Teraz jest 06 wrz 2025, 15:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Zabezpieczenie w trakcie kontroli skarbowej 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA08 lis 2006, 21:29

POSTY        4
Mam wątpliwości i problem z dotarciem do szczegółowych informacji na temat procedury zabezpieczenia w trakcie kontroli skarbowej, konkretnie zakresy czynności, które w takiej sytuacji należą do kompetencji Dyr. UKS oraz NUS. Proszę o podpowiedź :mur: .

16 lip 2008, 18:50
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034

Witam.
Mam wątpliwości i problem z dotarciem do szczegółowych informacji na temat procedury zabezpieczenia w trakcie kontroli skarbowej, konkretnie zakresy czynności, które w takiej sytuacji należą do kompetencji Dyr. UKS oraz NUS. Proszę o podpowiedź :mur: .

Nie rób sobie jaj i zajrzyj do art. 31 ustawy o "ks".

16 lip 2008, 19:09
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Do kompetencji Dyr. UKS należy sporządzenie (ręką iks) wniosku o dokonanie zabezpieczenia wraz z UZASADNIENIEM tegoż i podaniem kwoty zabezpieczenia. Z zasady wniosek taki albo nie stanowi części akt, albo jego jawność jest wyłączana do czasu wydania decyzji o zabezpieczeniu przez Naczelnika US. Decyzja wysyłana jest do podatnika i przekazywana jednocześnie (lub wcześniej) do działu egzekucji. Ten zaś w te pędy zabezpiecza co się da, albo co znajdzie, albo co popadnie...

16 lip 2008, 19:11
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA08 lis 2006, 21:29

POSTY        4
Dzięki za odzew, to nie był dowcip, ale autentyczne wątpliwości, które mnie trawią. Jeśli ich nie macie po lekturze poniższego wyroku WSA to po prostu jestem cienki i nie czuję bluesa. Do czasu lektury tego wyroku prcedura przedstawiona przez TAXMANA nie budziła moich wątpliwości, ale teraz już tak nie jest. Zachęcam do lektury i przemyśleń. Pozdrawiam. az3007.
<!--coloro:#3333FF--><span style="color:#3333FF"><!--/coloro-->http://orzeczenia.nsa.gov.pl/cbo/do/doc?d=42095C4399F5DE8070C52ADB2B1F2FC6DDB54EAA&sc=<!--colorc--></span><!--/colorc-->

17 lip 2008, 19:56
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
Wydaje się, że lektura wspomnianego wyroku nic nowego nie wnosi do sprawy. Został opisany "fajny" przypadek gdy po decyzji o zabezpieczeniu podatnik zgłosił dobrowolnie szczególną formę zabezpieczenia nieprzewidywanego lecz już konkretnego uszczuplenia.

18 lip 2008, 16:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]