Teraz jest 06 wrz 2025, 08:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 319 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Następna strona
Wizerunek 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

Jeden pan z Jaworzna otrzymał takie pouczenie z US (chyba egzekucji)

W stosunku do egzekwowanej należności pieniężnej nie ważne są rozporządzenia wynagrodzeniem przekraczające część wolną od zajęcia, dokonane po jego zajęciu, a także przed tym zajęciem, jeżeli są wymagalne po zajęciu

Może pan Naczelnik (Urząd Przyjazny Podatnikowi) wytłumaczył by temu prostaczkowi …

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->...Kowal zawinił, a Cygana powiesili...

Redakcja Teleexpresu

W nawiązaniu do wczorajszej informacji przekazanej przez pana z Jaworzna, a dotyczącej pouczenia znajdującego się na druku zajęcia wynagrodzenia, Międzyregionalna Sekcja Pracowników Skarbowych NSZZ „Solidarność” pragnie poinformować, że druk ten został utworzony przez Ministerstwo Finansów. Pełna nazwa tego druku to: „zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego stanowiącego wynagrodzenie u dłużnika zajętej wierzytelności będącego pracodawcą” i jest to druk stosowany przez wszystkie urzędy skarbowe w Polsce. Żaden pracownik urzędu skarbowego, mimo wysokich kwalifikacji, nie byłby w stanie wymyślić pisma o takiej treści.
Pracownicy skarbowi poprzez związki zawodowe działające w urzędach niejednokrotnie interweniowali w Ministerstwie Finansów o zmianę niektórych druków stosowanych przez urzędy, między innymi ze względu na ich niezrozumiałość dla podatników, dłużników zajętych wierzytelności, zobowiązanych (terminologia zaczerpnięta z Ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji Dz. U. z 2005 nr 229, poz. 1954 z późn. zm.). Cały czas docierają do nas sygnały o tym, że druki i pisma są nieczytelne, jednak nasze interwencje w Ministerstwie Finansów nie przynoszą żadnych rezultatów. Może poparcie w tej sprawie i interwencja ze strony „zwykłych  podatników, dłużników zajętych wierzytelności, zobowiązanych” przyniesie oczekiwane, także przez pracowników urzędów skarbowych, rezultaty. A ze strony Redakcji Teleexpresu liczymy na to, że w naszych staraniach zostaniemy wzmocnieni i nie spotkamy się więcej z publiczną krytyką w sprawach, na które nie mamy wpływu.

Józefa Warchala
Przewodnicząca MSPS
NSZZ „Solidarność” przy Zarządzie
Regionu Śląsko-Dąbrowskiego
w Katowicach<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

<a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=4833" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php...le&ide=4833</a>

16 paź 2008, 17:21
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

16 paź 2008, 18:49

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176

Zielonka, co chcesz nam powiedzieć?

Zaniemówił jak przeczytał, że ktoś zastanawia się nad ( tutaj cytat ) "konstrukcją moralną ludzi zarabiających na życie jako poborcy podatkowi."

17 paź 2008, 19:45
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
Zielonka bądz uprzejmy i powiedź jak zareagował na pismo Przewodniczącego MSPS NSZZ „Solidarność” przy Zarządzie Regionu Śląsko-Dąbrowskiego w Katowicach Teleexpres? Czy my zawsze musimy obrywać baty za to "nasze " ministerstwo finansów ( celowo z małych liter)

18 paź 2008, 20:44
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

Zielonka bądz uprzejmy i powiedź jak zareagował na pismo Przewodniczącego MSPS NSZZ „Solidarność” przy Zarządzie Regionu Śląsko-Dąbrowskiego w Katowicach Teleexpres? Czy my zawsze musimy obrywać baty za to "nasze " ministerstwo finansów ( celowo z małych liter)

Jaj, jak, normalnie, ten rudy z Teleexspresu co czytał pouczenie, to zrobił się czerwony (ze śmiechu), jak otrzymał wyjaśnienie.

19 paź 2008, 19:28
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
W dzisiejszej RP możecie sobie przeanalizować najnowszy ranking US'ów i UKS'ów

całość: <a href="http://www.rp.pl/artykul/4,207682_Duze_wyspecjalizowane_urzedy_skarbowe__kontroluja_znacznie_dluzej_niz_male.html" target="_blank">t u t a j</a>

21 paź 2008, 07:10
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Warto do tematu dodać sprawę Pani Redaktor Grażyny Leśniak Tekst z Rze-py 09.01.2009 r. <a href="http://74.125.77.132/search?q=cache:1nB7GIUPsuUJ:www.rp.pl/artykul/201341,245851_Inspektor_zagosci_w_firmie_na_krocej.html+www.rp.pl/artykul/201341,245851_Inspektor_zagosci_w_firmie_na_krocej.html&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl&client=firefox-a" target="_blank">Inspektor zagości w firmie na krócej</a>

Jakoś tym razem reakcja (tzn. jej brak) ze strony MF mnie nie dziwi.  Po kategorycznym zakazie organizowania wszelkich spotkań pracowników (typu bal itp.), jest to niewątpliwie kolejny element poprawy naszego wizerunku, kreowania elity i...  :zygi:

Przypomnę jeszcze adres autorki bo pod tekstem brak

g.lesniak@rp.pl

Mnie niestety ani autorka, ani jej szefowie nie raczyli odpowiedzieć. :(

15 sty 2009, 18:07
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

Warto do tematu dodać sprawę Pani Redaktor Grażyny Leśniak Tekst z Rze-py 09.01.2009 r. <a href="http://74.125.77.132/search?q=cache:1nB7GIUPsuUJ:www.rp.pl/artykul/201341,245851_Inspektor_zagosci_w_firmie_na_krocej.html+www.rp.pl/artykul/201341,245851_Inspektor_zagosci_w_firmie_na_krocej.html&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl&client=firefox-a" target="_blank">Inspektor zagości w firmie na krócej</a>

Jakoś tym razem reakcja (tzn. jej brak) ze strony MF mnie nie dziwi.  Po kategorycznym zakazie organizowania wszelkich spotkań pracowników (typu bal itp.), jest to niewątpliwie kolejny element poprawy naszego wizerunku, kreowania elity i...  :zygi:

g.lesniak@rp.pl

A czy kiedykolwiek MF sensownie zareagowało na prasowe brednie ? Ja sobie nie przypominam żadnego żądania sprostowania, powództwa o naruszenie dóbr itp.

16 sty 2009, 14:54
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

<!--quoteo(post=40575:date=15. 01. 2009 g. 18:07:name=supersaper)--><div class='quotetop'>(supersaper @ 15. 01. 2009 g. 18:07) [snapback]40575[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

g.lesniak@rp.pl

A czy kiedykolwiek MF sensownie zareagowało na prasowe brednie ? Ja sobie nie przypominam żadnego żądania sprostowania, powództwa o naruszenie dóbr itp.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Tym razem MF ma pełne pole do popisu.
W Wiadomościach o 19.30 w TVP1 ponownie pojawił się przykład filantropa Gronowskiego zaszczutego przez podłą skarbówkę za swoje dobrodziejstwo  :zygi:

18 sty 2009, 20:25
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2008, 12:03

POSTY        27
Przeczytałem artykuł i mam wątpliwości o jakie naruszenie dóbr tam chodzi.
"Skończą się trwające miesiącami kontrole, a inspektor leniuch będzie miał mniej okazji do „zasiedzenia się” w gościach."
Przecież nie jest napisane, że każdy inspektor to leniuch.
A twierdzenie, że w skarbówce nie ma leniuchów jest chyba nie do obrony.

18 sty 2009, 21:01
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

W Wiadomościach o 19.30 w TVP1 ponownie pojawił się przykład filantropa Gronowskiego zaszczutego przez podłą skarbówkę za swoje dobrodziejstwo  :zygi:

Jak to dobrze, że ja nie oglądam Wiadomości w TVP1, ani żadnego innego Lisa.
Ani "Szkła kontaktowego" w TVN24. :D

18 sty 2009, 21:03
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

<!--quoteo(post=40677:date=18. 01. 2009 g. 20:25:name=supersaper)--><div class='quotetop'>(supersaper @ 18. 01. 2009 g. 20:25) [snapback]40677[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Jak to dobrze, że ja nie oglądam Wiadomości w TVP1, ani żadnego innego Lisa.
Ani "Szkła kontaktowego" w TVN24. :D

Nadir, ale mam nadzieję że nie jesteś obrażony na media, bo już jedni tacy byli co zbojkotowali pewne medium...

19 sty 2009, 08:59

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176

"Skończą się trwające miesiącami kontrole, a inspektor leniuch będzie miał mniej okazji do „zasiedzenia się” w gościach."

Równie dobrze można napisać, że dziennikarze są nierzetelni. A że nie wszyscy...

19 sty 2009, 09:06
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

<!--quoteo(post=40679:date=18. 01. 2009 g. 21:01:name=Toiovo)--><div class='quotetop'>(Toiovo @ 18. 01. 2009 g. 21:01) [snapback]40679[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Równie dobrze można napisać, że dziennikarze są nierzetelni. A że nie wszyscy...

Tylko kto to opublikuje... chyba pozostaje graffiti... :(

19 sty 2009, 09:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 319 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Następna strona