Teraz jest 06 wrz 2025, 22:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 866 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 62  Następna strona
Nowości w informatyzacji MinFin 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA27 lis 2006, 18:05

POSTY        128

<!--quoteo(post=33527:date=19. 08. 2008 g. 23:28:name=jorge)--><div class='quotetop'>(jorge @ 19. 08. 2008 g. 23:28) [snapback]33527[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

"Porting" to chyba nic tajemniczego? Poprostu "przenoszenie". Dobrze myślę?

Chyba dobrze , ale brak szczegółów jak to by miało wygladać w praktyce.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

W cale nie jest to takie proste przeniesienie, mam nadzieję, że nie będzie problemów współpracy starych formsów z nową bazą. Baza będzie na odrębnym serwerze tak więc należy szykować miejsce w serwerowni na kolejną skrzynkę.

20 sie 2008, 07:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 lis 2006, 14:28

POSTY        42
"5. Czy jest może przewidziana likwidacja modułu BIO  w e-deklaracjach (tzn. drukowania deklaracji i ręcznego jej wprowadzania do systemu)?"

Przecież już prawie dwa tygodnie jest w urzędach SPED i nie trzeba ręcznie wprowadzać danych z deklaracji.

20 sie 2008, 07:10
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

"5. Czy jest może przewidziana likwidacja modułu BIO  w e-deklaracjach (tzn. drukowania deklaracji i ręcznego jej wprowadzania do systemu)?"

Przecież już prawie dwa tygodnie jest w urzędach SPED i nie trzeba ręcznie wprowadzać danych z deklaracji.

Moduł SP*ED jest. Ciekawe jak działa bo u mnie jeszcze nie był wykorzystywany - brak złożonych e-deklaracji.

Ostatnio edytowano 20 sie 2008, 10:55 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

20 sie 2008, 10:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 09:58

POSTY        95

To nie takie ...hop siup!
Nie wszystkie dokumenty składane elektronicznie obsługuje SPED ...

Ostatnio edytowano 20 sie 2008, 11:12 przez _ksu_, łącznie edytowano 1 raz

20 sie 2008, 11:12
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Nastąpiła erupcja- w piątek. Tego się juz nie da utrzymać obietnicami w stylu:

"(Dragić, 0.2007)-(...) planujemy realizować w informatyce. Kończymy już prace projektowe nad resortowym CMS (wdrożenie w przyszłym roku), projektujemy jeden elektroniczny obieg dokumentów. Są też inne projekty, które pozwolą na ustandaryzowanie stacji roboczych oraz porting istniejących systemów do architektury trójwarstwowej."

Informatycy potrzebują , żądają swojego forum w MF  do szybkiej wymiany informacji. Jednego i to centralnego miejsca.

13 wrz 2008, 13:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 lut 2007, 14:49

POSTY        47

Nastąpiła erupcja- w piątek. Tego się juz nie da utrzymać obietnicami w stylu:

"(Dragić, 0.2007)-(...) planujemy realizować w informatyce. Kończymy już prace projektowe nad resortowym CMS (wdrożenie w przyszłym roku), projektujemy jeden elektroniczny obieg dokumentów. Są też inne projekty, które pozwolą na ustandaryzowanie stacji roboczych oraz porting istniejących systemów do architektury trójwarstwowej."

Informatycy potrzebują , żądają swojego forum w MF  do szybkiej wymiany informacji. Jednego i to centralnego miejsca.

Przecież są gotowce Joomla i phpBB i wiele wiele innych, po co wywarzać otwarte drzwi ?
Mi jak NUS kazał musiałem zrobić WWW w 24H :D

14 wrz 2008, 14:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 maja 2007, 07:15

POSTY        41
Gotowce są. Wielu z nas nawet je wykorzystuje. Mamy w urzędzie intra- i internet na Joomli.

Nie byłoby też wielkim problemem "postawienie" takiego forum na jednym z naszych zewnętrznych serwerów. Problem w tym, by zrobić jedno centralne miejsce. Co z tego, że lokalne fora istnieją na wielu serwisach intra- izb skarbowych. Nie będziemy przecież dublować postów na każdym z nich.

Dobrym pomysłem był intranet MF i it.mofnet... Szkoda tylko, że się "wypalił". A może się mylę?

Choć z drugiej strony... boję się, że forum zarządzane przez DI nie będzie miejscem do swobodnej dyskusji. Część krytycznych, ale zapewne słusznych głosów może się tam nigdy nie pojawić.

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Nastąpiła erupcja<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Masz na myśli ilość maili na pewnych kontach pocztowych?

Ostatnio edytowano 14 wrz 2008, 15:51 przez darbogus, łącznie edytowano 1 raz

14 wrz 2008, 15:50
Zaawansowany

REJESTRACJA07 paź 2007, 22:33

POSTY        32
Projekt wdrożenia CMS jest w trakcie realizacji. Z założeń (z tego co pamiętam) wynika, że będzie wdrażany w 6 Izbach Celnych oraz w MF jako urzędzie centralnym. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany szczegółami odsyłam do kolegów z obecnego Departamentu DI w MF. Koledzy więcej powiedzą na temat postępów w przetargu oraz jak obecnie wygląda harmonogram działań.
W zeszłym roku były obietnice, a obecnie trwają prace, więc tak jak napisałem, proponuję, abyście próbowali wypytywać kolegów w DI jak wyglądaj postępy w pracach.
Co do it.mofnet, sądzę, że po zmianach w kierownictwie i strukturze organizacyjnej, sprawa może odżyć. Zazwyczaj podczas restrukturyzacji, "siada" komunikacja. Jest to znane zjawisko i wg mnie normalne. Za jakiś czas zarówno jedna jak i druga strona poczują potrzebę przekazania informacji, więc mam nadzieję, że pomysł it.mofnet nie będzie traktowany przez ludzi jako "wypalony".
Pozdrawiam serdecznie,
Slavko Dragić

14 wrz 2008, 18:46
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Zazwyczaj podczas restrukturyzacji, "siada" komunikacja. Jest to znane zjawisko i wg mnie normalne.

Tak. Podczas restrukturyzacji siada.

14 wrz 2008, 20:38
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Gotowce są. Wielu z nas nawet je wykorzystuje. Mamy w urzędzie intra- i internet na Joomli.

Nie byłoby też wielkim problemem "postawienie" takiego forum na jednym z naszych zewnętrznych serwerów. Problem w tym, by zrobić jedno centralne miejsce. Co z tego, że lokalne fora istnieją na wielu serwisach intra- izb skarbowych. Nie będziemy przecież dublować postów na każdym z nich.

Dobrym pomysłem był intranet MF i it.mofnet... Szkoda tylko, że się "wypalił". A może się mylę?

Choć z drugiej strony... boję się, że forum zarządzane przez DI nie będzie miejscem do swobodnej dyskusji. Część krytycznych, ale zapewne słusznych głosów może się tam nigdy nie pojawić.

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Nastąpiła erupcja

Masz na myśli ilość maili na pewnych kontach pocztowych?
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Dokładnie to.  Erupcji się nie zatrzyma więc na razie korzystajmy z tych kont  aż  to ktoś zauważy i uporządkuje. Czy powstanie it.mofnet ?

Wiele z Izb ( wszystkie ?)  mają doświadczenia w prowadzeniu forum, zgłasza się kilku chętnych do prowadzenia - należy to wykorzystać a nie czekać lata na rozstrzygnięcie przetargów.

A może sami wybierzemy sobie forum? Co powiecie na mazowieckie ?

Ostatnio edytowano 14 wrz 2008, 21:00 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

14 wrz 2008, 20:41
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        41

W zeszłym roku były obietnice, a obecnie trwają prace, więc tak jak napisałem, proponuję, abyście próbowali wypytywać kolegów w DI jak wyglądaj postępy w pracach.

Mam tylko nadzieję, że podczas prac brane były pod uwagę osiągnięcia urzędów, zgłaszane w tym zakresie w jednej z ankiet. Każdy z nas wdrożył zapewne własnymi siłami jakieś mniejsze lub większe rozwiązanie, do którego przyzwyczaili się już użytkownicy. Szkoda byłoby, gdyby nagle wszystkie te projekty poszły w odstawkę. Wydaje mi się jednak, że tak właśnie będzie. Chyba, że ktoś z szanownych koleżanek i kolegów miał okazję podzielić się swoimi pomysłami z szanownymi koleżankami i kolegami z DI?

Co do miejsca do dyskusji. Potrzeba jest i to bardzo duża. Nie mówię już nawet o temacie "PRESTO!", ale chociażby o "najnowszej" specyfikacji. Spraw jest wiele.

Nadal podtrzymuję jednak myśl z mojego wcześniejszego postu. Czy aby nie będzie obaw przed wyrażaniem swoich (często ostrych) opinii na takim forum?

Ostatnio edytowano 15 wrz 2008, 06:19 przez darbogus, łącznie edytowano 1 raz

15 wrz 2008, 06:18
Zaawansowany

REJESTRACJA07 paź 2007, 22:33

POSTY        32
w zeszym roku były organizowane spotkania i warsztaty dla Departamentów MF, na których oprócz przedstawicieli Służby Celnej (która jest wiodąca dla danego projektu), uczestniczyły osoby z Departamentu Administracji Podatkowej i wydaje mi się, że z Biura Dyrektora Generalnego. Proszę się skontaktować z Panem Łukaszem Czechowskim, który na pewno będzie mógł coś więcej na ten temat opowiedzieć.
Pozdrawiam,
Slavko Dragić

15 wrz 2008, 07:48
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        41
To bardzo pocieszające, że coś dzieje się w tym temacie. W wielu innych zapewne też.

Proszę jednak zauważyć, że spotkania, o których Pan wspomina odbywają się na bardzo wysokich (z naszego niskiego punktu widzenia) szczeblach. Do nas zamiast informacji docierają jedynie liczne ankiety. Tylko na tej podstawie możemy domyślać się, co będzie lub nie będzie się działo. Co więcej, bez dodatkowych wyjaśnień trudno jest nam te ankiety uzupełniać. Nie wiemy bowiem do końca "co autor miał na myśli".

Z drugiej strony mamy tu na dołach wiele małych lub większych problemów, które nie są zauważane. Szkoda, bo wydaje mi się, że dialog powinien odbywać się w obu kierunkach.

Pozdrawiam

16 wrz 2008, 09:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2007, 07:18

POSTY        61
Istnieją jeszcze inne rozwiązania w US, których wykorzystanie byłoby pomocne w pracy. Może należałoby jakoś to na poziomie DI takie rozwiązania lokalne jakoś porównać, ewentualnie ukierunkować ich dalszy rozwój pod kątem wykorzystania w US.
Faktycznie, to co w tej chwili dociera do US z DI to słowniki do poltaxu i mało sensowne (bezsensowne) i coraz dłuższe ankiety. Może w u celników jest lepiej, bo to granica zewnętrzna UE, priorytet.   :D

16 wrz 2008, 10:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 866 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 62  Następna strona