Teraz jest 06 wrz 2025, 00:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

W tym tygodniu w Sejmie pierwsze czytanie tej nieszczęsnej ustawy - druk 595. Trzeba trzymać kciuki, żeby przed Nowym Rokiem zdążyli.

<!--quoteo(post=31683:date=23. 06. 2008 g. 22:49:name=supersaper)--><div class='quotetop'>(supersaper @ 23. 06. 2008 g. 22:49) [snapback]31683[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=31627:date=23. 06. 2008 g. 16:01:name=tributarius)--><div class='quotetop'>(tributarius @ 23. 06. 2008 g. 16:01) [snapback]31627[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
...
Ty dodaj sobie do nicka "saper myli sie tylko raz" ,
ponieważ w rzeczywistości mylisz się  jeżeli chodzi o podstawy prawne postępowania sprawdzającego.
Co do informacji na forum na temat testu umiejętności - to sam sprawdź czego można było się dowiedzieć.

Na forum było sporo, w rożnych tematach i trochę na "starym" forum też. Mniej złości więcej pracy. Komentarze innych potwierdzają moją wypowiedź. Nad zmianą nicka się zastanowię, ale proszę o ciekawsze propozycje.
Tabelki powinny mieć puste miejsca, za wyjątkiem jednej, gdzie dane można było matematycznie uzupełnić. Dla tych, którzy nie zrobili 100% lub już wiedzą, że coś skopali, mam pocieszenie. Wystarczy osiągnąć w poszczególnych częściach tego testu pewien poziomi max zapewniony!!! Sam to trenowałem i obserwacje kolegów również to zapewniają. Jeżeli nie jesteś liderem partii XXX (tu wpisz dowolna nazwę) to będzie OK.
Testu umiejętności kierowniczych osobiście w SC nie przerabiałem, ale sądząc po jego opisie, chodzi o odsianie psychopatów, socjopatów, debili, notorycznych kłamców itp. Jeżeli byłeś sobą i nie jesteś liderem partii XXX (j/w) to również zaliczyłeś.
Czekam na zaproszenia na  :piwo:  od świeżych urzędasów (od Ciebie Tributarius też), tuż po mianowaniu.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Czyli mam rozumieć, że jak np. wypisałem tylko połowę zbiorów, to mogę liczyć  na 3/4 przewidzianych za to zadanie punktów. Jakoś mi się nie chce w to wierzyć.  <_<
To nie tak. Jeżeli twoje rozwiązanie osiągnęło pewien przewidziany przez twórcę próg (nazwijmy go P1), to masz zaliczone max punktów za jego zrobienie. Jeżeli twoje rozwiązanie było gorsze, ale i tak spełniłeś pewne kryteria (P2) to masz np. 70% punktów itd.

Ostatnio edytowano 24 cze 2008, 20:59 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz

24 cze 2008, 20:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 lis 2007, 14:20

POSTY        32

Na forum było sporo, w rożnych tematach i trochę na "starym" forum też. Mniej złości więcej pracy. Komentarze innych potwierdzają moją wypowiedź. Nad zmianą nicka się zastanowię, ale proszę o ciekawsze propozycje.
Tabelki powinny mieć puste miejsca, za wyjątkiem jednej, gdzie dane można było matematycznie uzupełnić. Dla tych, którzy nie zrobili 100% lub już wiedzą, że coś skopali, mam pocieszenie. Wystarczy osiągnąć w poszczególnych częściach tego testu pewien poziomi max zapewniony!!! Sam to trenowałem i obserwacje kolegów również to zapewniają. Jeżeli nie jesteś liderem partii XXX (tu wpisz dowolna nazwę) to będzie OK.
Testu umiejętności kierowniczych osobiście w SC nie przerabiałem, ale sądząc po jego opisie, chodzi o odsianie psychopatów, socjopatów, debili, notorycznych kłamców itp. Jeżeli byłeś sobą i nie jesteś liderem partii XXX (j/w) to również zaliczyłeś.
Czekam na zaproszenia na  :piwo:  od świeżych urzędasów (od Ciebie Tributarius też), tuż po mianowaniu.

Tributarius                    

Czyli mam rozumieć, że jak np. wypisałem tylko połowę zbiorów, to mogę liczyć  na 3/4 przewidzianych za to zadanie punktów. Jakoś mi się nie chce w to wierzyć.  <_<

supersaper                    

To nie tak. Jeżeli twoje rozwiązanie osiągnęło pewien przewidziany przez twórcę próg (nazwijmy go P1), to masz zaliczone max punktów za jego zrobienie. Jeżeli twoje rozwiązanie było gorsze, ale i tak spełniłeś pewne kryteria (P2) to masz np. 70% punktów itd.

Ale raczej pracuje to na moją korzyść, czy na dwoje babka wróżyła?
A tak z ciekawości, czy procentowo dużo niedoszłych urzędników poległo tylko z powodu  testu umiejętności??

24 cze 2008, 21:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 lis 2006, 20:34

POSTY        32

Aktualny projekt - I czytanie w tym tygodniu - <a href="http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/wgdruku/125" target="_blank">http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/595.htm</a>

W tej wersji ustawy nie ma już zmian co do minimalnego poziomu wymaganego na egzaminie w postępowaniu kwalifikacyjnym :glare:

25 cze 2008, 06:30
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32

Aktualny projekt - I czytanie w tym tygodniu - <a href="http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/wgdruku/125" target="_blank">http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/595.htm</a>

Prawidłowy link do projektu: <a href="http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/595.htm" target="_blank">http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/595.htm</a>

25 cze 2008, 06:56
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA07 mar 2007, 09:34

POSTY        5

Przykro mi, ale nie będzie Ci to dane. Za rok na szczęście to tylko test wiedzy.

no ale pytanie o wskaźnik zatrudnienia w  sektorze publicznym był właśnie w teście wiedzy...
do tabelek i obrazków tęsnikć nie będę :)

25 cze 2008, 07:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2007, 11:25

POSTY        7
Informacje o egzaminie przesyłane były mailem w podziale na grupy odbiorców i można zobaczyć innch adresatów w polu adresu...
W mojej "paczce adresów" pewien sprytny kolega (też ...@mofnet.gov.pl) rzucił pomysł cytuję:

Witam wszystkich  którzy uczestniczyli w postępowaniu kwalifikacyjnym do służby cywilnej 21 czerwca 2008 r.
Korzystając z adresów które znalazły sie w moim mailu z KSAP oraz tkwiąc w nadziei że nikt nie będzie miał mi za złe, że to wykorzystałem, wychodzę z propozycją abyśmy wspólnie odtworzyli wszystkie pytania ze sprawdzianu wiedzy.

Powody:
1. Dobra zabawa i trening umysłu
2. Na złość KSAP, która utajnia wszystko co sie da, przodując w tym względem innych organizatorów przeróżnych sprawdzianów i egzaminów.
3. Korzyść dla tych którzy nie będą mieli szczęścia tym razem i będą chcieliprzystąpić w przyszłym roku
4. Wreszcie sprawdzenie, ile mamy dobrych odpowiedzi w swoich testach.

ZASADY ZABAWY:

1.Każdy, kto zechce podzielić tym co zapamiętał wpisuje w meilu któryotrzymał pytania wraz z wariantami odpowiedzi wytłuszczając odpowiedź prawidłową (można podawać wersje niepełne np. tylko trzy warianty odpowiedzi) Aby to  wykonać należy w zakładce FORMAT Outlooka zaznaczyć opcję: tekst sformatowany HTML
2. Odpowiedź należy sobie wcześniej potwierdzić w ustawie lub innym źródle a potem dopiero wysłać
3. W miarę napływu odpowiedzi, postaram się je  scalać i każdemu sukcesywnie wysyłać.
Pozdrawiam
wlorak@op.pl

Prośba o dołączenie się do inicjatywy - rozesłanie w swojej "paczce adresowej" w załączeniu to co już wiem ze jest zrobione:

1.O czym nie wspomina immunitet dyplomatyczny (przestrzeganie prawa o ruchu drogowym)
2.Co to jest negocjacje z ogłoszeniem (typ zamówienia publicznego)
3.Do jakiej kwoty nie ma konieczności stosowania przepisów prawo zamówień publicznych (14000 euro)
4.W jakim składzie obraduje sąd administracyjny (ile osób)
5.Która z organizacji jest najstarsza: ONZ, NATO, Rada Europy, WHO
6.Do której organizacji nie należy RP (ONZ, Rada Europy, NATO, Wspólny fundusz walutowy)
7.W warszawie swoje biuro otworzyła firma fortex, której instytucji jest przedstawicielstwem?
8.Co się zmieniło w 2007 r. w stosunku do 2006 r. (wzrost liczby rozwodów, spadek liczby małżeństw, wzrost liczby zgonów, wzrost liczby żywo urodzonych dzieci ? tu odnotowano największy wzrost ale liczba małżeństw tez wzrosła)
9.Jaka jest podstawowa minimalna płaca od 01 stycznia 2008 r. (1126 zł)
10.Jaka była średnia płaca w 2007 r. (ok. 2500 zł)
11.W którym roku uchwalono obowiązująca konstytucję?
12.W którym z krajów odnotowano w ostatnich latach największy wzrost pkb (Chiny, Indonezja, Indie, Korea południowa)
13.Pkb jest mierzony ?..
14.Za co odpowiada przedstawiciel dyrektora ds. ochrony informacji niejawnych
15.Które z podatków są dzielone między skarb państwa, a samorządy (dochodowy)
16.Co jest przedmiotem oceny w procesie wartościowania stanowisk?
17.Ile dni urlopu przysługuje po 11 latach pracy (26 dni)
18.W urzędzie są 3 działy, każdy ma 1 kierownika, a każdy kierownik 3 pracowników. Iloma ludźmi kieruje dyrektor firmy? (3, 6, 9, 12)
19.Kto powołuje Głównego Inspektora Ochrony Danych Osobowych (sejm za zgodą senatu)
20.Kto mianuje ambasadorów (prezydent) ? chyba było coś podobnego
21.W jakim terminie wnosi się odwołanie od decyzji ogłaszanych ustnie (14 dni od daty ogłoszenia)
22.Która z wymienionych osób wchodzi w skład korpusu służby cywilnej (graniczny lekarz weterynarii)
23.Kto może zostać powołany do PZK bez przeprowadzenia postępowania kwalifikacyjnego (osoba posiadająca tytuł doktora).
24.Podobne pytanie było o absolwentach ksapu chyba.
25.Kto powołuje Dyrektora Generalnego urzędu?
26.Do kogo wnosi się odwołanie od orzeczeń polskiej izby odwoławczej
27.Czym jest BIP
28.Gdzie ustalono kryteria konwergencji (traktat z Maastricht) ? to pytanie nie brzmiało tak ale chodziło o te kryteria.
29.Kto wydał albo czym jest powszechna deklaracja praw człowieka
30.Co chroni konstytucja (prawo do życia prywatnego)
31.Jeżeli przepis prawa krajowego zawiera zapis inny niż przepis unijny to stosuje się?..
32.Kto orzeka o zgodności z konstytucją celów partii politycznych?
33.Kto stoi na czele Sądu Nawyższego
34.Czym są organizacje pożytku publicznego?
35.Stali członkowie Komisji trójstronnej (przedstawiciele pracodawców)
36.Definicja statusu uchodźcy
37.Coś dot. Umów międzynarodowych i dużej ratyfikacji, chyba
38.Zakres obowiązywania prawa (prawo powszechnie obowiązujące i lokalne)
39.Ile lat trwa kadencja?. (i tu nie pamiętam którego organu z konstytucji)
40.Coś o komunalnych składnikach mienia gminy
41.Czym jest ZUS (jednostką budżetową)
42.Do którego aktu prawnego prezydent nie potrzebuje kontrasygnaty premiera (członków KRRiTV)
43.Spadek siły nabywczej pieniądza to (deflacja, denominacja, inflacja, deprecjacja)
44.Nota informacyjna Ministerstwa finansów to..
45.Kto ogłasza komunikat o zagrożeniu związanym z podróżami do danego kraju
46.Kto określa organizację ministerstwa?
47.Jeżeli mimo wezwania do usunięcia braków w skardze, nie została ona uzupełniona to sąd pozostawia ją bez rozpoznania, umarza postępowanie, wyrzuca do kosza??.
48.Kto jest zobowiązany do przyjmowania skarg
49.Delegowanie uprawnień ma sens jeżeli (to chyba było ale mogło mi się pomylić z testami z lat ubiegłych)
50.Usunięcie części informacji niejawnych jest możliwe: zawsze, za zgodą osoby zainteresowanej, ???,???.
51.Dług publiczny nie może przekraczać 60%pkb mierzonego w: roku poprzednim, w roku bieżącym, ???., ??? (nie pamiętam dokładnego brzmienia)
52.Z czego nie może być pokrywany dług publiczny
53.Na podstawie jakiego aktu prawnego wydawana jest decyzja o rozbiórce domu postawionego bez wymaganego zezwolenia (kpa, postępowanie egzekucyjne, orzeczenie sądu,?..)
54.Kto ma wyłączne prawo do emisji pieniędzy w RP
55.Z powodu niewykonania umowy międzynarodowej skargę na dane państwo wnosi:
a.Do ETS komisja europejska
b.Do ETS komisja lub państwo, które było stroną umowy
c...
d.?
56.Przy kim działa rada legislacyjna
57.Kto powołuje pełnomocnika rządu (chyba to było)
58.Za co odpowiada Europejski fundusz społeczny w polityce spójności 2007 ? 2013 (kapitał ludzki)
59.Coś z programowaniem organizacji
60.Coś z mianowaniem, chyba od kiedy przysługuje
61.Kogo można skierować na aplikację legislacyjną i przez kogo organizowaną
62.Jaka była frekwencja w wyborach do parlamentu w 2007 r. (53,79 %)
63.Kiedy polska obejmie przywództwo w UE (w 2011 r. ale w którym półroczu bo to było w pytaniu chyba w drugim bo mówi się o skróceniu kadencji sejmu, żeby wybory nie zbiegły się z prezydencją w UE, a wybory u nas są jesienią)
64.Nie wiem czy nie było pytania o liczbę głosów w parlamencie bo mi kojarzy się odpowiedź 54
65.Czy nie było pytania o wygaśnięcie umowy międzynarodowej?
66.Czego dotyczy podatek katastralny (nieruchomości)
67.Jaki był przelicznik przy ostatniej denominacji? 1:10000

Co to jest ZUS?
-  Państwowa jednostka organizacyjna posiadająca osobowość prawną
-  Fundusz celowy
-  ?
-  ?
Osoby z tytułem naukowym doktora przyjmowane są do państwowego zasobu kadrowego
-  Jeśli posiadają co najmniej 3 lata stażu pracy
-  Bez żadnych dodatkowych warunków
-  ?
Jaka nest największa frakcja w parlamencie europejskim
-  Chrześcijańscy demokraci
-  Socjaliści
-  Narodowcy??
Kiedy przypada polska prezydencja w radzie unii europejskiej
-  2010
-  pierwsza połowa 2011
-  druga połowa 2011
-  2012
Jaka jest najniższa płaca minimalna od dnia 01.01.2008
-  ??
-  ??
Jaki jest stosunek ilości osób zatrudnionych w (jednostkach państwowych?) do ilości zatrudnionych w całej gospodarce narodowej(?)
-  20%
-  40%
-  60%
-  80%
Obniżenie siły nabywczej pieniądza to:
-  deflacja
-  inflacja
-  ??
W roku 2007:
-  zwiększyła się ilość rozwodów
-  zmniejszyła się ilość małżeństw
-  zwiększyła się ilość urodzeń ? (czy coś w tym stylu)
Według konstytucji małżeństwo to:
-  związek kobiety i mężczyzny
-  podstawowa komórka społeczna
-  ?
Sąd administracyjny orzeka w składzie
-  3 sędziów
-  5 sędziów
-  9 ?
Frekwencja w wyborach do sejmu w 2007 wynisła
-  30%
-  44%
-  53%
-  80%
FRONTEX to instytucja
-  ONZ
-  UE
-  ?
Najstarszą organizacją jest:
-  ONZ
-  UE
-  NATO
-  ?
Zasada pomocniczości państwa w jakimś konkretnym przypadku mówi że?.
-  decyzja powinna być podejmowana na najniższym możliwym szczeblu
-  państwo pomaga najbiedniejszym ?.czy coś takiego
-  ?
Według ustawy o zamówieniach publicznych negocjacje z ogłoszeniem
-  to jeden z trybów prowadzenia zamówień publiczych
-  jeden z etapów przetargu nieograniczonego
-  jeden z etapów przetargu nieograniczonego
-  ?
Odwołanie do Prezesa Urzędu zamówień publicznych jest możliwe jak coś tam?.
-  ????
Pełnomocnik ochrony informacji niejawnych
-  jest pracownikiem podległym kierownikowi urzędu odpowiedzialnym za coś tam?..
-  jest pracownikiem ABW ? - nie pamietam?
Co to jest Biuletyn Informacji Publicznej??
-  ?
Odwołanie od decyzji ogłoszonej ustnie jest możliwe w terminie:
-  7 dni od daty ogłoszenia
-  14 dni od daty ogłoszenia
-  nie przysługuje odwołanie
-  ?.
Usunięcie danych osobowych ze zbioru danych jest możliwe
-  bez żadnych dodatkowych warunków (?)
-  tylko za zgodą osoby
-  za zgodą GIDO
-  ?
Dotacje (jakieś tam?) przekazywane są dla samorządu
-  w 12 miesięcznych ratach
-  kwartalnie (?)
-  2 razy w roku
-  ?
Jeśli skarga do sądu administracyjnego nie zawiera wszystkich wymaganych (dokumentów?) to sąd
-  odrzuca skargę
-  oddala skargę
-  pozostawia bez rozpatrzenia
-  ?

Dalej pamiętam już tylko jakieś hasła że było coś chyba z tym związane Aplikacja legislacyjna ????? KSAP, SEJM
Dotacje unijne ? infrastruktura transportowa? Infrastruktura społeczna i kulturalna????
Jaka jest rozpiętość kierowania
-  (3)
-  9
Delegacja uprawnień (albo decentralizacja???) jest skuteczna jeśli coś tam?.
Coś o harmonizacji podatków w UE
-  podstawowa stawka VAT nie może być mniejsza niż 15%
-  dotyczy podatków dochodowych?

:piwo:

Ostatnio edytowano 01 kwi 2010, 09:54 przez Nadir, łącznie edytowano 2 razy

cytaty, kolory, emotikony

25 cze 2008, 09:23
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
w pytaniu 18 chodziło właśnie o rozpiętość kierowania:
Dyrektor, pod którego podlega 3 kierowników. Pod każdego podlega 3 pracowników. jaka jest rozpiętość kierowania:
a) 3
b) 6
c) 9
d) 12

Prawidłowa odp. - 3 (rozpiętość to liczba pracowników bezpośrednio podległych pod dyrektora/kierownika organizacji

Pytanie: czym jest ZUS:
a) państwową jednostka organizacyjną posiadającą osobowośc prawną (moim zdaniem prawidłowo-sprawdziłam w ustawie o ubezpieczeniach społecznych)
b) jednostką budżetową
c) funduszem celowym
d) państwowym funduszem celowym

Odp. d) mogła być myląca - wg w/w ustawy ZUS zarządzą Funduszem (jakimśtam)

Pytanie z UE: dyrektywa ma na celu:
- ujednolicanie prawa wewnętrznego państw członków UE
- harminizowania (prawidłowa odp.)
- ...

Ostatnio edytowano 25 cze 2008, 10:13 przez Asioka, łącznie edytowano 1 raz

25 cze 2008, 10:08
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2007, 11:25

POSTY        7

w pytaniu 18 chodziło właśnie o rozpiętość kierowania:
Dyrektor, pod którego podlega 3 kierowników. Pod każdego podlega 3 pracowników. jaka jest rozpiętość kierowania:
a) 3
b) 6
c) 9
d) 12

Prawidłowa odp. - 3 (rozpiętość to liczba pracowników bezpośrednio podległych pod dyrektora/kierownika organizacji

Pytanie: czym jest ZUS:
a) państwową jednostka organizacyjną posiadającą osobowośc prawną (moim zdaniem prawidłowo-sprawdziłam w ustawie o ubezpieczeniach społecznych)
b) jednostką budżetową
c) funduszem celowym
d) państwowym funduszem celowym

Odp. d) mogła być myląca - wg w/w ustawy ZUS zarządzą Funduszem (jakimśtam)

Pomysłodawca i KOORDYNATOR całej akcji dostępny jest pod adresem  <!--coloro:#CC0000--><span style="color:#CC0000"><!--/coloro--> wlorak@op.pl<!--colorc--></span><!--/colorc-->Najlepiej będzie wysyłać pytania, sprawdzone odpowiedzi oraz poprawki bezpośrednio do niego, w ten sposób powstanie jakiś jeden spójny dokument który można będzie tutaj zamieścić po scaleniu
Pozdrawiam
:piwo:

25 cze 2008, 10:16

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176
No i popsuliście autorom pytań taką fuchę...
Pewno corocznie otrzymywali honorarium za przygotowanie nowych ( to jest tych samych ) pytań na egzamin, co w efekcie dawało wielokrotny wpływ środków pieniężnych za raz wykonaną pracę.
Wasza akcja zapewnie spowoduje, że na następny egzamin, będą musiały być przygotowane nowe pytania.
Pewno się wkurzą i wymyślą dużo trudniejsze.
Ale mogę też się mylić ( patrz "Kącik sportowy" ).

Ostatnio edytowano 25 cze 2008, 12:56 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz

25 cze 2008, 12:54
Własny awatar

A mnie to zdenerwowało osobiście, byłem pierwszy raz, że test umiejętności był prawie identyczny jak rok temu o czym w trakcie rozwiązywania nie wiedziałem. Pojawiło sie natomiast u mnie podejrzenie, że coś jest nie tak ponieważ niektórzy zaczęli wychodzić z sali podczas gdy ja dopiero zabierałem się do tabelek. Pierwszy test zdecydowanie forował tych, którzy podchodzili po raz drugi.
Uważam, że coś z tym trzeba zrobić. WSZYSCY, KTÓRZY PODCHODZILI PO RAZ PIERWSZY ŁĄCZMY SIĘ i napiszmy protesty do zespołu sprawdzającego.l

widzę że nie lubisz płacić FRYCOWEGO, dlatego za rok już będziesz wiedział co i jak ;), teraz jednak musisz nauczyć się większej pokory :lol:

25 cze 2008, 13:54
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32
Dzwonił ktoś może do ksapu - kiedy wyniki??

25 cze 2008, 14:04
Własny awatar
dzwonił szef, mówią że sprawdzą , jak sprawdzą ogłoszą w biuletynie

25 cze 2008, 14:11
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32

Może ma ktoś bardziej szczegółowe dane?

25 cze 2008, 17:00
Własny awatar

<!--quoteo(post=31767:date=25. 06. 2008 g. 14:11:name=arctic fox)--><div class='quotetop'>(arctic fox @ 25. 06. 2008 g. 14:11) [snapback]31767[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Może ma ktoś bardziej szczegółowe dane?
przecież napisałam że sam szef dzwonił, mówią że sprawdzą , jak sprawdzą ogłoszą w biuletynie,  :angry:

25 cze 2008, 17:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 840  Następna strona