Dlaczego fakturą VAT (zdaje się, że przepis brzmi inaczej)
Od 1 listopada 2008 r. usługi wymienione pod pozycjami 5, 9, 15, 16, 18, 19, 20, 23 załącznika do rozporządzenia w sprawie kas rejestrujących, zwolnione są z ewidencjonowania pod warunkiem, że świadczenie ich przez podatnika w całym zakresie dokumentowane jest fakturą.
Powyższy wymóg dotyczy podatników świadczących:
* usługi krótkotrwałego zakwaterowania pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane (PKWiU ex 55.23.15) - z wyłączeniem usług hotelarskich i turystycznych, które nie podlegają zwolnieniu z ewidencjonowania,
* usługi magazynowania i przechowywania towarów pozostałe - wyłącznie przechowywanie i dozór mienia (PKWiU ex 63.12.14),
* usługi w zakresie wynajmowania nieruchomości na własny rachunek (PKWiU ex 70.2),
* usługi obsługi nieruchomości świadczone na zlecenie (PKWiU ex 70.3),
* usługi architektoniczne i inżynierskie - wyłącznie usługi rzeczoznawstwa (PKWiU ex 74.2),
* usługi rekrutacji pracowników i pozyskiwania personelu (PKWiU ex 74.5),
* usługi detektywistyczne i ochroniarskie (PKWiU ex 74.6),
* usługi komercyjne pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane (PKWiU ex 74.84) - z wyłączeniem usług związanych z organizacją wystaw i targów, które nie podlegają zwolnieniu z ewidencjonowania. [/quote]
całość: <a href="http://www.czasopisma.gofin.pl/index.php?action=temat&id_pismo=1882&id_temat=100906" target="_blank">http://www.czasopisma.gofin.pl/index.php?a...id_temat=100906</a> [/quote] Chyba autor tego "dzieła" zapomniał o zwolnieniu z obowiązku ewidencjonowania ze względu na wartość sprzedaży na rzecz osób wymienionych w art. 111 ustawy o PTU (nie lubię nazwy VAT)
Ostatnio edytowano 13 paź 2008, 15:37 przez sierra, łącznie edytowano 1 raz
13 paź 2008, 15:35
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Czy zainstalowanie kasy po terminie powoduje, że nie możemy odliczyć VAT przy zakupie towarów? Czy dotyczy to wszystkich zakupów?
Przedsiębiorca, który nie rejestruje w kasie obrotu ze sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności (oraz rolników ryczałtowych), nie może odliczyć – do czasu rozpoczęcia prowadzenia ewidencji – 30 proc. podatku naliczonego przy zakupach towarów i usług. Tak wynika z art. 111 ust. 2 ustawy o VAT. Chodzi tu o podatek naliczony związany ze sprzedażą, która powinna być ewidencjonowana w kasie. Tak wynika z uchwały siedmiu sędziów Naczelnego Sądu Administracyjnego z 16 listopada 1998 r. (FPS 7/98), a to, że ta zasada jest nadal aktualna, potwierdziła np. Izba Skarbowa w Poznaniu w interpretacji z 27 marca 2008 r. (ILPP2/443-15/08-4/MN). Jak stwierdzono w interpretacji: „w przypadku naruszenia przez wnioskodawcę obowiązku wynikającego z art. 111 ust. 1 ustawy traci on prawo do obniżenia podatku należnego o kwotę stanowiącą równowartość 30 proc. podatku naliczonego przy zakupie towarów i usług w stosunku do tej części obrotu, która podlega ewidencjonowaniu przy zastosowaniu kas rejestrujących”.
Jednak Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy w wyroku z 12 sierpnia 2008 r. (I SA/Bd 280/08) podkreślił, że sankcja za brak kasy jest niezgodna z prawem wspólnotowym. Sąd uznał, że narusza ona zasadę neutralności, proporcjonalności, a ponadto nie została wprowadzona zgodnie z procedurą dla środków specjalnych. Jak czytamy w wyroku bydgoskiego WSA: „wspólnotowy system podatku od wartości dodanej nie zawiera regulacji, która dopuszczałaby pozbawienie podatnika podatku naliczonego w zakresie, o jakim mowa w art. 111 ust. 2 ustawy VAT (...) stosowanie art. 111 ust. 2 ustawy o VAT, z powodu sprzeczności tego przepisu z prawem wspólnotowym regulującym zasady (neutralności i proporcjonalności) odliczania podatku naliczonego, jak i w związku z brakiem wykorzystania do jego legalizacji na gruncie wspólnotowego podatku od wartości dodanej trybu określonego w art. 27 ust. 1 – 4 szóstej dyrektywy, a od 2007 r. w art. 395 dyrektywy 2006/112/WE – należy uznać za niedopuszczalne”.
Sąd podkreślił też, że państwa członkowskie nie mogą stosować – w celu zabezpieczenia interesów Skarbu Państwa – środków, które prowadziłyby do „systematycznego podważania prawa do odliczenia VAT, które stanowi podstawową zasadę wspólnego systemu podatku VAT”. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 23 paź 2008, 07:52 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
23 paź 2008, 07:50
elsinore
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Kto musi rozpocząć ewidencjonowanie od 1 listopada 2008 r.?
...
2. Sprzedaż usług dokumentowanych fakturą VAT
Od 1 listopada 2008 r. usługi wymienione pod pozycjami 5, 9, 15, 16, 18, 19, 20, 23 załącznika do rozporządzenia w sprawie kas rejestrujących, zwolnione są z ewidencjonowania pod warunkiem, że świadczenie ich przez podatnika w całym zakresie dokumentowane jest fakturą.
Powyższy wymóg dotyczy podatników świadczących:
* usługi krótkotrwałego zakwaterowania pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane (PKWiU ex 55.23.15) - z wyłączeniem usług hotelarskich i turystycznych, które nie podlegają zwolnieniu z ewidencjonowania,
* usługi magazynowania i przechowywania towarów pozostałe - wyłącznie przechowywanie i dozór mienia (PKWiU ex 63.12.14),
* usługi w zakresie wynajmowania nieruchomości na własny rachunek (PKWiU ex 70.2),
* usługi obsługi nieruchomości świadczone na zlecenie (PKWiU ex 70.3),
* usługi architektoniczne i inżynierskie - wyłącznie usługi rzeczoznawstwa (PKWiU ex 74.2),
* usługi rekrutacji pracowników i pozyskiwania personelu (PKWiU ex 74.5),
* usługi detektywistyczne i ochroniarskie (PKWiU ex 74.6),
* usługi komercyjne pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane (PKWiU ex 74.84) - z wyłączeniem usług związanych z organizacją wystaw i targów, które nie podlegają zwolnieniu z ewidencjonowania.
Może ja nie umiem czytać ze zrozumieniem tekstu pisanego, ale nijak, z rozporządzenia, nie chce mi wyjść, że powyższe usługi są zwolnione z kas do końca października. W § 2. 2) jest przecież napisane, że do 31.10.2008 zwalnia się tylko te czynności (zwolnione do 30.06.2008), których nie dotyczą poz. 5, 9, 15, 16, 18-20, 23 nowego załącznika. Czy ja coś przeoczyłam?
23 paź 2008, 17:51
Może ja nie umiem czytać ze zrozumieniem tekstu pisanego, ale nijak, z rozporządzenia, nie chce mi wyjść, że powyższe usługi są zwolnione z kas do końca października. W § 2. 2) jest przecież napisane, że do 31.10.2008 zwalnia się tylko te czynności (zwolnione do 30.06.2008), których nie dotyczą poz. 5, 9, 15, 16, 18-20, 23 nowego załącznika. Czy ja coś przeoczyłam? [/quote]
Pozdrawiam ipProponuję taką "konstrukcję": 1. Paragraf 3 ust. 1 pkt 3 a następnie zastrzeżenie do ust. 4, 2. Paragraf 3 ust. 4. Komuś się może wyrwać "dlaczego?"; Ktoś może powiedzieć "..że paragraf 2 itd..." ale moim skromnym zdaniem, gdyby Normodawcy zależało na "uszczęśliwieniu" kolejnej grupy podatników od pierwszego listopada 2008r. to ten zapis (paragraf 2 ust. 2) byśmy odnaleźli w paragrafie 4 "dzieła" z 27 czerwca 2007r. (DzU Nr 113, poz. 720)
23 paź 2008, 19:19
sierra
Pozdrawiam ipProponuję taką "konstrukcję": 1. Paragraf 3 ust. 1 pkt 3 a następnie zastrzeżenie do ust. 4, 2. Paragraf 3 ust. 4. Komuś się może wyrwać "dlaczego?"; Ktoś może powiedzieć "..że paragraf 2 itd..." ale moim skromnym zdaniem, gdyby Normodawcy zależało na "uszczęśliwieniu" kolejnej grupy podatników od pierwszego listopada 2008r. to ten zapis (paragraf 2 ust. 2) byśmy odnaleźli w paragrafie 4 "dzieła" z 27 czerwca 2007r. (DzU Nr 113, poz. 720)
Ale ja mam podatnika, który przekroczył 40 tys. w lutym 2008. To, w końcu, od kiedy powinien on mieć kasę? Od 01.07.2008, czy od 01.11.2008?
23 paź 2008, 19:28
QUAL
<!--quoteo(post=36030:date=23. 10. 2008 g. 21:19:name=sierra)--><div class='quotetop'>(sierra @ 23. 10. 2008 g. 21:19) [snapback]36030[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Pozdrawiam ipProponuję taką "konstrukcję": 1. Paragraf 3 ust. 1 pkt 3 a następnie zastrzeżenie do ust. 4, 2. Paragraf 3 ust. 4. Komuś się może wyrwać "dlaczego?"; Ktoś może powiedzieć "..że paragraf 2 itd..." ale moim skromnym zdaniem, gdyby Normodawcy zależało na "uszczęśliwieniu" kolejnej grupy podatników od pierwszego listopada 2008r. to ten zapis (paragraf 2 ust. 2) byśmy odnaleźli w paragrafie 4 "dzieła" z 27 czerwca 2007r. (DzU Nr 113, poz. 720)
Ale ja mam podatnika, który przekroczył 40 tys. w lutym 2008. To, w końcu, od kiedy powinien on mieć kasę? Od 01.07.2008, czy od 01.11.2008? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
No to jeszcze jest paragraf 3 ust. 1 ... :czytaj: a następnie ust 2 tego paragrafu... Co sprzedaje (struktura przedmiotu działalności: udział czynności zwolnionych z obowiązku ewidencjonowania do sprzedaży ogółem na rzecz osób wymienionych w art. 111 ust. 1 ) na rzecz osób wymienionych w art. 111 ust. 1 ustawy o PTU (nie lubię nazwy VAT)? Jeśli 40 tys. przekroczył w lutym 2008, to z początkiem trzeciego miesiąca po przekroczeniu 40-stu ( przy założeniu, że nie wykonuje czynności o których mowa w załączniku); jeśli wykonuje to pozostaje par. 3 ust. 1 uff jakie to proste :brawa: A jeszcze jest ust. 6 tego paragrafu... <_<
23 paź 2008, 20:56
sierra
No to jeszcze jest paragraf 3 ust. 1 ... :czytaj: a następnie ust 2 tego paragrafu... Co sprzedaje (struktura przedmiotu działalności: udział czynności zwolnionych z obowiązku ewidencjonowania do sprzedaży ogółem na rzecz osób wymienionych w art. 111 ust. 1 ) na rzecz osób wymienionych w art. 111 ust. 1 ustawy o PTU (nie lubię nazwy VAT)? Jeśli 40 tys. przekroczył w lutym 2008, to z początkiem trzeciego miesiąca po przekroczeniu 40-stu ( przy założeniu, że nie wykonuje czynności o których mowa w załączniku); jeśli wykonuje to pozostaje par. 3 ust. 1 uff jakie to proste :brawa: A jeszcze jest ust. 6 tego paragrafu... <_<
No, to wiem, że nic nie wiem. ALE JA NIE CHCę ZOSTAć FILOZOFEM!!!
23 paź 2008, 21:22
QUAL
<!--quoteo(post=36035:date=23. 10. 2008 g. 22:56:name=sierra)--><div class='quotetop'>(sierra @ 23. 10. 2008 g. 22:56) [snapback]36035[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> No to jeszcze jest paragraf 3 ust. 1 ... :czytaj: a następnie ust 2 tego paragrafu... Co sprzedaje (struktura przedmiotu działalności: udział czynności zwolnionych z obowiązku ewidencjonowania do sprzedaży ogółem na rzecz osób wymienionych w art. 111 ust. 1 ) na rzecz osób wymienionych w art. 111 ust. 1 ustawy o PTU (nie lubię nazwy VAT)? Jeśli 40 tys. przekroczył w lutym 2008, to z początkiem trzeciego miesiąca po przekroczeniu 40-stu ( przy założeniu, że nie wykonuje czynności o których mowa w załączniku); jeśli wykonuje to pozostaje par. 3 ust. 1 uff jakie to proste :brawa: A jeszcze jest ust. 6 tego paragrafu... <_<
No, to wiem, że nic nie wiem. ALE JA NIE CHCę ZOSTAć FILOZOFEM!!! <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Reasumując Aby odpowiedzieć na pytanie kiedy u podatnika pojawia się obowiązek ewidencjonowania obrotu i kwot podatku należnego należy wiedzieć: 1. Od kiedy rozpoczął działalność gospodarczą? 2. Od kiedy sprzedaje (bądź świadczy) na rzecz osób wymienionych w art. 111 ust. 1 ustawy o PTU (wcześniej, zdaje się to był art. 29 ust. 1, trochę nam "przytyła" od momentu wejścia do UE) 3. Co sprzedaje (vide paragraf 4 rozporządzenia)? 4. Znać wartość sprzedaży ogółem (wystarczy na rzecz osób wymienionych w cytowanym artykule) 5. Znać wartość sprzedaży z uwzględnieniem jej struktury (udział procentowy czynności zwolnionych z obowiązku ewidencjonowania do sprzedaży ogółem (jak mantrę powtarzam) na rzecz osób wymienionych w art. 111 ust. 1 ustawy a później to już "z górki" ... ...czysta matematyka i uważna analiza regulacji wymienionych we wcześniejszych postach Pozdrawiam i życzę "owocnej pracy" P.S. Ale jeśli jestem podatnikiem podatku od towarów i usług to sugeruję (w przypadku "istotnych" wątpliwości z udzieleniem odpowiedzi na pytania od numeru 1 do 5) to: - kupić kasę (drukarkę) rejestrującą (w wyborze nie kierować się wyłącznie ceną urządzenia), - ufiskalnić, - rozpocząć ewidencjonowanie (nie czekając na to by organ podatkowy przez "przypadek" mnie w tym wyręczył), - zgłosić do naczelnika urzędu skarbowego w celu jej rejestracji (polecam lekturę rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 lipca 2002r w sprawie kryteriów i warunków technicznych, którym muszą odpowiadać kasy rejestrujące oraz warunków stosowania tych kas przez podatników DzU z 2002r. Nr 108, poz. 948 ze zm-szczególnie paragraf 5 tego "dzieła") i ... "zapomnieć" o czymś takim jak prawo podatnika do zwrotu części kwoty wydatkowanej na zakup kasy rejestrującej.
23 paź 2008, 22:05
Sierra, wiem, że się napracowałeś, ale kompletnie w niczym mi nie pomogłeś. Przepisy znam doskonale, ale nadal nie wiem, czy podatnik, który od kilku lat ma wyłącznie najem na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności i ze świadczenia tych właśnie usług osiągnął, w lutym tego roku, przychód w wys. 40 tys. zł, powinien zainstalować kasę od 01.07.2008, pomimo tego, że przepisy ukazały się kilka dni później, czy jednak ma na to jeszcze tydzień. Ten § 2. 2) strasznie mi tu bruździ. Moim przełożonym też. Jednak, mimo wszystko, dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
23 paź 2008, 23:57
QUAL
Sierra, wiem, że się napracowałeś, ale kompletnie w niczym mi nie pomogłeś. Przepisy znam doskonale, ale nadal nie wiem, czy podatnik, który od kilku lat ma wyłącznie najem na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności i ze świadczenia tych właśnie usług osiągnął, w lutym tego roku, przychód w wys. 40 tys. zł, powinien zainstalować kasę od 01.07.2008, pomimo tego, że przepisy ukazały się kilka dni później, czy jednak ma na to jeszcze tydzień. Ten § 2. 2) strasznie mi tu bruździ. Moim przełożonym też. Jednak, mimo wszystko, dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Dziękuję, moim zdaniem jeżeli podatnik wykonuje czynności: usługi w zakresie wynajmowania nieruchomości na własny rachunek (vide poz. 15, PKWiU 70.2 załącznika do RMF z 20.12.2007r.w sprawie kas rejestrujących - wykaz czynności zwolnionych z obowiązku ewidencjonowania) na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, to nie ma kompletnie żadnego znaczenia jaką wartość obrotów z tego tytułu osiągnął. Pewne "zamieszanie" w tej materii wynika z "modyfikacji" wprowadzonych przez Normodawcę w załączniku do RMF z 27.06.2007r.w sprawie kas rejestrujących. Dodano (porównuję poz. 15 tego załącznika) zapis "-których świadczenie przez podatnika w całym zakresie dokumentowane jest fakturą". Reasumując tylko ten Podatnik, który po 1 lipca 2008 przekroczył obrót 40.000zł na rzecz osób wymienionych w art. 111 ust. 1 ustawy o PTU z tytułu sprzedaży usług wymienionych w poz. 15 załącznika i jednocześnie, który nie dokumentuje tych transakcji fakturą (również, rachunkiem) i nie fakturą VAT (jak piszą "doradcy podatkowi") ma obowiązek stosować to urządzonko po 1 listopada 2008r. Pozdrawiam i jestem ciekaw poglądów i opinii innych forumowiczów na ten temat P.S. Dokonałem porównania poz. 15 załącznika (myślę, że to miałeś na myśli) ale dotyczy to również czynności wymienionych w poz. 5,9,16,18-20, 23 wykazu czynności zwolnionych z obowiązku ewidencjonowania stanowiącego załącznik do "dzieła" z 27 czerwca 2008r. No i oczywiście przyjmuję, że te 40 tys to podatnik uzyskał tylko w roku 2008.
24 paź 2008, 19:21
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->[...] Spór o rejestrowanie obrotów kancelarii prawniczych i gabinetów lekarskich w kasach fiskalnych trafi do Trybunału Konstytucyjnego. Wniosek o stwierdzenie niezgodności z konstytucją jednego z artykułów ustawy o podatku od towarów i usług zamierza dzisiaj złożyć rzecznik praw obywatelskich. Problem jest znany od dawna. W połowie roku mówiło się już o zmianie rozporządzenia ministra finansów w tym zakresie, ale do tego nie doszło.
Opublikowana 24 grudnia nowelizacja rozporządzenia w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących (DzU z 2008 r. nr 228, poz. 1510) utrzymuje zwolnienia w tym zakresie dla prawników (usług prawniczych, rachunkowo-księgowych, doradztwa w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej i zarządzania oraz usług w zakresie ochrony zdrowia i opieki społecznej).
Bez zmian pozostają też dotychczasowe zwolnienia z ewidencji z użyciem kas w odniesieniu do niektórych rodzajów działalności. Chodzi m.in. o usługi telekomunikacyjne, pośrednictwo finansowe, sekretarskie i tłumaczeniowe oraz usługi edukacyjne.
Zdaniem RPO ustawa (art. 111 ust. 3) pozostawia nadmierną dowolność w zakresie ustalenia, komu przysługują zwolnienia, i jest niezgodna z konstytucją. Nie zawiera bowiem wystarczająco precyzyjnych wskazówek dla resortu wydającego rozporządzenie. Powinna jednoznacznie określać, na podstawie jakich kryteriów można zwolnić z ustawowego obowiązku prowadzenia ewidencji obrotu i kwot podatku należnego z zastosowaniem kas rejestrujących.[...]<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
30 gru 2008, 23:48
Gdyby jeszcze ktoś nie zauważył:
Dz.U. nr 228 poz.1509 - rozp. MF w sprawie odliczania i zwrotu kwot wydatkowanych na zakup kas rejestrujących Dz.U. nr 228 poz.1510 - rozp. MF w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących
Btw. propozycja do Mod'ów - jeśli będziemy dywagować jeszcze o kasach, to zaktualizujmy nazwę tematu o rok 2009
12 sty 2009, 12:11
Podatnik przed 1.XII.2008 rozpoczął ewidencjonowanie obrotu na swojej pierwszej kasie fiskalnej, a korzysta z ulgi na zakup tejże kasy po tej dacie. Czy powinien stosować stare czy nowe zasady odliczania ulgi?
15 lut 2009, 21:25
bubchen
Podatnik przed 1.XII.2008 rozpoczął ewidencjonowanie obrotu na swojej pierwszej kasie fiskalnej, a korzysta z ulgi na zakup tejże kasy po tej dacie. Czy powinien stosować stare czy nowe zasady odliczania ulgi?
A które będą dla niego korzystniejsze ?
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.