A gdzie takie studia można zrobić? Może się wybiorę?
05 wrz 2008, 21:42
akacja
Czy ktoś spotkał sie z problemem pomocy de minimis w przypadku jednorazowej amortyzacji stosowanej przez spółki cywilne i jawne? Kto jest beneficjentem pomocy? Na kogo wydawać zaświadczenia o pomocy?
Wydaj decyzje i to tak durna, jak tylko potrafisz. Później czeka cie dokładne przeszkolenie, aby takie błedy sie juz nie powtarzały :nonono: - tako rzekł Szejnfeld.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
05 wrz 2008, 22:09
Suzie Wong
A gdzie takie studia można zrobić? Może się wybiorę?
Chyba jak dobrze słyszałem to w Chinach...ale miasta nie pamiętam.
Ostatnio edytowano 06 wrz 2008, 11:45 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz
06 wrz 2008, 11:44
akacja
Czy ktoś spotkał sie z problemem pomocy de minimis w przypadku jednorazowej amortyzacji stosowanej przez spółki cywilne i jawne? Kto jest beneficjentem pomocy? Na kogo wydawać zaświadczenia o pomocy?
Gdyby to było takie proste jak w tej odpowiedzi udzielonej w cytowanym przez ciebie artykule, to nie zadawałbym takich pytań. Sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana. Bowiem jak wiesz wzór na wyliczenie pomocy de minimis w przypadku jednorazowej amortyzacji zawiera stawkę podatku. Gdyby przyjąć, że jednorazowa amortyzacja dotyczy spółki cywilnej (jawnej), to jaką stawkę podatku należałoby przyjąc do wyliczeń w przypadku, gdy wspólnicy są na różnych zasadach opodatkowania (progresja i podatek liniowy)? :unsure:
____________________________________ Akacja
07 wrz 2008, 11:30
Niestety całość decyzji w zakresie pomocy publicznej scedowano na urzędy skarbowe. I jak zwykle wszyscy patrzą jak sobie dadzą radę. Po przeanalizowaniu pytań i rozstrzygnięć w urzędach wyższe organy pomyślą dopiero co z tym zrobić. Uważam, że do wyższych organów w skarbowości mogą iść dopiero Ci co przepracowali w US co najmniej 5 lat.
07 wrz 2008, 14:57
"Akacja" - absolutnie nie chciałem Cię obrazić, tylko i wyłącznie pomóc. Pytanie było dość ogólnie sformułowane, stąd ta dość ogólna odpowiedź. Jeśli uraziłem - to sorry. Zdecydowanie się z Tobą zgadzam, że problem tkwi w szczególach. Rzeczywiście ta najwyższa stawka opodatkowania, o której mowa we wzorze, może stanowić problem. Postaram się poszperać i uruchomić głowę (z tym będzie trudniej :blink: ) i może coś się wymyśli. Pozdrawiam Cię.
07 wrz 2008, 18:04
Pomoc Publiczna, absolutnie się nie obraziłem na ciebie. Chodzi o to, że od maja tego roku czekamy na stanowisko Min. Fin. w tej sprawie. Jak długo można czekać na zajęcie stanowiska?
08 wrz 2008, 10:22
akacja
(...) Chodzi o to, że od maja tego roku czekamy na stanowisko Min. Fin. w tej sprawie. Jak długo można czekać na zajęcie stanowiska?
Oj, długo można. Raczej nie licz, że doczekasz w tym roku...
08 wrz 2008, 10:55
powiedzcie proszę czy w waszych urzędach osoby zajmujące się pomocą publiczną mają lepsze pensje od innych np. wymiarowców, i ewent. podajcie kwoty
08 wrz 2008, 11:35
[quote name='akacja' date='05. 09. 2008 g. 10:13' post='33994'] Czy ktoś spotkał sie z problemem pomocy de minimis w przypadku jednorazowej amortyzacji stosowanej przez spółki cywilne i jawne? Kto jest beneficjentem pomocy? Na kogo wydawać zaświadczenia o pomocy? : Miałam ten sam problem, po konsultacjach z uokik-iem i kolegami z innych US - wydaję zaświadczenie na każdego ze wspólników.
14 wrz 2008, 22:16
Agassii z kim w UOKiK się kontaktowałeś i czy masz to na piśmie? Podaj więcej szczegółów na tema jak to wyliczasz. Czy dzielisz proporcjonalnie na wspólników kwotę amortyzacji i wyliczasz pomoc, czy wyliczasz pomoc i dzielisz proporcjonalnie na wspólników? Co w sytuacji, gdy jeden wspólnik jest na zasadach ogólnych, a drugi na podatku liniowym? Ja od maja czekam na oficjalną odpowiedź z Min. Fina. na złożone zapytanie w tej sprawie. Z interwencji wiem, że sprawa jest w uzgodnieniach między departamentami. :unsure:
15 wrz 2008, 07:30
w związku z nową metodą ustalania wysokoci stopy referencyjnej przy udzielaniu pomocy publicznej oraz pisma MF GN5/4435/7/JPR/MHJ/KBV/60/2008/ chciałbym zapytać - może już kotoś wie - skoro nową metodę US-y mają stosować od 1 lipca 2008 a pismo jest z 29 sierpnia 2008 roku, co z decyzjami wydanymi po 1 lipca 2008 roku w których do wyliczenia pomocy publicznej zastosowano starą metodę a w decyzji nie ma mowy o ustaleniu marży i wogóle nie ma mowy o ustaleniu stopy referencyjnej
pomóżcie bo Naczelnik naciska co z tym zrobić a IS jak zwykle tylko pismo MF przekazała i żadnych ustaleń co dalej
15 wrz 2008, 10:41
To właśnie Naczelnik musi podjąć w tym zakresie decyzję. W końcu jego pensja jest 5-cio krotnie wyższa niż Twoja.