... (...)
Mowy nie ma o konsolidacji rachunkowości budżetowej. Veto.
28 paź 2008, 15:07
Najłatwiej zlikwidować i centarlizować. Podepnie się to pod slogan - uszczuplanie administracji, a rzeczywistość będzie taka: - administracji się nie uszczupli (skoro pracowników małych włączy się do dużych), - oszczędności nie będzie (za darmo pracować nie będą, a zapewnienie miejsca pracy itp. może sie wiązać ze sporymi kosztami), - utrudni sie życie pracownikom (wielu przyjdzie dojeżdżać i kilkadziesiąt kilometrów do pracy) i podatnikom (będą musieli też "drałować", często tylko po to by pocałować klamkę), - zaprzeczy się starej prawdzie, że to właśnie decentralizacja, a więc przeniesienie wszystkiego "w dół" jest najlepszym rozwiązaniem, tak ekonomicznym, jak i społecznym... Osobiście (jako pracownik zagrożony likwidacja miejsca pracy) uważam, że mozna odchudzić urzędy (nie tylko te małe) z przerostu kadry kierowniczej, ale likwidacja małych urzedów to raczej smutny pomysł.
Ostatnio edytowano 28 paź 2008, 15:22 przez widow, łącznie edytowano 1 raz
28 paź 2008, 15:17
Masz racje, człowiek jest tylko człowiekiem i zdarza się mu w chwili słabości poddać w wątpliwość odwieczne aksjomaty
Ostatnio edytowano 28 paź 2008, 16:34 przez oskar, łącznie edytowano 1 raz
28 paź 2008, 16:16
Zbigniew
<!--quoteo(post=36218:date=28. 10. 2008 g. 12:55:name=oskar23a)--><div class='quotetop'>(oskar23a @ 28. 10. 2008 g. 12:55) [snapback]36218[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Jeśli liwidujemy małe Urzędy, to oznacza to, iż będzie trzeba tworzyć wielkie konglomeraty urzędnicze, czy to jest rozwiązanie- (jakieś jest) ale czy aby słuszne?...
No chyba, że pod pojeciem "likwidacja" MF rozumie konsolidację urzędów poprzez centralizacją np. kadr czy rachunkowości budżetowej, pozostawiając całą pozostałą obsługę w dotychczasowym US... W takiej sytuacji oszczędności byłyby niewielkie, ale były, no i o ilu naczelników mniej . <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
kadry, rb... konsolidacja to fikcja. Aczkolwiek z mojej strony, nie mam nic przeciwko żeby moja kadrowa dzwoniła do mnie z Warszawy dokumenty mogłyby iść zeskanowane pocztą elektroniczną.
"likwidacja małych urzędów" - raczej chodzi o likwidację stanowisk naczelników itd.
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
28 paź 2008, 16:19
To gdzie ja w tym wieku znajdę pracę jak zlikwidują mój urząd?
28 paź 2008, 16:19
W jakim wieku ? Na zdjęciu wyglądasz całkiem młodo...)
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
28 paź 2008, 18:40
Drago
(...) Aczkolwiek z mojej strony, nie mam nic przeciwko żeby moja kadrowa dzwoniła do mnie z Warszawy dokumenty mogłyby iść zeskanowane pocztą elektroniczną. (...)
Ale osobę odpowiedzialną za płace, wolałbyś mieć w swoim urzędzie?
babajaga
To gdzie ja w tym wieku znajdę pracę jak zlikwidują mój urząd?
tranqilo
W jakim wieku ? Na zdjęciu wyglądasz całkiem młodo...)
No właśnie. Popatrz lepiej na avatar Inspektora...
28 paź 2008, 18:51
Marakesz
Mały czy nie mały US, ale bądźmy szczerzy, całą administrację skarbową i celną czeka reforma, zarówno pod kątem funkcjonowania jej samej, jak i przepisów stricte podatkowych i musimy się na zmiany przygotować. .... Trzeba przygotować się na zmiany, w tym moim zdaniem likwidację małych US i zastąpienie ich ..... właśnie czym?
Zastąpi się e-urzędem, tak jak kilka lat wstecz wprowadzono bankowość internetową.
28 paź 2008, 22:00
Szkot
<!--quoteo(post=30704:date=07. 06. 2008 g. 11:31:name=Marakesz)--><div class='quotetop'>(Marakesz @ 07. 06. 2008 g. 11:31) [snapback]30704[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Mały czy nie mały US, ale bądźmy szczerzy, całą administrację skarbową i celną czeka reforma, zarówno pod kątem funkcjonowania jej samej, jak i przepisów stricte podatkowych i musimy się na zmiany przygotować. .... Trzeba przygotować się na zmiany, w tym moim zdaniem likwidację małych US i zastąpienie ich ..... właśnie czym?
Zastąpi się e-urzędem, tak jak kilka lat wstecz wprowadzono bankowość internetową. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> A ludzie ze wsi i małych miasteczek będą jeździć do większych miast by się dorwać do internetu i z tym eeee-urzędem skontaktować.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
28 paź 2008, 22:22
tranqilo
<!--quoteo(post=36258:date=28. 10. 2008 g. 23:00:name=Szkot)--><div class='quotetop'>(Szkot @ 28. 10. 2008 g. 23:00) [snapback]36258[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--quoteo(post=30704:date=07. 06. 2008 g. 11:31:name=Marakesz)--><div class='quotetop'>(Marakesz @ 07. 06. 2008 g. 11:31) [snapback]30704[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Mały czy nie mały US, ale bądźmy szczerzy, całą administrację skarbową i celną czeka reforma, zarówno pod kątem funkcjonowania jej samej, jak i przepisów stricte podatkowych i musimy się na zmiany przygotować. .... Trzeba przygotować się na zmiany, w tym moim zdaniem likwidację małych US i zastąpienie ich ..... właśnie czym?
Zastąpi się e-urzędem, tak jak kilka lat wstecz wprowadzono bankowość internetową. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> A ludzie ze wsi i małych miasteczek będą jeździć do większych miast by się dorwać do internetu i z tym eeee-urzędem skontaktować. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Sołtys otworzy darmową kafejkę internetową